Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Galicki protestuje w Pulsie Kwidzyna
PostNapisane: 2 kwietnia 2014, o 19:23 
Przyjaciel forum

"Michał" z tyłu bloku, spółdzielnia nie dysponuje takim obszarem na który by dało się przenieść parking. Można by zrobić duży parking kosztem gruntów wspólnoty, ale wspólnota na to nie da zgody.
"Beria" też przeżywałem zorganizowane nagonki za nieprawomyślność, wygląda na to, że dyżurnym optymistom i chwalcom naszych włodarzy albo trochę się odechciało, albo przejrzeli na oczy. Ja ani do jednych ani do drugich osobiście nic nie mam, ale dopóki mogę to nie pozwolę na niszczenie dorobku spółdzielców, budżetu miasta i więzi społecznych dla satysfakcji mniejszości która myśli że jej wszystko wolno. Jeśli zawiedzie prawo to ta wiekopomna inwestycja będzie najlepiej udokumentowanym filmowo i fotograficznie przedsięwzięciem Miasta Kwidzyn. Moja w tym też głowa żeby o tym dowiedzieli się mieszkańcy nie tylko miasta czy powiatu.

PostNapisane: 2 kwietnia 2014, o 19:56 

anduel napisał(a):
"Michał" z tyłu bloku, spółdzielnia nie dysponuje takim obszarem na który by dało się przenieść parking. Można by zrobić duży parking kosztem gruntów wspólnoty, ale wspólnota na to nie da zgody.

Anduel, ale tak naprawdę nikt poważnie nie myślał o parkingu "z tyłu". Ja pisałem tylko o tym, że można obejść przywołane przez Ciebie "warunki techniczne" (rozporządzenie). Zgodnie zresztą z innymi zapisami ... tego samego rozporządzenia.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 2 kwietnia 2014, o 20:20 
Przyjaciel forum

Myślę że nie chodzi Ci o przynależność bloku przy Reymonta 9 do "zwartej zabudowy miejskiej" - bo rzeczony blok pod tą definicję podciągnięty być nie może.

PostNapisane: 2 kwietnia 2014, o 20:20 

anduel napisał(a):
"Beria" też przeżywałem zorganizowane nagonki za nieprawomyślność,

Poważnie ? :shock: Tak Cię naganiali? To może powinieneś wystąpić do ZBoWiD o uznanie Cię kombatantem za te prześladowania!!!! :D :D
anduel napisał(a):
wygląda na to, że dyżurnym optymistom i chwalcom naszych włodarzy albo trochę się odechciało, albo przejrzeli na oczy. Ja ani do jednych ani do drugich osobiście nic nie mam,.

A ja Ci znajdę kilka, może kilkanaście, a może i więcej, miejsc w których ci sami włodarze naprawdę się sprawdzili i za to zawsze będę ich chwalił.
Ale są też rzeczy za które tych samych włodarzy za j...a powiesił .
I wcale nie twierdzę (w przeciwieństwie do Ciebie) że w jednym i drugim przypadku miałem rację.

Ale jak się widzi dobre rzeczy, to czasami jest się dyżurnym optymistą i chwalcem włodarzy. a jak się widzi złe rzeczy, to jest się krytykiem tych samych włodarzy! ;)

Są też tacy którzy widzą tylko złe rzeczy. albo tylko dobre rzeczy. a wszystko to zależne jest od tego, kto w danym momencie pełni obowiązki, Włodarzy Miasta! ;) :)

A optymizm niestety, zamiast pesymizmu mam we krwi ;) :D

PostNapisane: 2 kwietnia 2014, o 20:22 
Przyjaciel forum

krzyzak napisał(a):
A optymizm niestety, zamiast pesymizmu mam we krwi ;) :D

Inaczej bym się z Tobą nie przyjaźnił.

PostNapisane: 2 kwietnia 2014, o 20:46 
Przyjaciel forum

Ja byłem zachwycony Kwidzynem dosyć długo, kiedy dojrzałem do pisania tutaj to Polska z Kwidzynem włącznie była już w kryzysie. Kryzys ten dosyć umiejętnie był maskowany tzw. "ucieczką do przodu", kiedy to już wygłaszałem te swoje krytyki to jeszcze siłą inercji na forum panował powszechny optymizm. A ja jako jeden z nielicznych głosiłem ten swój cholerny pesymizm. Kiedyś dla żartu powtórzyłem truizm że tak do końca nie jestem pesymistą, bo pesymista to dobrze poinformowany optymista. Od władz należy zawsze wymagać zapobiegliwości, pilnowania grosza publicznego, bezstronności w podejmowaniu decyzji i po prostu wielkiej uczciwości. Chyba tak u nas nie jest, nie twierdzę że kierują miastem osobnicy zepsuci do szpiku kości, ale wystarczy posłuchać co mówią ludzie i wyciągać wnioski. Łatwe rządzenie się skończyło, teraz są schody, decyzje kontrowersyjne i kosztowne z punktu widzenia podatników w czasach kryzysu są karygodne.

