Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2008, o 20:25 

A tam czasem nie da się zbotować te sterowniki z płyty ??? tak jak mówiła Rachel, dajesz F6 czekasz aż wyskoczy okienko do wyboru sterów zmieniasz płytę i wybierasz napęd i powinno śmigać :D Tylko właśnie nie jestem pewien czy tam można wybrać z płyty stery

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2008, o 20:34 
Przyjaciel forum

Sterowniki tylko i wyłącznie z dyskietki. Dlatego albo nlite albo stacja na usb i bootowanie z płytki dostarczonej do komputera->tworzenie dyskietki->użycie jej podczas instalacji windy...

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2008, o 20:36 

electro_nick napisał(a):
Sterowniki tylko i wyłącznie z dyskietki. Dlatego albo nlite albo stacja na usb i bootowanie z płytki dostarczonej do komputera->tworzenie dyskietki->użycie jej podczas instalacji windy...

no właśnie nie pamiętałem bo dawno tego nie robiłem... czyli tak jak mówi kolega electro_nick, dograć do płyty lub dyskietka :D

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2008, o 21:32 

Dzięki wszystkim za pomoc. :-) NLite dał radę. Przy okazji nie musiałem ustawiać mnóstwa różnych głupot, które ustawiłem w NLite przed wypaleniem płyty. Fajny programik. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, o 00:50 
Zbanowany

też miałem podobny problem i też z Acerem - ale z rozwiązaniem przyszedł serwis - zgłosiłem się do serwisu i po niespełna tygodniu dostałem płytę dedykowaną dla konkretnego modelu - pełen format i na ukrytej partycji został zainstalowany XP ze wszystkimi niezbędnymi sterownikami. Jeśli zdecydujesz się na ten krok, to broń boże nie dzwoń do polskiego oddziału, lub punktu który sprzedał Ci kompa - będą próbować Ci sprzedać drugą licencję twierdząc, że ver OEM masz na dysku i to jest Twój system, a skoro nie obsługuje wszystkiego tak jak należy to widocznie tak chciał producent. Druga sprawa, że Customer service to najsłabszy punkt tej firmy. Nie chcę robić kryptoreklamy, ale jeśli chodzi o markowe komputery, to wg mnie zdecydowanym liderem jest DELL - serwis jak u kingstona - jeśli nie lepszy, matryce rewelacyjne i konfigurujesz sprzęt jakbyś budował składaka - a system dostajesz dedykowany. Tylko ostatnio są duże problemy z uzyskaniem XP - na siłę wciskają Vistę.

pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, o 01:02 

magzeust napisał(a):
ale z rozwiązaniem przyszedł serwis - zgłosiłem się do serwisu i po niespełna tygodniu dostałem płytę dedykowaną dla konkretnego modelu

Problem rozwiązany. Z rozwiązaniem przyszło e-kwidzyn - zgłosiłem się do forum i po niespełna 2 godzinach dostałem płytę dedykowaną dla konkretnego modelu. Co prawda musiałem wypalić ją sam, ale za to miała już zdefiniowane nazwy użytkowników, hasła, kody itp. I wszystko jak najbardziej legalne.

I powiedz mi, że Twoje rozwiązanie było lepsze. Gdybym miał czekać tydzień, to nie było by zabawy na święta. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, o 01:08 
Zbanowany

faktycznie, Tobie wyszło szybciej :) ale jestem dość formalnym człowiekiem i zawsze staram się wykonywać swoje obowiązki jak najlepiej i tego samego oczekując od innych - jeśli ktoś mi coś sprzedał i jest coś nie tak - to drążę póki mi tego nie naprawi! Ale - każdy ma inne podejście a najważniejsze, że działa.

Choć prawdę mówiąc i tak uważam, że powinieneś się upomnieć - jak kilka tysięcy klientów zgłosi problem, to może kolejni nie będą musieli....

miłej nocy.

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, o 01:25 

magzeust napisał(a):
Choć prawdę mówiąc i tak uważam, że powinieneś się upomnieć

Ale o co? Acer namawia do Visty i z Vistą sprzedaje ten model. Ja się uparłem na XP i kupiłem go w wersji z Linuxem i pudełkowym XP. Więc sam sobie chciałem, to dostałem. Nie przewidziałem tylko, że XP nie zawiera sterowników do nowszych generacji.

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, o 02:29 
Zbanowany

a to zupełnie inna sprawa - ja wtedy miałem jeszcze wybór - Vista, XP, linux (bez systemu - ale instalowali bodajże RedHat`a

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, o 06:53 

magzeust napisał(a):
Nie chcę robić kryptoreklamy, ale jeśli chodzi o markowe komputery, to wg mnie zdecydowanym liderem jest DELL (...)

