Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dostawca internetowy - problem.
PostNapisane: 28 lipca 2012, o 13:09 

Witam, za kilkanaście dni będę się przeprowadzał, a co za tym idzie trzeba pomyśleć nad zmianą internetu.
Niestety na przyszłej ulicy nikt nie posiada kablówki, a jedynie satelity.
Czy w Kwidzynie jest ktoś, kto mógłby wykonać połączenie? Tylko nie ASKO, niemiłe opinię na ich temat się słyszy + 250 zł za samo podłączenie.
Dzwoniłem do Netii i dowiedziałem się, że aby była możliwość świadczenia usług pod danym adresem, muszę mieć przynajmniej linię telefoniczną. W mieszkaniu takowa jest, jednak nie wiem czy działa. Pan z obsługi zaproponował opcję, że wykupię abonament na telefon stacjonarny w TP i go zawieszę, a następnie doprowadzą internet, tylko na jakiej zasadzie - mobilny?

Przechodząc do sedna, może Wy macie jakąś propozycję jak mógłbym doprowadzić stały internet poprzez kablówkę? Który usługodawca w miarę tanio ma możliwość doprowadzenia internetu. Dziękuję i pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Dostawca internetowy - problem.
PostNapisane: 28 lipca 2012, o 14:04 
A zastanawiałeś się nad internetem mobilnym? Zobacz czy w tamtym regionie jest 3G/4G i spróbuj wziąć coś od operatorów komórkowych.

PostNapisane: 28 lipca 2012, o 15:17 

Internet mobilny nie wchodzi w grę. Wiem od znajomych jak irytujące są usługi z Play właśnie z internetu mobilnego i szczerze powiedziawszy na długo by pakiet nie wystarczył.
Aktualnie mam z Multimedii modem + kablówka.
Jeszcze lepiej gdyby znalazł się kompromis między internetem a kablówką, bo właściwie te 2 rzeczy byłby niezbędne, ale co do kablówki to zawsze można dokupić dekoder i zasilać go kartą.

PostNapisane: 28 lipca 2012, o 15:27 
Netia korzysta z sieci Tp .Dlatego potrzebujesz telefon.Natomiast z tym zawieszeniem abonamentu w tepsie to chyba nie jest taka prosta sprawa.Pewnie mają jakieś okresy karencji itp itd.
Sam miałem kiedyś net z tepsy i netii i fajnie to chodziło, ale zawsze był aktywny telefon.Może teraz coś się zmieniło.

Edit: skoro masz tam linie telefoniczną , to możesz wziąć internet z neostrady .

PostNapisane: 28 lipca 2012, o 19:41 

NOWY(L), w Kwidzynie jest gdzieś biuro Neostrady? Orientujesz się może? Przeszedłbym się w poniedziałek i dopytał o szczegóły.
Co do tego zawieszenia abonamentu. Tutaj nie chodzi o sam abonament, a o rozmowy wychodzące i przychodzące. Abonament powiedźmy najtańszy, bez żadnych dupereli + zawieszenie połączeń.
Ale jeżeli jest jakaś opcja bez domowego to chętnie bym skorzystał.

PostNapisane: 28 lipca 2012, o 19:56 

NOWY(L) napisał(a):
Sam miałem kiedyś net z tepsy i netii i fajnie to chodziło, ale zawsze był aktywny telefon.Może teraz coś się zmieniło.

Nic się nie zmieniło , żeby korzystać z usług Netii trzeba mieć aktywną linię telefoniczną , ewentualnie można przenieść telefon z TP do Netii ( bez dodatkowych opłat ) , gdzie oferują o wiele korzystniejsze warunki - różnica w abonamencie prawie 15zł przy identycznym pakiecie . Również jeżeli chodzi o internet Netia ma korzystniejsze oferty w stosunku do TP.

Jeszcze jedno abonament w TP można zawiesić tylko w przypadku , jeżeli masz umowę podpisaną na czas nieokreślony .
Utrzymanie linii telefonicznej , to też koszt około 25 zł , więc korzystniejszym rozwiązaniem jest przeniesienie telefonu do Netii - abonament 35 zł i w tym 2h rozmów. Sama z tego korzystam i w sumie za internet przy prędkości 8Mb i telefon płacę 95 zł , gdzie w TP zapłaciłabym o wiele, wiele więcej.

PostNapisane: 28 lipca 2012, o 21:53 
No własnie.
Od rachunku za telefon nie uciekniesz.
Kropka, tak dla porównania mój brat teraz wziął net+kablówka cyfrowa w MM i płaci za to coś koło 70 złotych.Więc tez dość drogo Ciebie to wychodzi.
emp3, dzwoń na infolinie Telekomunikacji.

