Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Służba wojskowa
PostNapisane: 10 marca 2013, o 22:01 
Przyjaciel forum

krzyzak napisał(a):
Darek nie porównuj armii w czasach PRLu
Do armii dzisiejszej (zawodowej)..

To prawda bo musieli byśmy w Wietnamie ginąć.
Teraz jest lepiej możemy zginąć za Afganistan. (zawsze to bliżej):D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 marca 2013, o 23:40 

Darek napisał(a):
Nie nauka lecz chęć szczera, zrobi z ciebie oficera. Tak mi się skojarzyło.

Nie matura, lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera, po kompanii g...no krąży, to nie nie g..no, to chorąży :D
To tyle wystarczy rymowanek. Swego czasu też chciałem, ale jak ma się dwie specjalności SW. to nie bardzo chcą wziąć w temacie.
Propozycja pierwsza obsługa moździerza LOL :D a jestem elektromechanikiem T-72, PT-91 i Stara 266 :D idealnie w temat nie :D

Krzyżak mój Ś.P. ojciec miał kombo, 2 lata monu i prawie 3 lata rezerwy w stanie wojennym, to była dolina 10% swojego życia spędzić w wojsku z przymusu.

Obrazek

PostNapisane: 11 marca 2013, o 01:05 

GSXR napisał(a):

Krzyżak mój Ś.P. ojciec miał kombo, 2 lata monu i prawie 3 lata rezerwy w stanie wojennym, to była dolina 10% swojego życia spędzić w wojsku z przymusu.

Z jednej strony wspomina się lata służby z sentymentem, ze względu na przyjaźnie które się zawiązały (do dzisiaj utrzymuję kontakt z wieloma kumplami z woja w całej Polsce do dzisiaj traktujemy się jak rodzina, ) to co się razem przeżyło. Poligony, służby bojowe,warty,szkolenia, przepustki itd.. tego się nigdy nie zapomni.
A z drugiej strony było to jakieś wariactwo. Kiedy człowiek był młodym żołnierzem (zanim odsłużył rok służby) kiedy był tak zwanym kotem to było za przeproszeniem przeje.....e. Przez pierwsze pół roku jedna przepustka do domu 72 godziny.

W tamtych czasach dla wielu młodych ludzi obrona granic była tragedią.
Fala w armii była dla wielu, nie do zaakceptowania.
Wielu żołnierzy nie dawało sobie rady z sytuacją jaka panowała w wojsku i z tego powodu kończyło ze sobą, popełniając samobójstwo .
W cywilu nie mówiło się o tym. Temat tabu!
Armia zatajała-fałszowała informacje, statystyki tego typu.
O tragediach dowiadywały się tylko rodziny, bardzo często zastraszane i zmuszane do trzymania języka za zębami.
Film Pasikowskiego "Kroll", dosyć realnie pokazuje falę w wojsku w tamtych czasach.
Fala w wojsku w tamtych latach była na porządku dziennym, tolerowana i akceptowana przez kadrę wojskową. Dlatego tak wielu ludzi broniło się wszelkimi sposobami żeby nie iść do woja.
Niestety mi się nie udało.
Ja osobiście służyłem: od jesieni 76 roku, do jesieni 78 roku. a dokładnie od 26 października 76 do 17 października 78 (dwa lata bez dziewięciu dni).
Przeżyłem!! ;)

PostNapisane: 11 marca 2013, o 06:45 

A ja napiszę, że w wieku 37 lat zostałem w listopadzie 2012 roku podporucznikiem w stanie spoczynku :) Nie bałem się armii, kiedy reszta uciekła na studia, choć miałem maturę na piątki :) poszedłem "na ochotnika". Potem, po pół roku widziałem to mięsko, które wpadło na pierwszej sesji:). Zaczynałem jako szeregowy,elew a skończyłem jako oficer i teraz jestem emeryt :P
Ja ojczyźnie młodość oddałem a ona mi emeryturkę na starość dała he he he 8)
pozdr. VOO1

PostNapisane: 11 marca 2013, o 09:21 

VOO1 napisał(a):
Ja ojczyźnie młodość oddałem a ona mi emeryturkę na starość dała he he he 8)

Rozumiem, że to taki żarcik.
Dużo mówi się ostatnio o przywilejach emerytalnych. Pamiętam jak 20 lat temu chodziłem czasem do naszych jednostek wojskowych. W jednostce na Kościuszki (tzw Pająkach) mieliśmy salę prób i dwóch kolesi z naszej kapeli odbywało w tym czasie służbę. Nuda, leżenie na łóżkach i tyle. Chłopaki mieli "stałki" i im się nawet z jednostki nie chciało wychodzić, pomimo, że jeden mieszkał na Zatorzu a drugi koło Sztumu. Taki był schyłek obowiązkowej służby wojskowej.
Co zmieniło się w tej chwili? Oj zmieniło się. Dużo. Przede wszystkim to, że przy wizycie parę lat temu na poligonie w Elblągu zauważyłem, że jednostki wojskowej pilnują nie żołnierze a agencja ochrony. To ja się pytam - co obecnie robi wojsko, skoro nawet wart już nie trzyma? Mam kumpla, który podobnie jak Ty jest już na emeryturze, a w wojsku był muzykiem, grał w orkiestrze. Noż k***a mać! Ja rozumiem tych, co na pierwszej linii frontu, tych co jeżdżą do Afganistanu czy na inne misje, tych, co rzeczywiście w tym wojsku coś robią. Ale werblista? Albo tacy, co im się nawet na warcie stać nie chce? To ma być wojsko nagradzane przywilejami emerytalnymi? Kabaret to jest, popierdłóka, a nie wojsko.

