Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: bez komentarza - zimowe IO
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 08:34 

Anna Jurkiewicz (łyżwiarstwo figurowe) - ostatnie, 30. miejsce wśród solistek
Natalia Czerwonka (łyżwiarstwo szybkie) - ostatnie, 36. miejsce w biegu na 1500 m
Sebastian Druszkiewicz (łyżwiarstwo szybkie) - ostatnie, 14. miejsce w biegu na 10 km
Maciej Biega (łyżwiarstwo szybkie) - ostatnie, 38. miejsce w biegu na 500 m
Katarzyna Woźniak (łyżwiarstwo szybkie) - ostatnie, 28. miejsce w biegu na 3000 m
Mateusz Ligocki (snowboard) - przedostatnie, 38. miejsce w halfpipie
Paulina Ligocka (snowboard) - trzecie od końca, 28. miejsce w halfpipie
Joanna Szulej i Mateusz Chruściński (łyżwiarstwo figurowe) - trzecie od końca, 18. miejsce w parach sportowych
Łukasz Szczurek (biatlon) - trzecie od końca, 85. miejsce w sprincie na 10 km
Patrycja Maliszewska (short track) - trzecie od końca, 29. miejsce w wyścigu na 500 m
Luiza Złotkowska (łyżwiarstwo szybkie) - trzecie od końca, 34. miejsce w biegu na 1500 m
Przemysław Domański (łyżwiarstwo figurowe) - trzecie od końca, 28. miejsce wśród solistów

Tyle wydano na przygotowania do igrzysk w Vancouver:
Polski Związek Narciarski - 12,01 mln zł
Polski Związek Biatlonu - 6,37 mln
Polski Związek Łyżwiarstwa Szybkiego - 6,07 mln
Polski Związek Snowboardu - 3,01 mln
Polski związek Saneczkowy - 1,2 mln
Polski Związek Łyżwiarstwa Figurowego - 0,86 mln

g@rczek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 09:24 
Przyjaciel forum

Jakiś czas przed igrzyskami fachowcy mówili, że reprezentacja Polski na Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Vancouver powinna być 3 osobowa (Kowalczyk, Sikora, Małysz).

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 09:34 
Przyjaciel forum

reflexes napisał(a):
powinna być 3 osobowa

Prawda ale reszta "sportowców" musiała by iść do pracy np: w sklepie, hurtowni itp. na co ani "sportowcy" ani działacze i reszta sfory nigdy nie pozwoli :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 09:37 

Można biadolić, ale trzeba też zwrócić uwagę, że nigdy polska reprezentacja nie wracała z tyloma medalami z ZIO. Trudno nie zauważyć dobrych występów indywidualnych biathlonistek, czy sztafety biegaczek. Saneczkarka i bobsleiści na tle tego, co oferuje im Polska także wypadli dobrze. Sięgnijcie pamięcią z jakimi rezultatami wracali Polacy w latach 90. i wcześniej. Oczywiście, ze może być lepiej - zawsze może.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 11:00 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):
Można biadolić, ale trzeba też zwrócić uwagę, że nigdy polska reprezentacja nie wracała z tyloma medalami z ZIO.
Kibic ze mnie żaden ale wydaje mi się, że około 30 mln złotych za 4 medale to troszke wygórowana cena. Śmiem również twierdzić, że znaczną część tej kwoty przetrawiła grupa działaczy, którzy tylko po to siedzą we wszelkich związkach.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 11:53 

reflexes napisał(a):
około 30 mln złotych za 4 medale to troszke wygórowana cena

A ile ich powinno być, by Cię zadowolić? :roll:

Obciachowa na tej olimpiadzie jest otoczka. Historia z flagą Indonezji na fatalnych strojach polskich biathlonistów to niezła "kupa" zaserwowana Polakom przez działaczy, o których wspominasz.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 12:55 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):
A ile ich powinno być, by Cię zadowolić?

Jak pisałem, kibic ze mnie marny i więdzy w temacie mam mało ale według szacunków naszych włodarzy za tą kasę można zbudować 6 pełnowymiarowych sal gimnastycznych. Zdecydowanie większy będzie z tego pożytek dla ludzi i ich zdrowia.
A wysyłając na ZIO 3 zawodników mających szanse zdobyć jakikolwiek medal zrzeszonych w Polskim Związku Olimpijczyków a nie w 10 innych koszty wyjdą zdecydowanie mniejsze.
Corzano napisał(a):
Obciachowa na tej olimpiadzie jest otoczka. Historia z flagą Indonezji na fatalnych strojach polskich biathlonistów to niezła "kupa" zaserwowana Polakom przez działaczy, o których wspominasz.

I to mnie najbardziej boli, bo to ci działacze z betonu na bank zużywają lwią część tych pieniędzy.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 13:09 

reflexes napisał(a):
za tą kasę można zbudować 6 pełnowymiarowych sal gimnastycznych

...i nakarmić głodne dzieci. Demagogia.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 13:21 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):
Demagogia

Ale ja nie ogłaszam swojego planu wyborczego tylko pisze swoje zdanie na temat wykorzystania tych pieniędzy.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 13:45 