Z czystym sumieniem mogę to potwierdzić.

magzeust napisał(a):
Tylko ostatnio są duże problemy z uzyskaniem XP - na siłę wciskają Vistę.

A tego już potwierdzić nie mogę...
Może dlatego, że chodziło o coś więcej niż zakup detaliczny?

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, o 07:52 

heh , i właśnie dlatego kupuje Mac'a , bo już "......." tym Windowsem :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, o 11:25 
Rozwiązanie - Kupujesz Vista Business i naciskasz na recovery disk z XP. Licencja Business daje ci możliwość downgrade do XP.

Mac Os X: Radzę przetestować system osobno czy wogóle ci pasuje. Maki to fajne zabawki, ale bebechy mają takie same jak każdy inny komputer z rodziny intela. Jedynie bardzo dobrze wykończenie. Przyznaję, że te ostatnie wydanie Mac Book z obudową z jednego bloku aluminium sprawia, że zaczynam się slinić... trzeba przyznać, że speców od marketingu mają najlepszych na rynku.

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, o 13:37 

canario napisał(a):
Maki to fajne zabawki, ale bebechy mają takie same jak każdy inny komputer z rodziny intela.

i tu bym się nie zgodził Aple bardzo dokładnie dobiera podzespoły do swoich produktów co przynosi wymierna skutki. Tu raczej nie ma problemów "mam taką płytę i taką kartę graficzną i coś mi nie działa a kolega ma taką samą płytę ale inną kartę i działa"

tak więc nie stawiał bym "rasowego" Maca przy "skręcanym podwórkowcu" :) nie chodzi mi o wydajność bo z tym jest różnie.

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, o 14:08 
Zbanowany

w pewnym sensie eliminujesz takie niespodzianki kupując "markowe" komplety - Dell, Hp mają dedykowane systemy - jak zmieniasz kompa to całość - więc są minusy i plusy. To tak jakbyś kupował laptopa tylko z ogromną matrycą i dodatkową skrzynką. Nawet bios masz "pisany"pod konkretny zestaw. Mnie kiedyś do maca zniechęciła mysz z jednym przyciskiem i od tamtej pory do niego nie wróciłem sprzedając go szybciej niż czekałem na kuriera.

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, o 15:01 

canario napisał(a):
Rozwiązanie - Kupujesz Vista Business i naciskasz na recovery disk z XP. Licencja Business daje ci możliwość downgrade do XP.

To prawda, ale tylko pod warunkiem, że nie masz żadnego systemu.
Bo jeśli masz już jakiegoś BOX'a, to bez sensu jest wydawanie kolejnej kasy na 'wyższy' system w celu instalacji 'niższego' tylko dlatego, że w tym 'niższym' nie ma odpowiednich sterowników.

magzeust napisał(a):
w pewnym sensie eliminujesz takie niespodzianki kupując "markowe" komplety - Dell, Hp mają dedykowane systemy - jak zmieniasz kompa to całość - więc są minusy i plusy.

Tutaj też się zgodzę.
Z markowy sprzętem nie ma absolutnie żadnych problemów - że coś nie chodzi, że coś się z czymś gryzie, że coś się nie da zainstalować albo uruchomić.
A jeśli coś się zepsuje, to serwis i usługi gwarancyjne są na naprawdę najwyższym poziomie.
Przykład: pewnego razu (raz na trzy lata! - a niektóre z komputerów są dość mocno 'orane') jedna maszyna przestała się uruchamiać. Telefon do serwisu, tam kilka standardowych pytań (tych z gatunku 'śmiesznych'). Następnego dnia na miejscu był serwisant. Zdiagnozował sprawę - padła płyta główna. Bez dodatkowych pytań wyciągnął z przybornika narzędzia, z samochodu przyniósł identyczną płytę (każda maszyna ma swój unikalny identyfikator, pod którym jest dostępna m.in. jej konfiguracja), wymienił, zostawił kwity.

Minusem jest oczywiście cena - jakieś 30%-50% wyższa niż w przypadku składaków. Więc do domu raczej nikt sobie takiego sprzętu nie zafunduje.
Ale tam, gdzie przerwy w pracy komputerów mogą powodować jakieś zakłócenia w funkcjonowaniu biznesu, to moim zdaniem warto zapłacić więcej i nie mieć kłopotów. Nawet jeśli wydaje się to na pierwszy rzut oka nieekonomiczne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1