Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Gniew tęskni za szybkim dotarciem do Kwidzyna
PostNapisane: 10 listopada 2008, o 23:40 

Cytuj:
Gniew. Przeprawimy się przez Wisłę?
07.11.2008
Na razie w Opaleniu istnieją jedynie pozostałości po dawniej istniejącym tu moście. Fot. Krystyna Paszkowska

W końcu zostanie wybudowany most łączący brzegi Wisły po stronie Gniewa i Kwidzyna. Samorządowcy zacierają ręce, bo mają wiele oczekiwań związanych z rozwojem gminy, a ma się temu przysłużyć ów most. Ale oprócz ogólnej euforii pojawiło się kilka kwestii kłopotliwych.

– Na szczęście po wielu latach udało się i minister zgodził się na budowę mostu – cieszy się burmistrz Gniewa Bogdan Badziong. – Inwestycję zaplanowano na lata 2009 – 2011. Ale my jako gmina będziemy musieli dostosować nasze drogi, które staną się dojazdami do nowo powstałej krajowej. Musimy przygotować trasy z Jelenia na Milanowo i z Rakowca do Aplinki.
Jednocześnie włodarz będzie musiał "dopilnować", by firma realizująca inwestycję, odbudowała drogi, które ulegną zniszczeniu podczas budowy mostu.
– Naszym zadaniem będzie w przyszłym roku zinwentaryzowanie i udokumentowanie dróg – tłumaczy burmistrz. – Musimy wykonać plan zagospodarowania przestrzennego i zabezpieczyć tereny pod budowę przyszłych prawdopodobnie dwóch stacji paliw. Na początku 2009 roku Generalna Dyrekcja Dróg i Autostrad ogłosi przetarg na wykonawcę mostu, którego już latem wyłonią. Wykonawca będzie miał 24 miesiące na wykonanie inwestycji. Jest już projekt, są uzgodnienia i co najważniejsze inwestycja jest już wpisana w budżet państwa na 2009 r.

Plusów włodarz dostrzega wiele.
– Korzyści będą po obu stronach, na pewno nasi uczniowie będą mogli kształcić się także w szkołach w Kwidzynie, poprawi się dostępność do szpitala – wylicza burmistrz. – Mieszkańcy będą mieli wybór z czyich usług skorzystać. Na pewno handel się ożywi pomiędzy naszymi gminami. Pewnie zdrożeją u nas działki budowlane, bo staną się atrakcyjne dla mieszkańców zza Wisły. Zresztą już zaczęto je wykupywać m.in. przez tamtejszych samorządowców. Opalenie stanie się przedmieściem, wręcz sypialnią Kwidzyna z ładną panoramą.
Po wybudowaniu mostu do autostrady A1 do węzła Kopytkowo poprowadzi nowa droga krajowa, która połączy się z istniejącą jedynką. Ważny szlak komunikacyjny będzie przebiegać przez gminę Gniew. Dzięki temu dla inwestorów to dodatkowy atut, bo z Gniewa będzie wszędzie blisko.

:573:

Ostatnio edytowano 11 listopada 2008, o 09:06 przez Irena, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2008, o 23:49 
Przyjaciel forum

Irena,

Jestem starym malkontentem, jak nie dotknę, nie pomacam, nie stanę na nim, to jak pragnę żyć nie uwierzę :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2008, o 00:29 

Jestem ci ja optymistką i daję wiarę, że tak się stanie. Czekam również na ten most aby skrócić podróż do Kwidzyna obowiązkowo zahaczając o mój Gniew i.... Piaseczno. Więzy rodzinne :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2008, o 00:38 

Irena napisał(a):
o mój Gniew i.... Piaseczno.

A o Piaseczno to i ja bym zahaczył. Na Puławskiej. :)

— Oscar Wilde

Strefa czasowa: UTC + 1