Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: PODZIELNIKI KOSZTÓW OGRZEWANIA
PostNapisane: 3 grudnia 2013, o 20:57 

Znalazłem ostatnio w sieci bardzo dużo negatywnych komentarzy na temat podzielników kosztów ogrzewania.
Biorąc po uwagę szykujacą sie w jednej ze spółdzielni wymianę podzielników chciabym poznać Wasze zdanie na ten temat.
Czy może w naszym mieście też są takie ciekawe przykłady rozliczeń jak poniżej.

http://gdansk-zabianka.mojeosiedle.pl/v ... &start=450

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: PODZIELNIKI KOSZTÓW OGRZEWANIA
PostNapisane: 6 grudnia 2013, o 14:58 

Ten kto wierzy w "podzielniki kosztów ogrzewania" musi sobie zdawać sprawę, że system jest co najmniej mało doskonały ;)

PostNapisane: 6 grudnia 2013, o 16:06 
Przyjaciel forum

System jest bardzo dobry-dla spółdzielni i firmy która rozlicza te cuda na kiju-im kasa się zgadza zawsze :?

PostNapisane: 6 grudnia 2013, o 18:58 
Przyjaciel forum

Spółdzielnia to może sobie do rachunku co najwyżej dopisać prowizję która w całości jest małą częścią poniesionych kosztów. Całe zło bierze się z tzw. prywatyzacji mienia komunalnego. Kiedyś takie ZEC- ce OPEC-ce czy Wod -kany były komunalne, miały kierownika i pracowników, nie były nastawione na zysk, teraz są jacyś dyrektorzy, pewnie rady nadzorcze, księgowi i apetyty na wysokie gaże, premie, samochody służbowe i telefony. Im więcej oszczędzamy my jako odbiorcy, tym bardziej śrubujemy jednostkowy koszt energii, wody i co tam jeszcze. No ale "o take Polske walczyliśmy".

PostNapisane: 2 marca 2014, o 19:26 

Podzielniki na CO, to półśrodek mający na celu straszyć mieszkańca, który chciałby Danfosy otworzyć na cały regulator. Ale nie do końca.
Ponieważ mierzą temperaturę i udają, że to jest ciepło dostarczone, sprawa się gmatwa. Porównajmy dwa pokoje ze swymi grzejnikami.
Jeden, zawsze zamknięty, bez przewietrzenia. Tam dostarczono optymalną ilość ciepła, by utrzymywać komfortową temperaturę regulatorem np. Danfos.
W drugim, cały czas okno otwarte, więc, żeby utrzymać nastawioną temperaturę na Danfosie, regulator cały czas jest otwarty. Tu z pewnością zużyje się o wiele więcej ciepła przy niewielkim wzroście rejestrowanej temperatury na podzielniku, bo grzejnik jest sukcesywnie schładzany zimnym powietrzem, a dżule uciekają na Kwidzyn.
Przy prawie równych licznikach podzielników obu pokoi, oba wykażą te same prawie koszty. Tymczasem ten silnie wietrzony zużył dużo więcej ciepła, niż pozamykany.
Kto za to zapłaci? Lokator, który oszczędzał i przezimował w niewietrzonym pokoju. Jedyna pociecha, że tylko połowę różnicy.

Ostatnio edytowano 2 marca 2014, o 19:30 przez kwidzownik, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 marca 2014, o 19:28 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
Kto za to zapłaci? Lokator, który oszczędzał i przezimował w niewietrzonym pokoju.

Czyli podzielniki są bardzo "demokratyczne" :grin:

PostNapisane: 2 marca 2014, o 19:33 

Darek napisał(a):
kwidzownik napisał(a):
Kto za to zapłaci? Lokator, który oszczędzał i przezimował w niewietrzonym pokoju.

Czyli podzielniki są bardzo "demokratyczne" :grin:

Tak, bo dzielą różnicę po połowie, na każdego. Inaczej to wygląda w przypadku, gdy amatorów świeżego powietrza jest więcej. Tu, to już jest niewolnictwo.