PostNapisane: 11 marca 2013, o 10:41 

kapec napisał(a):
Przede wszystkim to, że przy wizycie parę lat temu na poligonie w Elblągu zauważyłem, że jednostki wojskowej pilnują nie żołnierze a agencja ochrony.

Port Marynarki Wojennej w Gdyni jest chroniony przez agencję od ponad 10 lat.

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

PostNapisane: 11 marca 2013, o 11:21 
Parodia.

PostNapisane: 11 marca 2013, o 12:10 

Tak poprostu jest taniej.
Mniej kosztuje wynajęcie ochrony niż żywić i opłacać dodatkowych żołnierzy.

PostNapisane: 11 marca 2013, o 12:16 

punky napisał(a):
kapec napisał(a):
Przede wszystkim to, że przy wizycie parę lat temu na poligonie w Elblągu zauważyłem, że jednostki wojskowej pilnują nie żołnierze a agencja ochrony.

Port Marynarki Wojennej w Gdyni jest chroniony przez agencję od ponad 10 lat.

Niedługo bronić naszego kraju będzie jakaś agencja ochrony :D a wojsko...... :shock: będzie przechowalnią swoich za sowite wynagrodzenie i wczesne emerytury.

PostNapisane: 11 marca 2013, o 12:48 

krzychoo napisał(a):
Tak poprostu jest taniej.
Mniej kosztuje wynajęcie ochrony niż żywić i opłacać dodatkowych żołnierzy.

Przepraszam bardzo, ale nie rozumiem. Co opłacać? Kogo opłacać? Żołnierzy? To w takim razie, zakładając, że na misje wojskowe wyjeżdża niewielka ich część, co robi reszta? Co robi obecnie żołnierz, że ma iść na emeryturę po 15 latach służby? Policję, strażaków widać w kraju, widać, że coś robią. A żołnierze? 7-15 i do domu? Weekendy wolne? Agencja jednostki przypinluje? Kabaret.

PostNapisane: 11 marca 2013, o 13:03 
Przyjaciel forum

kapec napisał(a):
Co robi obecnie żołnierz, że ma iść na emeryturę po 15 latach służby?

Żołnierz sczeże Ojczyzny :D :D :D

PostNapisane: 11 marca 2013, o 13:20 

kapec napisał(a):
To w takim razie, zakładając, że na misje wojskowe wyjeżdża niewielka ich część, co robi reszta? Co robi obecnie żołnierz, że ma iść na emeryturę po 15 latach służby? Policję, strażaków widać w kraju, widać, że coś robią. A żołnierze? 7-15 i do domu? Weekendy wolne? Agencja jednostki przypinluje? Kabaret.

Dzisiaj w Polskiej armii jest więcej generałów i oficerów (kadry) niż wojska. ;)
Każdy generał chce być sowicie wynagradzany, a żeby być sowicie wynagradzanym musi być do tego podstawa, a podstawą do wynagrodzenia generałów w armii są żołnierze, a więc tych żołnierzy chciał nie chciał musi trochę być.
A generały walczą o to, żeby tych żołnierzy było jak najwięcej ,o bo wtedy i tych dobrze płatnych etatów będzie więcej.

No bo przecież jak by to wyglądało gdyby w naszej armii byli sami generałowie. :D
Przecież generałowie są do wydawania rozkazów, a gdyby nie było wojska to komu oni (ginierały) by te rozkazy wydawali?? :D
Każdy chce żyć, (nawet generały)!!! To przecież takie proste!! :D

PostNapisane: 11 marca 2013, o 14:00 

Chcieliśmy armii zawodowej to ja mamy.
Teraz żaden trep nie bedzie chciał stać na warcie.
Faktem jest że wiekszość zalega w koszarach ponieważ podobno maja być doświadczeni i wyszkoleni.
Całe szkolenie naszej armii polega na wiecznych rejonach lub czyszczeniu starego bezużytecznego sprzetu :D
Oglądałem ostatnio polski serial Misja Awganistan i take nasze wojsko jaki ten film. :sad:

PostNapisane: 11 marca 2013, o 14:23 
Przyjaciel forum

Obecnie Polskie Wojsko to kwiatek do kożucha.
Kiedyś to chociaż w powodziach albo żniwach pomagali.
Wojsko jest bo było, bo ładnie wygląda żeby kraj miał wojsko.

PostNapisane: 11 marca 2013, o 14:46 

Darek napisał(a):
Obecnie Polskie Wojsko to kwiatek do kożucha.
Kiedyś to chociaż w powodziach albo żniwach pomagali.
Wojsko jest bo było, bo ładnie wygląda żeby kraj miał wojsko.

No i trzeba też od czasu do czasu kogoś z honorami pochować! ;) :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1