Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 12:19 

madzia70 napisał(a):
Porozmawiajcie z zonami takich "biedaków" popatrzcie na ich dzieci

Uważasz że bezdomni to tylko: żonaci, pijacy którzy zostawili dzieci dla wódy?
A kobiety wyrzucone przez pijących i bijących mężów? A młode samotne matki z dziećmi, wyrzucone przez rodziców? A starzy schorowani ludzie ,bardzo często wyrzuceni z domów przez swoje dzieci, które chcą przejąć dorobek całego życia rodziców, a przede wszystkim mieszkanie. A chorzy niepełno sprawni,wyrzuceni z domów. A ludzi zdradzeni przez współmałżonków i wyrzuceni na bruk. A ludzie wykorzystani przez cwaniaków i przestępców pozbawieni swoich domostw. Itd, itd.
Tyle razy w tym wątku mówiliśmy ( pisaliśmy), żeby nie mierzyć wszystkich tą samą miarą ,bo różne są tragedie bezdomnych.

madzia70.czytając Twój post w tym wątku.
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php ... s&start=15
Doszedłem do wniosku że Twoje wielkie serce dla zwierząt, nie idzie w parze z wielkim sercem dla ludzi. :-)
Ale to już jest Twoja sprawa. :-)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 12:25 
Cytuj:
To ja zadam inne pytanie.
Ja im pomóc i jak Wy byście im pomogli lub jak miałaby wygladać taka pomoc?

Cytuj:
Wysłany: |7 Paź 2009|, 2009 09:43
Cytat:
Kuroniówka
Z Wikipedii

Kuroniówka – darmowy posiłek jaki był wydawany na ulicach Warszawy biednym mieszkańcom miasta osobiście przez Ministra Pracy i Polityki Społecznej Jacka Kuronia, na początku lat 90. ubiegłego wieku. Posiłkiem tym była grochówka. Następnie wyraz ten stał się synonimem zasiłku dla bezrobotnych.

To jeden z przykładów jak można im pomóc: Zupa.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 12:25 
Przyjaciel forum

nowm napisał(a):
bo większą część z nich przyszłość wcale nie obchodziła :-)

Teraz to już gadasz jak poseł PiS wiesz i koniec, Twoja prawda jest prawdą najprawdziwszą, ciągnij tak dalej lub zmądrzej, życzę Ci drugiej opcji.

Zatrzymaj się w zgubnym biegu myśli i ocen, pokombinuj przed Tobą długie lata życia to będą sukcesy ale i niepowodzenia.

Właśnie te niepowodzenia kształtują człowieka a nieraz go zabijają, więc wyważ każde swoje słowo bo los bywa okrutny i może Ciebie wypróbować.

Pisze do Ciebie te słowa człowiek, który już nie jedno przeżył i nie jedno poznał z tych dobrych i złych stron.

Powie Ci szczerze, gdyby nie pomoc bliskich prawdopodobnie nie było by mnie na miejscu w którym jestem.

Dawaj ludziom szansę i nie jest ważne czy uważasz dzisiaj to za stosowne lub nie.

Przede wszystkim myśl i czuj, reszta przyjdzie sama :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 12:28 
canario napisał(a):
To jeden z przykładów jak można im pomóc: Zupa.
No tak ale dalej będą budzić odrazę części społeczeństwa, u innych strach, pogardę a jeszcze inni będą się litowac. Co po tej zupce?

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 12:35 
Zbanowany

Prawdę mówiąc cała dyskusja przybrała dość komiczną formę:

pomagajmy nieudacznikom bo też możemy wylądować na ulicy.... Rozumiem współczucie, ale bez przesady..

canario napisał(a):
W telewizji cały czas słychać o rodzicach wykopanych na bruk przez własne dzieci,
powinniśmy ich żałować, skoro nie potrafili wychować własnych dzieci?

canario napisał(a):
O ludziach, których spotkała straszna choroba i musieli zastawić wszystko by na leki starczyło,
to jest argument z którym akurat nie można dyskutować. Pozostaje jedynie mieć nadzieję, że państwo w końcu weźmie poważnie zapis w konstytucji o darmowej opiece medycznej, lub efektywnie wspomoże system pomocy społecznej.

canario napisał(a):
O ludziach, którzy wpadli w nałóg ale teraz próbują się z niego wyrwać,
Ale w nałóg nikt ich na siłę nie wciągał - prawda?

canario napisał(a):
O o naszych rodakach emigrantach, którzy wyjechali na wyspy i się im nie udało.
To czemu nie wrócą zamiast nocować na dworcach? W Polsce są rodziny itp. Konsul zapewni bilet kredytowy etc. A wracając do meritum - decyzja o wyjeździe do obcego kraju to spore wyzwanie - człowiek który jedzie bez języka, kwalifikacji etc - licząc na łut szczęścia - jest sam sob ie winny - prawda?

