Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sekcja Fotografów E-Kwidzyn
PostNapisane: 11 stycznia 2009, o 23:48 
Dział na temat myślę, że wybrałem dobry i czas chyba też, choć przydałoby się wcześniej. Mam nadzieję, że nie zostanę wyśmiany. Z zamiarem poruszenia tej sprawy, choć pewnie nie tylko ja o tym myślałem, zbierałem się od kilku tygodni. Przejdę zatem do sedna. Wiadomo, że istnieje od (chyba max 2 lat) stowarzyszenie fotografów-amatorów(a może i profesjonalistów..?) Foto-Kwidzyn. Ów stowarzyszenie jest wspierane przez KTK, organizuje wystawy, sesje fotograficzne, wydaje albumy. Galeria e-Kwidzyn działa od 2006 roku, czyli od 3 lat, była o ile dobrze się orientuję szybciej niż wyżej wymienione stowarzyszenie. Jest jednak pewna różnica między nimi, bo Foto-Kwidzyn istnieje formalnie jako stowarzyszenie, organizują spotkania, na każdą "imprezę" chodzą w stadzie, wszędzie jest ich pełno, natomiast e-Kwidzyn siedzi cicho(bynajmniej nie tak głośno jak Foto-Kwidzyn). Może i zżera mnie w tej chwili zazdrość, bo oni się zorganizowali, a MY jako tako nie, że oni mają "wstawiennictwo" KTK, a my nie. Istnieje takie powiedzenie, że "kto pierwszy, ten lepszy". Foto-Kwidzyn nie był pierwszy, ale chyba lepiej wykorzystał możliwości i fakt, że w Kwidzynie nie było do tego czasu żadnego stowarzyszenia fotografów. Foto-Kwidzyn zaczął prężnie się rozwijać i działać w życiu fotograficznym Kwidzyna, natomiast galerię e-Kwidzyn wypiera z działki-działki, dla której tak naprawdę została galeria e-Kwidzyn utworzona- czyli fotografowaniu życia miasta i jego mieszkańców. Pisałem o tym z KrzaQiem, który nie ma nic przeciwko, by sekcja fotografów e-Kwidzyn powstała, z resztą jeśli możesz KrzaQ, wypowiedz się w tym temacie. Ja wiele do gadania nie mam, jedynie mogłem zacząć dyskusję. Jak to napisałem w rozmowie z KrzaQiem- mamy Stowarzyszenie Promocji Medialnej e-Kwidzyn i dla niego mogłoby dziłać nasze e-kwidzyńskie stowarzyszenie, czy jak kto woli sekcja, grupa fotografów. Jest wielu fotografów-amatorów i profesjonalistów w tej dziedzinie na forum i galerii, moglibyśmy jeśli KrzaQ wyrazi zgodę, działać pod szyldem e-Kwidzyn i dla e-Kwidzyna. Moglibyśmy działać wspólnie podczas imprez miejskich, wymieniać się doświadczeniami w fotografowaniu, organizować częściej spotkania plenerowe(częściej niż raz na rok[nie licząc tych organizowanych "prywatnie"] i nie tylko plenerowe, by móc doszkalać się w swojej pasji, organizować ekspozycje, działać prężnie w życiu fotograficznym miasta, pokazać, że e-Kwidzyn jest, i żadne Foto-Kwidzyn nas nie przyćmi. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto mnie poprze :oops: Proszę Was o zajęcie jakiegoś stanowiska w tej sprawie.

Ostatnio edytowano 12 stycznia 2009, o 00:13 przez nowm, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, o 00:09 

z checia poslucham innych ja bylbym za czyms takim

ps Co cie wzielo na ten temat? byles na WOSP dzisiaj?

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, o 00:15 

nowm napisał(a):
Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto mnie poprze :oops:

Jako, że jestem forumowiczem od ponad roku, w galerii też coś tam dodałem, to mogę na ten temat wypowiedzieć się pozytywnie, rzecz jasna :D
Pomysł mi się bardzo podoba, chociaż i tak na mieście bardziej rozpoznaje fotografów z e-Kwidzyn niż tych z Foto-Kwidzyn, bo tam znam tylko jednego :P

nowm napisał(a):
Moglibyśmy działać wspólnie podczas imprez miejskich, wymieniać się doświadczeniami w fotografowaniu, organizować częściej spotkania plenerowe(częściej niż raz na rok[nie licząc tych organizowanych "prywatnie"] i nie tylko plenerowe, by móc doszkalać się w swojej pasji, organizować ekspozycje, działać prężnie w życiu fotograficznym miasta, pokazać, że e-Kwidzyn jest, i żadne Foto-Kwidzyn nas nie przyćmi.

