Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pozwolenie na budowe.
PostNapisane: 26 czerwca 2013, o 06:27 

Witam.

Mam kilka pytan odnosnie rozpoczecia budowy wiec jezeli ktos bedzie znal odpowiedzi bylbym bardzo wdzieczny.

1.Ile kosztuje przeksztalcenie dzialki rolnej na budowlana?Dzialka 10 arów.
2.Ile kosz pozwolenie na budowe i jak dlugo sie czeka?
3.Ile kosztuje podlaczenie kanalizy i elektryki?
4.Przy kupnie dzialki ile kosztuja przepisy?Czy mozna pozyskac dzialke na zasadzie darowizny czy wtedy oplaty sa mniejsze?
Budowa na wsi pod Kwidzynem jesli to ma znaczenie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Pozwolenie na budowe.
PostNapisane: 26 czerwca 2013, o 06:46 
1. Zapytaj w UG.
2. Zapytaj w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego.
3. Tego nikt Ci nie określi poza wykonawcą, który obejrzy plany i miejsce, bardzo płynna wycena.
4. Tego dowiesz się u każdego notariusza.

PostNapisane: 26 czerwca 2013, o 07:06 

Gdzie o to wszystko zapytac to ja wiem tylko pytam bo moze ktos ostatnio mial stycznosc z czyms takim lub posiada taka wiedze.

PostNapisane: 26 czerwca 2013, o 08:24 

Jeśli chcesz jak najtaniej , to są specjalistyczne fora budowlane .
Jak chcesz zgodnie z literą prawa , to nigdy się nie po budujesz .
Łapówki przekroczą wartość budowy .

PostNapisane: 26 czerwca 2013, o 08:48 
Lukasz83r napisał(a):
Gdzie o to wszystko zapytac to ja wiem tylko pytam bo moze ktos ostatnio mial stycznosc z czyms takim lub posiada taka wiedze.
To nie rozumiem dlaczego nie zapytasz u źródła. :roll:

PostNapisane: 26 czerwca 2013, o 08:55 

1. Działki rolnej jako takiej nie przekształca się w budowlaną należy sprawdzić czy jest plan zagospodarowania przestrzennego a potem wyłączyć dany grunt z produkcji rolnej. Oczywiście wpływ ma tutaj klasa ziemi.
2. Samo pozwolenie nic nie kosztuje a należy wziąść pod uwagę koszty mapki, wyrysów i wypisów czeka się 90 dni.
3. Cena zależna od odległości mediów od działki i samego budynku od głównego przyłącza.
4. cenę można obliczyć na podstawie kalkulatora np. tego
http://www.rp.pl/narzedzia/calc_nieruchomosci.jsp

PostNapisane: 26 czerwca 2013, o 11:12 

Lukasz83r napisał(a):
Witam.

Mam kilka pytan odnosnie rozpoczecia budowy wiec jezeli ktos bedzie znal odpowiedzi bylbym bardzo wdzieczny.

1.Ile kosztuje przeksztalcenie dzialki rolnej na budowlana?Dzialka 10 arów.
2.Ile kosz pozwolenie na budowe i jak dlugo sie czeka?
3.Ile kosztuje podlaczenie kanalizy i elektryki?
4.Przy kupnie dzialki ile kosztuja przepisy?Czy mozna pozyskac dzialke na zasadzie darowizny czy wtedy oplaty sa mniejsze?
Budowa na wsi pod Kwidzynem jesli to ma znaczenie.

Jeżeli działka ma 10 arów to zakładam, że chcesz pobudować budynek mieszkalny jednorodzinny. Jeżeli tak, to:

1- Są dwa przekształcenia. Pierwszy ogólny - Gmina stwierdza (w planie miejscowym lub decyzji o warunkach zabudowy), że na danej działce można pobudować budynek, co samo w sobie czyni ją działką "z przeznaczeniem budowlanym". Drugie to faktyczne odrolnienie gruntu pod budynkiem oraz terenach utwardzonych (dojścia i dojazdy). Przy budynku mieszkalnym takie faktyczne odrolnienie nie jest związane z opłatami. Z przekształceniem działki z rolnej na budowlaną wiąże się również inna stawka podatku od nieruchomości i tutaj faktycznie konieczna jest wizyta w Urzędzie Gminy. Ale różnicy wielkiej w tych stawkach nie ma.

2-Wydanie pozwolenia na budowę budynku mieszkalnego nie podlega opłacie skarbowej. Od złożenia wniosku na wydanie pozwolenia czeka się 2-4 tygodnie. Oczywiście jeżeli złożony wniosek jest kompletny, a projekt budowlany wykonany prawidłowo. Nie pytaj o to w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego bo odeślą Ciebie do Starostwa. I nie słuchaj bzdur o łapówkach.

3- Przyłącze elektroenergetyczne o standartowej mocy dla budynku jednorodzinnego (12,5 kV) to obecnie koszt trochę powyżej 2 tysięcy zł. Koszt przyłącza wody i kanalizacyjnego jest zależny od długości, więc nie będę strzelał.

4- Nie pamiętam ile zostawiłem pieniędzy u Notariusza przy okazji kupna działki, ale wydaje mi się, że darowizna jest tańsza.

PostNapisane: 28 czerwca 2013, o 18:43 

Michał

A czy darowizne moze mi przekazac ktos kto nie jest ze mna w zaden sposob spokrewniony?

