Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ścieżki rowerowe
PostNapisane: 7 października 2009, o 08:42 

Jestem, co prawda, amatorem przemieszczania się po Kwidzynie rowerem, ale wyrażę, nie tylko swoje żale, z punktu widzenia pieszego. W wielu miejscach chodniki podzielono wydzielając na nich ścieżki dla rowerzystów. Daleko w tym jednak do poprawy bezpieczeństwa, bo są piesi, którzy skarżą się na jego brak w miejscach, gdzie dla nich wyznaczono ok. pół metra szerokości i tyle samo rowerzystom. Szczególnie niepokojące są chodniki przy głównych ulicach, nie dość, że okrojone miejscami parkingowymi, to jeszcze zwężone ścieżką rowerorą (np. ul. Grudziądzka, czy Grunwaldzka). Na domiar złego poruszają się nimi zupełnie młodzi rowerzyści na rowerkach typu "góral" bez dzwonków, ale pełni wiary, że piesi mają oczy również z tyłu. Przejść ulicą Grunwaldzką, zwłaszcza w sezonie letnim, to dla niektórych pieszych, a i rowerzystów też, bardzo stresująca eskapada. Być może są na tych ulicach jakieś szczególne moce, bo nie słyszałem, żeby zdarzył się tam jakiś poważny wypadek, ale co będzie, kiedy tych mocy zabraknie. Pozostaje więc problem natury zdarzeń potencjalnie niebezpiecznych, tak pieczołowicie rozwiązywanych w największym zakładzie przemysłowym naszego miasta. Polecam więc ten problem naszym miejskim władzom do rozwiązania.

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 09:09 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
Polecam więc ten problem naszym miejskim władzom do rozwiązania.

To chyba jak widać ponad ich siły, powstawanie ścieżek obserwuję już od ponad dwóch lat i widzę niesamowitą bezmyślność twórców.
Typowe postępowanie by wyszarpnąć troszkę kasy i zamydlić oczy, jakież to Polskie :evil:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 09:46 

Na naszym forum, często są tematy które się prawie dublują.
Dobrze by było (wygodniej) gdyby informacje w danym temacie były w jednym miejscu.
Nie trzeba było by szukać podobnych informacji na dany temat w coraz większych zasobach naszego forum.
Czasami otwieramy nowy wątek i się powtarzamy.

Na temat tras rowerowych jest już kilka postów (tematów) i w większości nie różnią się od siebie aż tak bardzo.

Do Administratorów:
Może warto by było, pewne podobne wątki połączyć?

http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php ... i+rowerowe

Do Piszących:
Może warto , zanim się otworzy nowy temat, sprawdzić czy można swojego posta umieścić już w istniejącym.

To taka moja mała uwaga na marginesie.
kwidzownik!! Nie obraź się, nie chodzi tu tylko o Ciebie. ;) :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 10:19 

krzyzak napisał(a):
Może warto , zanim się otworzy nowy temat, sprawdzić czy można swojego posta umieścić już w istniejącym.

Sprawdziłem, czy w Niefajnych sprawach jest już ten temat i nie znalazłem, więc założyłem. Dotychczas o ścieżkach rowerowych było euforycznie, czy problematycznie. Teraz przyszedł czas na krytyczną ocenę i to we właściwym do tego dziale. Krytykowanie w innych działach, jak np. Plac budowy, nie ma tego wydźwięku. A poza tym to było dawno i utknęło w "pomroce dziejów".

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 14:09 

z mojego doswiadczenia wiem ze piesi na grunwaldzkiej przewaznie poruszaja sie blizej krawedzi jezdni czyli po sciezce rowerowej a nie po chodniku.
lakoc

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 19:01 

Tu nie ma co pisać, to widać wszystko jak się wyjdzie na rower. Piesi pałętający się po "ścieżce rowerowej". Szerokość ścieżki zostawia wiele do życzenia. A slalom pomiędzy śmietnikami i drzewami godny slalomu giganta.

