Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Uwaga na Oszustów z Wejcherowa(Zblewo) tablica.pl
PostNapisane: 8 stycznia 2012, o 20:49 

Sam fakt że pies ma rodowód i suka rowniez nie skutkuje tym że ich potomstwo tez będzie rodowodowe, czyli rasowe.
Twoje dywagacje i domysly nie zmieniają faktu, że pies rasowy to taki który posiada rodowod.
Sprawy te regulują zapisy w regulaminach Zwiazku Kynologicznego, poczytaj.

PostNapisane: 8 stycznia 2012, o 20:59 

Przepraszam, nie znam się, możliwe, że spekuluję. Rozumiem, że wpomniany przeze mnie przykład pudli, skutkuje potomstwem rasy nieznanej, czyli zkundlonej. Tak wynika z Twojej odpowiedzi za którą dziękuję. Teraz wiem, że żyłem w błędzie a wszystkie dotychczas posiadane psy, w tym również obecnie niesamowicie kochany jamnik, wróć, kundel szorstkowłosy to były psy rasy wielakiej. :D Pozdrawiam serdecznie, skruszony właściciel (chyba) psa (bo ma pindolka, no chyba, że znowu się nie znam)
Przepraszam za słowa ogólnie uznane za obraźliwe. Karę przyjmę bez zająknięcia.

-- 8 sty 2012, 2012 21:16 --

Ale, co by nie mówić i nie pisać, to beges, niestety ma rację. Szczeniaki bez "papierka" to w sensie prawnym kundle. Tak stanowi prawo... :568:

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 stycznia 2012, o 09:33 
brzydal napisał(a):
A jeżeli pudel z rodowodem ma potomstwo z pudlicą z rodowodem, ale ze względów finansowych, no nie wiem, krach w rodzinie, pożar domu i Bóg wie co jeszcze nie pozwoliło na "papierek" szczeniakom, to też są kundlami, takimi samymi jak Azorek(o/wilk m/jamnik) i Perełka(o/jamnik m/chart rosyjski + stołek gratis bo jak by ojciec sięgnął)przy budzie? Sorki, z całym szacunkiem, o rasie nie decyduje papier. Papier to rodowód.

ja sie zastanawiam komu i czemu ma sluzyc to udowadnianie na sile ze czarne jest biale? :roll:
koszt rodowodu to 22 zlote, krach finansowy jest wiec kiepskim pomyslem
wedlug mnie moze to byc:
1-brak badan rodzicow, lub co gorsza badania wyszly negatywnie
2-brak obowiazkowych wystaw (3 w ciagu calego zycia !) rodzicow lub, znow co gorsza, rodzice nie mogli ich zaliczyc z powodu slabego eksterieru lub/i slaba psychike
3-rodzice bylo tzw PETAMI czyli psami niewystawowym w to wchodza: wnetrostwo, ektropium, entropium, wady zgryzu i uzebienia, rozszczepy podniebienia i warg i dziesiatki innych problemow ktorych nie chce mi sie tu wymieniac ale dyskwalifikuja one zwierzeta z hodowli.

PostNapisane: 9 stycznia 2012, o 19:43 

Droga catani. Nie wiem, czemu pijesz do mnie. Moim zamiarem nie jest "karcenie" właścicieli psów, że nie mają rodowodu-jak ktoś nie chce papierka to nawet 1 PLN będzie dużo (tak na marginesie, wystawy od lat 90-tych nie są obowiązkowe dla psów rasowych! Pies nie traci rodowodu w przypadku nieobecności na takowych! Tak mówią przepisy ZKwP) a jedynie wytknięcie takiego dziwnego myślenia. Jeżeli biały człowiek ma dzieci z białym człowiekiem to dla mnie dziecko jest rasy białej. Dla mnie to proste i nie próbuje nikomu wmiawiać, że jest to azjata. Przykład z pudlem miał przedstawić to samo, ale w myśl przepisów ZKwP szczeniak jest borsukiem. W moim kolejnym poście przyznałem rację koledze bages i w tym momencie temat dla mnie jest zamknięty. Mam nadzieję, że dla Ciebie, jeśli chodzi o moją wypowiedź z pudelkiem, również.

Obrazek

PostNapisane: 9 stycznia 2012, o 19:53 

brzydal, mylisz się. Posłuchaj catani, bo ona w tym siedzi i wie co mówi.
Kundel bez rodowodu ma jedną zalete- wygląda jak ten z rodowodem i kocha się go tak samo jak tego z papierem.

PostNapisane: 9 stycznia 2012, o 20:06 

Ale mylę się w jakiej kwestii, niestety już zaczynam sie gubić... :( Zrzeszony hodowca musi wystawiać sukę lub reproduktora, ale prywatny właściciel nie. Jest to jego sprawa ale pies nie traci statusu rodowodowego. Jeżeli się mylę, poproszę o paragraf. Poczytałem trochę regulaminy (a jest ich baaaardzo dużo) i nic takiego nie znalazłem. Powtarzam HODOWCA UCZESTNICZY, WŁAŚCICIEL NIE MUSI.
Dla chętnych wszystkie formułki: http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=reg&r=1

Obrazek

Ostatnio edytowano 9 stycznia 2012, o 20:18 przez brzydal, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 stycznia 2012, o 20:11 

Mylisz się, że masz jamnika szorstkowłosego :D i z tym, że rodowód kosztuje jakieś tam konkretne pieniądze.

