Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wilhelm Carl Räuber - malarz z Kwidzyna
PostNapisane: 14 stycznia 2010, o 19:05 
Pośród wybitnych ludzi wywodzących się z Kwidzyna jest także niemiecki malarz urodzony w naszym mieście Wilhelm Carl Räuber (1849 - 1926). Malował głównie stylizowane sceny rodzajowe i historyczne. Jego obrazy pojawiają się na współczesnych aukcjach także w Polsce. Nie znalazłem na jego obrazach jakichś odniesień do rodzinnego miasta. Widocznie po ukończeniu Gimnazjum, gdy wyjechał uczyć się kunsztu malarskiego nie wrócił już tu.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2010, o 12:10 

Dziś pan Räuber doczekał się swojej strony w Kwidzynopedii. http://kwidzynopedia.pl/index.php?title ... %C3%A4uber
Przeglądałam jego twórczość, starałam się nadać prawidłowe tytuły jego obrazom i zauważyłam, że "Wizję św. Huberta" namalował dwa razy. Przeto nie mam pewności, który z nich namalował w 1892 roku.
P.S.
"Scena portowa" jakoś mi kompletnie nie pasuje do pozostałych, ale cóż, nie jestem znawcą :razz:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2010, o 21:49 
Notka do Kwidzynopedii : Arthur Max Archilles Kickton (ur. 28 maja 1861 w Kwidzynie, zm. 22 kwietnia 1944 w Neubabelsbergu) - wybitny architekt niemiecki.
(Może jakiś dział Urodzeni w Marienwerder? Dla tych wybitniejszych, którzy się tylko tu urodzili a potem nie mieli już żadnych związków z miastem.)

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2010, o 10:04 

Budslavsky napisał(a):
Urodzeni w Marienwerder?

Można dorobić. Tylko czy różnicować Marienwerder i Kwidzyn. Jest spora grupka Polaków, którzy również maja u nas swoje biogramy, ale nie byli z miastem związani. Tylko się tu urodzili, bądź wychowali. Kariery robili już poza Kwidzynem.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2010, o 10:34 
Piotr_J napisał(a):
czy różnicować Marienwerder i Kwidzyn.
Masz rację. Raczej: "Urodzeni w Kwidzynie".

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2010, o 13:08 

Wiceadmirał Eduard Karl Emanuel von Jachmann. Ten ani się tu nie urodził, ani nie umarł. Chodził tu tylko do szkoły.
Jestem przeciw wobec jakichkolwiek podziałów ludzi.
Przeinaczę tu słowa Jeana Jauresa:
Przywiązali się do tej ziemi wszystkim, co ich poprzedziło i wszystkim, co po nich nadeszło, tym, co ich stworzyło i tym, co oni stworzyli, przeszłością i przyszłością, nieruchomością grobów i kołysaniem się kolebek.

Hmm. Podoba mi się to zdanie. Możemy go użyć w Kwidzynopedii ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Strefa czasowa: UTC + 1