Cytuj:
NOWE WŁADZE W RODLE
Po 10 latach rządów w klubie, władza została przekazana w nowe ręce. Na zeszłotygodniowym zebraniu do dymisji podał się dotychczasowy zarząd KOP „Rodło” Kwidzyn, oficjalnie kończąc swoje urzędowanie w klubie. Nowy zarząd składa się z dotychczasowych członków stowarzyszenia, a prezesem Rodła została Jowita Szpakowska.
W Walnym Zgromadzeniu, które odbyło się w zeszłą środę w restauracji „Miła” uczestniczyło 22 z 28 członków stowarzyszenia "Rodło", a także liczna grupa kibiców i piłkarzy kwidzyńskiego klubu. Swoją obecnością zaszczycił także burmistrz Andrzej Krzysztofiak.
BURZLIWE DYSKUSJE
Po krótkich wyborach na stanowiska przewodniczącego i sekretarzy zebrania nadszedł czas na dyskusję kibiców z ustępującym zarządem. Jak się okazało, fani mieli mnóstwo pytań dotyczących działalności klubu szczególnie w ostatnich latach. Członkowie stowarzyszenia m.in. zarzucili zawodnikom nieprofesjonalne podejście do treningów, a także niestosowne zachowanie wobec trenera. Kapitan kwidzyńskiego Rodła Paweł Świokło kategorycznie zaprzeczył stawianym zarzutom, zapowiadając jednocześnie, że za kadencji tego zarządu on i kilku jego partnerów z drużyny już nie wystąpią w barwach Rodła. Spora część dyskusji dotyczyła także odejścia z Rodła Łukasza Jaworskiego, który w swoim czasie był najlepszym zawodnikiem trzecioligowego wówczas klubu. Sam Łukasz Jaworski wyjaśnił, że przyczyną jego odejścia była fatalna atmosfera w zespole, wykluczając jednocześnie obecnie możliwość powrotu do Kwidzyna.
Tuż przed zebraniem dużo mówiło się o przejęciu klubu przez Damiana Lachowicza, niedawnego kandydata do Rady Miasta. Zawodnicy obecni na zebraniu zaproponowali jego osobę na kandydata prezesa, jednak okazało się to niemożliwe, ponieważ z prawnego punktu widzenia kandydat na prezesa musi być członkiem klubu. Kiedy Damian Lachowicz chciał złożyć deklarację członkowską – odmówiono mu. - Zgodnie z prawem to zarząd jest organem przyjmującym nowych członków stowarzyszenia – mówi Marian Frankowski, ustępujący prezes Rodła – Zarząd podał się właśnie do dymisji, dlatego nie może być mowy o jakimkolwiek przyjmowaniu nowych członków stowarzyszenia. - kończy.
- Jestem szczerze oburzony tym co wydarzyło się na Walnym Zgromadzeniu – wyznaje Damian Lachowicz – została zarzucona mi opieszałość w złożeniu deklaracji członkowskiej, ale kiedy chciałem to zrobić miesiąc temu, to poinformowano mnie, że lepiej byłoby to zrobić listownie. Pojechałem zatem do siedziby klubu przy ul. Sportowej po dokładny adres stowarzyszenia „Rodło”, po czym poinformowano mnie, że sekcja piłkarska klubu „Rodło” przy ul. Sportowej siedziby nie ma... Chciałem wysłać swoją deklarację drogą pocztową, ale nie wiedziałem na jaki adres, dlatego też przyniosłem ją na Walne Zgromadzenie. Ostatecznie jednak jej nie przyjęto... - kończy zdenerwowany D. Lachowicz. Warto dodać, że po usłyszeniu odmowy przyjęcia deklaracji członkowskiej Damian Lachowicz wyszedł z sali. Tak samo zrobili zawodnicy Rodła, a także trzy czwarte kibiców obecnych na spotkaniu.
OD PARÓWEK DO PREZESURY
Damian Lachowicz zatem prezesem Rodła nie będzie. Została nim Jowita Szpakowska. Sympatycy klubu mogą kojarzyć ją głównie z pomocy przy organizacji pracy drużyny rocznika 95, a także ze... sprzedaży parówek na stadionie.
- Pani Jowita jest odpowiednią osobą na tym stanowisku – przekonuje Mirosław Synakiewicz, nowy wiceprezes ds. sportowych. – Charakteryzuje się znakomitą organizacją pracy, jest niezwykle operatywna, a przy tym szalenie dociekliwa, dlatego jestem przekonany, że klub za jej rządów będzie odpowiednio prowadzony – kończy M. Synakiewicz.
W zarządzie klubu będą zasiadać także następujące osoby: wymieniony już Mirosław Synakiewicz, Dariusz Waliszewski, Mirosław Troczyński, Michał Demidowicz oraz Robert Myścich.
- Będziemy chcieli zbudować zespół na swoich zawodnikach. - mówi M. Synakiewicz – Będą to głównie zawodnicy młodzi, sześciu czy siedmiu piłkarzy będzie „ze stażem”, a do nich „dokoptujemy” najzdolniejszych juniorów. Chcemy kontynuować wizję poprzedniego zarządu tj. pracować solidnie z młodzieżą, której u nas przecież pod dostatkiem. Chcemy też stworzyć prawdziwy zespół, w którym każdy za każdego pójdzie w ogień, postaramy się również, żeby w szatni panowała pozytywna atmosfera. Cele na ten sezon? Myślę, że możemy założyć sobie spokojne miejsce w środku tabeli, a może nawet powalczymy o coś więcej? Ze swojej strony zapraszam wszystkich chętnych do pomocy, nasz gabinet jest zawsze otwarty i z chęcią wysłuchamy wszelkich rad na temat funkcjonowania klubu. Zachęcam również do składania deklaracji członkowskich klubu - kończy Mirosław Synakiewicz.
NOWY ZARZĄD KLUBU RODŁO KWIDZYN:
Jowita Szpakowska – prezes
Mirosław Synakiewicz – wiceprezes ds. sportowych
Dariusz Waliszewski – wiceprezes ds. organizacyjnych
Mirosław Troczyński – członek zarządu
Michał Demidowicz – członek zarządu
Robert Myścich – członek zarządu
http://pulskwidzyna.pl/index.php?art=94#articleDamian co Ty na to?