Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nie znasz dnia ani godziny ...
PostNapisane: 15 kwietnia 2011, o 10:53 

Oddziały AT nie są zgrają morderców i łamatorów kości.
To sprawna maszyna, która robi swoją robotę.
Wykorzystanie jej już budzi kontrowersje, ale o to pretensje miejcie do tych którzy nakazali użycie w/w jednostki.
Ci panowie po prostu nie są szkoleni do pukania w drzwi i grzecznego gawędzenia z podejrzanymi.

Obrazek

PostNapisane: 15 kwietnia 2011, o 12:12 
Cytuj:
Ci panowie po prostu nie są szkoleni do pukania w drzwi i grzecznego gawędzenia z podejrzanymi.
Jeśli ci "człekokształtni" panowie zwolnieni są z myślenia, czyli z samodzielnej oceny sytuacji na miejscu akcji, jak i od odpowiedzialności za popełnione nierozważne postępowanie, to formacja AT jest bardzo niebezpiecznym i "ślepym" narzędziem groźnym nie tylko dla przestępców.

PostNapisane: 15 kwietnia 2011, o 13:55 

Cytuj:
AT jest bardzo niebezpiecznym i "ślepym" narzędziem groźnym nie tylko dla przestępców.

Tak, zgadza się. Potrzebny byłby inteligentny operator tego narzędzia, a z tym są duże kłopoty.

PostNapisane: 15 kwietnia 2011, o 14:32 

Coś Wam się Panowie pomyliło.
AT nie jest nastawione na jakiekolwiek pertraktacje.
AT to agresja, która ma ocalić operatorów/postronne osoby.
Oddział nie zna ludzi w środku a wie tylko co ma zrobić z tymi na których natrafi.
Oni wchodzą w kilka sekund i wychodzą, kto przeszkodzi lub choćby jest cień podejrzenia, ze może stanowić zagrożenie kończy przeważnie marnie.
Proponuje kiedyś udać się na ćwiczenia CQB, zobaczycie wtedy o czym piszecie.
W przeciągu kilkunastu sekund opanowuje się całe pomieszczenia, ba domy, tam nie ma czasu na myślenie.
Oni działają jak maszyny, robią to do czego się ich szkoli.
Tam nie ma czasu na przemyślenia....

Obrazek

PostNapisane: 15 kwietnia 2011, o 14:43 

GSXR, przecież o tym właśnie piszę. Skoro byle baran bez przygotowania akcji i sprawdzenia z kim ma do czynienia wrzuca do akcji AT-eków, to czasem cierpią niewinni ludzie. Winny jest dowodzący akcją, który ich tam wysyła.

PostNapisane: 15 kwietnia 2011, o 16:15 

Cytuj:
GSXR, przecież o tym właśnie piszę.

Sorrki wzrok mi padł po:
Cytuj:
ak, zgadza się. Potrzebny byłby inteligentny operator

Moja wina ;)

Obrazek

PostNapisane: 15 kwietnia 2011, o 16:23 
Zbanowany

GSXR napisał(a):
Oni wchodzą w kilka sekund i wychodzą,

A ranny staruszek z rodziną leżą godzinę przed domem. Zdefiniuj kilka :) W tym przypadku należałoby zadać pytanie - czy dowódcy tych "maszyn" to też tępe osiłki które nie potrafią odróżnić producenta amfetaminy a 80 letniego małżeństwa któremu każdy normalny człowiek udzieliłby pomocy. Zresztą - jeśli się mylę, niech mnie jakiś fachowiec od 3 literowych skrótów poprawi - czy każdy z nas nie ma obowiązku udzielić natychmiastowej pomocy osobie rannej? Nawet jeśli facet byłby najgorszym bandytą i 30 sekund wcześniej otworzył ogień do policjanta - a ten odpowiadając ogniem go ranił - ma obowiązek mu pomóc. W poruszonym tutaj przypadku okazało się, że zanim udzielono człowiekowi pomocy trzeba było najpierw przeszukać dom i ustalić, że nie jest to zabijaka który stwarza zagrożenie. Rozumiem, że do takiej pracy nie idą fizycy jądrowi i zamiast myśleć mają wykonywać rozkazy ale czy nie znalazłoby się w oddziale miejsce przynajmniej dla jednego człowieka z maturą i odrobiną zdrowego rozsądku?

PostNapisane: 15 kwietnia 2011, o 17:40 
Cytuj:
znalazłoby się w oddziale miejsce przynajmniej dla jednego człowieka z maturą i odrobiną zdrowego rozsądku?

Już w życiu spotkałem parę oddziałów policji,a nawet AT.Niestety inteligentnych,albo chociaż z "odrobiną zdrowego rozsądku" tam nie było. :P

PostNapisane: 15 kwietnia 2011, o 18:30 

GSXR zgodzę się, że AT jest szkolone, by wykonywać takie czy inne zadania, jak choćby czyszczenie pomieszczeń. Jednak nie może oznaczać, że wyłącza się myślenie, szczególnie że ci panowie mają broń. Ja osobiście uważam, że z bronią nie ma żartów, gdyż, niestety, często sprawdza się stare, wojskowe powiedzenie, że broń raz do roku sama strzela...
Zresztą sam też, na ćwiczeniach w Anglii, często wchodziłem do budynków i czyściłem poszczególne pomieszczenia i wiem, że można to zrobić szybko, sprawnie a jednocześnie trzeba trzymać nerwy na wodzy, trzeba panować nad sobą i myśleć, co się robi, żeby jakieś nieszczęście z tego nie wyniknęło. W opisanym przypadku sądzę, że zamiast rzucać ludzi na glebę, wystarczyłyby stosowne komendy i przeszukanie tych osób....

