Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2006, o 07:34 

Aleksander napisał(a):
Dziękuję wszystkim, którzy ciepło o nas myślą i nas wspierają

Ja ani Was nie wspieram, ani nie myślę o Was ciepło. Tak samo jak i nie wspieram strajkujących przedstawicieli innych zawodów. Jesteście ofiarą chorego systemu, w którym urzędnicza machina pożera także moje absurdalnie wysokie składki przeznaczone na słuzbę zdrowia. Ja na razie w zasadzie nie choruję. Zdarzyło mi się to jednak 2 lata temu, kiedy to z 40-stopniową gorączką potrzebowałem pomocy lekarskiej. W mojej przychodni odprawiono mnie z kwitkiem, bo pan lekarz miał już limit. Tak więc pocałowałem klamkę gabinetu i zabrałem z przychodni swoją książeczkę RUM. Ciekawe więc za co do #$^#$&# płacę te składki, bo jak moje dziecko potrzebuje opieki alergologa czy pulmonologa, żona dermatologa, to muszą chodzić do płatnego specjalisty ("państwowi" nie mają wolnych terminów, sprzętu, jest długi weekend, itp). Służba zdrowia powinna być całkowicie urynkowiona, bo to jest jedyny sposób na normalność w naszych warunkach.

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2006, o 13:07 

Corzano napisał(a):
Służba zdrowia powinna być całkowicie urynkowiona, bo to jest jedyny sposób na normalność w naszych warunkach.

To co napisałeś jest jak najbardziej słuszne - opieka zdrowotna powinna być całkowicie urynkowiona, tak jak stomatologia (jakoś nikt nie protestuje, że musi u dentysty płacić, prawda ?), albo - przepraszam za porównanie - weterynaria.
Rozumiem twoją postawę i ani myślę się z tobą spierać - masz rację - system ochrony zdrowia jest chory i to każdy widzi - my też. Jak Pan (za przeproszeniem) Minister wprowadzał nową reformę, było powiedziane (przez lekarzy), że to uderzy najbardziej w chorych, a zarobią na tym najlepiej urzędnicy - i tak też się stało.
Natomiast nie wymagajmy od lekarzy cudów i pracy ponad siły - zwłaszcza za marne grosze - zresztą w artykułach, które zamieściła Małgoś wszystko jest napisane.
Natomiast w każdym gronie, grupie, zawodzie znajdą się ci, którzy w nim być nie powinni - ale pamiętajmy, że łatwo się uogólnia - czy każdy prawnik jest krętaczem, każdy sprzedający na allegro oszustem, każdy policjant łapownikiem, każdy hydraulik ma dwie lewe ręce, każdy informatyk niedouczony, każdy sprzedawca jest kombinatorem, każdy artysta chałturnikiem ?...

Do Drosika - :smile: jestem chirurgiem i jeżdżę 4-letnim fiatem Stilo, który kupiłem za sprzedaną działkę moich rodziców :grin: . Nie potrzebny mi inny, ale może kiedyś będę miał coś innego - Maybacha nie kupię, bo Maybachy mają brzydkie klamki :grin:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2006, o 13:16 
Przyjaciel forum

Aleksander napisał(a):
Do Drosika - jestem chirurgiem i jeżdżę 4-letnim fiatem Stilo, który kupiłem za sprzedaną działkę moich rodziców . Nie potrzebny mi inny, ale może kiedyś będę miał coś innego - Maybacha nie kupię, bo Maybachy mają brzydkie klamki

hmmm nie bardzo rozumiem czemu kierujesz to do mnie :?:

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2006, o 13:20 

drosik napisał(a):

Bo masz podobny avatar do Jarka :mrgreen: :mrgreen: - przynajmnej kolorystycznie :wink: :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2006, o 13:29 

drosik napisał(a):
Aleksander napisał(a):
Do Drosika - jestem chirurgiem i jeżdżę 4-letnim fiatem Stilo, który kupiłem za sprzedaną działkę moich rodziców . Nie potrzebny mi inny, ale może kiedyś będę miał coś innego - Maybacha nie kupię, bo Maybachy mają brzydkie klamki

