Zdarza mi się, że w internecie nie tylko oglądam obrazki, ale i czytam teksty.
Andriu napisał(a):
Mundurek tego pana z trupią główką to dla zainteresowanych 2 Pułk Huzarów inaczej „ Czarnymi Huzarzy” słynny 2 Regimentu Huzarów Śmierci (2 Przyboczny Pułk Huzarów im. Królowej Prus Wiktorii). gen mojora Antoniego Ludwiga Friedricha Augusta von Mackensen szlachcica ,osobistego Adiutanta cesarza Wilchelma II w dniu wybuchu I Wojny Światowej wraz z XVII Korpusem podlegał dowództwu VIII A broniącej Prus Wsch.
Niestety Andriu, jajakobyły belfer jestem niezadowolony z Twojego wypracowania, które przedstawiłeś. W szkołach nad nikim się nie znęcałem, więc i tu nie będę. Jednak muszę zwrócić uwagę
na naganny brak staranności w sklejaniu tekstu, który potem trudno się czyta.
Cytuj:
Oddziały Mackensena ,przyczyniły się do wielkiej wygranej Niemiec pod Tannenbergiem. Na przełomie wrzesnia i paź 1914. Mackensen, po 1920 r. mieszkał w swoich majątkach na Pomorzu.
Bitwę pod Tannenbergiem stoczono w końcu sierpnia (26-30) 1914 roku. A co to było na przełomie września i października 1914 ?
Ja wiem, bo idąc Twoim tropem zajrzałem, gdzie trzeba:
http://www.armianiemiecka...e/mackensen.htm ale ten podkreślony fragmencik wkleiłeś ni w 5, ni w 9.
I proszę, raczej nie gniewaj się tylko bądź bardziej staranny.
A na znak zgody podzielę się skanem oryginalnej akwareli z 1913r. przedstawiającej Augusta von Mackensena gdy wizytował on garnizon kwidzyński już jako dowódca XVII Korpusu Armijnego.