Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 285 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kwidzyński Park Przemysłowo-Technologiczny
PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 08:31 

beria napisał(a):
O ile na początku kibicowałem tej inwestycji, to patrząc na to co się wydarzyło wokół tej inwestji w ciągu roku... Biało być pięknie a wyszło jak zawsze - polska bylejakość.

Ja mam zupełnie na odwrót. Kibicowałem by ta inwestycja nie doszła do skutku. Do czasu kiedy ruszyła. Muszę przyznać, że do tej pory nie mogę się otrząsnąć będąc pod stałym wrażeniem samozaparcia i determinacji władz naszego powiatu, które jednak doprowadziły do rozpoczęcia prac w Górkach. Akurat z determinacji i samozaparcia władze naszego powiatu dotąd znane raczej nie były. Jeżeli jednak inwestycja jest (?) realizowana to wiedziony instynktem samozachowawczym trzymam za nią kciuki.

Tak sobie przypominam jak to się zaczęło. Pamiętam jak po Starostwie chodził pewien młody człowiek (długo tam miejsca nie zagrzał) i z fascynacją roztaczał po pokojach świetlaną wizję Parku. Widać było pasję w oczach. Musiały tą pasję widzieć również władze. A przecież każda władza chce coś po sobie pozostawić. Kiedyś były to pomniki stawiane za życia, teraz bardziej w cenie są inwestycje. Widocznie pokusa była nie do odparcia. Podsycana była dodatkowo tym, że taką inwestycję można w piękny sposób opisać we wniosku o dofinansowanie ze środków unijnych. Na papierze wygląda to wspaniale. Tyle, że niestety najgłupiej jest kupić za pół ceny coś co jest nic nie warte lub nieprzydatne. Pomniki, choć nie bardzo praktyczne, miały tą przewagę, że w użytkowaniu wystarczyło jedynie od czasu do czasu oczyścić je z ptasich odchodów.

Z radością przyjąłbym wiadomość, że w sprawie naszego Parku bardzo się mylę.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 09:28 

Kiler napisał(a):
Ogólnie OŹE się rozwija i będzie nadal, więc sugerowanie, że to jakieś dyrdymały trochę mija się z celem. W Polsce udział OŹE to już prawie 10%, a w takiej Szwecji 48%.

Mnie tylko zastanawia, czy tam każda firma będzie mogła prowadzić działalność, czy są jakieś obostrzenia ?

W Szwecji jest też progresywny prób podatkowy kończący się na 60%, powszechne spalarnie śmieci, zdecydowanie odmienne od polskiego prawo energetyczne i inne rzeczy których nie mamy i nie chcieliśmy mieć :)
Kiedy jakiś czas temu stawiałem Szwecję i całą Skandynawię jako wzór do naśladowania zostałem zjechany, bo tam przecież jest socjalizm :)

Zaś trafne postwiłeś pytanie, ja sam staram się uzyskać na nie odpowiedź od roku - bez większego rezultatu :D

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 09:55 

Ja nie bardzo to wszystko rozumiem!!
Jeszcze nic się tam nie dzieje, a już na naszym forum Fachowców wielu wie, że wyjdzie z tego wielkie gó....o a pieniądze zostały wyrzucone w błoto.

Nasz narodowy optymizm!

Pływalnia na Wiejskiej,- pieniądze wyrzucone w błoto, Park Przemysłowo-Technologiczny,-
pieniądze wyrzucone w błoto, itd, itd.....
Za chwilę będzie tak że budowa mostu to też bubel, i też pieniądze wywalone w błoto.

Może ci optymiści którzy tak narzekają, niech zaproponują coś co nie będzie wyrzuceniem pieniędzy w błoto?

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 10:20 
krzyzak, helooooooooooł obudź się przyjacielu :!: Rozejrzyj po mieście.Mamy ponad 20% bezrobocia które dalej rośnie.Mały biznes w mieście jest w dużym kryzysie ,wszędzie widać kartki "lokal do wynajęcia".Każdy kto może,albo ma znajomości ucieka na zachód.Generalnie jest bieda.I co robią lokalne władze?Serwują nam kompleks za kupę milionów w którym ktoś ,kiedyś , będzie mógł sobie wynająć powierzchnię na swój biznes .Przecież to są "szklane domy " jak u Żeromskiego.Samo założenie tej inwestycji było błędne.Postawimy kompleks,i jak bóg da to może znajdą się na to chętni.Taka inwestycja miałaby sens w jakiejś dużej aglomeracji,gdzie jest statystycznie więcej ewentualnych chętnych .A nie w Kwidzynie.Ile osób ,firm chętnych będzie na taki interes. Kilkunastu?A oni bredzą coś o 1500 miejsc pracy.Gdzie ci wszyscy lokalni politycy byli kiedy rozpadł sie jeden z największych pracodawców w województwie?
Tu nikt nie narzeka,tyko każdy realnie patrzy na to ,co się dzieje w mieście.
Na taką skalę to my potrzebujemy fabryki ,gdzie ludzie znajdą pracę ,a nie taki kompleks-widmo.
Mamy w Kwidzynie 5 tysięcy ludzi,którzy potrafią złożyć wszystko.Tylko nie maja dachu nad głową.
A dla ludzi chcących założyć swój własny biznes,to potrzeba zmian na szczeblu centralnym.Ograniczenia biurokracji i papierkowej roboty.Przypomnieć Ci przyjazne państwo,"jedno okienko" Co z tego zostało?

