Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, o 10:37 

Darek, lubie ta Twoja madrosc :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, o 10:51 
Porcellus napisał(a):
Niestety, tolerancja dla postaw reprezentowanych przez moich przedmówców nowma i magzeusta prowadzi do takich patologii.

brak mi słów na Ciebie.. zamilczę.

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, o 10:58 
Przyjaciel forum

nowm napisał(a):
brak mi słów na Ciebie.. zamilczę.

Bardzo rozsądne wyjście :grinka:

Ten problem Ciebie (jeszcze) nie dotknął więc o co kruszyć kopie :grin:

Walnę oftopa
Hopeczka napisał(a):
Darek, lubie ta Twoja madrosc :D

Sama nawet nie wiesz jak błądzisz, to nie mądrość to przeżycia i doświadczenia :grinka: :grinka: :grinka:

A tak poza tym jako ludność katolicka (wyniki sondażu) powinniśmy być przynajmniej lekko tolerancyjni, czyż nie :?:

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, o 12:33 
Zbanowany

Niestety widzę, że wracamy do starego. Piszecie - nie oceniaj - twierdząc, że brakuje mi człowieczeństwa. ( czyż to nie jest ocena?) Później idiotyczne przyrównania mojej postawy do patologicznych zachowań, ataków na bezdomnych itp - to jest dopiero patologiczna nienawiść, lub posługując się językiem pewnego męża stanu (sic!) -
"Jak śmie ten obrzydliwy załgany hipokryta, ten obłudnik (...) lizusowski spektakl to jest (...)całkowicie świadome i cyniczne prowokowanie do walki w obszarze pozornie dla nich korzystnym - szambie! "

Naprawdę trzeba wyjątkowo złej woli - lub nadmiaru żółci, jak kto woli, aby przyrównać te dwa jakże odmienne stanowiska. To, że nie daję każdemu zaczepiającemu na ulicy drobnych, że potrafię uszanować czyjąś własność i tego samego oczekuję od innych, że wg mnie powinno się młodym ludziom tłumaczyć - pracuj i bądź odpowiedzialny - nie doprowadź się nigdy do takiej sytuacji bo będziesz skazany na łaskę innych - nie oznacza że wieczorami morduję bezdomnych którzy "zanieczyszczają" moją okolicę. Nawet nie chodzi o kaliber, ale zupełnie nie w tą stronę armaty wycelowane.

Jakby przeczytać powyższe posty to można by odnaleźć przesłanie tych wypowiedzi - ale po co? Lepiej przyrównać do morderców i obrazić rodziców - prawda? Nowm wyraźnie rozgraniczył - pomogę potrzebującemu - ale gdy on tej pomocy chce i chciałby coś ponad zamroczenie na następnych kilka godzin. Są odpowiednie instytucje które pomagają takim ludziom, noclegownie, punkty wydające odzież, żywność, miejsca w których robi się badania i ewentualnie leczy wykryte schorzenia - Wspomagamy je z podatków - lub w większej części z dobrowolnych darowizn. Przeznaczając pieniądze dla takiej fundacji - mam przekonanie, że pomoc trafi do potrzebujących a nie leniwego ćpuna który sam wybrał życie na ulicy. Nikt nikogo nie zmuszał do picia czy narkotyków, więc nałóg wg mnie nie jest żadną wymówką. Może być ich szkoda, ale to nie oznacza że muszę mu pomagać - skoro sam się tam władował to dlaczego ja i inni odpowiedzialni ludzie, którzy nie uciekają od problemów życia codziennego mają być odpowiedzialni za jego ratowanie? Przerabialiśmy już jeden system który uszczęśliwiał wszystkich z urzędu i obowiązkowo - jak to się skończyło?

Pojawił się wątek o wykorzystywaniu biednego pana Edka - faktycznie, zamiast go wykorzystywać przy rąbaniu drewna, lepiej być miłosiernym pod sklepem. Zamiast dać człowiekowi zarobić nawet te kilka złotych, lepiej pozbawić go resztek godności oferując jałmużnę. Zdecydowanie lepsze podejście! Sumienie będzie spokojniejsze, bo jestem taki ludzki.

