Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sklep Champion.
PostNapisane: 16 lipca 2013, o 10:40 

Kiedyś były plany, by utworzyć duży hipermarket, który jednocześnie spełniałby rolę centrum handlowego, na obrzeżach miasta, bodajże pod Bądkami. Ja osobiście uważam, że centrum handlowe nie jest rozwiązaniem na problemy handlu w Kwidzynie. Wybuduje się nowe centrum i co??? Szczególnie jak poczytałem komentarze na stronie Kwidzyn. naszemiasto.pl nt. centrum po ZEMie, to widać jaka obłuda wychodzi z ludzi. Chcą ludzie sklepów z firmowymi ciuchami - ok, ale jak istniał np. Adidas bodajże przy katedrze, to jakoś obrotów nie było i sklep zlikwidowano. Czemu??? Bowiem tym samym ludziom, którzy tak bardzo pragną firmowych ciuchów i sklepów ciężko było się przejść spacerkiem 5-10 min. z centrum miasta pod katedrę, ale za to woleli (i nadal wolą) wsadzić du*ę w samochód i jechać do Grudziądza czy Gdańska. To jak te "firmówki" mają się w Kwidzynie utrzymać??? Tak jak napisał Kiler to u nas nie będzie takiego ruchu, gdyż Kwidzyn to nie jest choćby 100 tyś. Grudziądz czy Olsztyn. I też, niestety, coraz większe bezrobocie, a kto pracuje to coraz częściej na umowie śmieciowej. Owszem, przynajmniej z początku takie centrum wygeneruje kilka miejsc pracy, ale obawiam się, że z czasem będzie podobnie jak w innych kwidzyńskich galeryjkach - kupa pustych boxów do wynajęcia. A co do supermarketów w mieście, to uważam, że też nie może być ich za dużo, gdyż w końcu dojdzie do sytuacji, że wobec braku innych miejsc pracy w mieście, w tych supermarketach będą kupować tylko pracownicy supermarketów. Akurat supermarket w miejscu byłego Carrefoura byłby mile widziany, gdyż od jego likwidacji w tej największej części Zatorza nie ma takiego większego sklepu - większość Biedronek, Lidlów itp. jest ulokowana dosyć blisko centrum miasta.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 16 lipca 2013, o 11:12 
mlyniu napisał(a):
Akurat supermarket w miejscu byłego Carrefoura byłby mile widziany, gdyż od jego likwidacji w tej największej części Zatorza nie ma takiego większego sklepu - większość Biedronek, Lidlów itp. jest ulokowana dosyć blisko centrum miasta.

ale tam jest blisko Stonka na Słowackiego... jakieś 400-500m

PostNapisane: 16 lipca 2013, o 12:16 

jankowskimich napisał(a):
mlyniu napisał(a):
Akurat supermarket w miejscu byłego Carrefoura byłby mile widziany, gdyż od jego likwidacji w tej największej części Zatorza nie ma takiego większego sklepu - większość Biedronek, Lidlów itp. jest ulokowana dosyć blisko centrum miasta.

ale tam jest blisko Stonka na Słowackiego... jakieś 400-500m

Tak, zgadza się, ale zauważ, że ta Biedronka jednocześnie znajduje się przy ul. Grunwaldzkiej, a więc jednej z głównych ulic miasta, i jak napisałem, jest to położenie dosyć blisko centrum - wystarczy przejść przez kładkę nad torami :). Już z okolic ul. Polnej, Krańcowej, Wschodniej, czy z bloków nad Liwą tych metrów do tej Biedronki będzie 800-1000m. Do Polomarketu na Brzechwy też wcale nie będzie wiele bliżej. Podobna sytuacja jest z byłym Rojalem na Korczaka - też w tamtym rejonie nie ma większego sklepu, gdy tymczasem w ostatnich latach bardzo się rozrosło osiedle Zacisze, którego mieszkańcy też by korzystali z tego sklepu. Większość sklepów pcha się jak najbliżej centrum...