PostNapisane: 2 kwietnia 2014, o 22:04 

krzyzak napisał(a):
.......
Poważnie ? :shock: Tak Cię naganiali? To może powinieneś wystąpić do ZBoWiD o uznanie Cię kombatantem za te prześladowania!!!! :D :D .....

Już niemożliwe od dłuższego czasu,bo Budynek po ZBOWiD (Warszawska 17 ) już dawno temu zburzony. Notabene budynek w którym przed II WŚ mieszkał Mistrz Kominiarski .
Niech sie stara o Status Uchdźcy .

PostNapisane: 3 kwietnia 2014, o 07:46 

anduel napisał(a):
Myślę że nie chodzi Ci o przynależność bloku przy Reymonta 9 do "zwartej zabudowy miejskiej" - bo rzeczony blok pod tą definicję podciągnięty być nie może.

Anduel ale ty "pracujesz" na przedmiotowym rozporządzeniu ("warunki techniczne") w jego pierwotnym kształcie, czyli tym z Dz.U. nr 75, poz. 690 z 2002 roku. Od tamtej pory rozporządzenie to zmieniono już 8-krotnie. W tej chwili nie ma znaczenia cóż to takiego "zwarta zabudowa miejska" bo par.19 pkt. 3 który o tym mówił jest teraz par. 19 pkt 4 i, co ważniejsze, wykreślono z niego przypadek "zwartej zabudowy miejskiej".

PostNapisane: 3 kwietnia 2014, o 15:07 
Przyjaciel forum

Michał napisał(a):
anduel napisał(a):

Anduel ale ty "pracujesz" na przedmiotowym rozporządzeniu ("warunki techniczne") w jego pierwotnym kształcie, czyli tym z Dz.U. nr 75, poz. 690 z 2002 roku. Od tamtej pory rozporządzenie to zmieniono już 8-krotnie. W tej chwili nie ma znaczenia cóż to takiego "zwarta zabudowa miejska" bo par.19 pkt. 3 który o tym mówił jest teraz par. 19 pkt 4 i, co ważniejsze, wykreślono z niego przypadek "zwartej zabudowy miejskiej".

Ano jest taki punkt, który mówi o możliwości ustanowienia parkingu, w uproszczeniu mówiąc w granicach drogi (ulicy). Punkt ten został stworzony w celu zwiększeniu ilości miejsc parkingowych i był wzorowany na prawie unijnym. Jednak nie pozwala na dowolną zmianę granic tejże drogi, a jeśli już to muszą być zachowane wspomniane już odległości. Niektórzy dewoloperzy stosują mykes z wysepkami 4 miejsc parkingowych rozdzielanymi wąskim pasem zieleni i przybliżają tym samym parkingi na odległość 7 metrów. W trakcie budowy czegoś takiego, można zaskarżyć takie rozwiązanie i się normalnie sprawę wygrywa. Granice drogi nie zmienia się od strzału z palców, a margines tych zmian jest bardzo wąski, mam na myśli odległość działek posesji z ulicy Kasprowicza. Pożyjemy zobaczymy, może się najmie dobrego prawnika, niezależnego od kwidzyńskiej palestry, może co niektórzy animatorzy tego eventu staną się gwiazdami jakiejś telewizji i będzie okazja do przypudrowania nosków, może przyjdzie prikaz z góry, albo też coś innego. Pozostaje też kwestia odszkodowawcza - gdybym nie miał racji. Za wydane pieniądze na rewitalizacje chodników i zieleni, brak dojazdu w czasie budowy i związane z tym utrudnienia. A co tam słychać na najładniej nazwanej ulicy w Kwidzynie? Nazywa się ona "Piękna" w pobliżu jest więcej takich "kwiatków" a w całym mieście od nagłej krwi.

PostNapisane: 3 kwietnia 2014, o 17:35 

anduel napisał(a):
Jednak nie pozwala na dowolną zmianę granic tejże drogi, a jeśli już to muszą być zachowane wspomniane już odległości.

