Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Galicki protestuje w Pulsie Kwidzyna
PostNapisane: 12 marca 2015, o 08:12 

Szanowne koleżeństwo.
Mieszkałem w tym bloku (Reymonta 9) przez ponad 20 lat i pamiętam czasy, kiedy był to wzorowo utrzymany fragment miasta. Wszyscy sprzątaliśmy parkingi na wiosnę, były słupki do wejść do klatki, ławki przed wejściami, ludzie się znali i niektórzy szanowali. Byli również i cholerycy (gość z ostatniej klatki ganiał nas za granie w piłę pod trzepakiem) i masa dzieciaków.
Wczoraj, sentymentalnie, przejechałem się ta ulicą. ZGROZA.
Nie dość, że parkingi zawalone samochodami, to jeszcze samochody stoją wzdłuż chodnika.
Nie ma się co dziwić, kiedy ilość samochodów na rodzinę wzrasta. Jest to naturalna sytuacja, która należy zaakceptować.
Mieszkańcy Reymonta 9. Weźcie pod uwagę fakt, iż teraz możecie parkować na parkingu ORAZ wzdłuż ulicy. Po zmianie (dobudowaniu kretyńskiej sztucznej ulicy), nie będzie takiej możliwości. Tam jest po prostu za mało miejsca.
Miasto ma kasę na „figurki” (270 000 PLN) do postawienia w parku koło sądu, ma również kasę na kretyńską przebudowę ulic (w tym Reymonta 9) a nie ma kasy na ścieżki rowerowe oraz „odszczurzenie” i „odszczanie”) dworca PKP. Przebudowa Reymonta nie będzie za darmo. SORRY.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 marca 2015, o 11:35 
Przyjaciel forum

Reymonta 9 to temat rzeka. Jestem osobiście zainteresowany bo w tym bloku mieszkam. Są osoby mieszkające w sąsiednich domkach które od wielu lat próbują uzyskać dostęp do naszej ulicy. Ulica należy do spółdzielni (jeszcze) jest w wieczystym użytkowaniu, plan przygotowany przez naszych miłościwie panujących przewiduje wywłaszczenie spółdzielni od tego ciężaru i zbudowanie na nowo drogi gdzie bezpieczne miejsca parkingowe zostaną zamienione na miejsca postojowe w osi jezdni a tam gdzie były parkingi powstaną wjazdy na posesje. Uzasadnieniem tego jest prawo gminy do ustanawiania nowych dróg które w rozumieniu ustawy na która władze się powołują jest konieczna w celu rozwiązywania problemów komunikacyjnych. Czy widział ktoś w tej części miasta jakiś problem komunikacyjny? Jeśliby miasto uznało że korki panujące na drodze nr.55 w okolicy tzw. zegara i na następnym rondzie wymagają zbudowania tuneli lub estakad i wprowadzenia tam ruchu bezkolizyjnego to można by uznać że to ma większy sens. Oczywiście abstrahuje od kosztów takich rozwiązań, bo wiadomo że na to nas nie stać. Obecnie droga przy bloku na Reymonta 9 jest drogą wewnętrzną, bezpieczną, ponad 70 rodzin ma po pół miejsca parkingowego na mieszkanie, inwestycja która jest planowana zmieni ten zakątek w niebezpieczne miejsce i zmniejszy ilość miejsc parkingowych do ok.0,3 na mieszkanie. Gdzie indziej np. na Sybiraków ten współczynnik wynosi 1,4 - można? Podejrzewam że powstanie szereg garaży i bud, może jakieś interesiki, jakieś kramarstwo etc. Podejrzewam że taka interpretacja ustawy z Dz.u. 2013.687 jest nadużyciem prawa i ociera się o podejrzenie korupcji. Są osoby które od lat mówiły że użyją swoich wpływów i w końcu doprowadzą do zabrania nam korzyści jakie mamy. Sprawa była dawno temu wałkowana przez sądy różnych instancji, kiedy to pewne osoby powoływały się na służebność i konieczność dostępu do inkryminowanej drogi, ostatecznie zajął się tym Sąd Najwyższy i oddalił roszczenie. Nasi geniusze Powiśla uznali że można by przywalić z innej mańki, wykorzystać ustawę która powstała po to aby przyspieszyć procesy inwestycyjne w drogownictwie, gdzie są wielkie zapóźnienia i kosztem mniejszości można rozwiązywać problemy większości. U nas intencja prawodawcy została nie tyle wypaczona tylko zmieniono jej sens na zupełnie odwrotny, mniejszość skorzysta a większość straci. Przy okazji można utopić milion albo dwa na to żeby żyło się lepiej - co niektórym, swoim. Takie tam trochę nieFortunne puszczenie kasy w kosmos, w planie jest przesunięcie jezdni na obecny parking, ale zanim to się stanie to zostanie przeniesiona kanalizacja, oczywiście na planie są ujęte wjazdy na posesje, których to według decyzji Sądu Najwyższego powinno nie być bo te części działek są ogródkami i takowy dodatkowy wjazd nie przysługuje. Brawo .... jestem w tym mieście 30 lat, będę co najwyżej jeszcze 10, swoje miasto opuszczałem z żalem aby po pewnym czasie zachwycić się Kwidzynem, od kilku lat rośnie moje rozczarowanie nim, pewnie bez żalu stąd wyjadę, zanim to zrobię spróbuję jeszcze powalczyć, jeśli się nie uda to trudno, pomacham na pożegnanie pozostałym tu wielu przyjaciołom. Ciągle jednak mam nadzieję że może być normalnie, uczciwie i rozsądnie - w takim miejscu chciałbym żyć.

