Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2010, o 19:14 
Przyjaciel forum

Problem jest jeden i podstawowy. Grzyb, woda na oknach są powodem wadliwie działającej wentylacji. Z niej nie ma prawa wiać tylko ma wyciągać. Na początek proponuje otworzyć jakieś okno i sprawdzić czy ciąg się odwróci. Jeżeli tak, to trzeb rozszczelnić trochę mieszkanie, poprzez np. wycięcie kawałka (10 cm) uszczelki w oknach. Zgłoś wadliwie działającą wentylację bo z grzybem i wodą na oknach nie poradzisz sobie nigdy jak będzie ona działać odwrotnie niż powinna.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2010, o 19:32 

jest ta niby mikrowentylacja na oknach. ale jak przychodzą wiatry w zimę, jesień to strasznie z niej wieje. nawet jak się zamyka klapkę to i tak strasznie wieje. nie widzę sensu w tej mikrowentylacji skoro z niej wieje a tu trzeba kaloryferem wtedy mocniej grzać.

ale w sumie to czekam, aż ktoś napisze, że miał z czymś problem a obsługa Renawy ściemniała, nie pojawiła się itd

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2010, o 20:55 
Przyjaciel forum

domi25 napisał(a):
nie widzę sensu w tej mikrowentylacji skoro z niej wieje a tu trzeba kaloryferem wtedy mocniej grzać.

To poczytaj skąd się biorą grzyby na ścianach. Jednym z najskuteczniejszych na niego lekarstw jest dużo wietrzyć i grzać. Jeżeli nie masz zamiaru tego robić to żadna Renawa i sam wszechmogący Ci nie pomoże. Tak to jest w czasach gdy bloki są ze styropianu z super szczelnymi oknami. Jeżeli nie wierzysz to popatrz jak było kiedyś. Nikt na koszty ogrzewania nie zwracał uwagi, okna wszyscy mieli nieszczelne i grzybów nie było w blokach. Sam to kiedyś przerabiałem właśnie po wymianie okien na super hiper szczelne, pół roku i grzyb na ścianie. Suszyć (grzać) i wietrzyć. Oczywiste jest, że przy wichurach takie nawiewniki się zamyka ale na co dzień powinny one być otwarte.
I przede wszystkim ta wentylacja. a wyciągać a nie wiać. Jeżeli nie będą wstanie tego naprawić to pozostaje wstawienie wentylatorów i prób wymuszenia właściwiej wentylacji.

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2010, o 08:52 

nie zrozumiałeś mnie
nie mogę teraz jak jest sezon grzewczy dobrze wywietrzyć mieszkania bo zaraz same się kaloryfery włączają
a w mieszkaniu mam 23-24 stopnie i jak w tym oddychać?
to takie naciąganie jest

ale teraz zmądrzeliśmy i zamykamy obieg, na klatce schodowej każdy ma swój licznik i to wyłączamy

nie mam zamiaru przy 15 stopniach na dworze grzać w domu a później płacić kolosalne rachunki

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2010, o 09:12 
Zbanowany

domi25 napisał(a):
nie mam zamiaru przy 15 stopniach na dworze grzać w domu a później płacić kolosalne rachunki

Wybór jest prosty - grzejesz i wietrzysz mieszanie teraz - a co za tym idzie płacisz wyższe rachunki, lub oszczędzasz (sic!?), okna trzymasz pozamykane i hodujesz grzyby na ścianach - trujesz siebie i dzieci, które częściej chorują, mają osłabione organizmy i (odpukać) nabawiają się poważniejszych dolegliwości.

Nadal uważam, że brak dobrej wentylacji w domu to wina wykonawcy budynku - zresztą jak się okazuje nie jedyna - ale powinnaś posłuchać rady reflexesa, i wietrzyć to mieszkanie!

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2010, o 09:25 

codziennie wietrzę, zaraz zrobicie ze mnie brudasa jakiegoś
grzyb wyszedł na suficie bo pewnie woda gdzieś zalega a mieszkam na ostatnim piętrze
usunęłam go specjalnym preparatem, zobaczymy czy będzie ponownie wyłaził
napisałam bo martwi mnie stan rzeczy a renawa zlewa swoich lokatorów

powietrze w zimę nawet jest zbyt suche i muszę wieszać na kaloryferach nawilżacze albo mokre ręczniki więc nie ma wilgoci

wentylacja źle działa i tu jest sedno sprawy

w pierwszą zimę po oddaniu kluczy nie mieszkaliśmy jeszcze
w drugą zimę był lód w domu a kaloryfery na 4
w tą zimę jak się to powtórzy po prostu pójdę do rzecznika praw konsumenta, przedstawię sprawę i zobaczymy jak dalej się potoczy sprawa

do spółdzielni chodzić nie będę bo wiecznie tam zbywają ludzi. nie wierzę, że z dobrej woli przyszliby sprawdzić tą wentylację skoro było już zgłaszane nie tylko przeze mnie. o elektryku to w ogóle mogę pomarzyć.