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 10:36 

NOWY(L)
No świetnie! Helooooooooooooooł obudziłeś mnie!!! :shock:
Widzisz i takich ludzi nasze miasto potrzebuje!
Jednym postem rozwiązujesz problemy naszego miasta i okolic!!
Przecież to takie proste!!
Marnujesz się przyjacielu, oj marnujesz ;) :lol:

NOWY(L), NA BURMISTRZA!!!!!!!

:D :D :D

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 10:43 
Cytuj:
NOWY(L), NA BURMISTRZA

Nie dziękuję.Nie jestem bohaterem.Nie potrafiłbym uratować kury :twisted:
Cytuj:
obudziłeś mnie!!!

Cieszę się.Prawie 11-ta ;)
Cytuj:
Jednym postem rozwiązujesz problemy naszego miasta i okolic!!
Przecież to takie proste!

Nic nie rozwiązuję.Tylko zwracam uwagę na to,że mamy ważniejsze problemy na głowie,niż budowa kompleksu ,który ktoś kiedyś może będzie użytkował.
A ci "malkontenci i wieczni narzekacze" to po prostu ludzie,którzy maja na ta inwestycję inny punkt widzenia.

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 11:31 

krzyzak napisał(a):
Jeszcze nic się tam nie dzieje, a już na naszym forum Fachowców wielu wie, że wyjdzie z tego wielkie gó....o a pieniądze zostały wyrzucone w błoto.

Krzyżak zazdroszczę Tobie optymizmu. Tyle tylko, że po przytoczonym wyżej zdaniu wnioskuję, że w dużej mierze wynika on (ten optymizm) z braku wiedzy. To nie jest zarzut - najczęściej wiemy tyle ile władze chcą byśmy wiedzieli. Ale nawet wnioskując jedynie z informacji nam przekazywanych nie można napisać "Jeszcze nic się tam nie dzieje".

Ktoś jest zatrudniony, coś się buduje, szuka się inwestorów. To jest nic?

Buduje się na przykład dom pasywny. Po co? Będzie sobie stał taki domek by ludziom go pokazać. No rewelacja.

Mam to nieszczęście, że o Parku wiem trochę więcej niż można przeczytać w gazecie. W tej chwili projektuję średniej wielkości zakład produkcyjny pod Sztumem, na terenie PSSE. Była duża szansa by powstał on na terenie naszego Parku. Była do czasu spotkania Inwestora z władzami Parku. Sztumska PSSE stoi od lat niezagospodarowana, więc nie jest to idealne miejsce do inwestowania. Niestety lepsze od naszego Parku.

Mam jedną prośbę Krzyżak. Nie próbuj utrącać wszelkiej krytyki definiując ją jako typowa polska skłonność do malkontenctwa (którego tak jak Ty nie znoszę). Walcząc w taki sposób o podtrzymanie swojego optymizmu wrzucasz wszystkich do jednego wora. To za proste.

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 11:36 
Moim zdaniem mleko się rozlało. Od początku tej inwestycji byli jej entuzjaści jak i przeciwnicy. Jeśli powiedziało się A trzeba powiedzieć B i dokończyć inwestycje. Co z tego będzie zobaczymy. Każdy biznes jest obarczony ryzykiem i nie ma doskonałych rozwiązań. Kto ryzykuje ten nie ma. I wracając - nie ma co dyskutować nad rozlanym mlekiem tylko zobaczyć co z tego będzie gdy inwestycja zostanie zakończona i zacznie działać. Wtedy będziemy mogli narzekać lub chwalić. Nie wyobrażam sobie żeby przerwać teraz inwestycje. Za duzo pieniędzy już poszło i szkoda tych unijnych.
NOWY(L) napisał(a):
A dla ludzi chcących założyć swój własny biznes,to potrzeba zmian na szczeblu centralnym.Ograniczenia biurokracji i papierkowej roboty.Przypomnieć Ci przyjazne państwo,"jedno okienko" Co z tego zostało?
Rozumiem, że zaniechałeś prowadzić własnej, genialnej i dochodowej działalności bo musiałeś iść do dwóch okienek... Działalność godpodarcza nie cierpi biuroktracji ale też daje sobie z nią radę. Główną bolączką są koszty pracy. Zostajesz przedsiębiorcą i jako nadrzędnym narzędziem bycia konkurecyjnym tniesz koszty wytworzenia produktu. Zdecydowana większość kosztów stanowią koszta osobowe(nie we wszystkich sferach działalności) i stajesz się zwolennikiem umów śmieciowych...