PostNapisane: 28 lipca 2012, o 23:40 

Tylko właśnie jedno mnie zastanawia, bo TP połączyło się z Orange i teraz nie wiem czy dzwonić na infolinie do Orange czy do Telekomunikacji?
Zapytać się bezpośrednio o możliwość połączenia stacjonarnego i kablówki czy na początek o samo podłączenie internetu?
Czyli jak oni podłączą telefon do gniazdka to wtedy przyjedzie ktoś z obsługi i zamontuje gniazdko do modemu tak? Co prawda teraz jest tam remont i wszystko jest wymontowane, ale o ile wiem to było 1 gniazdko na telefon stacjonarny, więc chyba za montaż nie będę płacił? Czy raczej będą musieli swój własny kabel przeciągnąć i nowe gniazdo wywiercić?
Dzięki za odpowiedzi.
Apropos MM, ja mam kablówka+internet 2MB->w nocy 16MB i płacę 49 zł z jakiejś promocji, bo już długo miałem u nich internet.

PostNapisane: 29 lipca 2012, o 07:34 

NOWY(L) napisał(a):
(...) tak dla porównania mój brat teraz wziął net+kablówka cyfrowa w MM i płaci za to coś koło 70 złotych.Więc tez dość drogo Ciebie to wychodzi.

Zgadza się.
Zastanawiałam nad netem z MM , ale na moim osiedlu często ludzie narzekają na nich jako dostawców internetu , często gęsto jest tak , że co jakiś czas tego dostępu brak z powodu awarii .

PostNapisane: 29 lipca 2012, o 08:51 
A widzisz .
Ją mieszkam po drugiej stronie ul.Warszawskiej i przez 3 lata była tylko jedna awaria usunięta dość szybko.

PostNapisane: 29 lipca 2012, o 11:22 

NOWY(L) napisał(a):
Netia korzysta z sieci Tp .Dlatego potrzebujesz telefon.Natomiast z tym zawieszeniem abonamentu w tepsie to chyba nie jest taka prosta sprawa.Pewnie mają jakieś okresy karencji itp itd.(...)

Niedawno TP połączyła się lub połączy z Orange i prawdopodobnie ze zmiana usługodawcy istnieje możliwość zmiany operatora, tak przynajmniej niedawno sugerowała mi telefonicznie jakaś konsultanta Netii, musiałabyś się dokładniej dowiedzieć u Netii.

Niedawno TP połączyła się (lub zamierza połączyć) z Orange i prawdopodobnie z tą zmianą usługodawcy istnieje możliwość przedterminowej zmiany operatora, tak przynajmniej niedawno sugerowała mi telefonicznie jakaś konsultanta Netii, musiałabyś się dokładniej dowiedzieć u Netii. Dotychczasowy numer telefonu z TP pewnie mogłabyś zachować ten sam.

Odnośnie dostępności usługi Neostrady to pomogą ci w salonie Orange w Koperniku ew. dadzą namiar na konsultantów TP działających na terenie Kwidzyna. Bardzo możliwe ze same załatwienie formalności załatwisz przez telefon albo przez internet. W tej gestii TP jest bardzo elastyczne i przyjazne dla klienta, gorzej gdy będziesz chciała rozwiązać z nimi umowę, wtedy pojawiają się schody :twisted: . Jeżeli będziesz miała dostęp do sieci telefonicznej TP to jak to wcześniej sugerował
NOWY(L), warto sprawdzić ofertę Netii bo jak znam życie będą konkurencyjni cenowo od TP pomimo że dzierżawią od nich łącza. Ja osobiście mam net z MM i od nowości nie miałem z nimi problemów. Wcześniej miałem neostrade z TP ale czasami był problem z łączeniem a i cenowo wychodziło drożej niż z kablówki.

Wehikuł czasu - to byłby cud

PostNapisane: 30 lipca 2012, o 18:53 

Nie ma ktoś namiarów na TP gdzie mają ośrodek lub telefon do nich?
Nie wiem, czy adresy podane w internecie są dobre.

PostNapisane: 30 lipca 2012, o 19:42 
Wszystko z TP zalatwisz w salonie Orange. A najlepiej od razu dzwon na infolinie.

PostNapisane: 30 lipca 2012, o 19:46 

503 195 475 - Cenutrm Sprzedaży Bezpośredniej TP na nasz region

PostNapisane: 31 lipca 2012, o 15:53 

Dzięki, dzisiaj byłem w Orange i myślę nad wyborem oferty telefon+kablówka standard (ok. 60 programów)+internet 6/10 MB/s - 104,90zł/109,91zł.
Chyba lepszej oferty aktualnie nie dostane.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1