Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 stycznia 2010, o 12:58 
Wifi to wygoda. A temat bezpieczeństwa to zupełnie coś innego. Wifi trzeba umieć zabezpieczyć (co nie jest takie trudne). Problem w tym, że zazwyczaj nie robi się tego. A przynajmniej do momentu, w którym zauważy się, że sąsiad z mieszkania obok ściąga na naszym łączu torrenty.

Tytuł:
PostNapisane: 19 stycznia 2010, o 13:17 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
Nie wiem czemu wszyscy uparli się na WiFi pewnie moda
Nie do końca. Pierwszym argumentem za zastosowaniem Wifi była chęć przeniesienia komputera bez rewolucji w mieszkaniu, kucia i wiercenia scian, a niestety taki był układ mieszkania, że nie dało się pociągnąć kabli pod listwami. Było minęło. Teraz w chałupie w której mieszkam, ktoś kto tam robił generalny remont pomyślał o konieczności podłączenia TV wszędzi, włącznie z kuchnią i przedpokojami :609: ale niestety o internecie już nie :609: . Ja jak kończyłem remont też o tym nie pomyślałem, bo miałem już router Wifi z poprzedniego mieszkania :grinka: . Połączenie tych dwóch komputerów to była sprawa incydentalna i długo się nie powtórzy, a że kolega wykazywał się wiedzą w temacie, zapytałem korzystając z okazji.
Darek napisał(a):
Ja mam okablowane mieszkanie i ruter D-Linka, śmiga wszystko net, dyski sieciowe, drukarki i koputery, śmiga i to w dodatku stabilnie.
U mnie też wszystko śmiaga aż miło, tym bardziej, że w tej całej sieci mam aż 1 kompa :-D , docelowo w przyszłości 2 a góra 3. No i patrząc z drugiej strony łatwiej i wygodniej postawić routerek za jakieś 100 plnów niż ciągać kable po całej chałupie.
Darek napisał(a):
Najważniejsze, że jest bezpieczne i praktycznie niedostępne.
Ja mam filtrowanie maców, WEP i pewnie dla domorosłego nawet hakera jest to do obejścia w 5 minut ale po co? Ja na tym kompie nie mam nic tak ważnego.
Darek napisał(a):
telefonach i komputerach sąsiadów.
Ja mieszkam w takiej dziwnej okolicy, że sąsiadów mało a i znając ich już trochę mam wątpliwości co do ich umiejętności włamywania się do cudzych sieci.

Tytuł:
PostNapisane: 19 stycznia 2010, o 14:34 
Przyjaciel forum

reflexes napisał(a):
mam wątpliwości co do ich umiejętności włamywania się do cudzych sieci.

Życzę Ci z całego serca byś się z tym nie spotkał, ja jak mam chwilę czasu to podglądam nie zabezpieczone sieci sąsiadów. Ot tak tylko dla hecy :-D :-D :-D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 stycznia 2010, o 15:42 
Przyjaciel forum

U mnie nie ma niezabezpieczonych, nie mogę podglądać sąsiadek :(

Ja używam rutera Asus WL 530 gV2i 4 kompy po wifi w jednym czasie już chodziły. Nie narzekam na niego. Jakiś czas temu dałem za niego 100zł :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2010, o 10:14 
Przyjaciel forum

Było w tym temacie dużo pytań i odpowiedzi, nie było natomiast żadnego sensownego przykładu.

Oto jak sobie radzą bracia moskale, to nie żart to są działające (nie wiem czy jeszcze) aplikacje.

PS. wypisz wymaluj przypomina mi to pewną rozdzielnicę w pewnym domu w Kwidzynie :grinka: :grinka: :grinka:

http://www.biertijd.com/mediaplayer/?itemid=6435

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2010, o 11:04 

Darek napisał(a):
PS. wypisz wymaluj przypomina mi to pewną rozdzielnicę w pewnym domu w Kwidzynie :grinka: :grinka: :grinka:

Mi też przypomina pewną rozdzielnię,
tylko nie mogę skojarzyć w którym domu. ;) :-D :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2010, o 17:38 

Podbudowałem się nieco.
Jednak u mnie w pracy wygląda to 'trochę' lepiej :)
Acz fotka ze ścianą żółtych kabli zrobiła spore wrażenie...

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2010, o 13:02 

Podpinam się pod temat bo mam problem z którym męczę się już kilka dni i z pomocą zewnątrz na razie kiepsko :/
Tu opis całego problemu :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=254605#254605

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2010, o 14:49 
Przyjaciel forum

Wygląda jakby coś po stronie dialogu było nie tak-zaproś serwisanta i niech to sprawdzi na własnym sprzęcie, Czyżby sygnał był zbyt słaby? a może kabel lub wtyczka po drodze coś knoci?

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2010, o 15:21 

electro_nick napisał(a):
Wygląda jakby coś po stronie dialogu było nie tak-zaproś serwisanta i niech to sprawdzi na własnym sprzęcie, Czyżby sygnał był zbyt słaby? a może kabel lub wtyczka po drodze coś knoci?

sygnał jest ok , bo na kablowym routerze wszystko ładnie śmiga , a dialog ogólnie ma w ***** , sygnał do ich modemu jest a inne routery ich nie obchodzą (taką dostałem odpowiedz) mi już skończyły się pomysły i zostały 2 opcje
- szukać w mieście osoby która się tego podejmie
- sprawdzić na lepszych routerach (d-link itp.) albo z swoim routerem u kogoś kto posiada Dialog

Także po 3 dniach walki się poddałem , jedynie czekam na odpowiedz może jakaś nadzieja w necie na forach się pojawi

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2010, o 16:34 
Dwa miesiące temu zakupiłem i zamontowałem router D-link DIR 615 śmiga na Dialogu bez problemu.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2010, o 16:58 
stardust, Mam internet w Dialogu, miałem Edimaxa i podobne problemy co Ty. Po kilku dniach walki poddałem się i kupiłem nowy router teraz śmiga mi jak należy.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2010, o 17:17 
Zaktualizuj Firmware Routera.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2010, o 19:02 
Przyjaciel forum

MACIEKZB napisał(a):
miałem Edimaxa

Już miałem kupić Edimaxa jednak wybrałem Linksysa ( niektórzy mówią , że to mercedes wśród ruterków :-D ) , myślę że nie będę tego żałował.
canario napisał(a):
Zaktualizuj Firmware Routera.

Jeśli to tej pory wszystko chodziło dobrze to problem nie leży we frimware.

Może zam nadajnik WIFi wysiadł ????

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2010, o 19:26 
Przyjaciel forum

aszastra napisał(a):
Linksysa ( niektórzy mówią , że to mercedes wśród ruterków

Z jakieś 2-3 lata temu z kolegą "znawcą tematu", który twierdził coś podobnego zrobiliśmy, mała analizę. Jego piękny niebieski Linksys wieszał się nawet 1-2 razy w tygodniu. Za to mój poserwisowy Siemens chodził bez zwiechy praktycznie cały czas. Nie jestem w stanie określić kiedy poległ, bo zwyczajnie nie pamiętam. Ostatnio zakupiłem dla rodziców do netu z Vectry jakiegoś TP-linka i tez jak na razie bez zarzutu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1