Może programu wyborczego nie ogłaszasz, ale czy aby czytasz, co piszesz? Postulujesz wysyłanie na zawody tylko tych, którzy mają zdobywać medale, bo robili to już wcześniej. To jak z tym żarem o ojcu, który mówi do syna, ze ten nie wejdzie do wody, zanim nie nauczy się pływać. ;)
Amatorsko trenowałem (i trenuję) różne dyscypliny sportowe i rozumiem sport nie tylko jako zdobywanie miejsca na podium. To jest fajne i miłe, ale to przecież nie wszystko. Jeśli chodzi Ci o pieniądze, to pewnie że szkoda, ze nie zaowocowały one 15 złotymi medalami, ale nie miały prawa. Zobacz co dzieje się na niższych szczeblach: gdzie i za co trenują tacy biathloniści? Psy wieszają na Sikorze, ze wraca bez medalu, a dla mnie jego wynik jest niesamowitym sukcesem, a poziom do którego doszedł jest wyłącznie zasługą jego uporu i pasji. Gdzieś słyszałem opinię, że gdyby nie urodził się Polsce, a w np. w Skandynawii on od lat byłby mistrzem. Czy tak by było, nie wiem, ale coś w tym jest. To banał, ale jeśli chcemy, by polscy sportowcy dostarczali nam "igrzysk" musimy się zgodzić na płacenie za to i to od poziomu, który niekoniecznie zapewnia rewelacyjne widowisko.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 14:13 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):
ostulujesz wysyłanie na zawody tylko tych, którzy mają zdobywać medale, bo robili to już wcześniej.

Nie tylko tych którzy zdobywali medale wcześniej ale tych, którzy mają realne na to szanse. Przeglądając skład naszej reprezentacji trudno się oprzeć wrażeniu, że większość z tych ludzi szanse ma marne, zajmując w ostanich latach we wszystkich znaczących imprezach miejsca w drugiej albo trzeciej dzisiątce.
Corzano napisał(a):
To jak z tym żarem o ojcu, który mówi do syna, ze ten nie wejdzie do wody, zanim nie nauczy się pływać.
:grinka:
Corzano napisał(a):
Jeśli chodzi Ci o pieniądze, to pewnie że szkoda, ze nie zaowocowały one 15 złotymi medalami, ale nie miały prawa. Zobacz co dzieje się na niższych szczeblach: gdzie i za co trenują tacy biathloniści? Psy wieszają na Sikorze, ze wraca bez medalu, a dla mnie jego wynik jest niesamowitym sukcesem, a poziom do którego doszedł jest wyłącznie zasługą jego uporu i pasji. Gdzieś słyszałem opinię, że gdyby nie urodził się Polsce, a w np. w Skandynawii on od lat byłby mistrzem. Czy tak by było, nie wiem, ale coś w tym jest. To banał, ale jeśli chcemy, by polscy sportowcy dostarczali nam "igrzysk" musimy się zgodzić na płacenie za to i to od poziomu, który niekoniecznie zapewnia rewelacyjne widowisko.

Teraz ja czegoś nie rozumie. Piszesz, że nie miały prawa to po co je wydawać. To tak samo jak wyrzucić je do śmieci. A z drugiej strony piszesz, że wyniki Sikory są wyłącznie zasługą jego pracy a nie pieniędzy to tym bardziej zastanawiam się na co jego związek wydał tyle kasy.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 14:39 

reflexes napisał(a):
większość z tych ludzi szanse ma marne, zajmując w ostanich latach we wszystkich znaczących imprezach miejsca w drugiej albo trzeciej dzisiątce

To nie jest miernik. Spójrz na Ligockich - dobre lub bardzo dobre wyniki przed ZIO, a w Vancouver klapa.
reflexes napisał(a):
Piszesz, że nie miały prawa to po co je wydawać.

Chodzi o to, że pieniędzy trzeba więcej, na każdym etapie sportowej kariery, a nie tylko wtedy, gdy sportowiec łapie się do pierwszej ósemki. Pieniędzy jednak nie ma, dlatego to co wywalczono w Kanadzie jest sukcesem. To prawda, kosztownym, ale tyle (a nawet więcej) kosztuje sport wyczynowy.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 14:51 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):
To nie jest miernik. Spójrz na Ligockich - dobre lub bardzo dobre wyniki przed ZIO, a w Vancouver klapa.

Zgadza się, to jest ryzyko ale w drugą stronę jakoś to nie działa. Dobry zawodnik czasem notuje wpadki ale ktoś kto jest 30 w ME jakie ma realne szanse na bycie w czołówce igrzysk?
Corzano napisał(a):
Chodzi o to, że pieniędzy trzeba więcej, na każdym etapie sportowej kariery

Pewnie, że trzeba więcej ale skoro jest jej mało to może lepiej jednak zbudować kilka boisk, sal gimnastycznych. Będzie z tego więcej korzyści.
Corzano napisał(a):
To prawda, kosztownym, ale tyle (a nawet więcej) kosztuje sport wyczynowy.
I tu zaczyna się kolejny temat do dyskusji, że sport przestaje być sportem a robi się wielkim biznesem.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 14:55 

garczek napisał(a):
Anna Jurkiewicz (łyżwiarstwo figurowe) - ostatnie, 30. miejsce wśród solistek
Natalia Czerwonka (łyżwiarstwo szybkie) - ostatnie, 36. miejsce w biegu na 1500 m
Sebastian Druszkiewicz (łyżwiarstwo szybkie) - ostatnie, 14. miejsce w biegu na 10 km
Maciej Biega (łyżwiarstwo szybkie) - ostatnie, 38. miejsce w biegu na 500 m
Katarzyna Woźniak (łyżwiarstwo szybkie) - ostatnie, 28. miejsce w biegu na 3000 m

Ostatnie to i ja bym zajął. :-P
I to za mniejszą kasę. ;) :smile:
:-D :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2010, o 15:15 

reflexes napisał(a):
Dobry zawodnik czasem notuje wpadki ale ktoś kto jest 30 w ME jakie ma realne szanse na bycie w czołówce igrzysk?

To co powiesz o Nowakowskiej? 5 w Vancouver, a we wcześniejszych zawodach w 4 dziesiątce.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1