PostNapisane: 2 marca 2014, o 20:53 

Ja mam do czynienia z podzielnikami u siebie w mieszkaniu i muszę powiedzieć, że koszt ogrzania mojego malutkiego mieszkanka był ogromny. Z podzielnikami już tak jest, że ci co płacą, płacą również za tych, którzy nie grzeją. A raczej, grzeją się z naszego. Dlaczego tak piszę? Ano dlatego, że mieszkania w środku budynku są ogrzewane z boku, góry i dołu, więc mają zakręcone grzejniki. Ciepło mają, ale za nie nie płacą. Przykład: Na liczniku wejściowym ciepła do budynku, miara wyrażana jest w dżulach i za nią płaci budynek. Zakładamy, że jest to 10 000 zł. Jest 10 mieszkań. Koszty słałe (nieopomiarowane łazienki, klatki schodowe, ewentualnie piwnice)-30% kwoty czyli 3 tysie. Pozostaje 7 tysięcy do podziału na mieszkańców. Dwóch z nich odkręciło kaloryfery, bo było im chłodno. Reszta "ogrzała" się przez ściany od nich. Tych dwóch płaci po 3 500 złotych i płacze, reszta dostaje zwroty... Sprawiedliwe? Nie.
Moja i nie tylko, rada: Nie godźcie się na podzielniki!!! Płaćcie z metrażu!!! Nagle się okaże, że można oszczędzać. I nie próbujcie mi wmówić, że nie mam racji. Mój rachunek za ubiegły sezon to blisko 3000 zł, podczas, gdy suma zużytego ciepła na cały blok (55 mieszkań) to troszkę ponad 53 tysiące. A wcale nie miałem gorąco na klamce. Normalnie. Nawet w sypialni był w zasadzie zakręcony grzejnik. Wiecie ile mi wyszło po podzieleniu metrażu mojego mieszkanka w stosunku do całego budynku? Coś koło 800 zł.
Oczywiście zaraz odezwą się głosy w stylu " ja nie lubię gorąca w domu, mam pozakręcane, dlaczego mam płacic?" Rozumiem takie uwagi. Ale jak sąsiad z dołu, góry i z boku też zakręci, nagle się okazuje, że jednak jest w domu cholernie zimno. I nagle taki "co nie lubi gorąco w domu" szuka pokrętła od kaloryfera...
Forum Żabianki to jedeno z for, które głośno o takich rzeczach mówi. Jedyne pieniądze jakie można na tym zarobić robią firmy montujące podzielniki i robiące odczyty. To one właśnie lobbują w spółdzielniach aby je montować.
Nie wierzę, że spółdzielnia ma na celu "ochronę" portfela mieszkańca. Tak na prawdę, g... ją to obchodzi. Spółdzielni ma sie zgadzać kasa. I ma się ona zgadzać też tym, którzy przez cały rok w czynszu płacą zaliczki na ogrzewanie.

Obrazek

PostNapisane: 2 marca 2014, o 21:02 
Przyjaciel forum

U mnie w 100licy też były stosowane, ale na skutek pozwów złożonych przez mieszkańców (i wygranych spraw), wycofano się z tego.
Po prostu podzielnik to nie narzędzie pomiarowe, nie posiada klasy pomiaru i nie jest zalegalizowane przez GUM.
Nie można na jego podstawie, żądać jakichkolwiek pieniędzy.

PostNapisane: 2 marca 2014, o 21:23 

Darek, a co oni takiego zrobili?

Jestem, żywo zainteresowany takim rozwiązaniem.

PostNapisane: 2 marca 2014, o 21:31 
Przyjaciel forum

Dostali wysokie rachunki, po czym zaskarżyli podstawę ich naliczenia.

PostNapisane: 2 marca 2014, o 21:33 

Poczekam do następnego rozliczenia.

PostNapisane: 3 marca 2014, o 09:10 

Podzielnik nie mierzy ciepła. Nigdy nie mierzył i w takiej konstrukcji, jaką przedstawiają sobą obecnie funkcjonujące elektroniczne podzielniki (ale odparowniki tak samo), nigdy nie będzie mierzył ciepła. Podzielnik jedynie rejestruje temperaturę w funkcji czasu.
Lokatorzy dobrze nasłonecznionych mieszkań płacą więc z tego tytułu PECowi za współlokatorów mniej nasłonecznionych mieszkań.
Jeszcze może o ogrzewaniu mieszkań otulonych. Wielopiętrowe bloki mają to do siebie, że mieszkania mające kontakt z zewnętrzną ścianą bloku są wykorzystywane, jako najlepsza izolacja mieszkań wewnętrznych. Nikt jednak nawet nie próbuje określić dla konkretnych przypadków, jak te relacje wyglądają, by uwzględnić je w konkretnych rozliczeniach. Mam takie zewnętrzne mieszkanie i do dziś nie wiem za co płacę PECowi pieniądze. Za 2012 rok zapłaciłem dwa razy więcej, niż to wyliczył szacunkowo ZUM, więc musiałem drugie tyle dopłacić. Jeżeli tak samo będzie za ubiegły rok, przykładem Warszawy przedstawionej przez Darka, sprawę oddam do sądu.

PostNapisane: 3 marca 2014, o 11:21 

brzydal napisał(a):
mieszkania w środku budynku są ogrzewane z boku, góry i dołu, więc mają zakręcone grzejniki.

I tak i nie. Przy rozliczaniu zużytego ciepła stosuje się jakieśtam współczynniki w zależności od umiejscowienia mieszkania. Ja osobiście innej, uczciwszej metody nie widzę. Bo co? Wszystkim po równo? Już tak było, zanim zamontowali podzielniki. I dość często spotykanym zjawiskiem było: grzejniki na full, w mieszkaniu skwar, że idzie się ugotować, ale przy okazji pootwierana połowa okien. Podobnie rzecz ma się do dziś z gazem - z racji tego, że u nas nie ma liczników gazu spotyka się takich asów, co w chałupie potrafią zapalić wszystkie palniki łącznie z piekarnikiem (otwartym oczywiście) i dogrzewać sobie mieszkanie, bo przecież wszyscy za to płacą.
Ja na podzielniki nie narzekam. Od wielu lat mam zawsze nadpłatę, czasem sięgającą 2x czynsz (a kiedyś, jeszcze jak mieszkałem na Reymonta, nomen omen na ostatnim piętrze, gdzie nikt nie grzał mnie z góry) miałem nadpłatę 3x czynsz.

PostNapisane: 3 marca 2014, o 13:28 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Ja osobiście innej, uczciwszej metody nie widzę.

W nowych blokach montowane są już mierniki przepływowe, które działają jak wodomierze i na podstawie przepływu i chyba temperatury czynnika liczą ilość dostarczonej do mieszkania energii.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1