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 19:30 
Gdzieś kiedyś czytałem, że wg przepisów ścieżka rowerowa jednokierunkowa powinna mieć min. 1.5m. Większość naszych tyle nie ma więc czy to są ścieżki rowerowe? Jakaś marna imitacja, a piesi traktują je jako przedłużenie chodnika :/

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 19:50 

Polecam uwadze Panów rowerzystów ,że na ulicy Grunwaldzkiej jest tylko dwukolorowy
chodnik a nie ścieżka rowerowa ..
Spójrzcie też na problem z punktu widzenia słabo widzących i niedosłyszących - jednym słowem starszych mieszkańców zmuszonych poruszać sie po chodniko-ścieżkach.
Dla wielu rowerzystów to fajna zabawa tak sobie popier.. między dziadkami ciamajdami,
Ale życie jest wredne i już niedługo ...

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 19:53 
Przyjaciel forum

PanHavranek,
Polecam Ci spacer w tą okolicę ;)

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 19:53 
Przyjaciel forum

Mikrus napisał(a):
a piesi traktują je jako przedłużenie chodnika

A jak mają traktować jak ścieżka szerokości 1 m została wydzielona z chodnika który miał może ze 2 m?

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 20:02 
Przyjaciel forum

Nie wiem jak inni, ale ja często osiągam rowerem prędkości powyżej 40 km/h oczywiście nie na pseudo-ścieżkach bo tam się niestety nie da. Jedyna fajna ścieżka jest na Żwirowej w kierunku IP pod warunkiem, że nie ma tam pieszych. :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 20:05 
Przyjaciel forum

PanHavranek napisał(a):
Dla wielu rowerzystów to fajna zabawa tak sobie popier.. między dziadkami ciamajdami,
Ale życie jest wredne i już niedługo ...

Więc w końcu co? Ulicą nie bo mandat że nie jechałem po ścieżce i wielkie sapanie kierowców że tamuje i spowalniam ruch. Ścieżką nie bo straszę dziadków i muszę lawirować między nimi. Może zacznę skakać z gałęzi na gałąź? :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 20:09 

chanbord napisał(a):
osiągam rowerem prędkości powyżej 40 km/h oczywiście nie na pseudo-ścieżkach bo tam się niestety nie da

A gdyby się dało, to byś jechał tak szybko?
Z jaką prędkością można śmigać po chodnikach ups ścieżkach? Jest jakiś przepis?

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 21:35 

Rachel napisał(a):
(...)Z jaką prędkością można śmigać po chodnikach ups ścieżkach? Jest jakiś przepis?

Rachel uprzedziłaś moje pytanie. Chciałem się o to spytać rozszerzając zagadnienie również o kierowców skuterów bo gdzieś mi się obiło o uszy że i oni mogą korzystać ze ścieżek rowerowych. I jeszcze jedno, jak wygląda w takim razie sprawa z jazdą na skuterach po ścieżkach rowerowych wytyczonych na terenie parków miejskich. Niedawno byłem świadkiem jak jakiś młodzieniec pocinał przez park po takiej właśnie ścieżce rowerowej z szybkością raczej nie spacerową. Zważywszy że parki są nielicznymi miejscami gdzie np. rodzice mogą trochę swobodniej puścić swoje pociechy to przy takich szusujących użytkownikach rowerów czy skuterów robi się tam mało bezpiecznie.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 22:21 

drosik - spaceruje dość często bo mieszkam na Grunwaldzkiej ;)
Zalecam spacer również Tobie, może uda Ci się znaleźć znak świadczący
o tym że jest to ścieżka rowerowa ..
electro_nick - nie napinaj się :wink: Pomyśl tylko czasem co przeżywali by Twoi
dziadkowie lub żona z dziećmi na spacerze ul. Grunwaldzką. Ja widuje to na codzień - przerażenie staruszków, strach matek z dziećmi gdy dziarski młodzian zapier.. swym pięknym rowerem, bo przecież jakiś kretyn zrobił mu scieżkę rowerową z chodnika.
Rowerzysta ma jeszcze alternatywę - może zostać pieszym, natomiast staruszka lub mama z dziećmi już nie bardzo .. :razz:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1