Przepraszam Drosik - rzeczywiście powinno być do Jarkam - to z pośpiechu - nie zaglądnąłem na pierwszą stronę w czasie pisania odpowiedzi - sorki :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2006, o 13:35 

Aleksander napisał(a):
To co napisałeś jest jak najbardziej słuszne - opieka zdrowotna powinna być całkowicie urynkowiona

Fajnie, że jako lekarz się z tym zgadzasz. Niestety żyjemy w socjalistycznym państwie i świadomy jestem, prawdopodobnie jak i Ty, nierealności tego postulatu.
Problem z lekarzami jest taki, ze oni nie zrobią zadymy w Warszawie, jak górnicy czy stoczniowcy, więc ich nikt nie słucha. Kogo obchodzi, że w jakimś Pcimiu strajkuje medyk?

Cytuj:
jakoś nikt nie protestuje, że musi u dentysty płacić, prawda ?

No, nie bardzo. Sądzę, że wielu by zaprotestowało, gdyby miałoby to jakiś sens. Wielu chce mieć coś cudzym kosztem.

Cytuj:
Natomiast w każdym gronie, grupie, zawodzie znajdą się ci, którzy w nim być nie powinni

Ja nie zarzucam lekarzom jakieś szczególnej korupcji. Nie wydaje mi się by poziom złodziejstwa odbiegał tam jakoś szczególnie od średniej krajowej choć przyznam, żadnymi badaniami na ten temat nie dysponuję.

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2006, o 16:46 

W ubiegłym tygodniu skręciłem kostkę i jak to ja myślałem, że mi nic nie będzie. Rano, gdy się obudziłem, kostka strasznie spuchła więc dzwonie do rodzinnego, a tam mi mówią, że w ciągu 24h powinni mnie przyjąć na pogotowie, więc mama wiezie mnie na pogotowie(tego w szpitalu) wchodzimy, a tam pustki(brak pacjentów) jedna pielęgniarka dłubie słonecznik, druga rozwiązuje krzyżówkę, oczywiście powiedziano mi że mam jechać do rodzinnego ja na to że rodzinny przysłął mnie to. To powiedziały z łaską że mnie przyjmą. Czekałem jakieś 30 minut zanim lekarz przyszedł, który jak przyszedł to powiedział, że mnie nie zbada bo ma ostry dyżur a w szpitalu pusto, no ale do akcji wkroczyła moja mama oczywiście dyplomatycznie wszystko załatwiła i po 10 minutach byłem przebadany. Biedni lekarze i pielęgniarki mają tak źle:((Kwidzyn)

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2006, o 19:56 
Przyjaciel forum

andy_larkeen napisał(a):
Czekałem jakieś 30 minut zanim lekarz przyszedł, który jak przyszedł to powiedział, że mnie nie zbada bo ma ostry dyżur a w szpitalu pusto

to jakoś dziwnie brzmi i nie pasuje mi do naszego szpitala, no cóż ale moze sie coś ostatnio pozmieniało i lekarz, który był na dyżurze w taki właśnie sposób odpowiada.... może podasz jego inicjały :?:

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2006, o 20:05 

znając życie to :-D RP :-D

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2006, o 08:06 

Leciutko wracając do tematu i szpitali/oddziałów dziecięcych...

Cytuj:
Tam umiera najwięcej noworodków

dziś

Należący do Akademii Medycznej w Gdańsku szpital przy ulicy Klinicznej ma najgorsze wskaźniki umieralności okołoporodowej spośród wszystkich wysokospecjalistycznych placówek w kraju.

