Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2009, o 15:13 

dzajant napisał(a):
router Edimax BR-6204WG

ooo widzę dzajant, śmigamy na tym samy ;D... Ja także posiadam ten router do multimedii i nie narzekam :D wszystko działa ok.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2009, o 08:23 

dzwonek napisał(a):
wszystko działa ok.

tak jak i u mnie :) płaciłam za niego 125zł w sklepie "Mega komputer" na Chopina 9A

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2009, o 09:13 
dzajant napisał(a):
router Edimax BR-6204WG

A ja za swojego w "Techtroniku" zapłaciłem 85zł ale ok 1,5 roku temu

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2009, o 18:47 

Z siecią Multimedia będzie działał każdy, który ma klonowanie MAC adresu.

Polecam Linksys WRT54GL oparty na linuxie.
Od ponad roku chodzi bez zwiechy czy blokady. Do tego polecam firmware z www.dd-wrt.de
i masz maszynę, którą włączasz i zapominasz (oczywiście warto skonfigurować zabezpieczenia).

http://rc.marekszulen.net
http://www.myspace.com/marekszulen

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2009, o 19:41 
Przyjaciel forum

mRqS napisał(a):
WRT54GL

tak, ale to już taki mercedesik wśród routerów, a do tego jego cena jest ostatnio nieco zaporowa ;) obecnie kosztuje ok 250 zł :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2009, o 20:36 
Przyjaciel forum

mRqS napisał(a):
Z siecią Multimedia będzie działał każdy, który ma klonowanie MAC adresu.

Idź do kąta, zastanów się nad wypowiedzią, a później wróć do wątku. :twisted: ...

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwietnia 2009, o 17:32 
Przyjaciel forum

mRqS napisał(a):
Od ponad roku chodzi bez zwiechy czy blokady.

Ja mam Siemens Gigaset SE105 dsl/cable. W sumie to znam się na tym raczej kiepsko ale nawet udało mi sie to uruchomić. Działa jak piszesz bez zwiechy od ponad dwóch lat :grinka: a była to jakaś sztuka poserwisowa z allegro za śmieszne grosze.

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, o 13:27 

Witam

Chciałbym się podpiąć do tematu jak już jest o routerach i wifi to jakiech zabezpieczeń używacie w swoich routerach chodzi mi o wifi (WEP, WPA, WPA2, OTWARTA). A dlaczego pytam? Bo poziom zabezpieczen wifi nie jest wysoki w Kwidzynie -> patrz dostawcy internetu bezprzewodowego w naszym miescie. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, o 21:58 

herki napisał(a):
Witam

Chciałbym się podpiąć do tematu jak już jest o routerach i wifi to jakiech zabezpieczeń używacie w swoich routerach chodzi mi o wifi (WEP, WPA, WPA2, OTWARTA). A dlaczego pytam? Bo poziom zabezpieczen wifi nie jest wysoki w Kwidzynie -> patrz dostawcy internetu bezprzewodowego w naszym miescie. Pozdrawiam

ja wcale. moi sadziedzi rowniez widzac dostepne ich sieci wifi w moim komputerze.
jak ktos skorzysta z mojego neta to nie zbiednieje.
lakoc

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, o 22:33 

No wlasnie ale nie w tym rzecz, uzywasz konta bankowego przez internet, wysylasz e-mail'e, uzywasz hasel do roznych portali siedzisz na gg badz innym komunikatorze pewnie na jedno z tych zagadnien odpowiesz - tak. Takie rzeczy bardzo latwo "podsluchac", nie trzeba do tego jakiegos wyrafinowanego sprzetu. Twoje poufne dane sa wystawione "publicznie". Mozna to przyrownac do portfela w ktorym trzymasz pieniadze karty kredytowe, dowod osobisty, hasla, piny, zdjecia itp. Nie chcesz chyba zeby ktos Ci "grzebal" w porfelu albo zyciu osobistym i wiedzial o Tobie wszystko. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, o 04:20 

herki napisał(a):
...(WEP, WPA, WPA2,...

To w takim razie zastosuj jedne z ww. Prawda jest taka jeżeli ktoś będzie koniecznie chciał złamać Twoje zabezpieczenia to pewnie to zrobi. Pytanie - czy temu komuś będzie się tak mocno chciało chcieć i czy Twoje dane są dla niego warte hackowania Twojej sieci aby tracił na to czas, tym bardziej że pewnie w swoim zasięgu znajdzie inne, niezabezpieczone sieci.
Zastosowanie jakiegokolwiek zabezpieczenia z powyższych uchroni Cię, przed przypadkowymi userami którzy czasami ciągnąc bez opamiętania z sieci mogą zapchać Ci łącze.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, o 06:10 
Przyjaciel forum

