Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, o 21:23 

Mega napisał(a):
No i ani slowa o najgorszym wg mnie odcinku od mostku do bylej sciezki zdrowia.

Nie wiem czy to miało związek ze stanem nawierzchni, ale dzisiaj przed południem widziałem coś takiego:

Załączniki:
wypadek-3.jpg
wypadek-3.jpg [ 78.65 KiB | Przeglądane 5575 razy ]
wypadek-1.jpg
wypadek-1.jpg [ 69.84 KiB | Przeglądane 5575 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, o 21:27 
Przyjaciel forum

Raczej ze stanem ogumienia przyczepy :sad:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, o 12:44 
nie wiem, czy to jest ten sam artykuł, o którym pisał Mega(chyba nie), ale dla wiadomości go tu zamieszczam :-)

Cytuj:
Mała obwodnica i duży problem z finansami

KWIDZYN. Czy władze Kwidzyna zdążą złożyć wniosek o pieniądze na obwodnicę? Wicestarosta twierdzi, że wniosek o dofinansowanie unijne trzeba poprawić...

-Wniosek o dofinansowanie małej obwodnicy dla Kwidzyna z pieniędzy unijnych złożymy w terminie - zapewnia Andrzej Fortuna, wicestarosta kwidzyński. Konkurs na dofinansowanie drogowych projektów, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego, ogłoszono 29 lutego. Wytyczne do wniosku podano niemal w tym samym terminie, a wymagają one wprowadzenia wielu poważnych zmian w gotowej już dokumentacji.
- To główny powód, dla którego wniosek nie został jeszcze złożony. Musimy przygotować dokumentację zgodnie z wytycznymi, które zostały opublikowane zaraz po ogłoszeniu konkursu. Nie są to jednak kosmetyczne poprawki, ale bardziej skomplikowane zmiany. Musimy między innymi dostosować studium wykonalności do wytycznych. Nie ma jednak znaczenia, czy złożymy dokumenty w marcu czy na początku kwietnia. Ważne, że dokumentacja będzie dobrze przygotowania i będzie złożona w terminie. Obecnie mamy więcej dokumentów niż wymagają tego warunki udziału w konkursie. Posiadamy dokumentację techniczną i do końca marca będziemy mieli pozwolenie na budowę. Przypuszczam, że wniosek złożymy na początku kwietnia - mówi Andrzej Fortuna.
Mała obwodnica połączy w przyszłości drogi Kwidzyn-Grudziądz i Kwidzyn-Prabuty. Dzięki temu ruch samochodów ciężkich do przemysłowej części miasta od strony Prabut oraz Grudziądza ominie centrum miasta. Wicestarosta ma nadzieję, że w tym roku rozpocznie się modernizacja drogi krajowej Kwidzyn - Grudziądz, która jest jednym z odcinków małej obwodnicy prowadzącej do ul. Żwirowej i Południowej.
- Przygotowana jest dokumentacja. Zostały wykupione grunty. Praktycznie nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozpocząć budowę. Wydane jest nawet pozwolenie na budowę, jednak jego ważność w tym roku wygasa. Pogoda sprzyja obecnie tego typu pracom i mam nadzieję, że modernizacja zostanie w końcu rozpoczęta. Jestem mocno zdziwiony, że inwestycja się opóźnia - twierdzi Andrzej Fortuna.
Ponieważ ulica Sportowa to odcinek drogi krajowej inwestorem ma być Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad. Projekt przewiduje modernizację ulicy Sportowej na odcinku od ronda na skrzyżowaniu ulic Żeromskiego i Sportowej do ulicy Zielnej. Planowana jest budowa trzech rond na skrzyżowaniu ulicy Sportowej z ulicami Polną, Młynarską oraz Zielną.