Powiedz mi ile ogolnie wynioslo Cie pozwolenie na budowe z wszystkimi formalnosciami bo ja znalazlem goscia ktory tak z grubsza to opisal.Prosilbymabys sie odniosl do tego:

Zakup projektu 1800
Badanie geotechniczne gruntu 450
Sporzadzenie mapki do celów projektowych 550
Projekt przyłacza energetycznego 350
Projekt przyłacza wodociagowego 350
Projekt przyłacza kanalizacyjnego 350
Projekt przyłacza gazowego 350
Adaptacja proj typowego instalacji gazowej wewnetrznej 150
Sporzadzenie projektu zagospodarowania działki i jego uzgodnienie 650
Adaptacja projektu budowl do warunków miejscowych 600
Adaptacja projektów branzowych 400
Opłaty ZUDT i pozostałe 250

PostNapisane: 28 czerwca 2013, o 22:42 

Lukasz83r napisał(a):
Michał

A czy darowizne moze mi przekazac ktos kto nie jest ze mna w zaden sposob spokrewniony?

Powiedz mi ile ogolnie wynioslo Cie pozwolenie na budowe z wszystkimi formalnosciami bo ja znalazlem goscia ktory tak z grubsza to opisal.Prosilbymabys sie odniosl do tego:

Zakup projektu 1800
Badanie geotechniczne gruntu 450
Sporzadzenie mapki do celów projektowych 550
Projekt przyłacza energetycznego 350
Projekt przyłacza wodociagowego 350
Projekt przyłacza kanalizacyjnego 350
Projekt przyłacza gazowego 350
Adaptacja proj typowego instalacji gazowej wewnetrznej 150
Sporzadzenie projektu zagospodarowania działki i jego uzgodnienie 650
Adaptacja projektu budowl do warunków miejscowych 600
Adaptacja projektów branzowych 400
Opłaty ZUDT i pozostałe 250

O darowiznach nic Tobie nie napiszę, bo nikt mi nigdy nic nie darował.

Mnie nic nie wyniosło pozwolenie na budowę bo jeszcze się nie budowałem. Jestem projektantem a nie inwestorem.

Zakup projektu 1800 - mniej więcej, ceny 1700-2500 zł
Badanie geotechniczne gruntu 450 - to koszt jednego punktu badawczego. Jeżeli już się robi badania to sensownie jest zlecić przynajmniej 3 punkty badawcze. Badania nie są obowiązkowe
Sporzadzenie mapki do celów projektowych 550 - zgoda
Projekt przyłacza energetycznego 350 - nie jest wymagany do pozwolenia na budowę budynku
Projekt przyłacza wodociagowego 350 - nie jest wymagany do pozwolenia na budowę budynku
Projekt przyłacza kanalizacyjnego 350 - nie jest wymagany do pozwolenia na budowę budynku
Projekt przyłacza gazowego 350 - to leży gestii Zakładu Gazowniczego, Ty finansujesz gaz w obrębie swojej działki (instalacja wewnętrzna)
Adaptacja proj typowego instalacji gazowej wewnetrznej 150 - na naszym terenie praktyka jest taka, że projektant robi projekt od nowa, koszt kilkaset zł.
Sporzadzenie projektu zagospodarowania działki i jego uzgodnienie 650 i adaptacja projektu budowl do warunków miejscowych 600 - nikt tego nie rozbija cenowo bo i tak należy zrobić jedno i drugie spójnie. Koszt adaptacji jest zależny od ilości zmian w projekcie gotowym - 1700-2500 zł
Adaptacja projektów branzowych 400 - w zależności od ilości zmian, nie podam bo to za duże widły
Opłaty ZUDT i pozostałe 250 - jeżeli nie jest wymagany projekt przyłączy to tym samym nie ma opłaty ZUDT

Najczęściej wygląda to tak:
- zakup projektu gotowego - 1700-2500 zł
- koszt adaptacji - 1700-2500 zł (może być niższy gdy kupisz projekt gotowy bezpośrednio u projektanta)
- mapa od Geodety - 500-600 zł
- jeżeli zmian do projektu gotowego jest dużo to Starostwo może zażądać adaptacji części instalacyjnej - cena do nawet 2000 zł

...warto na tyle długo szukać wymarzonego projektu gotowego by zmian adaptacyjnych nie było wcale, lub były niewielkie.

PostNapisane: 29 czerwca 2013, o 05:00 

Nie zapomnijcie o wjeździe na posesję ;)

— Oscar Wilde

PostNapisane: 30 czerwca 2013, o 08:35 

warzek napisał(a):
Nie zapomnijcie o wjeździe na posesję ;)

Nie często ludzie mają swoje działki przy drodze krajowej czy wojewódzkiej, stąd faktycznie zapomniałem. Najczęściej nowa zabudowa jest jednak przy drodze gminnej, a wtedy w praktyce można o nim zapomnieć - tzn. Inwestor może, projektant nie powinien. Gdy droga z której robimy zjazd ma status drogi publicznej, zarządca drogi wydaje pozwolenie na lokalizację zjazdu. W praktyce GDDKiA oraz Zarząd Dróg Wojewódzkich (drogi krajowe i wojewódzkie) żądają projektu zjazdu wykonanego przez projektanta drogowca. Starostwo i Gminy już nie (drogi powiatowej i gminne). Tak więc najczęściej kończy się na rysunkach wykonanych przez projektanta budynku i nie wiąże się z dodatkowymi kosztami (przynajmniej u mnie).

PostNapisane: 30 czerwca 2013, o 16:25 

Michal

Dziekuje bardzo za fachowa odpowiedz:)

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1