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2010, o 16:20 

domi25, a w jaki sposob to zglaszalas ?? bo isc powiedziec czy zadzwonic to nie oznacza zglosic... a raczej to znaczy ze w ogole ciebie tam nie bylo.

a rzecznik co moze tobie zrobic?? powiedziec ze nalezy to zglosic im na pismie? to juz tobie inni urzytkownicy napisali

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2010, o 18:37 

jeśli chodzi o elektryka to było zgłaszane pisemnie
dodatkowo na rocznym przeglądzie zapisywane w teczce przeznaczonej każdemu lokatorowi

a potem chodziłam i się upominałam co 2 tygodnie, że jest pismo itd
i tak mnie zlali

w pomezanii jest to nie do pomyślenia. mieszkałam w tej spółdzielni 25lat i z tego co pamiętam na każde wezwanie zgłaszali się w ten sam dzień, najwyżej na drugi jak było dużo zgłoszeń.

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2010, o 19:31 
Przyjaciel forum

domi25 napisał(a):
na każde wezwanie zgłaszali się w ten sam dzień, najwyżej na drugi jak było dużo zgłoszeń

Podejrzewam, że te wszystkie roboty były "opłacane"z funduszu remontowego.

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2010, o 23:16 
Coś takiego jak reklamacja/gwarancja nie istnieje w Renawie ?

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2010, o 08:44 
Przyjaciel forum

domi25 napisał(a):
jeśli chodzi o elektryka to było zgłaszane pisemnie

Tyle, że tu prawdopodobnie nie potrzebny jest elektryk a tynkarz.
Przypomniało mi się, że kiedyś o tym czytałem.
Tu masz przykładowy artykuł na ten temat http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.d ... M/37092487
Ja bym w związku z tym zrobił małą odkrywkę w mało widocznym miejscu. Spróbuje zeskrobać gdzieś kawałek tynku i zobaczyć czy faktycznie tak jest. Jeżeli się potwierdzi to na pewno w umowie masz jakieś warunki gwarancji i reklamacji. Pismo o niezgodności towaru z umową i tylko i wyłącznie poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Jak nie będzie reakcji to zostaje Ci chyba tylko sprawa cywilna w sądzie albo zgłoszenie sprawy do nadzoru budowlanego.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2010, o 16:07 

to artykuł jakby o naszej instalacji
u nas nawet na beżowej ścianie było widać
jestem po 3 krotnym malowaniu 2 warstwami
na jednej ścianie położyliśmy właśnie tapetę bo strasznie to było widać :evil:

ja to już nawet tak ugodowo wtedy do nich, żeby tylko sprawdzili czy to przypadkiem mokre nie jest

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 18:56 

jeśli blok jest jeszcze na gwarancji to mozna zglosic do generalnego wykonawcy, moze od nich ktoś przyjdzie. numery telefonów napewno sa wywieszone w gablocie na klatce.

ja mialam wadliwie zamontowany licznik wody na klatce i zadzwonilam zapytac czy mam to zglosic do wodociagów to mi powiedziano odrazu ze nie, poniewaz blok jest na gwarancji wiec usterke musi usunac generalny wykonawca. po 2 dniach ktos przyszedl i nie ma juz poblemu.

a co do tych ich pomyslowych grzejników to wystarczy zakryc czyms te pokretła i nie wlaczaja sie juz podczas otwierania okien. ja zawsze klade na nie poduszke i nic mi nie grzeje, moge wietrzyc ile chce :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2010, o 19:04 

Sprawy do Renawy tylko na piśmie i za potwierdzeniem odbioru! Ubezpieczenie mieszkania tu raczej nic nie da, bo spółdzielnia nie ma zniżek tak jak indywidualny klient i wcale się tym nie przejmują jak ktoś nadszarpnie ich ubezpieczyciela. Ale mimo to warto ubezpieczyć mieszkanie. Proponuję też udział w corocznym zebraniu członków spółdzielni i wytknięcie braku działania na forum zebrania. Ja czekałem dwa lata, zanim ruszyli tyłki, może miałem więcej szczęścia. Też miałem grzyba na ścianie a na zewnątrz pęknięcia wzdłuż stropów. Załatanie pęknięć pomogło. Dodatkowo na zimę wstawiam pochłaniacze wilgoci w miejscach gdzie może pojawić się pleśń.
Okna powinny miec dłuższą gwarancję ok 5 lat. I tu też spółdzielnię trzeba naciskać.

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2010, o 14:52 

RENAWA !! temat rzeka :P i to bardzo głęboka ...
7 lat walki z grzybem i renawą...
zdjęcia ... pisma i co ?? i nam panele plastikowe zamontowali na zewnątrz budynku ,żeby nie było widać jak spartaczona jest robota na dachu . zawsze potem można przyjść i "głupiemu" lokatorowi powiedzieć ,że to on niewłaściwie dba o mieszkanie ...
porażka z tą spółdzielnią niestety
ile osób (pracowników) już poszło stamtąd ?? bo pewnie głupio im było wysłuchiwać od lokatorów skarg wiedząc ,że mają rację ..

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1