Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie retoryczne
PostNapisane: 29 września 2009, o 23:48 
Cytuj:
"Gdyby wasz koleżka Romek najpierw upił a potem pobawił się doodbytniczo z waszą 13-letnia córką? Czy macie nasrane w tych waszych głowach?!"

To pytanie zadał europoseł Marek Migalski i wcale mu się nie dziwię mimo ostrości wypowiedzi.
Obserwujemy żenującą batalię o ulżenie w cierpieniach reżysera Romana Polańskiego przetrzymywanego w szwajcarskich kazamatach.
Fakty są znane: relacja 13-letniej dziewczyny, oraz relacja Polańskiego. Okazuje się, że pedofil pedofilowi nierówny.
Jednego dnia zderzyły się w Polsce dwie informacje na temat pedofilii. Sejm zaostrzył kary za pedofilię, a nawet za mówienie o niej, ze nie jest ona czymś zdrożnym. Tego samego dnia rozpoczęły się lamenty nad „szykanowaniem” Romana Polańskiego za uprawianie seksu z 13-letnią dziewczynką.
Polański przyznał się do czynu, lecz z lęku przed odpowiedzialnością, kpiąc sobie z wymiary sprawiedliwości zwiał przed nim.

Kto nie lubi filmów Polańskiego? Ale czy wybitny talent artysty stawia go ponad prawem?
Znamy wielu wybitnych artystów przestępców, którym rezerwujemy należne im miejsce w historii sztuki, ale jeśli na to zasłużyli to i miejsce w pudle.
Ze zgrozą obserwuję kompromitację ministrów polskiego rządu, którzy wespół ze swymi francuskimi kolegami demonstrują lekceważenie prawa , przy tej okazji głosząc afirmację „nowej” moralności. Powtórzyłbym tu pytanie już nie retoryczne: "A gdyby Romek pobawił się z waszą córką?"
Ta sprawa przypomina wiele innych przypadków, gdy kogoś wybitnego i znanego prawo nie obowiązuje. Pamiętamy: zwalniającą od odpowiedzialności „pomroczność jasną” Wałęsowego syna, który w warunkach recydywy rozbijał się pijany bezkarnie po Warszawie, albo starania Andrzeja Wajdy o zatuszowanie udziału córki w sprawie zabójstwa Bartłomieja Frykowskiego w jej mieszkaniu
Cytuj:
. kiedy córka znanego reżysera była zamieszana w morderstwo. Wychodzi na to że Bartłomiej Frykowski (nomen omen) sam się dźgnął nożem przeszedł kilka kroków wytarł nóż do czysta (nie było żadnych śladów linii papilarnych) i dogorywał w spokoju.

Czy członkowie elit politycznych i artystycznych to nadludzie ponad prawem obowiązującym nas wszystkich?
Sprawa wybitnego artysty kina Romana Polańskiego pokazuje jak głupiejemy przyznając takim ludziom specjalne uprawnienia lekceważenia prawa. Ich miejsce jest w zasłużonych annałach historii sztuki, a jak na to zasłużą, to i w kryminale.

PS. Jako stary „garownik”, gdybym już miał taki wybór to marzyłbym o pudłowaniu w Szwajcarii. Coś o tym wiem, bo opowiadał mi o tym klient tamtejszego ula, co zresztą tu opisałem.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2009, o 07:34 
No cóż. Kolejny raz widać, że świat dzieli się na obywateli i obywateli. W podobnej sytuacji była Otylia J., która pomimo tego, że zabiła brata nie poszła za #. Popłakała trochę i sąd uznał, że już się dziewczyna wycierpiała. Sławni ludzie, którzy czymś się zasłużyli stoją ponad prawem, a szary obywatel "za cukierka" pójdzie siedzieć.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2009, o 08:07 

Mikrus napisał(a):
W podobnej sytuacji była Otylia J

Porównanie chyba nie na miejscu. :???:
Z tego co czytałem, to z Polańskim nie jest tak do końca wszystko oczywiste. Pozew z powództwa cywilnego został przez poszkodowaną wycofany lata temu (zapewne pod wpływem argumentu z wieloma zerami), ale proces karny trwa, a w USA przedawnienia nie ma. Szwajcaria chce wydać filmowca, ale wg ich prawa sprawa się przedawniła i w zasadzie nie podstaw do ekstradycji. Pogmatwane to. I obrzydliwe.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2009, o 09:27 
Ja już pisałem to na innym forum i jako, że nie chcę znowu się denerwować to tylko podsumuje.

Jakby ktoś z nas coś takiego odwalił to od razu na głowie miałby InterPol a społeczeństwo lokalne zgotowałoby nam i naszej rodzinie lincz w stylu dzikiego zachodu.
W mamrze nie przeżylibyśmy 2 miesięcy bo "chłopacy" zgotowali by nam niezłe igrzyska (polecam Nie Sąd Cię skarze pedofilu )

Polański "zmacał" 13latkę mając 45 lat i potem uciekł z kraju by uniknąć odpowiedzialności. Przez 30 lat udawał, że nic się nie stało a teraz wielkie zdziwko, że wreszcie ktoś mu mu się do zadka zabrał.

Do mamra z nim... może napisze sequel do "Skazani na Shawshank" albo "Prison Break"

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2009, o 11:18 

Tak sobie myślę, że gdyby to był katolicki ksiądz, a nie reżyser z Oskarem, to media już dawno zrobiłyby z niego mielonkę, a tak nawet Krzysztof "ąę" Zanussi gotowy jest dziecko nazwać kur&%, by wybielić swojego kolesia.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2009, o 11:26 

Corzano, k...a to rodzaj charakteru :D
On nazwał ją prostytutką :)Swoją drogą ciekawe jak długo bym posiedział na wolności za taki numer dzisiaj.
Inna bajka, że w tamtych czasach takie numery nie były aż tak nadzwyczajne.
nie bronię go tutaj, ale po tylu wycieczkach do tego kraju (posiadając tam dom)
można się spodziewać spokojnego wjazdu, a tu pach :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2009, o 12:24 
Jakby to był ksiądz katolicki to byśmy w ogóle o fakcie się nie dowiedzieli.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2009, o 19:09 
canario napisał(a):
Jakby to był ksiądz katolicki ...
Przewrotnie opisał to [url=http://www.rp.pl/artykul/371003_Magierowski__Bronmy_ksiedza_Polansky_ego___.html]Marek Magierowski
[/url].

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2009, o 20:03 
Dawno się tak nie uśmiałem :)

Strefa czasowa: UTC + 1