Nie zapominaj, że w tym wypadku granica drogi będzie określana po założeniu gdzie parkingi a gdzie jezdnia, a nie na odwrót.

anduel napisał(a):
W trakcie budowy czegoś takiego, można zaskarżyć takie rozwiązanie i się normalnie sprawę wygrywa.

Zgadza się. Jednak jeżeli inwestycja jest realizowana zgodnie z zatwierdzoną wcześniej (w pozwoleniu na budowę) dokumentacją projektową to nie ma zaskarżyć.

anduel napisał(a):
może co niektórzy animatorzy tego eventu staną się gwiazdami jakiejś telewizji i będzie okazja do przypudrowania nosków

Lubię jak coś się w mieście dzieje :)

Tak generalnie rzecz ujmując sprawa wydzielonych miejsc parkingowych jest od lat wałkowana sądownie. W trzy minuty znalazłem kilka orzeczeń Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, odnoszących się głównie (a jakże by inaczej) par. 19 pkt 4 warunków technicznych. Gdybym poszukał przez kolejne trzy minuty, to być może znalazło by się jakieś orzeczenie samego NSA. Ale może faktycznie jakiś dobry i niezależny prawnik będzie mógł się wykazać :)

PostNapisane: 3 kwietnia 2014, o 19:33 
Przyjaciel forum

Michał, mam jeszcze coś w zanadrzu ale nie mogę osłabiać swojej pozycji przed konfrontacją, która może jednak jest do uniknięcia.

PostNapisane: 3 kwietnia 2014, o 21:16 

anduel napisał(a):
Michał, mam jeszcze coś w zanadrzu ale nie mogę osłabiać swojej pozycji przed konfrontacją, która może jednak jest do uniknięcia.

Myślę, że nie jest, bo gdy jednym zrobiło się już nadzieję, to ktoś będzie czuł się pokrzywdzony. Albo jedni, albo drudzy.

PostNapisane: 4 kwietnia 2014, o 15:51 
Przyjaciel forum

Michał napisał(a):
Nie zapominaj, że w tym wypadku granica drogi będzie określana po założeniu gdzie parkingi a gdzie jezdnia, a nie na odwrót.

Przepis o którym była mowa zabezpiecza od roszczeń stron wobec stanu zastanego. W sytuacji kiedy chce się zmieniać położenie ulicy, parkingów to należy przestrzegać ustawowych odległości. Taka jest intencja ustawodawcy - co jest to jest, nawet jeśli przekracza przepisy, jeśli to tkniesz, rewitalizujesz to musisz to robić zgodnie z przepisami a samo przesuwanie ulicy według własnego widzi mi się jest niedopuszczalne. Są właściwe przepisy dotyczące linii rozgraniczających drogę, ulicę, działkę itp. Jest to proces który nie da się załatwić w rok i w samym Kwidzynie. Nie znam prawa budowlanego, tyle tylko co wyczytam w temacie który mnie interesuje, pisane jest to trochę dziwnym językiem ale potrafię to zrozumieć a jeśli nie to konsultuję się z kimś kto wie lepiej. Co do drugiej strony to powiem że szanuję ich chęci posiadania pewnych możliwości, ale ponieważ są one w sprzeczności z moim i spółdzielców interesie to powiem tylko - przykro mi, nie moja to wina i zrobię wszystko żeby w poczuciu pokrzywdzenia nie było więcej osób niż jest obecnie.

PostNapisane: 11 marca 2015, o 17:26 
Przyjaciel forum

Odświeżam watek. Moze napiszesz czy sprawa jest nadal "walkowana", czy moze znalazło sie juz jakies rozsądne rozwiązanie? A moze ci, ktorzy nie przejmują sie praca mieszkańców - spoldzielcow i poniesionymi przed laty kosztami, a samochody musza miec "pod nosem" odpuścili? Doskonale pamietam czasy, gdy tam zieleń byla zakladana i wtedy byl to, moim zdaniem, najpiękniejszy ogródek przy bloku. Ale kto dzis o tym myśli? Przeciez nie ci, ktorzy najmilej by samochodami wjechali i do srodka sklepu, i do kosciola, i wszedzie, byle tylko nie pojsc iles metrow do samochodu.

PostNapisane: 11 marca 2015, o 17:56 
Przyjaciel forum

Temat zmartwychwstał, buta i cwaniactwo włodarzy nie zna granic. Wina też i obywateli naszego grodu, niedawno były wybory i rezultat ich nakręca animatorów tego przedsięwzięcia. Jest mało czasu, sprawa toczy się w trybie administracyjnym. Coś koło tego robimy i prawdopodobnie rozstrzygać trzeba będzie to w sądzie, jeśli taka będzie wola mieszkańców.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1