stardust napisał(a):
drosik napisał(a):
Spotkaj się naszym
Panem Fotelikiem, ja mogę od siebie Ci powiedzieć, że jeżeli możesz to woź dziecko, jak najdłużej, tyłem do kierunku jazdy. Nasz Szymcio jeździł do 15-ego miesiąca życia w takim foteliku.
nie da rady , już teraz ma zgięte nogi bo jest za mało miejsca i się bardziej denerwuje jazdą , a później będzie pewnie gorzej
Raz, dwa, trzy, jestem! Nóżki nie są przesłanką do zmiany fotelika na większy. W skrócie kryteria są trzy:
1. Waga dziecka przekracza górny zakres wagowy fotelika.
2. Nie można prawidłowo poprowadzić, zapiąć pasów uprzęży. W przypadku fotelików montowanych tyłem pasy powinny wychodzić za skorupy równo z ramionami dziecka lub nieco poniżej (ok 1-1,5 cm).
3. Głowa zaczyna wystawać ponad zagłówek.
Niestety niektóre modele dzieci, nie wyłączając mojego, nie lubią długiej jazdy i bardzo się buntują. Twoje maleństwo jest jeszcze zdecydowanie za małe by podróżować przodem do kierunku jazdy. Rozwiązań jest co najmniej kilka. Sprawdź czy możesz wyciągnąć wkładkę redukcyjną z fotelika (pod tapicerką fotelika), większość fotelików 0-13kg ma jeszcze wkładkę przypominającą zagłówek, ją też można wyciągnąć. Sprawdź zakres wagowy swojego fotelika, być może masz model do 10kg, takie często dołączane są do zastawu z wózkiem. Większość ośmiomiesięczniaków spokojnie mieści się w 0-13, chociaż bywają wyjątki. Jeżeli wkładki już nie ma i nadal będzie źle zmień fotelik ale na taki który po pierwsze jest montowany tyłem do kierunku jazdy, po drugie ma przynajmniej ocenę 3 w niezależnym teście, po trzecie pasuje do dziecka i samochodu. Tylko stabilnie zamocowany fotelik będzie chronił Twoje dziecko podczas wypadku. Tak jak bardzo mądrze napisał
drosik, im dłużej tym bezpieczniej. Jeżeli chcesz mogę zerknąć co jest z waszym fotelikiem. Oczywiście bezinteresownie. Nie handluję, nie skupuję, nie namawiam. Mogę jedynie Ci podpowiedzieć, decyzję tak czy inaczej podejmiesz sam. W razie czego wysyłam Ci mój nr telefonu na PW. Pozdrawiam

-- 1 maja 2012, 2012 16:42 --
P.S.
Wiem że fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy brzmi dość enigmatycznie, a nawet niepokojąco. Ale nie taki fotelik straszny jak go malują

Można spokojnie znaleźć rozsądne (również finansowo) rozwiązanie. Jeżeli chodzi o zakup nowego fotelika w twoim przypadku minimum byłoby kupno fotelika grupy 0/I od 0-18 kg. Zazwyczaj tego typu foteliki używa się do 13 kg (1,5 roku do 2 lat!) tyłem a potem do 18 przodem (ok 3 do 4 roku życia dziecka). Są tak samo funkcjonalne jak foteliki 9-18kg.