Mam nadzieję, że będzie tak jak mówisz :D

Pozdrawiam :D

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, o 00:17 
punky napisał(a):
ps Co cie wzielo na ten temat? byles na WOSP dzisiaj?

nie byłem, siły wyższe zatrzymały mnie w domu.

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, o 00:30 

nowm napisał(a):
nie byłem, siły wyższe zatrzymały mnie w domu.

prawde mowiac o istnieniu foto-kwidzyn dowiedzialem sie z tego tematu (ostatnie lata to studia poza kwidzynem i praca wiec nie jestem na biezaco)
wygooglalem i popatrzylem
zobaczylem wiele z tych twarzy dzisiaj na swiatelku WOSP o godz 20 pod teatrem
i myslalem ze cie zlosc lekka wziela :grinka:

jest tam pare osob ktorych fotografie mi sie podobaja
inne mniej zreszta niewazne ;]

wracajac do tematu mozna by cos w tej kwestii zrobic bo jest nas sporo ;] i zasoby ludzkie i sprzetowe tez mamy dosc spore

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, o 00:35 

W najbliższych dniach przygotuję małe "słowne wprowadzenie" od stowarzyszenia i jeśli jesteście chętni do zorganizowania się jako grupa foto pasjonatów to nie widzę żadnych przeszkód aby coś takiego działało w ramach stowarzyszenia e-kwidzyn.
Dajcie mi dwa, trzy dni na zebranie myśli.

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, o 00:41 

malgos napisał(a):
W najbliższych dniach przygotuję małe "słowne wprowadzenie" od stowarzyszenia i jeśli jesteście chętni do zorganizowania się jako grupa foto pasjonatów to nie widzę żadnych przeszkód aby coś takiego działało w ramach stowarzyszenia e-kwidzyn.
Dajcie mi dwa, trzy dni na zebranie myśli.

a wiec czekamy :-D

NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, o 09:47 

nowm napisał(a):
Wiadomo, że istnieje od (chyba max 2 lat) stowarzyszenie fotografów-amatorów(a może i profesjonalistów..?) Foto-Kwidzyn.

Istnieje od listopada 2007.

nowm napisał(a):
była o ile dobrze się orientuję szybciej niż wyżej wymienione stowarzyszenie.

A jakie ma to znaczenie?

nowm napisał(a):
Może i zżera mnie w tej chwili zazdrość, bo oni się zorganizowali, a MY jako tako nie

Chyba Cię zżera. Jesteśmy już zorganizowani, choć nie koniecznie pod kątem foto. Foto jest dodatkiem do całości, jej uzupełnieniem. Nasz zakres działania jest zatem inny, bo dużo szerszy.

nowm napisał(a):
jest jednak pewna różnica między nimi, bo Foto-Kwidzyn istnieje formalnie jako stowarzyszenie

Nie jest to prawda. Foto-Kwidzyn jest grupą nieformalną zrzeszoną w ramach KTK.

nowm napisał(a):
organizują spotkania, na każdą "imprezę" chodzą w stadzie, wszędzie jest ich pełno

To prawda. Widzę, że brakuje Ci życia stadnego. Szkoda, że nie pokazałeś tego wczoraj.

nowm napisał(a):
Istnieje takie powiedzenie, że "kto pierwszy, ten lepszy".

Hahahaa, ale mnie rozśmieszyłeś. :-D Zabroń wszystkim działalności bo byłeś pierwszy. Choć tak naprawdę nie byłeś, bo ludzie o których piszesz robili zdjęcia zanim Ty o tym zacząłeś myśleć.

nowm napisał(a):
Foto-Kwidzyn zaczął prężnie się rozwijać i działać w życiu fotograficznym Kwidzyna, natomiast galerię e-Kwidzyn wypiera z działki-działki, dla której tak naprawdę została galeria e-Kwidzyn utworzona- czyli fotografowaniu życia miasta i jego mieszkańców.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś powalczył o tą działkę. Tylko nie słowami a zdjęciami.

nowm napisał(a):
Moglibyśmy działać wspólnie podczas imprez miejskich

Była ku temu szansa wczoraj. Zaproszenie do wspólnego działania pojawiło się w wątku o WOŚP. Na reportaże zdecydowało się nas trzech. Dodatkowo kilka osób jako wolne elektrony zrobiło zdjęcia do galerii i do szuflady.

nowm napisał(a):
żadne Foto-Kwidzyn nas nie przyćmi.

