Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 18:04 

"Torba płucienna, z kąd "
Po prostu nie lubisz szkoły ........... najwyraźniej licealistą nie byłeś

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 18:38 

beges napisał(a):
"Torba płucienna, z kąd "
Po prostu nie lubisz szkoły ........... najwyraźniej licealistą nie byłeś

Darujmy sobie złośliwości :evil:
Nie podoba mi się narzucanie uczniom jak mają ubierac się do szkoły przez kilka dni (nie mylic tego z mundurkami) - nie wszystkich rodziców stac, żeby kupic dziecku ubranie na kilka dni. OK! w tym roku to spódniczki i inne rzeczy, które uczennica powinna miec w szafie, ale czerwony krawat???? Głupota - w moim domu nie ma czegoś takiego i nie widzę sensu aby go kupic :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 19:00 

Spodniczka 20zl, krawat 15zl usmiech dziecka bezcenne. :-P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 19:35 

Tak czytam i nie bardzo wiem w czym tkwi problem... Czy dziecko, które poszło do I klasy liceum nie ma stroju galowego?... Przecież kończyło niedawno gimnazjum i zapewne na jego zakończenie taki strój obowiązywał. Czerwony krawat to problem?... :?: Czy może indywidualizm zostanie podkopany?...
Przypomina mi się pierwsze zebranie w gimnazjum u mojej córki. Pani rozdała karteczki na wyrażenie (lub nie) zgody na badanie dziecka (chyba chodziło o kręgosłup). Chodziło o badania na które miasto wyraziło zgodę już po raz drugi (poprzednie dotyczyły ciśnienia u dzieci). Ktos pisał pracę i takie badania były mu do tego niezbędne. I oczywiście w klasie kilkoro malkontentów było oburzonych - "Jak to? ich dziecko ma ktos badać? jeszcze pewnie sobie doktorat z tego napisze"...
Przy dobrych chęciach zawsze można znaleźć powód do marudzenia ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 20:11 

Byłem beanem. Żebyście widzieli co my musieliśmy nosić. Każdy musiał sobie przygotować strój na własną rękę. Zdobyć materiał, uszyć, ozdobić i... nosić. Bo taka była tradycja naszej szkoły. I jakoś nikt nie protestował. :-)

Kto i dlaczego skopiował nasze tradycje do innych szkół tego nie wiem i nie będę tego komentował.

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 20:55 

Zabawa zabawą, ale co to za zabawa, która jest obowiązkowa.
Mało tego, za nie bawienie się grozi kara :shock:
Dabas napisał(a):
Spodniczka 20zl, krawat 15zl usmiech dziecka bezcenne. :-P

Spódniczkę na pewno każda dziewczynka ma, ale po co kupowac krawat????? Rzecz zupełnie niepotrzebną????? 15 zł - może to nie jest wysoka kwota, ale są rodziny, które nie mają pieniędzy na pierdoły.

Nie należę do marud, chętnie biorę i brałam udział w różnych przedsięwzięciach (teraz dużo mniej, bo czas i obowiązki nie pozwalają), ale nigdy nie słyszałam, żeby kogoś do czegoś zmuszac, bo taka tradycja... :neutral:

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 21:00 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Kto i dlaczego skopiował nasze tradycje do innych szkół tego nie wiem i nie będę tego komentował.

Dlatego, że ta tradycja jest (była) bardzo ciekawym urozmaiceniem. Koledzy i koleżanki z mojego rocznika byli pierwszymi, którzy zaczęli naukę w 2 LO i po pierwszym roku chcieli jakoś przywitać nowy rocznik... podpatrzyli co dzieje się w 'starym' ogólniaku i jakoś tak poszło dalej :)
P.S. ja nie uczyłem się w tej szkole i znam temat tylko z opowieści

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 21:13 

Bronq napisał(a):
Ja bym się czepiał tych którzy latają w koszulkach z napisami CCCP czy czerwonymi gwiazdami

Zapomniałeś o Leninie, Marksie, Engelsie, Che Guevarą i innymi Castrami :!:

Niewątpliwie beaństwo to unikalna forma okresu "wejścia" w struktury szkoły ponadpodstawowej. Jeśli chodzi o Kwidzyn to takową tradycją może pochwalić się jedynie I LO, a reszta to niejednokrotnie jego mizerne kopie. Ponadto jeśli chodzi o jakikolwiek przymus to powinna reagować kadra nauczycielska danej szkoły (wszelkie sankcje są (przynajmniej powinny być) w tym przypadku zabronione). Jeśli brak dostosowania się ma odbić się na ocenie czegokolwiek bądź kogokolwiek to mija się z dobrym smakiem. Jestem osobą bardzo zaprzyjaźnioną z I LO (grałem tam w dwóch zespołach) i zawsze pozazdrościłem tamtejszym beanom ich losu. Zauważyłem jedną podstawową kwestię w szkole tej w latach 1988 - 2003 zaszczytem było być beanem, a odstający od nich sami czulli się zawstydzeni. Ówczesnie popularnym było prześciganie się w pomysłach (niejednokrotnie przewyższających pomysły na beaństwo klas wyższych) wśród samych, no wlaśnie... beanów.
Nie byłem uczniem tej szkoły, ale zawsze z respektem podchodziłem do tego zagadnienia.

Widać, że dzisiaj ideał sięgnął bruku... no cóż, takie czasy...

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2008, o 11:36 

dixi napisał(a):
czerwony krawat???? Głupota - w moim domu nie ma czegoś takiego i nie widzę sensu aby go kupic :roll:

dixi napisał(a):
ale po co kupowac krawat?????

Sama odpowiedziałaś sobie na pytanie ;) Wystarczy go uszyć, myślę że każdy by sobie poradził z tym zadaniem :cool:

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2008, o 15:20 

Proponowalbym obicie pomyslodawcow, ale nie zaproponuje.

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2008, o 16:29 

Dla mnie to szok, dorośli ludzie, marudzą bardziej niż ich pociechy i nie mają nic lepszego do roboty niż użalanie się na czerwony krawat na forum publicznym. Proponuję się spytać dziecka czy mu przeszkadza :) A wydaje mi się, że nie trzeba wydawać nawet tych 15 złotych - nie wierzę, że ktoś w rodzinie nie ma :)

dixi napisał(a):
Spódniczkę na pewno każda dziewczynka ma, ale po co kupowac krawat????? Rzecz zupełnie niepotrzebną?????

Głowie rodziny na pewno się przyda na jakieś wesele :)

dixi napisał(a):
Nie należę do marud, chętnie biorę i brałam udział w różnych przedsięwzięciach (teraz dużo mniej, bo czas i obowiązki nie pozwalają), ale nigdy nie słyszałam, żeby kogoś do czegoś zmuszac, bo taka tradycja... :neutral:

Dziecko zmusiło się samo wybierając taką szkołę a nie inną :) A że w tej szkole jest taka "tradycja"... (dobra, od niedawna bo od niedawna, ale zawsze) To coś jakby skończyć prawo, dostać pracę w kancelarii i marudzić na garnitur.

Btw. 15 złotych to trzy piwa w lokalu, kilka batonów lub pięć czekolad, jakby tak pomyśleć to wcale nie tak dużo.

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2008, o 16:45 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Btw. 15 złotych to trzy piwa w lokalu, kilka batonów lub pięć czekolad, jakby tak pomyśleć to wcale nie tak dużo.

Jasne ale ja myślę, że ten czerwony krawat nadal ludziom się źle kojarzy :-D :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2008, o 17:20 

Darek napisał(a):
Jasne ale ja myślę, że ten czerwony krawat nadal ludziom się źle kojarzy :-D :-D :-D

:D
Moja bliska koleżanka ma biały w czerwone kropki i też nikt jej nie opierniczył :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2008, o 17:37 
Przyjaciel forum

ankl napisał(a):
Moja bliska koleżanka ma biały w czerwone kropki i też nikt jej nie opierniczył :)

A kto by opierniczał jak w dodatku była ładna :grinka:

Dla mnie człowieka z zeszłej epoki czerwień krawatów i brunatność koszul nadal dziwnie mi się kojarzy.

Nie jestem głęboko w błędzie, ostatnio niejaki Lepper ze swoją bojówką używał czerwonego krawata choć z białymi wtrąceniami i też śmierdząco skończył :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2008, o 17:45 

Tu nie chodzi o czerwony krawat, ani ile on kosztuje, ale ogólnie o sam fakt tradycji i zabawy, do której niektórzy uczniowie są zmuszani i straszeni konsekwencjami za ich niewykonanie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1