Nie można zdejmować z ludzi dorosłych odpowiedzialności za własne decyzje. Jeśli podejmujesz ryzyko to musisz się liczyć z niepowodzeniem i konsekwencjami.Bezwarunkowa pomoc demoralizuje społeczeństwo - każdemu wg potrzeb? Po co się starać i asekurować, skoro w razie czego - zawsze ktoś mi pomoże?

Polskie prawo i tak jest dość liberalne w takich przypadkach - wystarczy chcieć. Dlaczego narkoman czy alkoholik który dnia w życiu nie przepracował dostaje rentę socjalną i miejsce w np. Borowym Młynie? Każdy pracujący człowiek mający chore dziecko sam musi płacić za rehabilitację, lekarstwa etc - nikogo nie interesuje, że on nie ma, że pracuje na dwa etaty etc - a mimo to część jego zarobków idzie na pomoc dla tych którzy całe życie mieli tą pracę w poważaniu. Nie twierdzę, że renty socjalne są nie potrzebne, ale niech to będzie pomoc dla inwalidów którzy nigdy nie mieli szans podjąć pracy i odprowadzić składek a nie dla podstarzałych młodzieńców, którzy około 40 zorientowali się, że bez wątroby nie można funkcjonować.

Prawdę mówiąc argumenty - nie oceniaj, bo nie wiesz gdzie sam się znajdziesz za kilka lat są śmieszne. Jaka to rada dla młodego człowieka? Nie oceniaj, bo mimo nauki, pracy itp sam możesz zostać lumpem i to nie będzie Twoja wina. Jestem zwolennikiem podejścia - patrz i wiedz, że jak nie będziesz wystarczająco zaradny i odpowiedzialny to skończysz jak on, pijany, brudny śmierdzący - zdany na łaskę obcych ludzi pod sklepem. Jasne, że są przypadki w których winy danego osobnika jest niewiele, ale ten mały ułamek nie może rzutować na całą grupę - życiowo niezaradnych.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 12:44 
magzeust, to co napisałeś jest dobre dla tych, którzy chcą usprawiedliwić swoje sumienie, chciwość i oddalić od siebie problem. Typowe dla tych, którzy uprawiają wyścig szcurów zapominająć o swoim człowieczeństwie i już zapomnianym zdaniu "człowiek to brzmi dumnie".

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 12:53 
Przyjaciel forum

magzeust napisał(a):
nie oceniaj, bo nie wiesz gdzie sam się znajdziesz za kilka lat są śmieszne

magzeust śmieszne to jest nie rozumienie takich sytuacji.

Sam po sobie zobacz gdzie się znalazłeś :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 12:53 
Cytuj:
powinniśmy ich żałować, skoro nie potrafili wychować własnych dzieci?

:632: Nie no stary... słów nie mam.

Cytuj:
Jasne, że są przypadki w których winy danego osobnika jest niewiele, ale ten mały ułamek nie może rzutować na całą grupę - życiowo niezaradnych.

I co proponujesz zrobić z tymi "pijanymi, brudnymi i śmierdzącymi nieudacznikami" ?
Przecież taki zwycięzca jak ty musi mieć jakieś rozwiązanie.... a przepraszam zapomniałem, że zwycięzcy nie przejmują się przegranymi.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 13:42 
Zbanowany

MACIEKZB napisał(a):
Typowe dla tych, którzy uprawiają wyścig szcurów zapominająć o swoim człowieczeństwie i już zapomnianym zdaniu "człowiek to brzmi dumnie".
A może dla tych, którzy uważają, że jak sam nie zapracujesz to nic nie będziesz mieć?

Czym innym jest współczucie i pomoc takim ludziom a zupełnie czym innym mówienie - że każdy może tak skończyć, prawda? Napisałeś wyścig szczurów, brak człowieczeństwa. Ręce opadają. Wolność i samostanowienie jest jednym z podstawowych praw nam przysługujących. Dlaczego odmawiasz człowieczeństwa komuś kto uważa, że pracuje dla siebie i swojej rodziny? Nie każdy musi chcieć pomagać innym i to jest jego sprawa. Może spali się w piekle a może w marmurowej saunie - jego sprawa, bo to on zapracował na te pieniądze. Jeśli chce pomagać - ok - ale niech to robi z własnej woli a nie w obawie przez ostracyzmem sąsiadów.

Darek napisał(a):
śmieszne to jest nie rozumienie takich sytuacji.
Śmieszne? Dlaczego? Dlatego, że uważam, że każdy powinien być za siebie odpowiedzialny?

