Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2008, o 10:32 

Ja chodząc do I LO miałam kubraczek i nie narzekam , leży do dziś na dnie szafy . MIło wspominam tą tradycję . Kubraczki szyliśmy sami z kawałka płótna więc nie wydaliśmy zbyt dużo pieniędzy. :grin:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2008, o 14:30 

aszastra,
Cytuj:
Ciekawe jak zareagowali Twoi rodzice ????

Mieli trochę śmiechu kiedy zobaczyli moje skończone przebranie. Może są wyjątkowi... Bo nie mają tendencji do robienia problemu tam, gdzie go nie ma. A może po prostu chodzili do szkoły i wiedzą, że chrzest i różne rytuały przywitania pierwszaków są niezbędnym elementem szkolnej tradycji. Pamiętam swój chrzest z podstawówki (choć niezbyt dokładnie) oraz z gimnazjum. Licealny oczywiście też. W gimnazjum nosiliśmy ośle uszy i też nikt nie protestował, że trzeba je sobie zrobić, ani nawet, że (łolaboga!) trzeba sobie samemu kupić brystol... :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2008, o 07:40 

Rutti napisał(a):
O znęcaniu się nad pierwszoroczniakami w ten sposób nigdy nie słyszałam, a jeśli zostałeś tak potraktowany to trzeba było iść do św. Piotra. Cały czas trąbią przecież, że za takie zachowanie jak opisałeś wyciągane są surowe konsekwencje.

To co napisałem nie dotyczyło mojej osoby, ale takie zachowania obserwowałem w okresie szkoły średniej. Skarżenie się komukolwiek nie wchodziło wówczas w grę, gdyż to właśnie wtedy otrzymywałeś miano "osoby aspołecznej".
Co do nazwanych przez Ciebie osób aspołecznych to dość często zostają one wybitnymi osobowościami, już wówczas "innymi".
Jak pisałem wcześniej, możesz się bawić jeśli chcesz, ale nie można zmuszać kogoś do zabawy tylko dlatego, że grupa ludzi tego chce. Jeśli grono pedagogiczne i starsze klasy uważaja chrzest za tradycję to nie znaczy, że dozwolone jest zmuszanie kogokolwiek do jej kontynuowania, bo traci to tzw dobry smak, a wówczas zabawa może przerodzić się w upokarzanie drugiej osoby i zabieranie jej prawdziwej osobowości.
Takie rzeczy dzieją się w przymusowej słuzbie wojskowej i więzieniu, a więc instytucji, do której bym nie chciał trafić.

Tytuł:
PostNapisane: 8 listopada 2008, o 19:02 

Odgrzebię temat, bo mnie pewna kwestia gryzie...
Niezwykle dużo tu głosów malkontentów, osób bojących się upiorów historii (mamy rok 2008, obudźmy się!), ludzi zapatrzonych we wspaniałość Starego Ogólniaka (szkoła jak szkoła, tak jak i Nowy, nie uprawiajmy tu rasizmu jakiegoś...) czy paranoików (bo podciąganie zabawy pod zbrodnię przeciw Konstytucji to lekka paranoja jest...).

Bez przesady, odrobinę luzu i zdrowego rozsądku. Tego dzięki Bogu w temacie również nie zabrakło :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1