źródło: http://www.portalpomorza.pl/aktualnosci/8/3117

Tytuł: Kostka z ul. Sportowej
PostNapisane: 22 marca 2008, o 14:18 

Witam!
Tez sie zastanawiam, jakie są plany z wykorzystaniem kostki z ul. Sportowej. Pomysł przeniesienia jej pod katedrę wydaje mi sie jak najbardziej trafiony. Ciekawe, czy to tylko plotka, czy konkretny pomysł.
Moze dzięki temu, nasze stare miasto, zyskałoby z czasem trochę więcej "klimatu".

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, o 14:43 
Przyjaciel forum

Bierrocker napisał(a):
Pomysł przeniesienia jej pod katedrę wydaje mi sie jak najbardziej trafiony. Ciekawe, czy to tylko plotka, czy konkretny pomysł.

Pomysl jest konkretny, jest o nim mowa w ty samym artykule. Remont placu miedzy katedra a kinoteatrem opoznia sie wlasnie dlatego, ze czekaja na kostke.
Dla mnie ciekawostka jest to, co sie stanie z reszta tego cennego materialu. Miedzy stadionem a Liwa jest ladne kilkaset metrow drogi i z pewnoscia duzo jeszcze zostanie.

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, o 15:25 

Mega napisał(a):
... Dla mnie ciekawostka jest to, co sie stanie z reszta tego cennego materialu. Miedzy stadionem a Liwa jest ladne kilkaset metrow drogi i z pewnoscia duzo jeszcze zostanie.

Np. do wybrukowania rekonstruowanego starego miasta :-) lub w części, przy pewnych układach do wybrukowania prywatnych posesji. :evil:

Pzdr.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, o 16:04 
Großvater napisał(a):
Np. do wybrukowania rekonstruowanego starego miasta :-) lub w części, przy pewnych układach do wybrukowania prywatnych posesji. :evil:

ja jednak myślę, że zostanie ona w całości wyłożona przed katedrą i teatrem. Nic się nie zmarnuje. Jak zostanie jej jeszcze, można wyłożyć ją pod gdaniskiem, no i oczywiście najlepiej spożytkować można ją, kładąc na przyszłej starówce

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, o 16:26 

Niedaleko stadionu widziałam ostatnio większą ilość kostki brukowej. Nie wiem skąd ona może pochodzić ani w jakim celu jest składowana w tym miejscu.

Załączniki:
P1040830.JPG
P1040830.JPG [ 184.22 KiB | Przeglądane 5431 razy ]
P1040809.JPG
P1040809.JPG [ 145.47 KiB | Przeglądane 5431 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, o 17:05 
wygląda na jakąś "świeżą", bo nie jest powycierana :-| ale po co tam ona? może będzie wyłożona w rejonie tego nowego boiska do piłki nożnej?

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, o 17:31 

Myślę że fajnie by było gdyby tą kostką wybrukowano też deptak- ul.Piłsudskiego.

Fajnie się spaceruje po takiej kostce.

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, o 17:50 
Przyjaciel forum

krzyzak napisał(a):
gdyby tą kostką wybrukowano też deptak- ul.Piłsudskiego

Znaczy sie ta piekna kostka z dawnej 1Maja zostala usunieta? Myslalem ze jest tam pod spodem i sobie czeka az ja zostane burmistrzem i ja kaze odkryc...

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, o 17:53 
Przyjaciel forum

krzyzak,

Cytuj:
Fajnie się spaceruje po takiej kostce.

Ja spacerowałem po takiej kostce, ale trzeba było na fury uważać, tylko że to był początek lat 60-tych :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, o 18:18 

Tak Dareczku, masz całkowitą rację :-)
też to pamiętam :grin:
Do tego jeszcze żelazne obręcze na kołach tych fur :-D
Wiczorami z tej kostki panie wymiatały,
tak zwanymi drapakami,
pozostałosci po tych, co te fury ciągneli :-D

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, o 18:23 
Przyjaciel forum

krzyzak,

A kradłeś zielony groszek z takich furek, bo ja kradłem i jeszcze do dzisiaj pamiętam jego smak :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2008, o 20:21 

Darek napisał(a):
A kradłeś zielony groszek z takich furek

Oczywiście!!
A ile razy batem się od woźnicy zaliczyło! :-D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1