Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2010, o 18:04 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
Nie chcą Cię objąć patronatem Unesco? :grin: :wink:

Na to, to jeszcze zbyt młody jestem :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2010, o 19:07 
Jeśli chodzi o wartość rynkową tego znaleziska w Suszu, to u numizmatyków nie przekroczyłaby ona ok. 1000 zł za całość.
Sam mam jeden taki oryginalny szeląg krzyżacki i gdy chciałem go kiedyś wycenić, to od eksperta usłyszałem, że szkoda na to czasu.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2010, o 19:33 
Przyjaciel forum

Budslavsky napisał(a):
to od eksperta usłyszałem, że szkoda na to czasu.

Bardzo możliwe ale tu trzeba brać pod uwagę wartość sentymentalną.
Pamiętaj, że eksploratorzy bardzo związują się ze swoimi znaleziskami.
Ja sam będąc kolekcjonerem mam sentyment do przedmiotów, których ktoś inny nie chciałby kopnąć gdyby leżały na jego drodze. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2010, o 20:00 
Cytuj:
Jeśli chodzi o wartość rynkową ...
:583:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2010, o 07:45 

Budslavsky napisał(a):
Jeśli chodzi o wartość rynkową tego znaleziska w Suszu, to u numizmatyków nie przekroczyłaby ona ok. 1000 zł za całość.

Z cenami różnie bywa, ale zerknij tutaj
W skarbie suskim chyba ponad setka to monety MICHAŁ KÜCHMEISTER, więc gdyby znaleźli się chętni to przytoczona cena razy 100 sztuk nijak ma się do Twojej sugestii.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2010, o 07:57 
Przyjaciel forum

waldek2, broń kolekcjonerów bo przy okazji bronisz i mnie, poza tym nie wszystkie zbiory trzeba przeliczać na dolary. Wiadomo człowiek jest człowiekiem i wielu upatruje w tym biznesu. Ale większość jest dobrze rozwinięta :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2010, o 08:20 

Nie wszyscy wszystko przeliczają na pieniądze.
Klub Odkrywcy w Suszu działa legalnie w sposób przemyślany. Współpracują z Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie. Tam trafiają wszystkie znaleziska. Są segregowane przez muzealników na te, które pozostaną w muzeum i te, które wzbogacą gabloty Izby Regionu w Suszu.
Poznałam osobiście pana Cygańskiego dyrektora muzeum i jestem przekonana, że jest idealnym gospodarzem obiektu, którym zarządza.
Klub Odkrywcy otrzymał zaszczytny tytuł "Mecenasa Muzeum Warmii i Mazur".
O tym wyróżnieniu pan Cygański pisze tak:
Cytuj:
"Nasi Mecenasi znajdują bardzo różne pola aktywności - mówi Janusz Cygański, dyrektor Muzeum Warmii i Mazur. - Jedni dają nam fundusze na prace konserwatorskie, na publikacje, na działalność edukacyjną. Inni pomagają wykonać pewne zadania, np. jeden z Mecenasów nieodpłatnie zakonserwował nam kilka ikon. Można nam też pomóc przekazując do zbiorów Muzeum cenne pamiątki rodzinne. Te wszystkie przykłady wskazują, że nasi mecenasi traktują naszą działalność również jako swoją misję i przez wspieranie naszej działalności pokazują, jak ważna jest ochrona dziedzictwa narodowego".

Źródło: http://www.olsztyn24.com/?m=1&i=8604&PH ... 2370875bce

Poza tym były prezentacje, podziękowania, wyróżnienia, artykuły w prasie.
Nie tak dawno odbyła się "Cavata na olsztyńskim zamku". Streszczenie tego wydarzenia zamieściłam pod tym adresem:
http://www.tmzs.pl/cms/index.php?option ... &Itemid=12

Tam też można znależć więcej artykułów poświęconych Klubowi Odkrywcy i temu skarbowi.
Sprawiają, że i instytucje i zwykli mieszkańcy w Suszu i okolicach współpracują, są przychylni wszelkim działaniom podejmowanym przez Towarzystwo Miłośników Ziemii Suskiej.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2010, o 09:20 
Cytuj:
Nie wszyscy wszystko przeliczają na pieniądze.
Nawet taki film był – „Pieniądze to nie wszystko”. Pierwszy raz poczułem się „geszefciarzem” i człowiekiem interesów przedkładającym kasę ponad wartości historyczne. Pewnie to należało mi się, ale wrażenie jest nawet fajne.