Nie oceniaj - a przypadkiem to nie ocena, umiejętność analizy i wyciągania wniosków cechuje człowieka myślącego? Lepiej nie oceniać, przyjmować wszystko jak leci, być tolerancyjnym (no, chyba że ktoś ma inne zdanie - wtedy tolerancja się kończy, bo tolerować możemy tylko postawy wg nas słuszne), być bezmyślnym baranem w stadzie który powtarza w kółko prawdy sformułowane przez kogoś bardziej przebojowego.

Hopeczka napisał(a):
bo nie wiesz co przyniesie jutro....
Bo jutro możesz stracić dom, rodzinę, dzieci się od Ciebie odwrócą i wpadniesz w alkoholizm. Później stwierdzisz, że nie dasz się wykorzystywać przy rąbaniu drewna i staniesz pod sklepem znajdując zrozumienie u ludzi którzy podarują Ci garść bilonu. Jakie wnioski? Choćbyś nie wiem jak się starał - jak masz wylądować na ulicy to i tak wylądujesz i nic z tym nie zrobisz. Fatalizm czy infantylna (niby)tolerancja? Skoro już mówicie o tolerancji - tolerujcie także ludzi mających inne od waszego zdanie!
Wg mnie spokojem sumienia jest właśnie te kilka złotych pod sklepem, a realne działania wymagają już trochę więcej wysiłku. Ilu z was jedzie przed świętami do jakiegoś ośrodka czy domu dziecka, świetlicy środowiskowej itp - zawieźć jakieś drobiazgi dla dzieci, lub jedzenie czy środki czystości dla dorosłych? Ilu z was - z ludzkim podejściem - przed taką wyprawą dowiaduje się czego potrzeba ( jest zapisany na listę pomagających - ustalających miedzy sobą - co kto kupuje tym razem)? Ilu z was regularnie co miesiąc, tydzień oddaje część swoich ciężko zarobionych pieniędzy na jakąkolwiek pomoc dla obcych ludzi którzy mieli mniej szczęścia czy zaradności w życiu- nie mówię o pomocy do której zmusza was państwo czy otoczenie a pomoc do której zmusza was sumienie? Zapewne niewielu z tych którzy tak zaciekle krytykują przedstawione tu poglądy - bo łatwiej jest wrzucić złotówkę do kubka na ulicy - prawda - sumienie spokojne i menel zadowolony.
i to tyle.

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, o 13:10 
magzeust napisał(a):
Naprawdę trzeba wyjątkowo złej woli - lub nadmiaru żółci, jak kto woli, aby przyrównać te dwa jakże odmienne stanowiska. To, że nie daję każdemu zaczepiającemu na ulicy drobnych, że potrafię uszanować czyjąś własność i tego samego oczekuję od innych, że wg mnie powinno się młodym ludziom tłumaczyć - pracuj i bądź odpowiedzialny - nie doprowadź się nigdy do takiej sytuacji bo będziesz skazany na łaskę innych - nie oznacza że wieczorami morduję bezdomnych którzy "zanieczyszczają" moją okolicę. Nawet nie chodzi o kaliber, ale zupełnie nie w tą stronę armaty wycelowane.

a czy to ze mam odmienne zdanie niz Ty oznacza, ze nie szanuje cudzej wlasnosci czy ze nie tlumacze mlodym zeby byli odpowiedzialni :?:
magzeust napisał(a):
Przeznaczając pieniądze dla takiej fundacji - mam przekonanie, że pomoc trafi do potrzebujących a nie leniwego ćpuna który sam wybrał życie na ulicy. Nikt nikogo nie zmuszał do picia czy narkotyków, więc nałóg wg mnie nie jest żadną wymówką. Może być ich szkoda, ale to nie oznacza że muszę mu pomagać - skoro sam się tam władował to dlaczego ja i inni odpowiedzialni ludzie, którzy nie uciekają od problemów życia codziennego mają być odpowiedzialni za jego ratowanie? Przerabialiśmy już jeden system który uszczęśliwiał wszystkich z urzędu i obowiązkowo - jak to się skończyło?