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 11:48 
Cytuj:
Rozumiem, że zaniechałeś prowadzić własnej, genialnej i dochodowej działalności bo musiałeś iść do dwóch okienek

Wyczuwam tu ironię panie kolego :D :evil: Plany były,ale na nich się skończyło.
Cytuj:
Działalność godpodarcza nie cierpi biuroktracji ale też daje sobie z nią radę.

Ale założenie działalności nie powinno polegać"na dawaniu sobie rady".Powinno być proste,szybkie i przejrzyste.
MACIEKZB napisał(a):
Zostajesz przedsiębiorcą i jako nadrzędnym narzędziem bycia konkurecyjnym tniesz koszty wytworzenia produktu. Zdecydowana większość kosztów stanowią koszta osobowe(nie we wszystkich sferach działalności) i stajesz się zwolennikiem umów śmieciowych...

Z tym nie polemizuje,bo to niestety jest szara rzeczywistość.

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 12:09 

NOWY(L) napisał(a):
A ci "malkontenci i wieczni narzekacze" to po prostu ludzie,którzy maja na ta inwestycję inny punkt widzenia.

Masz rację Grzesiu!!

Ja rozumiem tych malkontentów bo większość z nich to ludzie bez pracy.
Sam kiedyś tego doświadczyłem, i kto wie (w każdej chwili mogę tego doświadczyć).
Ja rozumiem że człowiek który ma rodzinę a nie ma pracy, pieniędzy na rachunki, na czynsz, jedzenie itd... a ma do tego rodzinę na utrzymaniu i jest za nią odpowiedzialny, myśli inaczej niż ten który ma jako taką stabilność.
Nie mówiąc już o takich którzy mają aż za dużo.
Ja pamiętam i przerabiałem tamte czasy kiedy nie było bezrobocia (było bezrobocie ukryte) a wszyscy mieli pracę i po równo (a tak naprawdę nic nie mieli). Żyło się żeby przeżyć.
Ja akurat na tamte czasy nie narzekam żyło mi się nieźle, ale miałem przyjaciół i znajomych którym żyło się bardzo ciężko!
I dzisiaj na samą myśl o tamtych czasach dostają białej gorączki.
W kilku krajach na świecie ludzie żyją tak do tej pory, gdzie wszyscy mają po równo, chociażby Kuba, Korea Północna, Wietnam.
Wierz mi, nie chciał byś w tamtych czasach żyć.

Takie inwestycje jak P.P.T. drażnią ludzi którzy nie mają co do garnka wrzucić, i nie maja za co mieszkania opłacić.
Ja to rozumiem i im współczuje ! Z całego serca!
Ale niestety tą jedną budową tego problemu się nie rozwiąże.

Mamy kryzys i co? Nie mamy nic robić?

Bo co by się nie zrobiło to i tak dla jednych będzie dobrze dla innych źle.
Czasami jest tak, że dają nam (miastu) jakieś pieniądze na wykorzystanie w konkretnym celu.
Więc trzeba to wykorzystać.
Jak by się tego nie wykorzystało i pieniądze by przepadły, to dopiero psy by się na niektórych wieszało :evil:
A kto wie może ten Park wypali. Poczekajmy! Zobaczymy!

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 12:15 
Cytuj:
Wierz mi, nie chciał byś w tamtych czasach żyć.

Wierzę Ci.Nie chciałbym.
Cytuj:
A kto wie może ten Park wypali.

Oby.

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 13:09 

Grzesiu!! Nie przejmuj się!
Jak P.P.T, nie wypali, to się z tego schronisko dla psów zrobi, i będzie git. ;)

:D

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 15:54 

Jak nie wypali, to się sprzeda. Co z tego, że za 1/5 ceny? Ktoś to kupi i jakiś biznes rozkręci.
Całe szczęście, że to nie jest finansowane wyłącznie z budżetu miasta i ktoś tam się jeszcze dość znacznie dołożył.

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 15:58 
Cytuj:
Całe szczęście,

Faktycznie :evil:
Udział własnościowy spółki:
• Powiat Kwidzyński: 33,17%
• Gmina Miejska Kwidzyn: 33,17%
• Gmina Kwidzyn: 33,17%
• Powiślański Bank Spółdzielczy w Kwidzynie: 0,49%

PostNapisane: 20 grudnia 2012, o 18:46 

Dobrze jeszcze rozróżniać, co to jest finansowanie a co udział własnościowy.
http://www.kwidzyn.pl/kwidzyn/portal.ph ... aa1051f2b7

Jest to projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR) w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego działanie 1.5.1:
- całkowita wartość projektu: 40 554 451,99 PLN
- dofinansowanie Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego: 25 084 501 PLN

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 285 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1