Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2006, o 22:20 
Przyjaciel forum

:mrgreen: hehe, śmieje sie, bo jestem wesołym człowiekiem, ale przyznam się szczerze, że lekko "podniosło mi się cisnienie", po przeczytaniu Twojej "opini", przez chwile ostudziłeś moje zapały do nowej galerii, ale już po chwili wpadłem na genialny pomysł, jaki?... to wyjdzie z czasem samo :)

Pozdrowioneczka

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2006, o 12:24 

No i o to chodzi :one:

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2006, o 23:36 

witam :)

jako ze na temat fotografii bylo juz wiele powiedziane (swiatlo, ekspozycja, kompozycja .....) z opiniami sie zgadzam :) nie wystarczy pstryknac pare fotek ott tak sobie, robiac zdjecie powinienes wiedziec dlaczego skierowales w tę a nie inna strone obiektyw, co chesz przekazac ludziaom ogladajacym zdjecie :) takich pytan mozna sobie zadac 1000 ale mniejsza juz o to

sprawa nastapna to sprzet i jego wykozystanie, same foty sa niedoswietlone zapewne tryb AUTO, niestyty automatyka czesto zawodzi w swojej malej przygodzie z fotografia zawsze wolalem uzywac MANUALA fakt ze 50% zdjec byla zrypana ale z czasem doswiadczenie roslo a statystyki sie poprawialy :) wtedy zwraca sie uwage na inne rzeczy niz tylko na to kiedy nacisnac spust migawki :)

teraz troche o technice, robiac fotografie na cyfrowkach staram sie uzywac najwkeiszej rozdzielczosci jaka moge osiagnac na sprzecie (bez interpolacji) fote zawsze mozna zmniejszyc ale z powiekszeniem juz nie tak latwo! te fotki sa dosyc slabe jesli chodzi o jakosc (nie technika) spora kompresja, bardzo nieladne krawedzie :(

i ostatnia sprawa :) ktos powiedzial ze obrobka fotek w programach graficznych nie przynisie rewelacji :)

ponizej efekt malej korekty bez zaglebiania sie szczegoly tak na chybcika (foto)
Obrazek

a co do samej galerii to troche nie trafia w moje gusta, wielkie przyciski i szara kolorystyka to nie to co misie lubia najbardziej :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2006, o 09:34 

lord vader napisał(a):
i ostatnia sprawa ktos powiedzial ze obrobka fotek w programach graficznych nie przynisie rewelacji

Tutaj musze się zgodzić. Obróbka fotografi to podstawa, i może ona przynieść olbrzymie korzyści.
Jeżeli chodzi o mnie, to prawie każda fotka zawsze trafia do PhotoShopa. Wyrównanie poziomów, kadrowanie czy zmiana kontrastu to normalna sprawa. To właśnie potęga fotografii cyfrowej.

Tak na marginesie to do obróbki zdjęć polecam PhotoShop CS2 :-D

Załączniki:
Komentarz: Usunięta lampa, zmiana nieba - całość zajeła 5 minut.
wierza.jpg
wierza.jpg [ 49.2 KiB | Przeglądane 6011 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2006, o 12:00 
Przyjaciel forum

lord vader, Trytonit chyba macie racje może pobawie się jakimś programem graficznym, może coś sie uda polepszyć.

Następnym razem jak bede robił fotki to będę brał pod uwage wasze wszystkie spostrzeżenia (nie tylko lord vader i Trytonit ), bo faktycznie popełniłem sporo błędów, ale to tylko dlatego, że wcześniej ich nie widziałem i bardzo sie cieszę, ze pomogliście mi je dostrzec, może kiedyś się naucze robić porządne fotki :-D

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2006, o 13:21 

@Trytonit :) ja jestem zdania ze fotki nalezy tylko poprawiac a nie modyfikowac :) tak wiec lampy bym nie usuwal ale ew. wykadrowal lub inna fote strzelil :) ale sa takie sytuacje ze fotki nie da sie powtorzyc jedne co pozostaje to szperanie przy niej ale wtedy mozna byc posadzonym o manipulacje, fotomontaz, klamstwo itp. :) ale wlasnie korekcja barw, ostrosc, swiatlo, kontrast, poziomy to podstawa przy poprawianiu fotek i nie tylko z cyfrowek.

Co do Photoshopa CS2 to strasznie zamula kompa :) wersja 7.0 (to ta przed CS) znacznie lepiej smiga a jeslic chodzi o obrobke fotografii to praktycznie niczym sie nie rozni, narzedzia te same :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2006, o 00:17 

Cytuj:
Co do Photoshopa CS2 to strasznie zamula kompa wersja 7.0 (to ta przed CS) znacznie lepiej smiga a jeslic chodzi o obrobke fotografii to praktycznie niczym sie nie rozni, narzedzia te same

Zgadzam się, PhotoShop CS2 strasznie się "zmula", ale ma parę bardzo fajnych funkcji których brakuje mi w PS 7.
Generalnie kwestia wyboru. Mimo wszystko uważam że grzech nie wykorzystać możliwości które daje fotografia cyfrowa. :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2006, o 00:21 

drosik napisał(a):
Następnym razem jak bede robił fotki to będę brał pod uwage wasze wszystkie spostrzeżenia (nie tylko lord vader i Trytonit ), bo faktycznie popełniłem sporo błędów, ale to tylko dlatego, że wcześniej ich nie widziałem i bardzo sie cieszę, ze pomogliście mi je dostrzec, może kiedyś się naucze robić porządne fotki

Dorsik. Nie twierdze że jestem mistrzem czy jakimś guru fotografii. Ale..... :mrgreen:
Ale jak będziesz miał ochotę to z szczerej chęci pomogę w obróbcę zdjęcia. Uważam że uwagi "osoby patrzącej obok" są bardzo cenne i wnosza dużo do końcowego rezulatatu.

Pozdrawiam.
P.S
Drosik masz tyle fotek starego Kwidzyna może wybierz parę fajnych i wrzuć do galerii pod "Dawny Kwidzyn" :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2006, o 08:08 

Trytonit napisał(a):
pomogę w obróbcę zdjęcia.

... i ja też. Ekspertem nie jestem ale przy pomocy darmowego GIMP'a i również darmowego googlowego programiku Picasa co nieco potrafię.

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2006, o 08:15 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
również darmowego googlowego programiku Picasa

picassa edytuje zdjęcia tylko "sama w sobie" fizycznie nie rusza zdjęcia, więc efekt jest tylko w samej przeglądarce, a jeżeli chodzi o gimpa, to nie wiem, nie mam go, ale sprawdze :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2006, o 09:30 

drosik napisał(a):
picassa edytuje zdjęcia tylko "sama w sobie" fizycznie nie rusza zdjęcia

ale posiada funkcję Save a copy... która zapisuje zdjęcie w obrobionej postaci :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2006, o 09:48 
Przyjaciel forum

Piotr_J,
:o :roll: nie wiedzialem o tym, człowiek sie całe życie uczy, dzieki za podpowiedź, w picassie mozna dość ładnie wykonatrstować fotki :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1