Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy kiedykolwiek ul. Mała doczeka się asfalu/bruku?
PostNapisane: 26 marca 2008, o 22:00 
Gdy kolejny raz nastała wiosna (kalendarzowa, bo co za oknem się dzieje to każdy widzi) i moja droga "z" i "do" domu samochodem kolejny raz polega na slalomie między dziurami i cichym zaklinaniem, żebym tym razem nie zahaczył zawieszeniem w wystające studzienki, ogarnął mnie znów melancholijny klimat.

Mieszkam na tej ulicy już 20 lat i jak na razie jako sumiennie płacący podatki mieszkańcy miasta Kwidzyn doczekaliśmy się 5 lat temu pokryciu 200 metrów polbrukiem. To i tak niezły awans zważywszy, że przez 15 lat jeździliśmy po błocie (nie licząc 3 lat, kiedy dobroczyńcy miejscy wysypali na wierzch tego błota warstwę asfalto-podobnego żwiru utwardzając grunt na kilka miesięcy przy jednoczesnym spowodowaniu efektu powodziowego w przydrożnych domostwach podczas deszczu).

Zastanawiam się co ja muszę jeszcze zrobić, żeby doczekać się przed moją 30stką stałej i solidnej ulicy Małej. Podania nie skutkują, władze nie mają czasu i pieniędzy... To co ja mam zrobić? Zrzutkę na WOŚP zorganizować?

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 22:40 

Cytuj:
ul. Mała

kurde to ja nie wiedziałem że taka ulica jest w K-nie :-D

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 22:49 
ul. Mała na Google Maps

Fakt, że nie jest dokładna, ale zawsze lepiej to niż nic.

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 22:55 
Przyjaciel forum

Canario, oświeć mnie. jak patrzę na ul. Małą na Googlach, to wydaje mi się
ze ona nie ma więcej niż 200m, a tyle wybrukowano - napisałeś. :?:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 23:23 
Zapraszam Cię do mnie Oki na Kawę / Piwo. Zobaczysz, że Mała jest troszkę większa niż na Googlach:) Gdyby tak mocno trzymać się mapy to trzeba by stwierdzić jednoznacznie, że ten akurat widoczny kawałek w ogóle nie zaznał komfortu asfaltu w swojej historii.

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 23:33 
Przyjaciel forum

Rozumiem, nie wymądrzam się. Z dwóch propozycji - wolę piffo :-D

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 09:13 

znając opieszałość naszych władz lokalnych na nową nawierzchnię do twojej 30stki szanse raczej małe. Co to problemów z zawieszeniem... może jakiś SUV? :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 21:47 
Canario jedynym ratunkiem dla Ciebie i twoich sąsiadów jest Euro 2012 :grinka: :grinka: a tak na powaznie to chyba sam wiesz ze w naszym kraju budowa dróg to jest wieeeeeeeelki problem .....

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, o 15:35 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Czy kiedykolwiek ul. Mała doczeka się asfalu/bruku?

Takich ulic w Kwidzynkowie jest więcej :grin: :grin: :grin:
Także czekam, że moją ulicę wreszcie zrobią na tip-top :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, o 16:49 
Nie chcę nic sugerować, ale najszybciej załatwię sprawę chyba proponując jakiemuś radnemu przeprowadzkę w moje rejony. Zauważyłem dziwną prawidłowość, że oni raczej z dojazdem do domu problemów nie mają...

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, o 18:37 
Przyjaciel forum

I tu się pomyliłeś Canario. Gdy byłem radnym i zaczynaliśmy brukować chodniki polbrukiem, to długo siedzieliśmy w komisji
i patrzeliśmy, czy czasami nie mieszka tam jakiś radny. Ot, dmuchanie na zimne. Na Targowej, polbruk był jako jeden z ostatnich :-D

Chyba... że się coś zmieniło...

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, o 19:42 
A to już nie jesteś? To wszystko wyjaśnia. Pewnie to za twojej kadencji wybrukowano nasze 200 metrów.

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, o 21:43 
Przyjaciel forum

oki44 napisał(a):
tu się pomyliłeś Canario. Gdy byłem radnym i zaczynaliśmy brukować chodniki polbrukiem, to długo siedzieliśmy w komisji
i patrzeliśmy, czy czasami nie mieszka tam jakiś radny. Ot, dmuchanie na zimne. Na Targowej, polbruk był jako jeden z ostatnich

Jak zamieszkałem na ul Sokolej ( lata 90te)to ul.Chrobrego nie miała ani centymetra chodnika ,a ul Wąbrzeska ( gdzie mieszkają obecnie sami zacni mieszkańcy miasta) miała chodnik i piękny asfalcik zanim ktokolwiek tam się wybudował. :grin: :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, o 23:08 
Przyjaciel forum

aszastra napisał(a):
miała chodnik i piękny asfalcik zanim ktokolwiek tam się wybudował. :grin:

Mówimy o dwóch różnych rzeczach. Canario wspomina o zaszłościach po świetlanym systemie
a Aszastra o oddawaniu nowych terenów miejskich pod zabudowę.

Od 90tych lat jest stosowana zasada, że jeśli Miasto sprzedaje działki pod zabudowę, to
zobowiązuje się w realnym czasie (zwykle około 3 lat - bo tyle samo zwykle trwa prywatne budowanie)
doprowadzić do granicy działek wszystkie media i zbudować (jeśli nie ma) drogę.
Moja Mylna też była tak budowana, i inne działki też, również Wąbrzeska.
A np starosta Czarnobaj długie lata czekał aż mu na Drzymały wyrównają dziurawą nawierzchnię.

A pozostałości po komunistach uzupełniane były i są spokojnie w międzyczasie.
Gdyby przyjąć założenie, że najpierw budowane są najstarsze drogi, to byłby burdel taki sam jak kiedyś.

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, o 23:42 
A jaka jest teraz prawidłowość ? Terroryzm telefoniczny ? Może jak zapętlę faks by wysyłał w kółko jedną wiadomość do urzędu miasta to moje dzieci się doczekają drogi. Takie wiesz... "Helloł! Tutaj od 20 lat jest ulica! Helloł!"

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1