Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Błogosławiona Dorota
PostNapisane: 25 września 2006, o 16:58 

Jak może na takiej liście zabraknąć kwidzyńskiej świętej? ...
Polecam lekturę: Dorota Schwartze
Ukłony
Grün

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2006, o 19:35 

ależ kochany - nie zabrakło, po prostu tymczasem zawitała w innym dziale. Tutaj można znaleźć nieco na jej temat :mrgreen:

A tak swoją drogą to witam Cię i bardzo mi miło iż zdecydowałeś się u nas zarejestrować - to dla mnie zaszczyt :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2006, o 19:58 

Ho, ho. Kogo moje oko widzi. Toż to sam założyciel Akademii Rzygaczy do nas zawitał. Witaj i pozostań z nami. Dla niewtajemniczonych dodam, że Grün jest ekspertem ds. Gdańska (nie mylić z Trójmiastem :-D). Śmiem twierdzić, że jego obecność u nas zawdzięczamy Corzano. Corzano - dziękujemy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2006, o 20:10 

Witam serdecznie. :)
Ale muszę sprostować :) Moją obecność zawdzięczacie... Dorocie Schwartze :)
Po prostu pomyślałem, że może Was zainteresować to co o niej napisałem, a skorzystawszy z wyszukiwarki forum nie znalazłem tego tematu, któy podała WPAdministrator :)
Rumienię się cały :oops: na miłe słowa powyżej :)
Pozdrawiam
Grün

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2006, o 20:13 

Grun a czytałeś "Turbota" Grassa ?
Ta wersja bardzo w interpretacji mi się podoba w temacie Doroty.
Jan (ten od Okhama) też jest gościem z klasą. Opanował ówczesny PR doskonale.

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2006, o 20:18 

Grün napisał(a):
Ale muszę sprostować :) Moją obecność zawdzięczacie... Dorocie Schwartze :)

Heh, a już myślałem, że Corzano posiłki wezwał :mrgreen: . Mimo wszystko bardzo się cieszę, że jesteś z nami.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2006, o 07:28 

Grün napisał(a):
Po prostu pomyślałem, że może Was zainteresować to co o niej napisałem

:wink:

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2006, o 23:10 

Skoro już jesteśmy przy Dorocie...
W katedrze pokazuje się miejsce, gdzie jakoby miała uprawiać swoją rekluzę...
Podczas gdy ze źródeł wiadomo, że cela owa była umieszczona pod schodami po północnej stronie prezbiterium... Poprawcie mnie jeśli się mylę co do wskazywanego obecnie miejsca - jeśli mam rację, mamy tu do czynienia z małym szalbierstwem, nie sądzicie?

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2006, o 10:15 

Przyglądałam się informacjom zamieszczonym przez Ciebie na rzygaczach i zwróciłam uwagę dokładnie na to o czym mówisz.
Jako dziecko co niedzielę wybieraliśmy się na wycieczkę do katedry (drugi koniec miasta), nie było mowy o musowym chadzaniu do kościoła na mszę. Na tę niedzielną "godzinkę" zawsze zaszywaliśmy się we wschodzniej części kościoła, za ołtarzem, nigdy nie traktowaliśmy tego jako przymusu, raczej jako przyjemność (pięknie śpiewająca zakonnica, ciekawe historie opowiadane po mszy, lody w Staromiejskiej... :wink:
Wracając do Doroty - w czasie tych niedzielnych "mszy", siedząc sobie za plecami księdza mieliśmy po lewej stronie (południowa) celę gdzie urządzono miejsce upamiętniające Bł. Dorotę, zaś po prawej (północnej) drzwi za które nigdy nie udało mi się zajrzeć :twisted:
Z planu zaś wynika iż grób Doroty znajdował się dokładnie w miejscu które opisałam wyżej, pytanie tylko z którego roku jest ten rysunek :?: bo właśnie jak widać na zdjęciach w odkrywcy - właśnie tam trwały poszukiwania. Może jednak przeniesiono grób Bł. Doroty w inne miejsce :?: jak ktoś już gdzieś to napisał...

p.s. ostatnio nasi forumowicze chyba poczynili jakieś kroki w celu odnalezienia celi, nieprawdaż :?: Żebym to ja tylko pamiętała kto tam właził oprócz morrigu... :-D

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2006, o 11:21 

Rzecz w tym, że po przejęciu Katedry przez protestantów starano się zatrzeć ślady kultu Doroty, między innymi likwidując pozostałości celi. Szczątki ekshumowano i pochowano w nieznanym miejscu. Możesz mi dokładnie opisać w którym miejscu jest obecnie wskazywana rzekoma cela?