W ubiegłym roku zmarło tu jeszcze w łonie matki lub kilka dni po narodzeniu 61 dzieci. Niektórych z nich, choćby z powodu ciężkich wad rozwojowych, nie można było uratować.
O Instytucie Położnictwa i Chorób Kobiecych AMG zrobiło się głośno w maju dwa lata temu, gdy w ciągu dwóch dni zmarła tam dwójka wcześniaków - Sebastian i Kajetan. Przez kilkanaście dni po urodzeniu maleństwa miały się nad podziw dobrze. Nagle pojawiły się objawy infekcji, a kilka godzin później dzieci zmarły. Według lekarzy - nie sposób było ustalić przyczyny ich śmierci. Dopiero po pół roku przypadkiem ujawniono, że było to zakażenie wewnątrzszpitalne. Dzieci nie przeżyły, bo zakaziły się bakteriami na oddziale. Władze AMG liczyły, że sytuację w klinice uda się uporządkować jej nowemu szefowi. Funkcję tę objął prof. Jerzy Szczapa. Profesor kierował jednocześnie Kliniką Neonatologii AM w Poznaniu, do Gdańska dojeżdżał na dwa dni w tygodniu.
Akademia obiecywała nowemu szefowi pomoc w zdobyciu funduszy na remont kliniki i wyposażenie jej w aparaturę niezbędną do ratowania życia noworodków. Jak twierdzi profesor - słowa nie dotrzymała.
- Od siedmiu lat plany remontu czekają na realizację - mówi z goryczą profesor Szczapa. - Warunki w szpitalu przy Klinicznej są szalenie trudne, praktycznie nie zmieniły się od stu lat.
Jak dowiedzieliśmy się nieoficjalnie, wpływ na złe wyniki leczenia noworodków w szpitalu na Klinicznej może też mieć organizacja pracy personelu medycznego w klinice. Jeden lekarz dyżurny nie jest w stanie dopilnować wszystkich chorych maluchów. Niedostateczna jest też liczba pielęgniarek. Wynik "Klinicznej" ciągnie w "statystyczny" dół całe województwo pomorskie. Pod względem umieralności okołoporodowej zajmujemy w kraju trzecie miejsce od końca.

Jolanta Gromadzka-Anzelewicz - NaszeMiasto.pl

http://kwidzyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/610558.html

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2006, o 08:49 

Cytuj:
Należący do Akademii Medycznej w Gdańsku szpital przy ulicy Klinicznej ma najgorsze wskaźniki umieralności okołoporodowej spośród wszystkich wysokospecjalistycznych placówek w kraju.

Smutne. Rodziłem się w tym słynnym "bocianim gnieźnie".

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2006, o 16:45 

Z pobliskiego podwórka...

Swoją drogą takich debili powinno się eliminować (debili bo inaczej ich nazwać nie można :evil: )

Cytuj:
Sztum. Złomiarze próbowali okraść szpital

wczoraj

Uszkodzeniem instalacji próżniowej w sztumskim szpitalu zakończyła się próba kradzieży miedzianych elementów tej instalacji. Mogło dojść do tragedii, gdyby złodzieje uszkodzili znajdującą się obok instalację tlenową. Tlen dostarczany jest do respiratorów, pod które podłączeni są pacjenci przebywający na Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii. Wydostanie się gazu z instalacji mogło też grozić wybuchem w placówce służby zdrowia.

Kradzież elementów metalowych jest w powiecie sztumskim częstym zjawiskiem. Po raz pierwszy doszło do takiej próby w szpitalu.

Więcej w poniedziałkowym Dzienniku Bałtyckim.

- Dziennik Bałtycki

http://kwidzyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/612312.html

Cytuj:
Sztum. Złomiarze zagrażają życiu

dziś

Prawdopodobnie złodzieje złomu dostali się do piwnicy sztumskiego szpitala, gdzie uszkodzili instalację próżniową. Gdyby wyrwali znajdujący się obok element instalacji tlenowej, mogłoby dojść do tragedii.