PostNapisane: 16 lipca 2013, o 21:42 

No i na dokładkę Manhattan zlikwidują i z Broniewskiego będę zaginał po warzywa na Wybickiego albo do podkowy :P

PostNapisane: 17 lipca 2013, o 12:18 

WOW, no to faktycznie "sporo" tych sklepów jak na całe miasto.
Na osiedlu, gdzie mieszkam w Lublinie, w pobliżu są dwie stokrotki, lidl, biedronka, real i dwa markety sieci aldik [wielkości stokrotki]. Jedno osiedle, wcale nie duże i nie w centrum. I to jest konkurencja i duża ilość sklepów, a nie jeden lidl i stokrotka na krzyż na całe miasto. No chyba że się siedzi cały czas na tyłku i nie ma się porównania :roll:
[spokojnie, do Kwidzyna też przyjeżdżam, jakby ktoś znowu chciał mi zarzucić, że nie znam własnego miasta]

Tytuł: Re: Odp: Sklep Champion.
PostNapisane: 17 lipca 2013, o 18:47 

mlyniu napisał(a):
Chcą ludzie sklepów z firmowymi ciuchami - ok, ale jak istniał np. Adidas bodajże przy katedrze, to jakoś obrotów nie było i sklep zlikwidowano. Czemu??? Bowiem tym samym ludziom, którzy tak bardzo pragną firmowych ciuchów i sklepów ciężko było się przejść spacerkiem 5-10 min. z centrum miasta pod katedrę, ale za to woleli (i nadal wolą) wsadzić du*ę w samochód i jechać do Grudziądza czy Gdańska. To jak te "firmówki" mają się w Kwidzynie utrzymać???

Myślę że bez problemu by się utrzymały, gdyby nie:
a) ceny z kosmosu
b) lipny asortyment.

We wspomnianym adidasie raz kupiłem buty - ok. Drugim razem polazłem po dres i na sklepie 3 pary na krzyż, a na dodatek w rozmiarach jak dla gimnazjalistów. Więc zakupu dokonałem będąc przejazdem w Gdyni.
Drugi przykład to sklep z jeansami obok tego adasia (Levis bodajże). W moim rozmiarze 2 pary na sklepie a cena 329 zł. W GD zakupiłem za 199 mając drugą parę promocyjnie za 99 zł.

Z innej całkiem strony ciekawi mnie co tak winduje ceny w Kwidzynie. Nawet benzyna jest średnio 15 groszy droższa niż w Malborku, mimo że odległość przecież nie tak wielka (sprawdzałem ostatnio na stacjach Orlenu)

PostNapisane: 17 lipca 2013, o 19:35 

Mrówkojadzie nie wiem skąd te ceny z kosmosu, skoro wielu twierdzi, że w sieciówkach jest tak tanio. Jeżeli ów Adidas był firmowym sklepem, to najwidoczniej miał ceny takie same jak w innych sklepach tej sieci - Ty najwidoczniej trafiłeś na jakąś promocję, obniżkę, wyprzedaż itd. Co do asortymentu to też nie ma co się dziwić - Kwidzyn jest niedużym miastem, a wiadomo, że w Gdańsku czy w Gdynii towaru w takim Adidasie czy Levisie będzie więcej, gdyż tam i zainteresowanie, i obrót jest znacznie większy, a więc ten towar "schodzi" z półek. Dlatego też obawiam się, że prędzej czy później miejsce owych sieciówek, w planowanym centrum po ZEMie, zajmą puste boxy....

PostNapisane: 18 lipca 2013, o 08:16 
Koraolaola napisał(a):
WOW, no to faktycznie "sporo" tych sklepów jak na całe miasto.
Na osiedlu, gdzie mieszkam w Lublinie, w pobliżu są dwie stokrotki, lidl, biedronka, real i dwa markety sieci aldik [wielkości stokrotki]. Jedno osiedle, wcale nie duże i nie w centrum. I to jest konkurencja i duża ilość sklepów, a nie jeden lidl i stokrotka na krzyż na całe miasto. No chyba że się siedzi cały czas na tyłku i nie ma się porównania :roll:
[spokojnie, do Kwidzyna też przyjeżdżam, jakby ktoś znowu chciał mi zarzucić, że nie znam własnego miasta]

po pierwsze uściślijmy - porównujesz Lublin z Kwidzynem? orajt tylko weź pod uwagę że w Lublinie widziałem osiedla na których mieszkało więcej ludzi niż w całym Kwidzynie :D
po drugie nie tylko Ty pomieszkujesz w "wielkim mieście" - kilka lat mieszkałem w Toruniu i nie zaznałem na każdym kroku super/hiper/turbo marketów z czego bardzo się cieszyłem :)

a skomentowałem Twojego posta bo użyłaś słowa "nieistniejące" więc pokazałem Ci że istnieją. Luzuj gorset i się nie spinaj.