Darek napisał(a):
Sam po sobie zobacz gdzie się znalazłeś :grinka:
Gdzie się znalazłem? Mam dobrą pracę, żonę, dzieci, dom etc - prowadzę normalne życie bez zmartwień w rodzaju - gdzie dzisiaj zasnę i co jutro zjem... Wydaje mi się, że nie ma nic śmiesznego w odpowiedzialności i wpajaniu młodym ludziom, że muszą zadbać o siebie a nie z góry liczyć na pomoc innych, obcych ludzi.

canario napisał(a):
:632: Nie no stary... słów nie mam.
A dlaczego? Wyobrażasz sobie, żeby własne dzieci wyrzuciły Cię z domu? Chyba coś było nie tak podczas wychowania? Rodzice wpajają dzieciom pewne zasady, standardy i jeśli odpowiednio to dziecko wychowają to dziecko nie wpadnie na pomysł pozbycia się ich na bruk! Każdy jest samodzielnie myślącą jednostką - ale jeśli wychowywał się w normalnej rodzinie, to potrafi poświęcić się w jakiś sposób dla bliskich.

canario napisał(a):
I co proponujesz zrobić z tymi "pijanymi, brudnymi i śmierdzącymi nieudacznikami" ?
Co ja proponuję zrobić - nic. Bo to nie moja robota pomagać tym ludziom. Z podatków opłacasz pomoc społeczną, opiekę medyczną dla nie odprowadzających składek, "renty socjalne" - wg mnie niepotrzebnie, ale skorą są - trudno. Masz możliwość wspomagania różnych organizacji które potrafią im pomóc w sposób profesjonalny. Noclegownie, ubrania, jedzenie, środki czystości - ale większość takich ośrodków stawia jeden warunek - muszą chcieć. Na siłę jeszcze nikt nikogo z ulicy nie wyciągnął! Nie mam nic przeciw pomocy potrzebującym - to sprawa sumienia, a to jak wiadomo jest indywidualne. Mogę poświęcić kilka zł tygodniowo na noclegownie i świetlice środowiskowe, dla mnie wydatek żaden, a dla dzieciaków korzystających z tej pomocy jest to duża szansa. Ale nie zrozumiem i nie chcę zrozumieć użalania się nad losem ludzie którzy sami sobie zgotowali taki los. Człowiek dorosły to człowiek odpowiedzialny - nie może oczekiwać pomocy od innego, obcego! Jeśli jest ta pomoc to niech będzie to pomoc z własnej woli w zgodzie z sumieniem pomagającego a nie z góry narzucony nakaz - trzeba pomagać i już!

canario napisał(a):
zapomniałem, że zwycięzcy nie przejmują się przegranymi
Przykład J. Rockefellera chyba jest tu najlepszy... I taka pomoc jest zdrowa - zmusiło go jedynie własne sumienie a nie nakazy i przykazy. Dobrze gdy państwo oferuje pomoc - zwolnienia podatkowe - w PL ten sławny 1%, etc - ale wg mnie - czy pomagasz czy nie - niech to będzie Twoja decyzja. Tutaj pojawiły się hasła nie oceniaj - jednocześnie z góry oceniając postawę NOWM`a. To młody człowiek i faktycznie, za wiele doświadczeń jeszcze pewnie nie ma, ale narzucanie mu własnego poglądu i "negatywna ocena" jego podejścia jest śmieszna - szczególnie, że podpierana argumentem - nie oceniaj. Ma jeszcze kilka lat przed sobą zanim rozpocznie dorosłe życie ( i nie mówię o dowodzie osobistym) więc wtedy sam zadecyduje na co chce przeznaczyć własne pieniądze. Ale jakim prawem odmawia mu się człowieczeństwa tylko i wyłącznie na tej podstawie, że nie ma zamiaru dawać swoich pieniędzy lumpowi spod sklepu?

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 13:49 
magzeust napisał(a):
Nie każdy musi chcieć pomagać innym i to jest jego sprawa.
magzeust napisał(a):
Co ja proponuję zrobić - nic. Bo to nie moja robota pomagać tym ludziom. Z podatków opłacasz pomoc społeczną, opiekę medyczną dla nie odprowadzających składek, "renty socjalne" - wg mnie niepotrzebnie, ale skorą są - trudno.
Przepraszam Cię za swoje poglądy, pomyliłem się. Od dzisiaj będę miał wszystkich w d... bo płacę podatki. Acha, Ciebie też pomimo, że masz receptę na wszystko i wszystko wiesz. I jeszcze jedno, jak ciężko zachorujesz, czego nie życzę Ci, to wara od moich skladek jeśli koszty leczenia przekroczą to co do tej pory odprowadziłeś w składkach.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 14:10 
Przyjaciel forum

magzeust napisał(a):
Gdzie się znalazłem? Mam dobrą pracę, żonę, dzieci, dom etc - prowadzę normalne życie bez zmartwień w rodzaju - gdzie dzisiaj zasnę i co jutro zjem...

