Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Szkoła bez przemocy
PostNapisane: 10 stycznia 2011, o 18:55 

Jakie jest Wasze zdanie na temat przemocy w szkole. Czy taka przemoc istnieje faktycznie, czy jest to tylko wymysł mediów? Może ten problem w ogóle nie występuje w Kwidzynie i okolicy?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Szkoła bez przemocy
PostNapisane: 10 stycznia 2011, o 19:25 

przemoc występuje ale chyba głównie pomiędzy uczniami...

A co do szkoły to uważam, że obecnie szkoła już nie wychowuje a tylko wyłącznie przechowuje dzieci...

PostNapisane: 10 stycznia 2011, o 20:57 

Tak mi się skojarzyło - http://www.filmweb.pl/film/Pif-Paf!+Jes ... 002-143194

PostNapisane: 11 stycznia 2011, o 07:29 
Przyjaciel forum

dl99 napisał(a):

Przemoc w szkole zawsze była. Zawsze byli ci silniejsi, często mniej rozgarnięci i ci słabsi, często trochę mądrzejsi. Zawsze było tak, że ktoś dostał w zęby po szkole na boisku albo parę kopniaków za sklepem. Dostał i żył z tym dalej. Do sądu nie leciał, do psychologa na terapię chodzić nie musiał. Dzisiaj ktoś dostnie strzała i panika jest na pół świata.

dl99 napisał(a):
A co do szkoły to uważam, że obecnie szkoła już nie wychowuje a tylko wyłącznie przechowuje dzieci...

Trzeba tylko pamiętać, żę od wychowania to jest dom i rodzice. Szkoła przede wszystkim ma uczyć.

PostNapisane: 11 stycznia 2011, o 08:49 

reflexes napisał(a):

Przemoc w szkole zawsze była. Zawsze byli ci silniejsi, często mniej rozgarnięci i ci słabsi, często trochę mądrzejsi. Zawsze było tak, że ktoś dostał w zęby po szkole na boisku albo parę kopniaków za sklepem. Dostał i żył z tym dalej. Do sądu nie leciał, do psychologa na terapię chodzić nie musiał. Dzisiaj ktoś dostnie strzała i panika jest na pół świata. [/quote]

Oczywiście, że tak i tu masz zupełną rację... Dzisiaj dziecko nabije sobie siniaka i od razu dochodzenie...

reflexes napisał(a):
Trzeba tylko pamiętać, żę od wychowania to jest dom i rodzice. Szkoła przede wszystkim ma uczyć.

Jasne, ale wiesz ja chodziłem do szkoły, kiedy za złe zachowanie na lekcji człowiek dostawał linijką po ręku lub tylnej części ciała... i w związku z tym nie mam jakiś traumatycznych wspomnień, a pozostał mi do dziś szacunek do nauczycieli... a przykład takiego wychowania bezstresowego i jego skutków widać dziś w Wielkiej Brytanii, Francji czy nawet Australii...
Dlaczego Niemcy są dziś tam gdzie wielu by chciało być??? bo przez 50 lat mieli taką dyscyplinę, że głowa mała... i zostało im to do dziś, choś może nie wszędzie...

PostNapisane: 11 stycznia 2011, o 09:29 
Przyjaciel forum

dl99 napisał(a):
Oczywiście, że tak i tu masz zupełną rację... Dzisiaj dziecko nabije sobie siniaka i od razu dochodzenie...

Jasne, ale wiesz ja chodziłem do szkoły, kiedy za złe zachowanie na lekcji człowiek dostawał linijką po ręku lub tylnej części ciała... i w związku z tym nie mam jakiś traumatycznych wspomnień, a pozostał mi do dziś szacunek do nauczycieli... a przykład takiego wychowania bezstresowego i jego skutków widać dziś w Wielkiej Brytanii, Francji czy nawet Australii...
Dlaczego Niemcy są dziś tam gdzie wielu by chciało być??? bo przez 50 lat mieli taką dyscyplinę, że głowa mała... i zostało im to do dziś, choś może nie wszędzie...

To w większości jest wina rodziców. To rodzice dzisiaj są przewrażliwienie na punkcie swoich pociech. Próbują je chować w warunkach sterylnych, bez stresu. Dziecku nie pozwala się przeżyć porażki, problemu i takie później nam małolaty rosną. Myślą, że świat jest tylko kolorowy i zawsze się ląduje na 4 łapy.
To rodzice, którzy chodzili do takiej szkoły jak piszesz (ja również do takiej chodziłem) parę lat temu wpadli na to, że żyją w wolnym kraju i nikt za nich dzieci lać nie może. Szkoda tylko, że zabierając nauczycielowi wszelkie narzędzia wychowawcze nadal oczekują aby szkoła wychowywała im dzieci. Nie mam na myśli bicia dzieciaków w szkole ale (żona moja jest nauczycielem) w obecnych czasach na dzieciaka to nawet krzyknąć nie można, bo od razu jest zadyma, że nauczyciel się uwziął i prześladuje biedaczka. W związku z tym nauczyciel woli zacisnąć zęby i przetrwać bez problemów. Efekty takiego podejścia widzieliśmy już nie raz w programach informacyjnych (kosz na śmieci na głowie nauczyciela itp.).

PostNapisane: 11 stycznia 2011, o 09:39 

dl99 napisał(a):
a przykład takiego wychowania bezstresowego i jego skutków widać dziś w Wielkiej Brytanii, Francji czy nawet Australii...

Nie przesadzaj... W życiu nie dostałem od rodziców, i jakoś nie zauważyłem że koledzy, którzy dostawali w ciry teraz po latach lepiej się prowadzą. Śmiem nawet twierdzić że średnio to wygląda...
Wracając do tematu to jest rzeczywiście niewesoło w szkołach. Gdy w 1995 roku zacząłem naukę w "koniach" to jeszcze czuć było na korytarzach że uczniowie, szczególnie z klas "technikalnych" czują respekt do grona nauczycielskiego. Gdy w 2000 r kończyłem już nie konie a coś co po nich pozostało (sad...) to była wyraźna różnica. Oczywiście znacznie gorsza... Chamstwo, prymitywne zachowania to codzienność ale nie ma się co dziwić. Wczoraj siedząc w jednej z popularnych restauracji w Gdańsku, obok mnie siedziała trójka 16-17sto latków -dwie laski i Ich kolega. Zarówno One jak i On nie kryjąc się z tym wcale, dość głośno walili takimi wulgaryzmami że ciężko było zjeść w spokoju swoją padlinę w bułce...

PostNapisane: 21 stycznia 2011, o 17:13 
Kto kłamie,a kto nie :?: :roll:

http://kwidzyn.naszemiasto.pl/artykul/7 ... ,id,t.html

PostNapisane: 21 stycznia 2011, o 23:33 

generalnie jak wspomniałem wcześniej, jestem za dyscypliną w szkole... ale wszystko w granicach normy, bo każda skrajność jest nie do przyjęcia... a kto kłamie??? to chyba ustali prokuratura lub Sąd...

Strefa czasowa: UTC + 1