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 27 maja 2011, o 13:33 

mlyniu napisał(a):
W opisanym przypadku sądzę, że zamiast rzucać ludzi na glebę, wystarczyłyby stosowne komendy i przeszukanie tych osób....

A skąd Ci ludzie mogą wiedzieć jaki to jest przypadek?
Oni tam wchodzą w ciemno, nie wiedzą co mogą zastać. A gdyby się okazało że dziadkowie to tylko atrapa, przykrywka, dla mocno uzbrojonych bandziorów.
Od grzecznych komend typu: "Proszę tu podejść" "Proszę wyjąć wszystko z kieszeni" "Proszę się odwrócić" itd... To jest dzielnicowy, a nie A.T.
mylyniu napisał(a):
trzeba panować nad sobą i myśleć, co się robi,

Oni są od interwencji niebezpiecznych i często ryzykują swoim życiem nie ma tam czasu na sentymenty i racjonalne myślenie, bo przez takie zastanawianie się i myślenie można stracić życie, tam jest opracowany i wyćwiczony plan i scenariusz który się realizuje. Dlatego wolą czasami dziadka rzucić na ziemię dla własnego i dziadkowego bezpieczeństwa, niż od tego samego dziadka dostać nożem lub zostać postrzelonym ( bo i tacy zdarzają się dziadkowie)
A poza tym, pomyłki zdarzają się wszędzie i wszystkim. Także u A.T. A z tego co wiem to dziadkom zbyt wielka krzywda się nie stała nawet jeżeli omyłkowo poleżeli sobie na glebie.
A czasami jest niestety też tak, że:
"Gdzie drwa rąbią tam wióry lecą"
mylyniu napisał(a):
Jednak nie może oznaczać, że wyłącza się myślenie, szczególnie że ci panowie mają broń. Ja osobiście uważam, że z bronią nie ma żartów, gdyż, niestety, często sprawdza się stare, wojskowe powiedzenie, że broń raz do roku sama strzela...
Zresztą sam też, na ćwiczeniach w Anglii, często wchodziłem do budynków i czyściłem poszczególne pomieszczenia i wiem, że można to zrobić szybko, sprawnie a jednocześnie trzeba trzymać nerwy na wodzy, trzeba panować nad sobą i myśleć, co się robi, żeby jakieś nieszczęście z tego nie wyniknęło.

Po tym twoim wywodzie wydaje mi się że pomyliłeś Czyszczenie pomieszczeń przez A.T.
Z czyszczeniem pomieszczeń z kurzu ze szmatą i mopem z twoim udziałem podczas ćwiczeń w Anglii w których podobno (jak piszesz) brałeś udział.
Nie te ćwiczenia i nie te czyszczenie. :grin: ;)

Czasami jak się nie ma o czyś pojęcia to lepiej nie pisać nic na ten temat, bo można wyjść na id...ę.

PostNapisane: 27 maja 2011, o 19:59 

Oj Krzyżak gdyby wszyscy to pojmowali, to nie byłoby dywagacji i wywodów j/w.
A widzieliście jak AT wchodziło po kiboli do domku?
Sami twardziele pseudokibice równali z glebą ino się kurz z dywanu podnosił :)

Obrazek

PostNapisane: 28 maja 2011, o 10:37 

GSXR napisał(a):

No tak, masz rację ! I to mnie wkurza!
Od pewnego czasu mamy 70% społeczeństwa które jest "ekspertami" od katastrof lotniczych,
chociaż większość z nich nie widziała samolotu na własne oczy, to może ci powiedzieć co było przyczyną katastrofy Smoleńskiej.I to każda wersja jest inna.
Teraz mamy ekspertów od interwencji A.T.
Dowiadujemy się od nich że są tam sami debile którym dali broń do ręki. I że to są ludzie bardzo niebezpieczni, którzy robią więcej złego niż dobrego.
Jak słyszę jeszcze że wielu tych "ekspertów" zrobiło by tą akcję o wiele lepiej i bez żadnych problemów, i nikt by z tego powodu nie ucierpiał. Wszystko by się odbyło idealnie.
Bo dla nich to po prostu: "bułka z masłem"

No to można się załamać.

PostNapisane: 28 maja 2011, o 11:32 
GSXR napisał(a):
A widzieliście jak AT wchodziło po kiboli do domku?
Sami twardziele pseudokibice równali z glebą ino się kurz z dywanu podnosił :)

Jasne.
Jeszcze mogli brygadę pancerną tam wysłać.
Szkoda ze w Magdalence tacy twardzi nie byli.

GSXR mogą przyjść takie czasy że "antki" będą przychodzić w taki sposób po was,kierowców motocykli.
Statystycznie podchodząc do tematu więcej ludzi ginie z rąk brawurowo jeżdżących motocyklistów niż na stadionach(nieśmiało tylko przypomnę ,że po roku 1989 na polskich stadionach nie odnotowano żadnej ofiary śmiertelnej w wyniku zamieszek.....)
I zamknie Donek dla was ulice i autostrady i wtedy pogadamy. :twisted:

PostNapisane: 28 maja 2011, o 16:28 

Gdy Cesarz wysyłał zaproszenie dla Senatora , to biedny delikwent do końca nie wiedział , czy idzie na śmierć , czy na obiad .

PostNapisane: 28 maja 2011, o 18:45 

NOWY(L) ale poza stadionami to już była kibolska rzeżnia nie raz .Co na to statystyki?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1