Lukasz83r napisał(a):
Michał
A czy darowizne moze mi przekazac ktos kto nie jest ze mna w zaden sposob spokrewniony?
Powiedz mi ile ogolnie wynioslo Cie pozwolenie na budowe z wszystkimi formalnosciami bo ja znalazlem goscia ktory tak z grubsza to opisal.Prosilbymabys sie odniosl do tego:
Zakup projektu 1800
Badanie geotechniczne gruntu 450
Sporzadzenie mapki do celów projektowych 550
Projekt przyłacza energetycznego 350
Projekt przyłacza wodociagowego 350
Projekt przyłacza kanalizacyjnego 350
Projekt przyłacza gazowego 350
Adaptacja proj typowego instalacji gazowej wewnetrznej 150
Sporzadzenie projektu zagospodarowania działki i jego uzgodnienie 650
Adaptacja projektu budowl do warunków miejscowych 600
Adaptacja projektów branzowych 400
Opłaty ZUDT i pozostałe 250
O darowiznach nic Tobie nie napiszę, bo nikt mi nigdy nic nie darował.
Mnie nic nie wyniosło pozwolenie na budowę bo jeszcze się nie budowałem. Jestem projektantem a nie inwestorem.
Zakup projektu 1800 - mniej więcej, ceny 1700-2500 zł
Badanie geotechniczne gruntu 450 - to koszt jednego punktu badawczego. Jeżeli już się robi badania to sensownie jest zlecić przynajmniej 3 punkty badawcze. Badania nie są obowiązkowe
Sporzadzenie mapki do celów projektowych 550 - zgoda
Projekt przyłacza energetycznego 350 - nie jest wymagany do pozwolenia na budowę budynku
Projekt przyłacza wodociagowego 350 - nie jest wymagany do pozwolenia na budowę budynku
Projekt przyłacza kanalizacyjnego 350 - nie jest wymagany do pozwolenia na budowę budynku
Projekt przyłacza gazowego 350 - to leży gestii Zakładu Gazowniczego, Ty finansujesz gaz w obrębie swojej działki (instalacja wewnętrzna)
Adaptacja proj typowego instalacji gazowej wewnetrznej 150 - na naszym terenie praktyka jest taka, że projektant robi projekt od nowa, koszt kilkaset zł.
Sporzadzenie projektu zagospodarowania działki i jego uzgodnienie 650 i adaptacja projektu budowl do warunków miejscowych 600 - nikt tego nie rozbija cenowo bo i tak należy zrobić jedno i drugie spójnie. Koszt adaptacji jest zależny od ilości zmian w projekcie gotowym - 1700-2500 zł
Adaptacja projektów branzowych 400 - w zależności od ilości zmian, nie podam bo to za duże widły
Opłaty ZUDT i pozostałe 250 - jeżeli nie jest wymagany projekt przyłączy to tym samym nie ma opłaty ZUDT
Najczęściej wygląda to tak:
- zakup projektu gotowego - 1700-2500 zł
- koszt adaptacji - 1700-2500 zł (może być niższy gdy kupisz projekt gotowy bezpośrednio u projektanta)
- mapa od Geodety - 500-600 zł
- jeżeli zmian do projektu gotowego jest dużo to Starostwo może zażądać adaptacji części instalacyjnej - cena do nawet 2000 zł
...warto na tyle długo szukać wymarzonego projektu gotowego by zmian adaptacyjnych nie było wcale, lub były niewielkie.