Wyczuwam mieszaninę kpiny, wzgardy i niezrozumiałego wywyższania się. W tym miejscu zapytam Cię ile zdjęć zrobiłeś w życiu?

A teraz kilka słów. Najpierw coś zrób, a potem o tym wołaj na prawo i lewo.

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, o 13:09 

nowm napisał(a):
z resztą jeśli możesz KrzaQ, wypowiedz się w tym temacie

Trzy razy podchodziłem do tego dzisiaj. Klapa mi opadła jak to przeczytałem i nie wiem co powiedzieć... Dobrze, że Piotr podsumował całą sprawę z właściwym dla siebie opanowaniem bo jedyne co mi przychodzi do głowy to zjechać Cię jak szmacianą lalę...
W trakcie naszej prywatnej rozmowy prosiłem Cię o spokój. Chcesz coś robić? Zaprosiłem na spotkanie stowarzyszenia, na którym mógłbyś wypowiedzieć się w kwestii swoich pomysłów. Każda grupa, formalna czy nie, jest tak prężna jak jej członkowie i nie ważne kto jest pierwszy. Najwyraźniej Ty również czujesz potrzebę spotykania się z ludźmi o podobnych zainteresowaniach ale na żadnym z dotychczas organizowanych przez nas spotkań fotograficznych Cie nie widziałem. Nie było Cie też wczoraj, mimo, że osobiście Cię o to prosiłem bo na GG pisałeś dość rozsądnie. Była by okazja porozmawiania i poznania się. A teraz narobiłeś smrodu wokół e-kwidzyn. Założę się, że ludzie z FotoKwidzyn już przeczytali Twój wywód. Skoro przeczytali to na e-kwidzyn to uznali to za oficjalne stanowisko stowarzyszenia albo, co równie prawdopodobne jako próbę ataku i podważenia ich autorytetu.
Para poszła w gwizdek kolego nowm.

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, o 13:37 

KrzaQ napisał(a):
Każda grupa, formalna czy nie, jest tak prężna jak jej członkowie i nie ważne kto jest pierwszy.

Najmądrzejsze zdanie jakie tu przeczytałam.

Organizujcie się. Rywalizacja z kim kolwiek o co kolwiek jeszcze przed startem to czcze pogróżki. Mogą wywołać w FotoKwidzyn co najwyżej uśmiech.... politowania.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, o 14:11 

Rachel napisał(a):
Rywalizacja z kimkolwiek o cokolwiek jeszcze przed startem to czcze pogróżki.

Jaka rywalizacja? O co? Jedyne co mi przychodzi do głowy, to życzliwa tolerancja lub... współpraca. :-) Innej drogi nie widzę.

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, o 14:52 
wywołałem burzę, narobiłem "smrodu", ale nie takie intencje miałem.. Pisałem to, co czuje i uważa zwykły użytkownik forum i galerii, który ma tam jakieś zainteresowania fotograficzne.. To tylko moje stanowisko.

Piotr_J napisał(a):
nowm napisał/a:
była o ile dobrze się orientuję szybciej niż wyżej wymienione stowarzyszenie.

A jakie ma to znaczenie?

takie, że im więcej czasu, tym lepiej się można zorganizować..

Piotr_J napisał(a):
Jesteśmy już zorganizowani, choć nie koniecznie pod kątem foto.

niekoniecznie pod kątem foto.. i do tego cały czas zmierzam.

Piotr_J napisał(a):
Nasz zakres działania jest zatem inny, bo dużo szerszy.

O tym, że e-Kwidzyn działa w wielu innych dziedzinach i dla mieszkańców miasta wiem i wspominać chyba nie musiałem.. bo nie tego mój wywód dotyczył.

Piotr_J napisał(a):
Nie jest to prawda. Foto-Kwidzyn jest grupą nieformalną zrzeszoną w ramach KTK.

Formalna, nieformalna, dla mnie to w tym przypadku nie ma znaczenia. Działają i tyle..

Piotr_J napisał(a):
Widzę, że brakuje Ci życia stadnego. Szkoda, że nie pokazałeś tego wczoraj.
KrzaQ napisał(a):
Nie było Cie też wczoraj, mimo, że osobiście Cię o to prosiłem

napisałem, że siły wyższe mnie zatrzymały i tłumaczyć więcej się nie będę. A co do tej "prośby" KrzaQ, to brzmiało to jak coś w stylu "jak chcesz polatać z aparatem to polataj sobie, może coś od ciebie weźmiemy".

