Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, o 09:03 

Tylko szkoda że Kwidzyn tak "beztrosko" sczyszczono i nadal się to robi z starej zabudowy. Nie tak dawno Drosik zamieścił na forum archiwalne już fotki przedszkola przy SP Nr4, i z tego co pisał szykują się kolejne wyburzenia m.in. uważanego przez mnie na dość charakterystyczny i ciekawy, budynek na skrzyżowaniu Daszyńskiego (Okrzei) i Wraszawskiej - w sąsiedztwie mostu na ul.Warszawskiej. Jak tak dalej pójdzie to z tego Kwidzyna który Pamiętasz to nie wiele zostanie, oczywiście oprócz zespołu Katedralno-Zamkowego, Spichlerza i paru kamienic które muszę przyznać dość ładnie odremontowano, choć oczywiście zdarzają się wyjątki tak jak kamienica przy ul.Kościuszki naprzeciwko autokomisu gdzie jakiś czas temu elegancko odnowiono część bloku a część pozostawiono bez remontu. Ot taka lokalna ciekawostka.

Pzdr.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Ostatnio edytowano 15 lipca 2007, o 09:18 przez Großvater, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, o 09:16 
Przyjaciel forum

Großvater napisał(a):
Tylko szkoda że Kwidzyn tak "beztrosko" sczyszczono i nadal się to robi z starej zabudowy

Wszystko czeka taki sam los, nawet nas, prędzej czy później. Ja mam taką swoją prywatną misję i fotografuję Kwidzyn od frontu a bardziej od zaplecza, oczywiście gromadzę wszystkie materiały na temat miasta, a to forum jest szczególnie płodne w dokumenty historyczne, oby tylko się niektórym nie znudziło, bo już słyszałem takie głosy :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, o 09:41 

Darek napisał(a):
... Ja mam taką swoją prywatną misję i fotografuję Kwidzyn od frontu a bardziej od zaplecza, oczywiście gromadzę wszystkie materiały na temat miasta...:grinka: :grinka: :grinka:

Na szczęście zauważyłem że na forum jest jeszcze kilka osób-fanatyków które dość intensywnie "obstrykowują" (trudny wyraz) miasto i okolice i mam nadzieję że dzięki ich pracy uda się zachować pamięć o mieście dla potomnych. Mnie na Forum zatrzymały przede wszystkim wspomnienia i fotki związane z historią miasta.
I jeszcze jedno, troche „gorzkie” spostrzeżenie odnośnie Kwidzyna dziś i „wczoraj”.
Ja miałem to szczęście że z lat mojego dzieciństwa pamiętam z okien widok przedstawiający zielone drzewa i przedwojenne kamienice. Na ulicy znało się i rozpoznawało większość sąsiadów i bawiąc się pod domem czuło bezpiecznie bo wokół pełno było znajomych i życzliwych ludzi.
Dzisiaj moje dziecko ma z każdego okna ten sam widok, szarego bokowiska, problemem jest spamiętanie (nie mówiąc o bliższej znajomości) najbliższych sąsiadów z klatki schodowej - o innych sąsiadach z bloku nie wspomne bo to jest tak dalece nierealne jak matrix. Natomiast wypuszczenie dziecko pod blok budzi najgorsze niepokoje :sad: . Widzę że czar dawnego, tajemniczego miasta nadal działa na Ciebie i wspomnienia.
Ufff ale się napisałem i .... uzewnętrzniłem (kolejny trudny wyraz).
Pzdr.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, o 11:54 
Przyjaciel forum

Großvater napisał(a):
Widzę że czar dawnego, tajemniczego miasta nadal działa na Ciebie i wspomnienia.

No bo czym byłby człowiek bez takich przeżyć, jeżeli pzestanie mnie cokolwiek cieszyć, fascynować, dziwić lub martwić, będzie to czas kiedy należy umierać :oops: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, o 21:38 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
jeżeli pzestanie mnie cokolwiek cieszyć, fascynować, dziwić lub martwić, będzie to czas kiedy należy umierać :oops: :grinka:

taaa, albo zacząć inaczej patrzeć :!: :!: bez takich mi tu Panie Darek, bo kopa dam :) :) :)

Ja kocham to miasto i kocham tych co kochają je tak samo jak ja :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, o 21:45 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):
bo kopa dam

Ale poczekasz z tym kopem aż Ci tego zaległego browca postawię, bo inaczej mogę zrezygnować :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, o 21:57 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
drosik napisał/a:
bo kopa dam

Ale poczekasz z tym kopem aż Ci tego zaległego browca postawię, bo inaczej mogę zrezygnować :grinka:

no cóż, zrobię raz wyjątek :) ale tylko dla Ciebie :)
kiedy nas odwiedzisz :?: mam nadzieje, że jeszcze te wakacje :) może jakieś większe spotkanko zorganizujemy :?: :D

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, o 22:05 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):
może jakieś większe spotkanko zorganizujemy

Może się uda coś wykombinować, choć dusza warszawiaka cichym lotem krąży cały czas po Kwidzynie. :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 00:40 

Aleksander napisał(a):
Aaa - to co innego - w takim razie biję się we własne (nie tak chude) piersi i przepraszam za wątpliwości, starca i świątobliwość . Jako rodowity łodzianin, z kilkuletnią przerwą na Kwidzyn, też mam duszę głównie kwidzyńską

Darek napisał(a):
No dobra to i ja ustąpię, ale chcesz wierz, nie to nie wierz, od trzech pokoleń jestem rodowitym Warszawiakiem, tylko duszę mam od młodości Kwidzyńską, powaga.

