Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: PŁACIĆ , CZY NIE PŁACIĆ ? Abonament TV .
PostNapisane: 4 kwietnia 2015, o 20:53 

Co roku mam ten sam dylemat - płacić , czy nie płacić ?!?!
Wprawdzie jak zwykle okazuje się , że moja zdyscyplinowana żona dawno zapłaciła za cały rok , to ja mam zamiar podnieść bunt " na pokładzie " i powiedzieć dość tych cholernych reklam
przerywanych głupawymi serialami !
Dla sprawiedliwości dodam , że są nieraz dobre programy , ale bardzo późnym wieczorem , kiedy już mi "oko leci" . Nie mam na myśli tych "przyrodniczych dla dorosłych" ;) :lol:
Zresztą "jaki program jest - każdy widzi".
Niektórzy twierdzą , że tak naprawdę , to nie ma silnych podstaw prawnych , co do przymusu
płacenia ... prawda to ? :roll: :?

Tytuł: Re: PŁACIĆ , CZY NIE PŁACIĆ ? Abonament TV .
PostNapisane: 4 kwietnia 2015, o 21:02 

http://nf.pl/przedsiebiorca/jak-nie-pla ... ,46679,240

PostNapisane: 4 kwietnia 2015, o 22:14 

Dzięki za info dreds11 - sprawa zaskakująco prosta :roll: , ale mnie nie dotyczy , bo nie mam zaległości , a nie chcę płacić za "bylejakość".
Poza tym , uważam , że telewizje powinny telewidzom płacić za marnowanie czasu na oglądanie , w większości wkurzających reklam !
Zresztą moje niepłacenie nie spowoduje zmniejszenia ilości reklam , a jakość programu - to kwestia gustu ...
Zmianę wymusiło by jedynie jakieś wielkie zbiorowe nieposłuszeństwo . :evil:

PostNapisane: 5 kwietnia 2015, o 06:26 
Nie mam zamiaru płacić ani złotówki. W mojej ocenie, mogą wyłączyć tą partyjną..... tfuu chciałem napisać publiczną telewizję.

PostNapisane: 5 kwietnia 2015, o 06:56 

Jeżeli ktoś nie płacił nigdy, to nie widnieje w bazie danych i ściganym póki co raczej nie będzie. Gorzej jak już było płacone.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 kwietnia 2015, o 08:32 

Elita już przygotowuje nową wersję haraczu :lol: ale czego się nie robi dla zielonej wyspy? :?

http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/op ... -i-komorki

PostNapisane: 5 kwietnia 2015, o 13:27 

Jeżeli ktoś będzie chciał wykorzystać pomysł dreds11 to proszę najpierw bardzo poważnie przyjrzeć się sprawie.
Ten temat był opisywany na jakimś już forum i ten pierwszy zapomniał poinformować innych, że sprawa jest w toku o czym poinformował rożne uprawnione instytucje. O ile pamiętam to wnioski wysyła się do KRTViR oraz poczty i urzędu skarbowego. I sprawę wygrał. Inni naśladowcy tego nie uczynili uznając, że skoro do zapłaty wzywa ich poczta to należy z nią tylko walczyć. Kosztowało to ich łącznie zdecydowanie więcej niż tylko zapłacenie zaległego abonamentu i odsetek.
Sam zresztą już z w/w instytucjami walczyłem i najpierw poszło pismo do KRTViR (to on decyduje o wszystkim a nie poczta) drugie pismo do poczty o wstrzymanie nakazu w związku z odwołaniem, a trzecie do urzędu skarbowego o wstrzymanie egzekucji w zw. tzw. sprzeciw - chyba - qurcze to nazewnictwo prawnicze mi z głowy wyparowało. W każdym razie z Krajowa Radą da się dogadać tylko trzeba mieć cierpliwość i czytać odpowiednie fora (w tych sprawach nasze jest za cienkie). Sprawa trwała długo chyba pół czy nawet cały rok i teraz jestem szczęśliwym, lojalnym , praworządnym obywatelem RP.

PostNapisane: 5 kwietnia 2015, o 20:54 
telewizję mam głęboko w d... ale Trójki byłoby szkoda :(

PostNapisane: 6 kwietnia 2015, o 15:00 

Prezydent EŁropy mówił coby hraczu nie płacic, znajomych, którzy sa JEGO wyznawcami i POsłuchali apelu WODZA odsyła odsyłam do NIEGO własnie

PostNapisane: 7 kwietnia 2015, o 21:02 

A ja tam płacę... i zapłacę znowu, bo:
1. mam TV i z niego (choć niechętnie) korzystam
2. skoro mam wymagać czegoś od władz, to wobec władz chcę być w porządku (nawet jak władza nie jest, ale to ich problem i ich wstyd)
3. jeżeli jest to obowiązek, to go spełniam, bo chcę być praworządnym obywatelem :wink:

Inną rzeczą jest to, co o tym myślę i jakie mam zdanie na temat telewizji - można telewizor (razem z radiem) z domu wyrzucić i problem przestaje nas dotyczyć. Może to się kiedyś uda zmienić, ale na razie jest jak jest.
Podobne zdanie mam na temat opłat za autostrady, podatek drogowy, ZUS i parę innych rzeczy. Ale jestem obywatelem tego kraju... i pocieszam się tym, że są jeszcze kraje, gdzie jest gorzej :grin:

A! I nie jestem wyznawcą Prezydenta EŁropy :grin:

PostNapisane: 7 kwietnia 2015, o 21:52 

Od dłuższego czasu odgrażałem się , że przestanę płacić na naszą marną TV .
Teraz przyszedł czas na konkrety ! :evil:
Przestaję płacić , a telewizor przeniosę do komputera - będzie "robił" jako duży monitor. :)
Przesądziła jeszcze jedna sprawa - odbiornik nieco przysłania mi okno i całkiem ładny widok na las. :razz: Telewizja przegrała z przyrodą ... :grin:

PostNapisane: 8 kwietnia 2015, o 07:57 

tylko wyrejestruj żeby skarbówka ciebie nie ścigała

PostNapisane: 9 kwietnia 2015, o 18:06 

Jasne , że wyrejestruję i każę odłączyć kablówkę . :evil:
A jak zechcę posłuchać radia (choć i ono strasznie zapchane reklamami) , to posłucham w pracy. :wink:
W firmie płacę bez szemrania . :568:
Teraz pieniążki "do skarpety" i za jakiś czas kupię sobie porządne , wypasione sprzęcicho ,
jakiegoś "samograja" ; obowiązkowo bez radia ... :lol: ;)

PostNapisane: 9 kwietnia 2015, o 19:04 
Przyjaciel forum

Daremny trud, ma wejść opłata audiowizualna, dotyczyć ma też komputerów, telefonów smart etc. Zakłada się że każdy będzie płacił np. przy rachunku za prąd. To nie wszystko, jak zabraknie pieniędzy na różnego rodzaju "bulobusy" to wprowadzą opłaty za oddychanie i kto wie za co jeszcze?

PostNapisane: 9 kwietnia 2015, o 21:24 

Ja bym nie wytrzymał ani minuty przy telewizorze, gdym miał wybór pomiędzy kanałami typu TVN czy Polsat. Kablówki czy satelity nigdy nie miałem, bo rodzice byli zdania, że jak będzie za dużo programów to będzie się ciągle siedziało przed telewizorem :wink: Z kanałów telewizji państwowej najbardziej cenię sobie TVP Historia i wątpię, aby taki kanał istniał gdyby nie abonament.

To samo z radiem, Program 1 i 3 Polskiego Radia to też całkiem inna jakość niż RMF FM i inne komercyjne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1