magzeust,
idac tym tokiem myslenia nie nalezy pomagac osobom, ktore w jakikolwiek sposob sa sprawcami wlasnych kalectw (ci na wozkach, ktorzy za mlodu polamali kregoslup), ci ktorzy chca pracowac a nie maja zawodu (przeciez mogli kiedys o tym pomyslec i wziac sie za nauke !), matka ktora urodzila za duzo dzieci tez pewnie powinna pomyslec o tym wczesniej :roll:
PARANOJA
ps
a wspomniany pan edek, gdyby kiedys chodzil do szkolki i sie zdrowo przylozyl to teraz tez nie rabalby drewna u rodzicow nowma :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, o 14:28 
Kolejny temat który nie da się od tak rozwiązać.Tacy ludzie na dworcach byli, są i będą.A, że wielu z nich nie chce pomocy, bo gdyby poszli do jakiegokolwiek ośrodka to mieliby zakaz picia, to jest jak jest i wiele się w tej kwestii nie zmieni.Szkoda strzępić język.
To tak samo jak z ludzmi którzy lubią sobie sporo wypić i pracują w miejscach gdzie mogą to robić (budowa).Nie pójdą pracować do Jabila czy innego "zamkniętego" zakładu/przedsiębiorstwa, bo tam sobie nie strzelą browara czy wina w porze pracy.
Wszystko to kwestia indywidualna, ale w większości "Oni" nie chcą tej pomocy więc nic na siłe.
Moje skromne zdanie na ten temat.

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, o 18:07 

A ja zapytam z ciekawosci, jak duzo odkladacie miesiecznie pieniedzy ze swojego budzetu i wreczacie je potrzebujacym - smierdzacym i niesmierdzacym, pijanym i trzezwym bezdomnym czy tez potrzebujacym. To pytanie calkiem na serio, zapraszam do dyskusji.

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, o 18:54 

magzeust napisał(a):
nie oznacza że wieczorami morduję bezdomnych którzy "zanieczyszczają" moją okolicę.

Zanieczyszczają... ?
Zaczynam myć ręce po przeczytaniu Twoich postów :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, o 20:43 
Przyjaciel forum

ShrekPL,
a sam jak odpowiesz na to pytanie :?:

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, o 22:11 
Zbanowany

Porcellus napisał(a):
Zanieczyszczają... ?
Zaczynam myć ręce po przeczytaniu Twoich postów :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Już nie było się do czego przyczepić... A ręce to proponuję myć nawet częściej, ja pisuję rzadko, a powinieneś je myć co najmniej kilka razy dziennie - szczególnie teraz - o okresie zagrożenia świńską grypą...

catani napisał(a):
a czy to ze mam odmienne zdanie niz Ty oznacza, ze nie szanuje cudzej wlasnosci czy ze nie tlumacze mlodym zeby byli odpowiedzialni :?:
Nie, ale twierdząc, że nie wiesz, co Cię w życiu spotka i że każdy może skończyć na ulicy - prezentujesz postawę - co byś nie zrobił - z losem nie wygrasz i to wg mnie jest właśnie wpajanie młodym braku poszanowania dla pracy i odpowiedzialności za własne decyzje.

catani napisał(a):
idac tym tokiem myslenia nie nalezy pomagac osobom, ktore w jakikolwiek sposob sa sprawcami wlasnych kalectw (ci na wozkach, ktorzy za mlodu polamali kregoslup), ci ktorzy chca pracowac a nie maja zawodu (przeciez mogli kiedys o tym pomyslec i wziac sie za nauke !), matka ktora urodzila za duzo dzieci tez pewnie powinna pomyslec o tym wczesniej :roll:
PARANOJA

Nie napisałem, że nie należy - napisałem, że ja nie mam zamiaru. Napisałem o narkomanach i alkoholikach - bo do nich jakoś sentymentu nie mam - pisałem o tych którzy siedzą bezradnie i czekają na datek. Nie mam nic przeciw pomaganiu takim ludziom - jeśli odbywa się to poprzez wyspecjalizowane organizacje, które kierują pomoc do ludzi którzy tej pomocy chcą. Po prostu nie uważam, żeby każdy kto nie chce dawać komukolwiek swoich pieniędzy - szczególnie na ulicy, przed bankomatem - ma być zaraz pozbawiany człowieczeństwa.