Ale jak by nie było jesteś wygnańcem na własną prośbę :grinka:

Dzisiaj masz dobrą pracę i żonę ale nic nie jest Ci dane na stałe, oby moje słowa wniwecz się obróciły :oops:

MACIEKZB napisał(a):
to wara od moich skladek jeśli koszty leczenia przekroczą to co do tej pory odprowadziłeś w składkach.

Zdecydowanie popieram :evil:

Ostatnio edytowano 16 października 2009, o 14:11 przez Darek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 14:10 
Zbanowany

MACIEKZB napisał(a):
Przepraszam Cię za swoje poglądy, pomyliłem się.
Poglądy? Przepraszasz mnie za poglądy? Czy nie o tym właśnie pisałem, że każdy ma prawo do własnych poglądów i z tego powodu nie możesz mu odmawiać człowieczeństwa?

MACIEKZB napisał(a):
Od dzisiaj będę miał wszystkich w d... bo płacę podatki.
Twoja sprawa, masz do tego pełne prawo - ale nie wymagaj, żeby każdy myślał i robił tak jak Ty. Jak zauważyłeś to są poglądy a nie nakazy. Pisałem też o pomocy dobrowolnej - nie tylko o podatkach, ale łatwiej polemizować z jednym zdaniem niż całym wywodem, prawda?

MACIEKZB napisał(a):
masz receptę na wszystko i wszystko wiesz.
Nie nie mam recepty - mam swój pogląd.
MACIEKZB napisał(a):
wara od moich skladek jeśli koszty leczenia przekroczą to co do tej pory odprowadziłeś w składkach.
Bez obaw - poza tym, jednym z przejawów odpowiedzialności jest zapewnienie sobie spokoju sumienia w postaci dodatkowego ubezpieczenia, prawda? Piszesz wara od moich składek - co ma powiedzieć niepalący płacący za leczenie raka płuc u palaczy? Abstynent płacący za leczenie alkoholików - gdzie tu jest sprawiedliwość? Solidarność jest i owszem - ale dlaczego tylko w w jedną stronę?

Darek napisał(a):
Ale jak by nie było jesteś wygnańcem na własną prośbę :grinka:

Wygnańcem? Dlaczego wygnańcem, dlatego, że wybrałem sobie inne miejsce do życia to jestem wygnańcem - mogę tam wrócić w każdej chwili - na weekend, tydzień, miesiąc lub na resztę życia, póki co - tutaj żyje mi się lepiej, wygodniej etc, więc wybór nie wygnanie.

Darek napisał(a):
Dzisiaj masz dobrą pracę i żonę ale nic nie jest Ci dane na stałe, oby moje słowa wniwecz się obróciły :oops:
Ale mogę pracować nad tym, żeby ten stan się nie zmieniał, prawda? A nie biernie czekał aż wszystko się rozpłynie, bo wtedy na pewno ktoś da mi złotówkę przed sklepem.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 14:47 

Na świecie zawsze byli ludzie bezdomni, tacy którzy sobie nie radzili w życiu. Historia każdego z tych ludzi jest inna, na pewno nie każdy z nich to pijak i nie każdy trafił na ulice przez alkohol...

Ciekawą historię opisał Zbyszek, fajne że tamtą kobietę spotkało coś takiego na święta.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 15:05 
magzeust napisał(a):
Bez obaw - poza tym, jednym z przejawów odpowiedzialności jest zapewnienie sobie spokoju sumienia w postaci dodatkowego ubezpieczenia, prawda?

ha ha ha
kwota ktora w razie problemow wyplaci nam takowa instytucja wystarczy wylacznie zeby nakarmic sumienie :roll: :-D

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, o 15:46 
magzeust napisał(a):
Poglądy? Przepraszasz mnie za poglądy? Czy nie o tym właśnie pisałem, że każdy ma prawo do własnych poglądów i z tego powodu nie możesz mu odmawiać człowieczeństwa?
Ależ tak! To poglądy tworzą obraz człowieczeństwa. Skrajny przykład. Czyli Hitlerowi, który miał swoje poglądy nie odebrałbyś człowieczeństwa? Przepraszam Cię za moje poglądy bo dla Ciebie:
magzeust napisał(a):
Prawdę mówiąc argumenty - nie oceniaj, bo nie wiesz gdzie sam się znajdziesz za kilka lat są śmieszne.

...śmieszny jestem :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1