Można tu powtarzać, że każdy z nas ma w domu jakieś bezużyteczne przedmioty, których nie odda za żadne skarby, i że istnieją wartości nieprzeliczalne na mamonę itp., ale to przecież oczywiste.

Ponieważ kolekcjonerzy powiększając swe zbiory nie zawsze nabywają eksponaty za uśmiech, a najczęściej czynią to za gotówkę, to wspomniałem o domniemanej wartości rynkowej „suskich” monet, biorąc pod uwagę ich stan zachowania i częstość występowania w obiegu. „Ich stan jest określany jako średni. Na ich stan wpłynęła niska zawartość srebra w monetach, dość długo musiały być też w obiegu, jak i gleba i jej użytkowanie zrobiły swoje”. Także sporo kancerów i destruktów. Upieram się, że w swojej „wycenie” nie wiele się mylę.

A Klubu Odkrywców chyba się „nie czepiałem”. Podoba mi się, że swoje znaleziska przekazują do muzeum. Może ich przykład zmobilizuje także kwidzyńskich kolekcjonerów. :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2010, o 09:29 

Chyba żartujesz. Co mogę powiedzieć o Muzeum Warmii i Mazur nijak ma się do kwidzyńskiego Muzeum na zamku, a o Muzum Kwidzyna nawet się nie wypowiem.
Bombarda wylądowała w Malborku. Gdzie jest "krzesło Juranda", topór itd. tego nie wiem. Ostatnio jak tam byłam, tego okiem turysty nie dostrzegłam

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2010, o 09:37 
Oczywiście. Też oglądam jak to, mówiąc z pewnym przerysowaniem, jak muzeum pozostanie wybiegiem dla wyleniałego misia i jego leśnych przyjaciół.

Nie zapominajmy, że jest drugie muzeum "w budowie" - Muzeum Miasta Kwidzyna, któremu potrzebne są zwłaszcza marienwerderskie eksponaty. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2010, o 09:49 

Że też temu Kwidzynowi, zawsze "wiatr w oczy wieje", przeważnie "ma pod górkę", ze wszystkim.... :neutral:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2010, o 10:55 
Przyjaciel forum

Rachel napisał(a):
przeważnie "ma pod górkę", ze wszystkim.... :neutral:

Może i tak jest, ale wiem, że to sprawa ludzi a nie opaczności Boskiej :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2010, o 23:26 

Oddali skarb a w zamian dostali herbatkę i ciastko :grin: tak to wygląda u nas w kraju :-|
niestety .

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2010, o 09:29 

Arturro napisał(a):
Oddali skarb a w zamian dostali herbatkę i ciastko :grin: tak to wygląda u nas w kraju :-|
niestety .

Możesz to wyjaśnić?
Jeżeli ktoś coś daje, przekazuje, ofiaruje to chyba jest przygotowany "tylko" na ewentualne podziękowania.
Zresztą jak na możliwości placówki państwowej (brak funduszy reprezentacyjnych) to zachowanie dyrektora z muzeum w Olsztynie jest naprawdę imponujące.
Pierwsze przedstawienie skarbu Suskiego na prośbę towarzystwa odbyło się nieformalnie w Suszu. Członkowie "odkrywcy" są przyjmowani na zamku bardzo uprzejmie.
Im to zupełnie wystarcza są chyba bardziej dumni z przekazania monet do muzeum niż samego odkrycia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1