catani napisał(a):
a wspomniany pan edek, gdyby kiedys chodzil do szkolki i sie zdrowo przylozyl to teraz tez nie rabalby drewna u rodzicow nowma :wink:
pewnie i masz racje - wątpię czy gdyby miał skończoną dobrą szkołę i zdrowo przykładał się do pracy... Ale być może nie ma tej szkoły, być może zawalił jakiś okres - nie interesuje mnie to - bo nawet nie znam faceta. Wiem, że ma na imię "Edek" i czasem rąbie drewno. Przywołując ten przykład - chciałem pokazać, że mimo bezdomności są tacy którzy nie chcą być bierni. Wg mnie podejście typu - zamiast wykorzystać go jako tanią siłę roboczą - dam mu 2 zł pod sklepem - to jak kopanie leżącego. Nie dając im szansy na samodzielny zarobek pozbawiamy ich reszty godności dając znak, że odpowiada nam taki stan rzeczy - niech śpi na ulicy i nic nie robi - ja mu przecież pomagam.

Piszesz o kalekach, matkach i bezrobotnych - po co? Żeby pokazać jak złe jest moje podejście? Jeden już przyrównał mnie do morderców, teraz piszesz o matkach którym jakoby odmawiam prawa do pomocy - może tak odrobinę wyśrodkować i zauważyć, że pisząc o nałogu nie piszę o dzieciach czy słabych kwalifikacjach. Ja też wolę gdy na budowach pracują murarze zamiast absolwentów kolejnej wyższej uczelni produkującej bezrobotnych, Nie każdy musi mieć super wykształcenie - niżej wykwalifikowani też mają swoje miejsce na rynku pracy - tylko dla leniwych nie ma miejsca. Bo jeśli ktoś nie ma wykształcenia a chce pracować to prędzej czy później tą prace znajdzie - szuka to znajdzie. Jeśli ktoś ma to w poważaniu - bo i tak dostanie pomoc - kilka kolejnych pokoleń może siedzieć na zasiłkach.

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, o 22:34 

DarekK napisał(a):
Kolejny temat który nie da się od tak rozwiązać.

Za to przynajmniej dyskusja na jako takim poziomie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2009, o 09:32 

drosik napisał(a):
ShrekPL,
a sam jak odpowiesz na to pytanie :?:

Pytaniem na pytanie ? Cios ponizej pasa.
Robie wieksze zakupy raz w tygodniu, zawsze przy tej okazji kupuje dodatkowa porcje swieżego pieczywka i pakuje osobno - przy wejsciu do sklepu zwykle czeka stala klientela. Srednio zadowoleni zgarniaja paczke mamroczac pod nosem "Bog zaplac".

Ostatnio edytowano 18 października 2009, o 10:45 przez ShrekPL, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2009, o 16:24 
Cytuj:
90 tysięcy złotych to suma dostępna wyobraźni. Tyle nie chce dać miasto Warszawa na dalsze działanie przychodni dla bezdomnych na dworcu – jak donosi „Wyborcza” na czołówce działu stołecznego. Magistrat zdobył opinię prawną, że ustawa o pomocy społecznej „nie przewiduje” finansowania usług medycznych przez samorząd. Z kolei NFZ nie zapłaci za zastrzyk dla człowieka bez papierów, jeśli ten nie wydębi od urzędów zgody, której załatwianie trwa trzy tygodnie.
W tym roku urzędnicy dostawali tam wyższe nagrody roczne.

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2009, o 15:17 
Czy można wspierać biednych i bezdomnych za pieniądze wyłudzone z Narodowego Funduszu Zdrowia http://www.rp.pl/artykul/2,393718_Ideal ... _NFZ_.html

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2009, o 16:33 

Budslavsky napisał(a):
Czy można wspierać biednych i bezdomnych za pieniądze wyłudzone z Narodowego Funduszu Zdrowia http://www.rp.pl/artykul/...iadze_NFZ_.html

Słyszałem o tej sprawie... akurat takie kradzenie mnie nie szokuje, przynajmniej pieniądze się nie zmarnowały.

Dobrze że sąd wykazał wyrozumiałość, surowo karać powinno się prawdziwych przestępców.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1