PostNapisane: 9 stycznia 2012, o 20:31 

brzydal napisał(a):
...w tym również obecnie niesamowicie kochany jamnik, wróć, kundel szorstkowłosy...
Ale, co by nie mówić i nie pisać, to beges, niestety ma rację. Szczeniaki bez "papierka" to w sensie prawnym kundle. Tak stanowi prawo... :568:

No przyznałem się przecież, nie rozdrapujmy już tego. Patrzę tylko z perspektywy szarego człowieka, dla niego to rasa jamnika. Prawo mówi jednak inaczej. Tak samo można powiedzieć: samochód się zepsuł. A to wcale nie samochód tylko silnik (to tylko przykład, ale Darek napisze zaraz "nie silnik tylko korbowód :D ")

Obrazek

PostNapisane: 9 stycznia 2012, o 20:36 
Przyjaciel forum

brzydal zacznij się przyzwyczajać do słownych przepychanek ;) chyba, że się ze mną nie zgadzasz :?: :D :D :D

PostNapisane: 9 stycznia 2012, o 20:42 

Oczywiście, zgadzam się. Już w paru przepychankach brałem udział. Nie wszędzie wygrywam bo mi się "samochód zepsuł" :razz: , zresztą jak mawiał pewien bardzo znany mędrzec: " mnie można na język nadepnąć, nic nie powiem..." :D natomiast jego żona "nowiuskie koszulie" :roll:

Obrazek

PostNapisane: 9 stycznia 2012, o 20:52 

Najwyraźniej masz pieska bez rodowodu............

PostNapisane: 9 stycznia 2012, o 20:53 

Tak. Mam. Ale fajny jest :D

Obrazek

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 07:32 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Posłuchaj catani, bo ona w tym siedzi i wie co mówi.

Wie co mówi ale również ma inters w tym żeby ludzi kupowali psy z hodowli i posiadające rodowód.
Cytuj:
Najwyraźniej masz pieska bez rodowodu............

No i ? Też mam od 7 lat takiego. Wielkie 40 kilogramowe bydle, ludzie się go boją, a ja nie, bo to golden znaczy kundel wyglądający jak golden. :D
Ludzie nie dajcie się zwariować i dajcie innym prawo posiadania i ponoszenia konsekwencji za to co wybrali.

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 11:39 
reflexes napisał(a):
Cytuj:
Posłuchaj catani, bo ona w tym siedzi i wie co mówi.

Wie co mówi ale również ma inters w tym żeby ludzi kupowali psy z hodowli i posiadające rodowód.

to nie tak jak myslisz, mam zbyt na taka ilosc szczeniat ktorej, naprade, nie jestem w stanie wyhodowac. posiadanie miotu to nieprzespane noce i praca o jakiej zwykly smiertelnik nie jest w stanie nawet pomyslec. dlatego ilosc miotow musi byc dostosowana do mozliwosci hodowcy.
moj "interes" polega na tym by pseudohodowcy nie psuli rasy, nie robili antyreklamy.
doskonalym przykladem sa moje ukochane rottweilery, psy cudowne, potrafia sie dostosowac do kazdych warunkow, swietnie nadaja sie na nianki i chodziki dla malych dzieci :!:
niestety tylko te rasowe, z rodowodem, co zrobila tej rasie jej pseudohodowla wie kazdy-sam na pewno zaraz napiszesz, ze to krwiozercze bestie....
od razu napisze duzymi literkami, za naglosnione tragedie ludzi (w tym dzieci) nie odpowiadaly rasowe rottweilery, to nie byly psy z metrykami.
ale to przeciez niewazne, wazne ze dla laika wygladaly jak rottki :roll:
reflexes napisał(a):
Ludzie nie dajcie się zwariować i dajcie innym prawo posiadania i ponoszenia konsekwencji za to co wybrali.

posiadaj sobie co chcesz, jak bedziesz mial potrzebe nabycia kolejnego psa to w przechowalni na milosnej widzialam ostatnio dwa labkowate-czarna suczke i pieska biszkopta.

ps
co do reszty wypowiedzi w tym watku-wszyscy wiedza i znaja sie na przepisach ZKWP lepiej niz ja, wiec sobie odpuszcze ;) no chyba ze padna konkretne pytaia, bo kontrowac i udowadniac ze jest inaczej niz jest juz napisane nie bede, przerabialam to juz tutaj i drugi raz nie chce :D

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 13:22 
Przyjaciel forum

Cytuj:
niestety tylko te rasowe, z rodowodem, co zrobila tej rasie jej pseudohodowla wie kazdy-sam na pewno zaraz napiszesz, ze to krwiozercze bestie....
od razu napisze duzymi literkami, za naglosnione tragedie ludzi (w tym dzieci) nie odpowiadaly rasowe rottweilery, to nie byly psy z metrykami.
ale to przeciez niewazne, wazne ze dla laika wygladaly jak rottki

Napiszę zupełnie coś innego. Moim zdaniem winę, za te tragedie o których piszesz odpowiedzialni są tylko i wyłącznie ludzie. Pies posiadający kwity daje powiedzmy gwarancję pewnych zachowań albo ich braku ale pies bez kwitów to nie musi być od razu morderca. Kwestia jego wychowania i ułożenia oraz ograniczonego zaufania. Mój mimo, że należy do psów zdecydowanie łagodnych nigdny z małym dzieckiem nie zostawał sam na sam. Dziecko było uczone, że psa też boli i może ugryźć (co nigdy się nie zdażyło) jak mu się wkłada kredkę do nosa albo palec do oka.
Cytuj:
jak bedziesz mial potrzebe nabycia kolejnego psa to w przechowalni na milosnej widzialam ostatnio dwa labkowate-czarna suczke i pieska biszkopta

Nie grozi. Jeden mi wystarczy a jak już dożyje swoich dni i zdecyduję się na następnego to będzie on zdecydowanie mniejszy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1