Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: kultura jazdy - czyli pieszy na pasach
PostNapisane: 8 maja 2011, o 20:52 

Przyznam szczerze, że jako osoba zmotoryzowana z lenistwa czy też zwykłej wygody generalnie bardzo rzadko spaceruję :oops: po Naszym mieście... Jednak jako, że od kilku dni pogoda sprzyja spacerom postanowiłem "zwiedzić" miasto piechotką :shock: ... I doznałem szoku...

Zauważyłem, że kierowcy (a przynajmniej większość) praktycznie wogóle nie reagują na pieszych zbliżających się do przejścia czy też na tych czekających już przy owym przejściu... odkryłem na nowo, że można tak czekać dobre kilka czy kilkanaście minut żeby przejść na drugą stronę ulicy i sam byłem świadkiem kiedy kobieta z wózkiem chciała przejść przez przejście a jadący samochodem kierowca ani myślał zwolnić, o ustąpieniu pierwszeństwa nie wspominając, "częstując" ową kobietkę wymownym pukaniem w głowę... I tak mnie to zastanawia, że przecież w Polsce prawo jest w tym aspekcie identyczne z europejskim :568: , gdzie pieszy przy przejściu (zebra) to "świętość" i żadnemu kierowcy nie przyjdzie do głowy "śmigać" przed nim... nawet Polacy na emigracji łatwo się adoptując do lokalnych warunków ustępują pierszeństwa bez zbędnych zgrzytów prezentują najwyższy poziom kultury na drodze... czemu w takim układzie tu na miejscu odbiera wszystkim (większości) rozum i za nic mają przepisy i zasady będące normą w krajach europejskich??? no chyba, że to ja nagle zrobiłem się za czuły i zwyczajnie się czepiam ;)

Tytuł: Re: kultura jazdy - czyli pieszy na pasach
PostNapisane: 8 maja 2011, o 21:04 
Przyjaciel forum

Zaobserwowałem to samo już dawno temu, najczęściej przy przejściu zatrzymują się młodzi kierowcy, jeżeli ta tendencja się utrzyma to za kilka, no może kilkanaście lat kultura kierowców się zmieni na korzyść pieszych.

Jak sie idzie z wózkiem dziecięcym to sytuacja się nieco zmienia, większość kierowców się zatrzymuje, ale nie wszyscy...
Taksówkarze np. potrafią nawet wyprzedzić pojazd stojący przed przejściem, bo po co ma hamować... nie wspomnę już o parkowaniu tuż przed nosem osobie idącej po chodniku :roll:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 8 maja 2011, o 21:11 

Szkoda, że nie trafiłeś na mnie,ja zawsze przepuszczam pieszych a niedowiarkom wskazuję ręką. Jednak wyjeżdżając z małego ronda nie jestem tak grzeczny, gdyż bym zatrzymał cały ruch. Piesi powinni to zrozumieć.

PostNapisane: 8 maja 2011, o 21:16 
Przyjaciel forum

paragnomen,
Na spacerki chodzę często, więc jeszcze jest szansa, że na siebie "wpadniemy" wtedy na bank zobaczysz moje podziękowanie, bo zawsze dziękuje każdemu kierowcy, który się zatrzyma przed przejściem :)

Aha,
zdarzało już mi się nawet, że panowie na "hulajnogach" się zatrzymywali przed pasami, to dopiero jest miłe :) :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 maja 2011, o 08:22 
Mi się jeszcze nie zdarzyło,żeby będąc na spacerze z małą ,ktoś mnie nie chciał przepuścić na pasach.
Chyba trafiam na tych kulturalnych. :D
Co do kultury jazdy.....Kiedyś panowie z AD za miastem ostro mi zajechali drogę.Na ten ich pokaz jazdy a'la Hołowczyc wymownie popukałem się w czoło.Jakież było moje zdziwienie,kiedy tych dwóch mięśniaków w białym Cinqecento przyjechało za mną pod mój garaż i chciało mnie pobić :shock:

PostNapisane: 9 maja 2011, o 20:42 

NOWY(L) napisał(a):
dwóch mięśniaków w białym Cinqecento przyjechało za mną pod mój garaż i chciało mnie pobić :shock:

to dopiero musiał być fajny obrazek :D :D :D i o ile znam życie była to wersja "ciężarowa" VAN :D :D

Co do kierowców to fakt, że młodsi częściej się zatrzymują... ale i tak myślę, że tu może pomóc kompleksowa edukacja od podstaw i konsekwentne egzekwowanie prawa... np. odkąd Policja, czysto teoretycznie oczywiście, mniej "bierze" to jakoś mam wrażenie, że kierowcy wolniej jeźdżą... ;)

Strefa czasowa: UTC + 1