W tym roku przypada dziesiąta rocznica śmierci Zbigniewa Herberta. Z tej okazji Sejm Rzeczypospolitej Polskiej
podjął w lipcu ubiegłego roku uchwałę o ustanowieniu roku 2008 Rokiem Herberta.
Cytuj:
Wiele środowisk lokalnych zamierza włączyć się w obchody Roku Zbigniewa Herberta. Wspieraniu ich inicjatyw służyć ma specjalny program Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Herbert”, którego koordynatorem z ramienia MKiDN jest Biblioteka Narodowa. W ramach programu będą dofinansowywane najlepsze projekty upamiętniające życie i twórczość poety, upowszechniające i popularyzujące jego dorobek. Program wspierać będzie różnego rodzaju publikacje, konferencje naukowe i popularnonaukowe, wystawy, warsztaty, spotkania literackie, wycieczki, programy medialne i multimedialne, konkursy, inscenizacje jego utworów dramatycznych i opartych na twórczości poetyckiej, a także inicjatywy naukowe i publikacje o charakterze biograficznym i bibliograficznym.
Został uruchomiony specjalny portal internetowy
www.herbert2008.pl. w bardzo interesującej formie graficznej, atrakcyjnie zapoznaje z twórczością tego
Księcia poetów.
Na pocz. lat 50-tych Zbigniew Herbert mieszkał w Trójmieście, gdzie żył wówczas bardzo skromnie, klepiąc biedę, jak to bywa u ludzi wolnych i niezależnych. Robił wypady w teren z wieczorami autorskimi i zdarzyło mu się odwiedzić Kwidzyn. Wygłosił prelekcję w świetlicy PGR Górki oraz spotkał się z uczniami Liceum Ogólnokształcącego. Miało to miejsce w m-cu maju w roku ???? No właśnie. Informację tą znalazłem kilka lat temu w książce Joanny Siedleckiej „Pan od poezji” i nie zrobiłem sobie notatki. W ponad 100tys. mieście jej egzemplarz ma tylko jedna z bibliotek (ma teoretycznie, bo ktoś nie oddaje) i nie mogę sprawdzić dokładnej daty.
W I LO, albo i
w mieście mogliby z okazji Roku Herberta poświęcić mu uwagę w 50-tą którąś rocznicę jego wizyty w tej szkole (a w Min.Kultury leży nawet przewidziana na to
forsa.