PostNapisane: 18 lipca 2013, o 12:53 

No już nie bądźmy tacy leniwi jak np. Gdańszczanie. Już 500 m to wielka mi odległość do sklepu. Na każdym osiedlu są też małe spożywczaki. A hipokryzja części forumowiczów wygląda tak : Kupujmy w Kwidzynie, promujmy lokalne działalności gospodarcze...Ale do Lidla,Carrefoura śmigają dzielnie, bo śmietana i keczup 20 gr tańsze. Nie ma to znaczenia, że wchodząc do marketu kupią jeszcze 10 niepotrzebnych produktów. Dla mnie Netto powinno powstać, aby nie było pustego, paskudnego budynku tak jak po Royal Markecie.

A czy takim cudownym miejscem pracy są markety... to zastanowiłabym się. Bo panie w zwykłym pubie czy spożywczym zarabiają nieco więcej niż 4.20 za godzinę na rękę.

PostNapisane: 18 lipca 2013, o 13:10 
Przyjaciel forum

Cytuj:
No już nie bądźmy tacy leniwi jak np. Gdańszczanie. Już 500 m to wielka mi odległość do sklepu.

Robiłaś kiedyś zakupy dla 4 osobowej rodziny? Wątpię żebyś miała ochotę te zakupy nieść 500m do domu.
Cytuj:
Na każdym osiedlu są też małe spożywczaki.

Ale tam to się chodzi "awaryjnie" jak zabraknie mleka w domu, a nie po duże cotygodniowe zakupy.
Cytuj:
A hipokryzja części forumowiczów wygląda tak : Kupujmy w Kwidzynie, promujmy lokalne działalności gospodarcze...Ale do Lidla,Carrefoura śmigają dzielnie, bo śmietana i keczup 20 gr tańsze.

Że tak powiem bez hipokryzji, ważna jest dla mnie sytuacja ekonomiczna naszego miasta i regionu ale niestety jeżeli ktoś chce mnie jawnie okradać windując ceny to mam go gdzieś i chodzę (a właściwie jeżdżę) do francuskich, niemieckich czy jakie by one nie były marketów. Nie stać mnie na taki luksus żeby tylko ze względu na lokalny patriotyzm trwonić swoje pieniądze.
Cytuj:
Nie ma to znaczenia, że wchodząc do marketu kupią jeszcze 10 niepotrzebnych produktów.

Bo zakupy to trzeba umieć robić :grinka: a przede wszystkim pilnować na nich żony :twisted: .
Cytuj:
A czy takim cudownym miejscem pracy są markety...

Tu się z Tobą zgadzam ale zawsze lepsze to niż zasiłek dla bezrobotnych.

PostNapisane: 18 lipca 2013, o 13:37 

E tam jedzie taki samochodem, żeby kupić 1 mleko albo wodę:O! porażka.

PostNapisane: 18 lipca 2013, o 14:00 

Ciekawa dyskusja. Podrzucę trochę argumentów do rozważenia.

reflexes napisał(a):
Robiłaś kiedyś zakupy dla 4 osobowej rodziny? Wątpię żebyś miała ochotę te zakupy nieść 500m do domu.

Ja tak czasami robię. Trzeba walczyć ze swoim lenistwem i wiotczeniem mięśni. Znam ludzi, dla których problemem jest przejść 500 metrów, ale za to jeżdżą (oczywiście) na siłownię czy inny pilates i za to płacą. Głupie? Ależ skąd. Pilates brzmi bardziej nobliwie niż targanie siat z zakupami.

reflexes napisał(a):
Że tak powiem bez hipokryzji, ważna jest dla mnie sytuacja ekonomiczna naszego miasta i regionu ale niestety jeżeli ktoś chce mnie jawnie okradać windując ceny to mam go gdzieś i chodzę (a właściwie jeżdżę) do francuskich, niemieckich czy jakie by one nie były marketów. Nie stać mnie na taki luksus żeby tylko ze względu na lokalny patriotyzm trwonić swoje pieniądze.

