Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Martwe dziecko w reklamówce
PostNapisane: 27 października 2006, o 07:17 
O2.pl

Cytuj:
Zawiniętego w reklamówkę i worek foliowy nieżyjącego noworodka płci żeńskiej znalazł w koszu na śmieci na osiedlu XXX-lecia w Kluczach (powiat olkuski) jeden ze śmieciarzy - informuje "Dziennik Polski".

Mężczyzna powiadomił policję około godz. 11.45. Po dwóch minutach na miejscu pojawili się funkcjonariusze i pogotowie. Lekarz stwierdził zgon. Dziewczynka miała w ustach knebel zrobiony ze zwiniętej bielizny.

Okoliczny teren przeszukiwało dwudziestu funkcjonariuszy z komisariatów z Klucz, Olkusza i Wolbromia. W akcji brały również udział dwa psy przewodnicy. Szukano śladów, bowiem jedna z wersji zakłada, że dziecko mogło urodzić się w pobliskim lesie. Świadczyły o tym ślady na ciele dziewczynki - relacjonuje gazeta.

- Dysponujemy wykazem wszystkich matek, które miały termin porodu w tych dniach. Robimy także rozpoznanie w okolicznych blokach - powiedział komendant policji w Kluczach asp. sztab. Stanisław Marchewa. - 95 proc. tego typu przypadków jest wykrywalnych. Najlepiej by było, gdyby matka dziecka zwróciła się do nas sama - dodał.

"Dziennik Polski" przypomina, że przed kilkoma laty w Bukownie, zimą, w pobliżu dworca PKP znaleziono w plastikowej torbie dziewczynkę, która w trakcie reanimacji zmarła w olkuskim szpitalu. Matką okazała się niespełna 20-letnia mieszkanka Bukowna. W trakcie jej poszukiwania inna kobieta przyznała się do porzucenia dziecka w lesie w okolicach olkuskiego Osiedla Młodych.

- Każda matka, która nie ma możliwości wychowania dziecka, może je zostawić w szpitalu, bądź tu przywieźć. Może to zrobić nawet pozostawiając dziecko u portiera w bramie - mówi lekarz z oddziału ginekologiczno-położniczego w olkuskim szpitalu. Przed dwoma laty miał tu miejsce taki przypadek.

Kurcze, taką matkę nie matkę chyba bym zatłukł, co te dziecko jej zrobiło? Że urodziło się?

Tyle małżeństw czeka na adopcję, wiadomo że taki noworodek, z góry przepraszam za porównanie, ale by sie rozszedl jak świeże bułeczki. Przecież mogła urodzić w szpitalu i je zostawić, na pewno by znaleźli rodzinę dla tego dziecka, a co by było jakby miała powikłania itp, zmarła by razem z nim.

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2006, o 11:27 

To jest najzwyczajniej w świecie patologia i nic nie usprawiedliwia takiego czynu.
dla mnie dziecko jest największym sensem życia i gdybym nie mogła mieć własnego to z radością przyjełabym i otoczyła miłością cudze.jeżeli tak bardzo nie chciała mieć jeszcze (albo już kolejnego) dziecka to za przeproszeniem po co właziła na faceta(albo on na nią)?? Niestety-pewne czynności obardzczone są konsekwencjami!! moim zdaniem powinni ja zaszyć albo wykastrować i już!!

Tytuł: karać
PostNapisane: 27 października 2006, o 13:06 

karygodne to za mało powiedziane
niektórzy ludzie nie mogą mieć włanych dzieci , choć bardzo ich pragną...a tu takie coś!!!!!!!!!
jakim prawem odebrała życie ??????
nie mogę słuchać nawet o takich sytuacjach....

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2006, o 13:20 

Trudno zrozumieć kobietę robiącą coś takiego lecz z medycznego punktu widzenia
matka po porodzie może być w szoku i zabić dziecko.
Kodeks Karny w artykule 149 mówi
Cytuj:
    Art. 149. Matka, która zabija noworodka pod wpływem silnego przeżycia związanego z przebiegiem porodu, znacznym zniekształceniem dziecka lub ze szczególnie trudną sytuacją osobistą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

W praktyce wygląda to tak, że matki takie nie są karane.
Moim zdaniem słusznie.

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2006, o 14:31 
Cytuj:
Moim zdaniem słusznie.

Nie wierzę po prostu :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

A co z takimi co celowo to zrobiły, uniewinnić bo powiedziały że były w szoku i nie pamiętają co się stało :?: :?: :?:

Nie wiedziała że będzie rodzić, przecież kobieta czuje to dużo dużo wcześniej. To nie jest jak piardnięcie, czyli moment i wykonujemy czynność. Poród, a w sumie czas do porodu trochę trwa. Nawet pare i parenaście godzin.

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2006, o 15:00 

Adamo, dyskusje na temat szoku poporodowego, motywów jakimi się kierują matki
zabijające swoje nowo narodzone dziecko i wszystkiego co z tym związane prowadzone
były od zawsze. Prawo jest równe wobec wszystkich a udowodnienie świadomego
działania w takiej sytuacji jest praktycznie niemożliwe. Skoro fachowcy, psychiatrzy, lekarze
udowodnili istnienie jednostki chorobowej jaką jest szok poporodowy łatwo zbrodniczej matce
schować się za artykułem 149 Kodeksu karnego.
Jeśli prawodawca zmieni brzmienie tego artykułu wszystkie kobiety zabijające swoje dzieci
będą trafiały na przykład na 20 lat do paki nie zależnie czy zabijały świadomie czy pod wpływem szoku.

Odsyłam do lektury na ten temat. Sporo jest tego w sieci.

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2006, o 21:05 
Może masz rację, ale z punktu medycznego PO porodzie jak wspomniałeś. Natomiast co przed? Jak ona się zachowała przed porodem, doskonale wiedziała że bedzie rodziła. Jeszcze szoku nie ma po porodowego. Jest świadoma w pełni.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2006, o 08:48 

Wiecie co ja też nie kochałam mojej córci od zaraz i przez pewien czas zajmowałam się bo tak musiało być (chociaż denerwowało mnie to bardzo). Ale nigdy przenigdy nie wpadłabym na pomysł żeby się jej w jakikolwiek sposób pozbyć. Ta kobieta to nie matka poprostu to cyborg pozbawiony uczuc wyższych i nic absolutnie nic jej nie usprawiedliwia. A szok poporodowy to kolejna jednostka chorobowa wymyślona na potrzeby wygodnych i cywilizacji tak jak pomroczność jasna. Masz to kochaj ,nie chcesz kochać to oddaj inni pokochają .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2006, o 09:00 

ja nie rozumiem takiego wytłumaczenia jak szok poporodowy.
jak urodziłam naszego Kubusia to był to najpiękniejszy moment w moim życiu, taka mała,bezbronna kruszynka wreszcie znalazła się w moich ramionach i mimo że na samym początku fakt iż jestem w ciązy był dla nas największą tragedią to nie oddalibyśmy go za rzadne skarby świata!!! dla mnie nic nie tłumaczy takiego czynu!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2006, o 09:40 

wlasnie przeczytalem newsa na onecie: http://wiadomosci.onet.pl/1427640,11,item.html

i musze przyznac ze jestem w szoku! czy my naprawde jestesmy "ludzmi" czy juz tylko tak na siebie mowimy?

Strefa czasowa: UTC + 1