Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaroslaw Hasek nie doczekał.
PostNapisane: 1 czerwca 2011, o 20:49 
Przyjaciel forum

Nawiązując do nieobecności policji w mieście chciałbym pociągnąć temat pokrewny wywodzący się z moich obserwacji rowerowych. Jestem fanem dwóch kółek od zaledwie miesiąca, w poprzednich latach na promocję jazdy na rowerze patrzyłem jak na jakąś niegroźną fanaberię. Powiedziałem sobie ok. niech ci ludzie wdziewają na siebie kolorowe ciuszki i dziwne spodenki, ja tam jadę wygodnie swoim autem z włączoną klimą a im niech pot spływa po ...... Dzisiaj kiedy sam popylam na swojej kozie po rubieżach miasta zmienił mi się punkt widzenia. Pierwszy wniosek jest następujący topologia ścieżek jest jak ze snu ciężko upośledzonego wariata. Ścieżki nagle się zaczynają i nagle kończą, przejścia z przejazdem dla rowerów są albo ich nie ma, oznaczenia pionowego nigdzie nie ma poza wlotem od Rozpędzin. Wszystko pasuje do szwejkowej kwestii "maluczko a ujrzycie mnie i znów maluczko a nie ujrzycie mnie". Sądzę, że po początkowej fascynacji tematem władze naszego grodu postanowiły się wykazać i ogłosiły wyznaczanie i budowę nowych ścieżek rowerowych. Zapału starczyło na czas medialnej promocji, później temat się zapadł i dogorywa w obecnej formie. Co to nie miało być, ścieżki rowerowe wzdłuż Wisły od Krakowa do niemal Szwecji. Dziwi też technologia nowych ścieżek- polbruk, który wprowadza rower i całą resztę w delikatne wibracje. Czyżby uznano, że jazda rowerem jest jakąś formą zboczenia i na fali promocji "zdrowego stylu życia" dodano wibracje w prezencie? :|

Tytuł: Re: Jaroslaw Hasek nie doczekał.
PostNapisane: 1 czerwca 2011, o 22:03 

Dobre 8) ,sam jeżdżę rowerem , mam podobne odczucia ,ale w sumie kogo to ? Niestety nikogo :sad: . pozdrawiam ...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 czerwca 2011, o 22:11 

Niestety, Polska to kraj żyjący polityką historyczną... I nie wspierającą idei rozwoju i lepszego jutra ;) ale to tylko MHO ;)

-- 1 cze 2011, 2011 22:14 --

beria napisał(a):
Niestety, Polska to kraj żyjący polityką historyczną... I nie wspierający idei rozwoju i lepszego jutra ;) ale to tylko MHO ;)

PostNapisane: 2 czerwca 2011, o 10:00 

anduel, ścieżki rowerowe to temat rzeka. Rozpisywaliśmy się o tym tutaj:
viewtopic.php?f=56&t=1477

Jeśli gotów jesteś podjąć temat, to wciąż mam mailowe zaproszenie od Pani Ireny Zalewskiej z UM odpowiedzialnej za inwestycje w naszym mieście (mam nadzieję, że nadal ważne).

Sam niewiele zdziałam,ale jeśli się zbierze grupka entuzjastów, to możemy się przejść na spotkanie. Ze swojej strony oferuję wiedzę w temacie, dokumentację fotograficzną i mnóstwo konstruktywnych uwag.

Swego czasu przekopałem się przez podręczniki do prawidłowego projektowania dróg rowerowych (polskie i holenderskie). Nasze przepisy są coraz lepsze, tylko trzeba mieć chęci, żeby zmieniać mentalność osób decyzyjnych.

PostNapisane: 2 czerwca 2011, o 20:59 
Przyjaciel forum

Przejrzałem posty dotyczące ścieżek rowerowych, ale temat już jest głęboko zagrzebany w gąszczu forum, i nie bije po oczach. Może na forum jest znawca prawa ruchu drogowego i wykazałby, że oznaczenie dróg rowerowych niezgodnie z przepisami o ruchu może wprowadzać powszechne zagrożenie zdrowia i życia. Jeżeli coś takiego miałoby miejsce to można by się dobrać animatorom ruchu drogowego w mieście do tyłków.

PostNapisane: 2 czerwca 2011, o 22:28 

W Kwidzynie pod względem ścieżek nie jest najgorzej, ja czasami nie wyjeżdżam poza miasto, bo po naszych ścieżkach można kilka ładnych kilometrów zrobić.

Na weekend wybieram się poza miasto :D Trasa już zaplanowana:

http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s ... =UTF8&z=12

Pozdrawiam wszystkich rowerzystów ;)

PostNapisane: 2 czerwca 2011, o 22:57 
Przyjaciel forum

Przecież większość kwidzyńskich "scieżek" nimi nawet nie jest wedle prawa.
Cytuj:
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Wodnej
z dnia 2 marca 1999 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać
drogi publiczne i ich usytuowanie - wyjątki
Rozdział 9

Ścieżki rowerowe
>§ 47.

1. Szerokość ścieżki rowerowej powinna wynosić nie mniej niż:

1) 1,5 m - gdy jest ona jednokierunkowa,
2) 2,0 m - gdy jest ona dwukierunkowa,
3) 2,5 m - gdy ze ścieżki jednokierunkowej mogą korzystać piesi.

2. Szerokość ścieżki rowerowej należy ustalać indywidualnie, jeżeli oprócz prowadzenia ruchu rowerowego pełni ona inne funkcje.