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2006, o 16:14 

http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,3699801.html

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2006, o 20:25 
Przyjaciel forum

Bombka napisał(a):
http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,3699801.html

warto zachować ten artykuł na naszym forum:

Cytuj:
Archeolodzy szukają bł. Doroty i dwóch mistrzów krzyżackich
Roman Daszczyński, Bartosz Gondek
2006-10-23, ostatnia aktualizacja 2006-10-24 11:30
Poszukiwania średniowiecznych grobów rozpoczęły się w katedrze kwidzyńskiego zamku.
Najpierw badacze zdjęli kamienne płyty posadzki - tuż przed głównym ołtarzem. To miejsce było wyłożone kolorowymi kaflami, tworzącymi duży znak krzyża.

- Dokładnie tutaj georadary wskazały przestrzeń o wymiarach trzy na dwa metry, możliwe, że to krypta - mówi Izabela Kwiecińska, redaktor naczelna miesięcznika "Odkrywca", który jest patronem badań. - Obecność tajemniczego pomieszczenia pod posadzką potwierdziły wstępnie dwa niezależne badania. Pierwsze przeprowadziliśmy w lipcu, drugie teraz.

Co ukazało się wczoraj badaczom, gdy z podłogi zdjęli pierwsze kamienne płyty? Piach, gruz i wąski kanał chroniący pozostałości instalacji złożonej z rur. Wiadomo już, że pod posadzkę kościoła niejednokrotnie zaglądano w czasach nowożytnych. Świadczą o tym znalezione wczoraj niemieckie monety z początku II wojny światowej i jedna z roku 1905.

- Badania warto przeprowadzić, ale bez niepotrzebnych emocji - mówi dr Antoni Pawłowski, dyrektor muzeum zamkowego w Kwidzynie, który nadzoruje prace archeologiczne. - Nie mam wielkiego zaufania do georadarów, mogą zawodzić w miejscach, gdzie przez siedemset lat nawarstwiło się wiele różnych rzeczy. Skoro jest masa gruzu, to i mogą być zakłócenia. Na razie coś, co miało być średniowieczną kryptą, okazało się dwudziestowiecznym kanałem pod jakąś instalację. Nic się nie zgadza, nawet wymiary.

W innym miejscu - prezbiterium - georadar wskazał coś, co może być miejscem pojedynczego pochówku. Natrafiono tam na cenną szwedzką monetę z XVII w.

Badania mają być prowadzone do piątku. Uczestniczą w nich członkowie towarzystwa archeologicznego Perkun z Poznania.

W XIV-wiecznej kwidzyńskiej katedrze grzebano biskupów diecezji pomezańskiej, która istniała do czasów reformacji. Pochowano tutaj także dwóch wielkich mistrzów krzyżackich - w czasie, gdy jeszcze nie był gotowy kościół na zamku malborskim. Z katedrą w Kwidzynie związana jest też postać bł. Doroty z Mątowów, mistyczki sławnej na całą średniowieczną Europę, która wyprosiła u władz Kościoła, by zamurowano ją w specjalnej celi - i nie wiadomo, co się stało z jej szczątkami.

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2006, o 10:47 

W dzisiejszym Dzienniku Bandyckim jest tekst o kolejnym etapie eksploracji domniemanego grobu Doroty.

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2007, o 21:11 

W 12 nr. "Odkrywcy" jest obszerny fotoreportaż
z akcji odkrywkowej w naszej Katedrze.

Odkopano kilka krypt i są szanse na "odnalezienie krypty Wielkich Mistrzów i grobowiec Błogosławionej Doroty"

Pożyjemy zobaczymy ;)

Jeżeli ktoś reflektuje moge podzielić się skanem. Pisać na PW.

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2007, o 21:24 

w dzisiejszym (czerwonym kurierze) napisali o tym... i jest też skan "odkrywcy"

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1