Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, o 13:38 
oki44 napisał(a):
wydawało mi się wczoraj iż jestem sobie sam
Widzę, że i moje życzenia zamiast do Ciebie, to trafiły w kosmos. Zatem: WSZYSTKIEGO DOBREGO.

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, o 13:43 

oki44 napisał(a):
To już poważna przypadłość
bo użytkownik forum ma prawo oczekiwać że to co wysłał - doszło do adresata lub komunikatu o niemożności
spełnienia zadania.

Dam sobie uciąć cokolwiek, że użytkownicy zostali powiadomieni komunikatem o poniższej treści

"Ran into problems sending Mail. Response: 535 authorization failed (#5.7.0)"

ps. wszystkiego dobrego z okazji urodzin

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, o 13:58 

KrzaQ, nie udziwniaj za każdym postem i PM'em dostaje ten sam komunikat, a pomimo to pojawiają się one na forum.
Nie umywaj mnie tu łapek :P :P :D :D :D :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, o 13:58 
Przyjaciel forum

KrzaQ napisał(a):
Dam sobie uciąć cokolwiek, że użytkownicy zostali powiadomieni komunikatem o poniższej treści

"Ran into problems sending Mail. Response: 535 authorization failed (#5.7.0)"

Tak, ale podobny komunikat ukazał mi się przy wysyłaniu poprzedniego posta a jednak
post został zamieszczony. Taka sytuacja pozwala forumowiczom domniemywać,
ze inne informacje też dochodzą.

Wysłanie tego posta też skutkowało komunikatem:
Ran into problems sending Mail. Response: 535 authorization failed (#5.7.0)
a jednak post został zamieszczony :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, o 18:20 
Przyjaciel forum

Ja również życzyłem Okiemu, a teraz życzę powtórnie... ciekawe, czy dojdzie.

Podczas wysyłania miałem również komunikat, a post jak widać doszedł.

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, o 19:18 
Przyjaciel forum

Odpowiem nieco za KrzaQ bo widze, że się strasznie stresujecie :)

Prace nad zmianą wersji już trwają, troszkę to potrwa, więc cierpliwości.

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, o 20:00 

oki44 napisał(a):
Tak, ale podobny komunikat ukazał mi się przy wysyłaniu poprzedniego posta a jednak
post został zamieszczony. Taka sytuacja pozwala forumowiczom domniemywać,
ze inne informacje też dochodzą.

marmeg napisał(a):
Ja również życzyłem Okiemu, a teraz życzę powtórnie... ciekawe, czy dojdzie.

Podczas wysyłania miałem również komunikat, a post jak widać doszedł.

Tak, post został zamieszczony ale informacją rozsyłana drogą mailową o nowym poście w tym temacie nie dotarła do subskrybentów. Życzenia urodzinowe wysyłane są WYŁĄCZNIE drogą mailową, wobec czego oczywistym jest, że skoro macie komunikat "problems sending Mail", co w wolnym tłumaczeniu tego kawałka komunikatu oznacza problem z wysłaniem maila, to poczta nie dotarła.

Gdzieś już o tym pisałem, nie chce mi się wertować Forum w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie o komunikat "Ran into problems sending Mail. Response: 535 authorization failed (#5.7.0)"

Otóż serwer, z którego korzystamy ma ograniczenia związane z ilością rozsyłanych wiadomości email w ciągu godziny. Ograniczenie to, to zdaje się 500 maili na godzinę. Załóżmy, że w temacie mostu 50 osób subskrybuje na maila informacje o nowych postach. W ciągu godziny w temacie pojawia się 20 nowych postów (czasem tak bywa). To 1000 wysłanych maili z powodu "tylko" 20 postów w jednym temacie.

Na forum mamy ponad 5000 tematów i 1500 użytkowników. Niech tylko w jednym procencie tematów jeden procent użytkowników ma włączone powiadamianie na maila. Przy jednym nowym poście w tych 50 najaktywniejszych tematach wysyłamy jakieś 700 wiadomości email.

Jedynym rozwiązaniem problemu jest użycie, do rozsyłania powiadomień, serwera pocztowego, który nie ma ograniczeń "Mass Email Policy" czyli masowego wysyłania poczty. Większość znanych mi rozwiązań udostępnianych przez dostawców serwerów ma jakieś ograniczenia związane z "pocztową masówką" (ochrona przed spamem). Jednym z najpopularniejszych jest ograniczenie liczby odbiorców jednego maila. Jeśli odbiorców jest więcej niż na przykład 50 a chcesz wysłać do 500 odbiorców to trzeba rozesłać 10 paczek wiadomości po 50 jednoczesnych odbiorców w każdej wiadomości.

Drosik wspomniał, że testujemy nową wersję forum. Może tam ten problem został jakoś rozwiązany. Mam nadzieję, że temat z mojej strony został opisany w sposób zrozumiały dla większości?

ps. na potwierdzenie mojej tezy proponuję zrobić test. Wystarczy wysłać do siebie PM w nocy, kiedy na forum jest mniejszy ruch i maile nie są rozsyłane. Ciekawe, czy dostaniecie powiadomienie na maila ?

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, o 20:26 

Nie wiem co zrobiłeś KrzaQ, ale zniknął problem z postami (powiadomieniem o problemie) :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, o 21:01 

GSXR napisał(a):
Nie wiem co zrobiłeś KrzaQ, ale zniknął problem z postami (powiadomieniem o problemie) :)

Nic... po prostu, w ciągu ostatniej godziny nie pojawił się żaden post w żadnym temacie obleganym przez emailowych odbiorców powiadomień.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1