Piotr_J napisał(a):
Zabroń wszystkim działalności bo byłeś pierwszy.

napisałem coś o zabranianiu :?: Pisałem o tym, że oni szybciej wykorzystali możliwości i widać tego efekty.

Piotr_J napisał(a):
Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś powalczył o tą działkę. Tylko nie słowami a zdjęciami.

Sam mam działać? Samemu nic nie zdziałam. Cały czas piszę o tym, żeby działać wspólnie.

Piotr_J napisał(a):
Wyczuwam mieszaninę kpiny, wzgardy i niezrozumiałego wywyższania się.

ja tego nie wyczuwam.. proponuję zachować trochę dystansu do tych słów.

KrzaQ napisał(a):
jedyne co mi przychodzi do głowy to zjechać Cię jak szmacianą lalę
liczyłem na słowa krytyki, ale nie na obraźliwe słowa.. może jestem zbyt "wrażliwy" :roll:

KrzaQ napisał(a):
Każda grupa, formalna czy nie, jest tak prężna jak jej członkowie i nie ważne kto jest pierwszy.
miałem na myśli sam fakt, iż Foto-Kwidzyn podjęli organizację pierwsi natomiast e-Kwidzyn (z założenia miał mieć więcej wspólnego z fotografią) nie podjął kroków w kierunku utworzenia sekcji foto, ale dawał możliwości na "plenerach", których liczba raz do roku wg mnie jest za mała[wiem.. nie byłem na żadnym... jeszcze.]

KrzaQ napisał(a):
na żadnym z dotychczas organizowanych przez nas spotkań fotograficznych Cie nie widziałem
fakt, w 2007 dowiedziałem się za późno, że organizowany jest wypad w plener, a w październiku zeszłego roku nie byłem w Kwidzynie.

KrzaQ napisał(a):
A teraz narobiłeś smrodu wokół e-kwidzyn

myślę, że prędzej "smrodu" narobiłem wokół siebie..

KrzaQ napisał(a):
Skoro przeczytali to na e-kwidzyn to uznali to za oficjalne stanowisko stowarzyszenia albo, co równie prawdopodobne jako próbę ataku i podważenia ich autorytetu.
Foto-Kwidzyn jest silną grupą, ludzi, którzy znają się więcej lub mniej na tym co robią i żadnego autorytetu tu nie podważam, nikogo nie atakuję, a stwierdzam tylko fakt, iż potrzeba chyba galerii e-Kwidzyn jakiegoś wyodrębnienia sekcji fotograficznej.

KrzaQ napisał(a):
Para poszła w gwizdek kolego nowm.

nie rozumiem Waszego napięcia! Jakbym napisał coś oczerniającego e-Kwidzyn albo Foto-Kwidzyn lub pisał samą nieprawdę.. Więc o co Wam chodzi?

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, o 19:34 

nowm napisał(a):
nie rozumiem Waszego napięcia!

ja natomiast rozumiem
plan zacny
ludzie chetni, ale uzyles slow i zwrotow zbyt mocnych nawet jak na moj gust :D
wywnioskowalam z nich tylko niechec do FK za to ze byli pierwsi i ze wogole sa, a powinno raczej to byc uznanie, ze zdobyli sie na jakikolwiek krok i robia to co "zamierzyli"

zgadzam sie z Piotrem J
ja bardziej widze to jako polaczenie sil bo w koncu wszysatkim najbardziej zalezy na fotografowaniu, szlifowaniu warsztatu i na tym, zeby jak najwiecej interesujacych ujec bylo nasze :D (nieskromnie, wiem, ale nie jestem skromna ;] ) a nie dojdziesz do tego prowokujac do potyczek slownych

staraj sie na przyszlosc przeczytac to co masz zamiar wystawic na forum conajmniej 3 razy
ja tez mam problem, gdyz czesto pod wplywem emocji wyglaszam swoje racje i ciesze sie, ze sa ludzie ktorzy mi to wytykaja, wiec tez sie ciesz, ze inni chca cie nakierowac na wlasciwy tor w tej kwestii, nie ma co sie wsciekac

pozdrawiam
JA :-D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, o 23:26 

Zainteresowanych odsyłam tutaj -> http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?t=4606

Strefa czasowa: UTC + 1