Wystarczy wziąć coś do mierzenia-podejrzewam że 3m by wystarczyły, w mieście nie ma ścieżek jednokierunkowych więc powinny mieć 2m szerokości-a ile tak naprawdę mają? Tak więc po prostu uważam że ścieżek rowerowych w naszym mieście nie ma, a to co jest to nie wiem jak nazwać-nadwyżką białej farby lub niską ceną czerwonego polbruku. Nie wiem też jakim prawem są te wybryki oznaczane znakami "Droga dla rowerów".

PostNapisane: 3 czerwca 2011, o 11:31 

electro_nick,
w 100% się zgadzam z Toba, nie wspominając o fakcie że większość ścieżek jest z polbruku, co chyba nie jest zgodne z przepisami o budowach ścieżek rowerowych.

PostNapisane: 3 czerwca 2011, o 11:36 

Cytuj:
można by się dobrać animatorom ruchu drogowego w mieście do tyłków.

To nie chodzi o dobieranie się do tyłków, tylko o zmianę podejścia do sprawy.

Gadać potrafimy, ale działać nie ma komu. Widzę już przynajmniej 4 aktywnych amatorów 2 kółek, którzy widzą problem. Czy zdecydujecie się wyartykułować ten problem odpowiednim osobom decyzyjnym i pociągnąć temat? Czy znów skończy się tylko na gadaniu?

PostNapisane: 5 czerwca 2011, o 11:25 

Służę pomocą jeśli chodzi o sformułowanie jakiegoś listu otwartego, czy nawet skierowanego jedynie do władz. Można by było zainteresować sprawą radnych itp. Zgodzę się, że nie chodzi o dziką satysfakcję z tego, że komuś się dopiekło, ale o wskazanie błędów i zainicjowanie zmian w tym zakresie.

PostNapisane: 5 czerwca 2011, o 20:43 

Cytuj:
Służę pomocą jeśli chodzi o sformułowanie jakiegoś listu otwartego,

Listów otwartych napisałem już dwa albo i trzy. Wszystkie kończą się odpowiedzią, że mam się spotkać z panią Zalewską. Tak więc pytam ponownie, czy ktoś się ze mną wybierze na spotkanie?

PostNapisane: 8 czerwca 2011, o 21:57 
Przyjaciel forum

No to temat utrupiony, wobec oczywistych faktów typu niezgodność z obowiązującymi przepisami, odpowiedzialni za stan rzeczy mają to w głębokim poważaniu. "Budujący" przykład odpowiedzialności władz lokalnych. W jakich innych dziedzinach obowiązujące przepisy w Kwidzynie są martwe? Czy taki stan rzeczy wymaga interwencji prawnej, czy może wystarczy ukorzyć się przed władcami grodu, przedstawić problem i liczyć na łaskawość miłościwie panujących. Podany wyżej link do dyskusji, która się toczyła na przestrzeni CZTERECH lat dobitnie świadczy o poziomie zainteresowania władz lokalnych realnymi problemami mieszkańców.

-- 8 cze 2011, 2011 21:59 --

Piotr_J napisał(a):
Cytuj:
Służę pomocą jeśli chodzi o sformułowanie jakiegoś listu otwartego,

Listów otwartych napisałem już dwa albo i trzy. Wszystkie kończą się odpowiedzią, że mam się spotkać z panią Zalewską. Tak więc pytam ponownie, czy ktoś się ze mną wybierze na spotkanie?

Czy Pani Zalewska przyjmuje w jakiś dzień po 15-tej? Chętnie się spotkam.

PostNapisane: 8 czerwca 2011, o 22:05 

Cytuj:
Czy Pani Zalewska przyjmuje w jakiś dzień po 15-tej?

Raczej nie, ale się dowiem w poniedziałek.

PostNapisane: 8 czerwca 2011, o 22:28 

anduel napisał(a):
Czy Pani Zalewska przyjmuje w jakiś dzień po 15-tej? Chętnie się spotkam.

Musze cie zmartwic. Tak skostnialej struktury jak pani Z to ja juz dlugo nie widzialem.
Ze 2 miesiace temu zaparkowalem samochod pod katedra. Po godzinie mialem milosny liscik za wycieraczka, gdyz wg straznikow zatrzymalem sie na zakazie parkowania. Sek w tym, ze znaki w tym miejscu byly zle ustawione. Pojechalem do strazy od razu (godz. 19.30) gdzie jeden ze straznikow staral mi sie wmowic, ze znaki sa ustawione dobrze. Fakt, prawko robilem ponad 20 lat temu, moze cos sie zmienilo... Wrocilem do domu i przekopalem przepisy.
Rano aparat w reke, cyknalem fotki i do strazy. Poprzedniej zmiany nie bylo a na obecnej oczywiscie przyznano mi racje i odeslano do pani Z, gdyz to jej dzial zajmuje sie tymi sprawami.
No i sie zaczelo. Pokazalem foty. A pani Z, zamiast przeprosic i zainterweniowac stwierdzila, zeskad ja moge cokolwiek wiedziec o tym, ktore znaki sa nadrzedne? :shock: Machnalem reka, bo dyskusja byla bezcelowa, pani Z obiecala, ze przemysli sprawe.
Przemyslala. Znak zatrzymywania sie i postoju tym razem ustawiono ze strzalka, ino zamontowana odwrotnie, w efekcie czego obowiazywal do znaku a nie za nim. Kabaret.
Znow minal z miesiac i ostatnio zauwazylem, ze w koncu doczekalismy sie prawidlowego oznakowania.
Dziwi mnie jedna rzecz. Jak to jest, ze przez jakistam czas kiedy znaki staly ani policja ani straznicy sie nie zreflektowali i nie zwrocili uwagi pani Z ze znaki stoja absurdalnie ustawione?
Mysle wiec, ze niestety w rozmowie z pania Z niewiele wskorasz.

Strefa czasowa: UTC + 1