Odświeżyłem ten wątek, gdyż ostatnio miałem "namacalnie" doświadczyć fascynację miastem (gdzie się urodziłem) rodzinki z Łodzi. Miałem zaszczyt gościć kuzynkę taty i jej męża z Łodzi. Są to ludzie już w dość "sędziwym" wieku, a ich opinie były dla mnie szczególnie ważne, gdyż była to ich pierwsza wizyta w naszym mieście. Co mnie zdziwiło to ich fascynacja nie dotyczyła wyłącznie zabytków Kwidzyna, ale głównie atmosfery "małomiasteczkowej" , relacji wśród mieszkańców, a co dla mnie szczególnie ważne "współczesnej architektury".

PS
Darku i Aleksandrze :!:
Nie wiem czy już o tym pisałem, ale mój ojciec przybył na kwidzyńskie ziemie z Nowego Miasta nad Pilicą, a więc Wasze strony nie są mi obce, bo w okresie wakacji szkolnych spędzałem tam co roku 2 tygodnie :-D

Ostatnio edytowano 31 lipca 2007, o 09:38 przez jarekm, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 07:53 
Przyjaciel forum

jarekm napisał(a):
Nowego Miasta nad Pilicą

I tu ciekawostka, Nowe Miasto znam, bo koło 10-ciu lat wstecz, mieliśmy zamiar z żoną kupić siedlisko, po jakiś gospodarzach. Niestety żyjące dzieci właścicieli nie mogły dojść ze sobą do porozumienia. A siedlisko z typowym domkiem drewniano murowanym było położone w południowej części miasteczka na wysokiej skarpie z której roztaczał się przepiękny widok na dolinę Pilicy. Na miniaturowym ryneczku u cukiernika były pyszne lody, poza tym Pilica obfitowała w ryby i to nie byle jakie. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 14:01 

To milo, że wiesz o czym piszę :-)

Ja najbardziej lubiłem przechadzać się po parku w okolicach późnobarokowego pałacu Małachowskich, usytuowanego również na skarpie, z której roztacza się równie przepiękny widok na
Darek napisał(a):
dolinę Pilicy

A tak z ciekawości zapytam na rynku w okolicach klasztoru Kapucynów pamiętasz czołg, czy pomnik ojca Honorata :?:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 14:17 

Przepraszam, że piszę pod postem, ale nie mogłem się oprzeć :-D

www.pisf.pl napisał(a):
W obecności Pana Premiera Jarosława Kaczyńskiego, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Minister Obrony Narodowej, dyrektor Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, prezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz prezes Krajowej Izby Producentów Audiowizualnych podpisali 13 czerwca 2007 porozumienie o budowie miasteczka filmowego w Nowym Mieście nad Pilicą.

www.pisf.pl napisał(a):
Dzięki wsparciu Premiera, Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Ministra Obrony Narodowej oraz Marszałka Województwa Mazowieckiego i staraniom Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej oraz Stowarzyszenia Filmowców Polskich do 2009 roku powstanie jedna z najnowocześniejszych w Europie wytwórnia filmowa.

Tubylcy zwykli mówić, iż na terenach byłej jednostki wojskowej i lotniska ma powstać drugie na świecie Hollywood :-D . Jednakże jeśli powyższe wypali, wówczas znacząco wpłynie to na infrastrukturę tego miasta jak również jego rozwój.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2007, o 07:51 

Wiem, że Pani administrator mnie zabije ale w świetle wypowiedzi Darka...
Darek napisał(a):
I tu ciekawostka, Nowe Miasto znam, bo koło 10-ciu lat wstecz, mieliśmy zamiar z żoną kupić siedlisko
chciałem zrobić mu malutką niespodziankę (czy to tę posiadłość miałeś na myśli :?: )

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2007, o 07:54 
Przyjaciel forum

jarekm napisał(a):
czy to tę posiadłość miałeś na myśli

Dzięki ale mnie przecież znasz, ja nawet nie wyglądam na takiego, którego by było stać na służbówkę w tym pałacu.
Tak na poważnie to chcieliśmy kupić tzw. siedlisko :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2010, o 10:50 

Darek, Witam serdecznie!
Z dużym zaciekawieniem czytam to forum. Jestem naprawdę pełna podziwu dla wiedzy wpisujących. Wydaje mi się, że za "wysokie progi" by udzielac się w tematach, jednak dla Pana Darka mam informację dot. Pana Zbigniewa Wilczyńskiego. Sprawdziłam w ewidencji ludności, iż na ul. Hallera 24 w Kwidzynie mieszka Pan Zbigniew Wilczewski, który w tym samym miejscu prowadzi wspólnie z żoną sklep odziezowy. Być może jest to zupełnie ktoś inny, ale może... Służe pomocą. Chociaż w ten sposób chciałabym być pomocna. Pozdrawiam serdecznie
Iwona

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1