Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 53:15 BEREK
PostNapisane: 6 listopada 2006, o 20:46 

53:15 BEREK to tytuł filmu nakręconego przez kwidzyniaka, Piotra Matysiaka (ur 1982). Ciekawostką filmu jest to, że wszystkie sceny, poza jedną w Tczewie, były kręcone w naszym mieście, Kwidzynie. Reżyserem filmu jest wspomniany wcześniej Piotr Matysiak.
W filmie grają zarówno kwidzyniacy, jak i zawodowi aktorzy: Magdalena Kumorek, Michał Lewandowski, Julia Chabroszewska i Robert Kasprzycki (chociaż ten ostatni aktorem nie jest)
Z filmem związany jest Adam Karaś (dyrektor teatru alternatywnego Scena 2 w Kwidzynie). Film był wyświetlany na różnych festiwalach (niestety nie pamiętam jakich, bo to audycja radiowa była) i zebrał dobre recenzje.

Sam Piotr ma jeszcze na koncie album fotograficzny popełniony w 2004 roku.
„Rozcięta Pocztówka”

Krótkie streszczenie trwającego 56 minut filmu:

Kontrowersyjny film młodego, debiutującego twórcy opisujący rzeczywistość w nieco inny niż przyzwyczaiły nas do tego amerykańskie produkcje sposób, dobra propozycja dla miłośników polskiego nurtu off. Czterech bohaterów, cztery ucieczki. Każdy ucieka na swój własny sposób: od lęku, smutku, beznadziei.... Nowelowa historia o nie radzeniu sobie z problemami teraźniejszości, niesprawiedliwością realnego świata „53:15 Berek” jest dramatem psychologicznym przedstawiającym świat w subiektywny sposób, pozostawiającym możliwość wielorakiej interpretacji. Film traktuje o uczuciach i stanach emocjonalnych, zagłębia się w intymne sfery psychiki, które na co dzień każdy z nas próbuje ukryć i pozostawić tylko dla siebie. Fakt, iż z czterech ucieczek pozornie udaje się tylko jedna, a cała historia kończy się w przewrotny nieco nierealny sposób, pozostawia w odbiorcy uczucie niepokoju intelektualnego.

Myślę, że warto film zobaczyć (ktoś ma albo wie skąd zdobyć) i trzymać kciuki za Piotra!

Ostatnio edytowano 6 listopada 2006, o 21:22 przez Bombka, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2006, o 20:55 
Przyjaciel forum

własnie chciałem dzis napisać posta o tym filmie na naszym forum, bo usłyszałem jakiś wycinek reportażu w TV Kwidzyńskiej, ale widze, że Bombka była szybsza :)
Świetna robota Bombka :) a Panu Piotrowi Matusiak zycze dalszych sukcesów i szczerze gratuluje.

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2006, o 21:05 

hehehe... a dzajant wybierała się na ten filmek ale w reżyserii Piotra Matysiaka

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2006, o 21:17 

Jarkum, miło cię "widzieć" po dłuższej przerwie.
Co do tej literówki w nazwisku, to nie było przypadkiem.
Tak mówiła kobieta w radiu, ale masz rację. Ten Kwidzyński to będzię Matysiak :!:

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2006, o 21:22 
Przyjaciel forum

a TV Kwidzyńskiej własnie mówili Piotr Matys :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2006, o 21:26 

drosik napisał(a):
a TV Kwidzyńskiej własnie mówili Piotr Matys

No właśnie, a pewien serwis filmowy podaje nazwisko Matusiak, dlatego wcześniej tak napisałam.
Ahh, te media :evil: Tylko dezinformację wprowadzają!