W powiecie sztumskim coraz częściej dochodzi do kradzieży metali kolorowych, które lądują w punktach skupu złomu. Zaczęło się od kradzieży znaków drogowych, później okradano stacje transformatorowe i telefoniczne. Straty idą w dziesiątki tysięcy złotych. To nie koniec. Złodzieje złomu nie omijają nawet szpitala.

- Pielęgniarki usłyszały syk dochodzący z piwnicy - opowiada Tadeusz Wojszkun, dyrektor Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Sztumie. - Okazało się, że ktoś wyłamał fragment instalacji próżniowej. Służy ona do wytwarzania podciśnienia, dzięki któremu lekarze wykonują przykładowo odsysanie podczas zabiegów.

Obok tej instalacji znajduje się tlenowa.
- Uszkodzenie jej mogłoby spowodować nieszczęście - dodaje Wojszkun. Po pierwsze, tlen jest lekiem, źródłem napędu różnych urządzeń, które ratują ludzkie życie - na przykład respiratorów. Po drugie, tlen jest gazem bardzo wspomagającym spalanie. Wystarczyłoby trochę tłuszczu na ręce i doszłoby do samozapłonu. A w naszym szpitalu znajduje się średnio około 300 pacjentów.

Obie instalacje znajdują się w piwnicy placówki służby zdrowia, do której dostęp nie jest utrudniony. Zjeżdżają tam windy. W piwnicy znajdują się szatnie dla personelu.

Zbieracze złomu nie wahają się sięgać również po metalowe pokrywy studzienek kanalizacyjnych i kratek ściekowych. Niedawno dwie z nich skradziono w sztumskim parku miejskim, tuż na krawędzi dużego trawnika, który służy dzieciom za boisko do gry w piłkę. Jeden z pracowników Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Sztumie zobaczył złodziei i spisał numery rejestracyjne samochodu, którym złomiarze oddalili się z miejsca. Tego dnia z ulic Sztumu zginęło jeszcze kilka studzienek. Sprawę zgłoszono policji.

- Kradzieże potraktowano jako odrębne sprawy - mówi jeden z pracowników PWiK. – Poniesione straty podliczone razem byłyby duże i dawały powody do prowadzenia postępowania. Tymczasem potraktowane osobno zostały umorzone, bo przecież szkodliwość z powodu jednej skradzionej pokrywy studzienki jest niewielka.

- Sprawy kradzieży metali są w centrum naszego zainteresowania - tłumaczy Magdalena Murawska, rzecznik prasowy Komendy Powiatowej Policji w Sztumie. - Policjanci często kontrolują punkty skupu złomu i sprawdzają, co się w nich znajduje. Wykrywalność tych przestępstw jest duża. Apeluję do właścicieli skupów, żeby chęć zysku nie przeważała nad bezpieczeństwem ludzkiego życia.

Jacek Skrobisz, (urtica) - Dziennik Bałtycki

http://sztum.naszemiasto.pl/wydarzenia/612664.html

Załączniki:
40_612664_1_d_52.jpg
40_612664_1_d_52.jpg [ 14.14 KiB | Przeglądane 4416 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, o 20:19 

Minął roczek od startu tematu ...
A życie sobie płynie jak gdyby nigdy nic ....

"Panie Boże, proszę Cię o mądrość, żebym mogł zrozumieć swój
rząd, o miłość, bym mogł mu przebaczyć, i o cierpliwość,
bym mogł znieść jego humory. Nie proszę Cię o siłę, bo wtedy
bym go zaje...ł."

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 21:49 

No właśnie, w natłoku wydarzeń chyba umknęło nam,
że 1.X kończy się okres wypowiedzeń złożonych przez
lekarzy w wielu szpitalach ...
ONI żyją wyborami i mają własną służbę zdrowia, a My ?

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, o 21:51 

PanHavranek napisał(a):
ONI żyją wyborami i mają własną służbę zdrowia, a My ?

Też pójdziemy na wybory :grinka:

Porcellus

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1