PostNapisane: 15 marca 2015, o 12:38 
Przyjaciel forum

Żeby było jaśniej to daję link do mapki która jest ostatnim planem tej wiekopomnej inwestycji:
https://drive.google.com/file/d/0B6vUhD ... sp=sharing

PostNapisane: 15 marca 2015, o 19:23 
Przyjaciel forum

Dokumentów w tej sprawie jest wiele, możne je publikować jeszcze długo, jednym z nich jest wyrok wydawałoby się ostateczny, jednak mamy swoich orłów Temidy, orłów rasy nizinnej którzy to knajackimi sposobami próbują kreować nową rzeczywistość. Rzeczywistość ta wykreowana, w istocie łamie praworządność i przyzwoitość, szacunku nie przysporzy, szczególnie u tych którzy wiedzą jak powinno wyglądać Państwo praworządne. Link do wyroku SN:
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

PostNapisane: 16 marca 2015, o 16:00 
Przyjaciel forum

Jak to było prawie sto lat temu.
Po uzyskaniu niepodległości, w II RP aby urzędnicy nie pozwalali sobie za wiele ustanowiono drakońskie prawa które temperowały niektóre poczynania tychże. O wyrokach KS mało słychać w przekazach historycznych, ale sporo było urzędniczych samobójstw. Większość czynowników w administracji państwowej wywodziła się z legionów a tam obchodzenie się bronią było powszechne. Każdy urzędnik posądzony o zabronione praktyki dostawał czas na zamknięcie najważniejszych spraw i wyjście honorowe i po tym wszystkim dla wdowy i rodziny pozostawała renta i szacunek. Wtedy broń służyła do odzyskania niepodległości, dzisiaj ta niepodległość została tak prawdę mówiąc nam darowana przez zrządzenie losu (poza nielicznymi jak na skalę zmian historycznych ofiarami). Podejrzewam że nie sposób zastrzelić się pistoletem ze styropianu, a nawet nie sądzę że co niektórzy są zdolni to takiego heroizmu. Polecam lekturę Ustawy z roku 1920 a zwłaszcza proszę się wczytać w artykuł 1 pk.2

Niezorientowanym przypominam że nasi urzędnicy chcą zbudować nową drogę tam gdzie droga jest i ma się dobrze z kanalizacją którą też chcą przekładać a która jak tu mieszkam jeszcze nigdy nie zawiodła. Całość tej operacji ma kosztować bagatela ponad milion złotych, cel tej operacji jest zupełnie inny o czym wszyscy zainteresowani wiedzą. W żaden sposób nie ułatwi ta budowa życia mieszkańcom bloku nr9. Na zdjęciu fragment drogi której podobno nie ma i trzeba ją dopiero wybudować.

PostNapisane: 17 marca 2015, o 19:43 
Przyjaciel forum

Proszę zwrócić uwagę na pewien fragment planu "budowy" ulicy przy Reymonta 9. W pewnym miejscu tej "budowy" powstać ma zatoka, dlaczego w tym miejscu? Każdy zorientowany zapewne zna odpowiedź. Zatoki można nazywać, na Kubie jest "Zatoka Świń", Gdzie odbył się desant Kubańczyków wspomaganych przez USA w celu obalenia reżimu Castro, desant po paru dniach został odparty. W Warszawie na Wilanowie powstało osiedle aparatczyków PZPR, Warszawiacy nazwali to miejsce "Zatoką Czerwonych Świń", ci już też są bez znaczenia. Jak nazwiemy tą która ma powstać, może "Niefortunna Zatoka"? Poniżej link do tego fragmentu planu:

PostNapisane: 17 marca 2015, o 20:32 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Każdy zorientowany zapewne zna odpowiedź

A niezorientowany? bo ja na ten przykład się tym nie interesowałem, ale zaciekawiła mnie sprawa tych Kubańczyków i świń.