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2006, o 21:32 
Przyjaciel forum

haha to niezle..a moze zaraz sie okaze ze to sa 4 rozne filmy niczym te 4 historie z filmu :P

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2006, o 21:42 
Przyjaciel forum

ale wiecie, to chyba bedzie Matysiak Piotr, bo wydaje mi sie, kojarze go z twarzy, że chodził do SP6, więc odszukałem go na liście absolwentów z tego rocznika :D http://www.sp6.kwidzyn.pl/absolwenci/absolwenci.html

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2006, o 21:47 

No to w takim układzie jest mi niezmiernie miło :-D

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2006, o 23:22 

malgos napisał(a):
Jeszcze zaraz się okaże że pół forum było w "szóstce"

ja nie :P
PS. malgos może by tak osobny wątek "do jakiej szkoly uczeszczales" :D

drosik napisał(a):
ale wiecie, to chyba bedzie Matysiak Piotr

to napewno jest Piotr Matysiak! mam zaproszenie to wiem :) a zaproszenia nie kłamią ;)

co do filmu naprawde warty oglądniecia... największe wrażenia zrobiły na mnie ujęcia pokazujące nasze miasto... m.in. dworzec pkp i poczte głowną.Natomiast ujęcia w Tczewie były pokazane na tym wiadukcie chyba kolejowym :)

Przed rozpoczeciem filmu wystapił kwidzyński zespół "Przebieralnia".

To chyba tyle co moge napisać, Bombka wkleiła streszczenie więc tylko od siebie moge dodać że Adam Karaś grał złego męża.I uważam ze bardzo dobrze zagrał swoją rolę...

Bombka napisał(a):
(ktoś ma albo wie skąd zdobyć)

były 2 tv: kamena i vectra może w którejś pokaża? w kamenie w niedziele wieczorkiem puszczają niezależne filmy wiec trzeba lookać...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano 6 listopada 2006, o 23:33 przez dzajant, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2006, o 00:04 

Bombka napisał(a):
Szkoda, że jakoś się nie zgrałyśmy. Chętnie poszłabym z tobą i obadała materiał filmowy.

a miałam cie na myśli ale jakoś tak wyszło ze bratowa poszła ze mna na zaproszenie a niewiedziałam że tak bez problemu bedzie mozna wejsc, bo niebylo biletow

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2007, o 09:25 

Piotr Matysiak ze swoim filmem "53:15 Berek" zakwalifikował się do Konkursu Kina Niezależnego - 32. FPFF w Gdyni.

Cytuj:
W Konkursie Kina Niezależnego wystartuje 21 filmów. Kilka z nich znanych jest bardzo dobrze widzom licznych festiwali prezentujących ten rodzaj filmowej wypowiedzi. Będzie więc można obejrzeć m.in. głośną "Mannę" czy też najnowsze filmy Bodo Koxa, Bartosz Walaszek i Władysława Sikory. W gronie konkursowych prezentacji znalazł się też "Raj za daleko" Radosława Markiewicza, niedawny triumfator Konkursu Nowych Polskich Filmów na festiwalu Era Nowe Horyzonty.

Filmy w tym gronie oceniać będzie jury, któremu przewodniczyć będzie Piotr Łazarkiewicz, a towarzyszyć w tych pracach będą: Jarosław Kupść, Marta Siwek, Tomasz Szafrański i Andrzej Wolf.

Więcej można przeczytać na: http://tinyurl.com/2gpl5h

Hoki

Ostatnio edytowano 20 sierpnia 2007, o 09:39 przez hoki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, o 10:42 

bardzo fajnie!! ja filmu nie widzialam a bardzo bym chciala.....

czy moglabym skorzystac z zawartych tu informacji i napisac cos na temat tego filmu i jego autora w informatorze "Sto Procent" ?
za pozytywne rozpatrzenie sprawy dziekuje z gory :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, o 11:49 

Myślę, że jeśli podasz źródło informacji to nikt nie będzie miał nic przeciwko temu

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, o 20:59 

Przebieralnia:) Świetna kapela, ostatnio odkopałem ich demo, na które pan Krzysztofiak dał kase:) Stare dobre czasy:)

Strefa czasowa: UTC + 1