Jawnie okrada to polityk, który zarzeka się, że zmniejszy podatki, a je podnosi. Właściciel małego sklepu nie jest zazwyczaj krwiożerczym kapitalistą i oszustem, a po prostu klientem hurtowni. Właściciel sieci sklepów średnio i wielkopowierzchniowych nie jest klientem hurtowni, bo odbiera produkt bezpośrednio od producenta. Oczywiście odbiera znaczne ilości, przez co jest dla takiego producenta klientem znacznym ilościowo i najgorszym z możliwych finansowo. A po roku dzwoni do producenta przedstawiciel koncernu z "propozycją" kolejnego obniżenia ceny tego produktu, dajmy na to o 5%. I tak oto uwielbiane przez nas koncerny drenują kieszenie naszych producentów. Myślicie, że skąd się biorą te wszystkie mega promocje? No przecież nie dlatego, że koncern z sercem na dłoni dba o to, by nam żyło się lepiej. I tak o to polski producent funkcjonuje na skraju opłacalności, bo co ma zrobić? Przecież nie dogada się z innymi producentami i nie założy swojej sieci sklepów, bo:

- po pierwsze spółdzielczość (szerzej wspólnota) jest niszczona,

- po drugie rynek jest już dawno poukładany.

Do tego dochodzi niższa jakość produktów "zachodnich", które trafiają na nasze półki sklepowe, od tych wprowadzanych do obrotu na zachodzie. Reflexes - czy jak kupujesz niemiecki proszek, który nijak się ma do "tego samego" proszku sprzedawanego w Niemczech, nie czujesz się oszukiwany?

Istotę problemu oddaje Twoje ostatnie zdanie
reflexes napisał(a):
Nie stać mnie na taki luksus żeby tylko ze względu na lokalny patriotyzm trwonić swoje pieniądze.

Właśnie - w dzisiejszych czasach patriotyzm, czyli troska nie tylko o swój tyłek, ale także o dobro sąsiadów, jest LUKSUSEM. Ja z niego korzystam, gdy tylko mam taką możliwość.

PostNapisane: 18 lipca 2013, o 15:14 
a ja mam PSS pod domem i oprócz chemii oraz specjalistycznych zakupów nigdzie indziej nie kupuje. Po elektronikę chodzę do iNetu, po ogólnie pojęty sprzęt AGD/RTV do BMSów, części moto też staram się kupować tu w okolicy. Jestem chodząco/jeżdżącym przykładem na to że się da.

PostNapisane: 19 lipca 2013, o 06:24 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Ja tak czasami robię.

Ja też, ale tylko jak mam dużo czasu. Do najbliższej Stokrotki mam cały kilometr ale traktuję ten sklep jako właśnie ten osiedlowy i tam chadzam jak mi braknie mleka itp. Na większe zakupy to już tylko autem, bo trzeba zabrać jeszcze żonę, i to nie jest najgorsze, bo trzeba jeszcze zabrać 2 szkodniki (2 i 7 lat) i w tym wypadku zakupu "z buta" nie mają szans powodzenia. Za to do pracy chodzę piechotą :D .
Cytuj:
Jawnie okrada to polityk, ...

Nie musisz mi tłumaczyć jak to działa, bo jestem tego świadom, ale tak jak wcześniej napisałem nie stać mnie dorabianie małych sklepikarzy. Idę tam gdzie taniej.
Cytuj:
Reflexes - czy jak kupujesz niemiecki proszek, który nijak się ma do "tego samego" proszku sprzedawanego w Niemczech, nie czujesz się oszukiwany?

Dlatego też jak mam okazję to kupuje ten niemiecki z Niemiec, a jak nie to najtańszy w markecie i tak wszystkie (polskie) działają tak samo.

PostNapisane: 19 lipca 2013, o 06:37 

Reflexes ależ my jesteśmy podobni do siebie. Nawet szkodniki mamy w tym samym wieku :) Pozdrawiam Ciebie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1