Großvater napisał(a):
czy temu komuś będzie się tak mocno chciało chcieć i czy Twoje dane są dla niego warte hackowania
Dokładnie tak, ja w sumie mam u siebie WEP i ustawiony dostęp tylko zapisanych mac adresów ale czasem się zastanawiam po co. Książki nie piszę, zdjęć nagiej żony nie mam, a ewentualne włamanie na moje konto nic nikomu nie da, bo to żadne ciekawe informacje (łapówek nikt mi nie chce dawać). Wykonanie jakiejkolwiek operacji wymaga albo podania hasła jednorazowego albo w moim przypadku użycie tokena. Obstawiam z dużą pewnością, że złamania algorytmu wyliczania 6 cyfrowego hasła w tokenie będzie małym kłopotem. A co komu z tego, że zobaczy jakie śmieszne grosze zarabiam.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, o 09:55 

Cytuj:
To w takim razie zastosuj jedne z ww. Prawda jest taka jeżeli ktoś będzie koniecznie chciał złamać Twoje zabezpieczenia to pewnie to zrobi. Pytanie - czy temu komuś będzie się tak mocno chciało chcieć i czy Twoje dane są dla niego warte hackowania Twojej sieci aby tracił na to czas

Polecam minimum WPA i nie slownikowe haslo 10 znakow powinno wystarczy wtedy naprawde sie nie oplaca lamac. WEP jest do zlamania w 15 minut. Pytanie czemu ktos by mial zlamac Twoje zabezpiecznia? Mysle ze na to pytanie jest wiele odpowiedzi. W dzisiejszych czasach informacja jest duzo warta. Nie chce tu innym podsuwac pomyslow.

Cytuj:
ja w sumie mam u siebie WEP i ustawiony dostęp tylko zapisanych mac adresów ale czasem się zastanawiam po co

Te zabezpiecznie jest bardzo slabe kontrolowanie dostepu za pomoca adresow mac dodaje do zlamania sieci zabezpieczonej WEP ok 5 min.

Cytuj:
Obstawiam z dużą pewnością, że złamania algorytmu wyliczania 6 cyfrowego hasła w tokenie będzie małym kłopotem.

Jezeli ktos dostanie sie do Twojej sieci to sa metody zebys myslal ze jestes na stronie banku i podajesz token. A wcale na stronie banku nie bedziesz. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, o 11:58 
Przyjaciel forum

herki napisał(a):
W dzisiejszych czasach informacja jest duzo warta.
To się zgadza ale myślę, że jeżeli się kiedyś zdaży (w co szczerze wątpie), że będę w posiadaniu takich cennych informacji to sobie kupie drugiego kompa i nie będę go podpinał do sieci.

herki napisał(a):
Nie chce tu innym podsuwac pomyslow.
Nie podsuwaj ale oświeć mnie po co do mnie szarego Kowalskiego ma się jakiś haker trudzić i włamywać? Chyba tylko dla sportu i sprawdzenia swojej wiedzy wyczytanej w necie. Rozumie jak są to jakieś poważne firmy i instytucje ale ja? Poza tym z doświadczenia mojej firmy wiem, że sieci zabezpieczone są 1000% razy lepiej a nie mamy tu super tajnych danych. Obstawiam, że firmy które bardzo chcą utrzymać w tajemnicy swoje dane mają takie zabezpieczenia, że jest niewielu (ale są, bo czasem słychać w TV, że wypadki się zdażają) ludzi na tym świeci zdolnych do złamania zabezpieczeń.

herki napisał(a):
Jezeli ktos dostanie sie do Twojej sieci to sa metody zebys myslal ze jestes na stronie banku i podajesz token. A wcale na stronie banku nie bedziesz. Pozdrawiam.
To wiem, ale token działa na zasadzie pytanie - odpowiedź i ten algorytm jest podejrzewam bardzo ciężki do złamania. A ewentualne spisanie jednej kombinacji pytanie - odpowiedź będzie średnio przydatne do czegokolwiek. Token jest również urzadzeniem niezależnym od sieci a co za tym idzie włamanie do moje sieci nic Ci nie da.
Ja za to wiem co mam na swoim komputerze i wiem jak mało są to wartościowe informacje, dlatego też mam do tego raczej średnio olewczy stosunek.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, o 12:08 

Cytuj:
Nie podsuwaj ale oświeć mnie po co do mnie szarego Kowalskiego ma się jakiś haker trudzić i włamywać?
teraz bardzo trudno jest sie wlamac do firm, przedsiebiorstw sa mocno zabezpieczone maja firewall'e, IDS/NIDS/HIDS... i jeszcze wiele urzadzen do pilnowania dostepu. A jakie jest najslabsze ogniwo w calej infrstrukturze - czlowiek. Wiec teraz akakuje sie pracownikow ich komputery zeby dostac sie do firmy. To tylko przyklad. Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1