PostNapisane: 17 marca 2015, o 21:30 
Przyjaciel forum

Świnie to podobno inteligentne stworzenia, podobnie jak niektórzy ludzie, weź dobrze pomyśl, może się dowiesz, materiałów podlinkowałem sporo w temacie.

PostNapisane: 17 marca 2015, o 23:55 

Anduel
Doczytałem w załączniku nr 3 z sesji rady miejskiej (http://www.bip.kwidzyn.pl/upload/201503 ... a9qm0x.pdf) jak poniżej:
"5 Budowa drogi od ul. Kasprowicza do ul. Broniewskiego i budowa drogi od ul. Polnej do ul. Słowackiego i ul. Reymonta"

Czyli temat jest zamknięty i przebudowa będzie? Kwota inwestycji to 2 330 000 PLN (ponad dwie bańki).

Nic nie mam do Zatoki Świń (tam chodziło o dokonanie przewrotu ustroju na Kubie), ale jeśli prawdą jest, co jest napisane w oficjalnym dokumencie miasta, mieszkańcy, wraz z radnym Frankiem mogą się teraz odwołać "przez okno". Wg mnie, temat jest już załatwiony.
Bardzo mi szkoda. A taki był fajny blok i miejsce do życia.
Powodzenia w walce z aparatem. Będę trzymał kciuki.

PostNapisane: 18 marca 2015, o 06:14 
Wiecie co.... jak czytam porównanie budowy drogi do kryzysu w zatoce świń, to się jakoś dziwnie czuję...

PostNapisane: 18 marca 2015, o 09:53 

anduel napisał(a):
weź dobrze pomyśl, może się dowiesz,

No weź nie bądź taki i podpowiedz co z tą zatoczką? To w zasadzie nie zatoczka (bo mi zatoka kojarzy się z "dziurą" w drugą stronę) a raczej wysepka. Szykana taka. Kiosk jakiś sobie ktoś postawi i będzie pobierał opłaty za jazdę po tej drodze? Albo może punkt obserwacyjny monitorujący, czy mieszkańcy Kasprowicza naustawiali już odpowiednio dużo garaży pod wynajem? Słowo daję, nie wiem...

PostNapisane: 18 marca 2015, o 10:31 
jankowskimich napisał(a):
Wiecie co.... jak czytam porównanie budowy drogi do kryzysu w zatoce świń, to się jakoś dziwnie czuję...

Nie jesteś sam w swoich odczuciach.

PostNapisane: 18 marca 2015, o 13:14 

Dodam tylko do tego tematu że w pierwszej kolejności będzie przebudowywana ulica Reymonta ale nie ta wzdłuż bloku 9 tylko ta prowadząca do bloku nr.5 lub jak kto woli do fPEC. Nie będzie już ślepą ulicą, ale będzie się łączyła z ulicą Broniewskiego ( za budynkiem gdzie jest Rossman gdzie również powstaną miejsca parkingowe), a dopiero w kolejnym etapie ma być budowana droga łącząca Reymonta z Polną.

PostNapisane: 18 marca 2015, o 16:07 
Przyjaciel forum

O... widzę że dopiero świńskie tematy zwróciły uwagę czytelników tego portalu. Cóż mam Wam powiedzieć "moji myli", czytać i jeszcze raz czytać. Co do samej budowy to jeszcze raz powtórzę droga jest zbudowana, chyba że mam urojenia. Jeśli mam to mógłbym trochę bezkarnie pobluzgać na co niektórych, jeśli tego nie robię to znaczy że w swoim przeświadczeniu nie mam paranoi. Chwalców tej inwestycji mogę jedynie poinformować że takie coś kosztuje, na coś innego, potrzebniejszego zabraknie. Titanic nabiera wody, orkiestra ciągle gra, kiedyś to się skończy i miło nie będzie.

PostNapisane: 18 marca 2015, o 16:34 

Przepraszam jak urazilem. Droga przy szanownym bloku 9 będzie przebudowywana..,

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1