canario napisał(a):
Co do selekcji to najlepszym i najbardziej obiektywnym byłoby zapuszczenie automatycznego skryptu, który usuwałby wątki starsze niż np rok, za wyjątkiem wpisów z działu historycznego. Inaczej pojawiłoby się podejrzenie o stronniczość.
Byłby to pierwszy znany mi przypadek na forach, gdy administracja decyduje się na poprawę wydajności poprzez automatyczne usunięcie wątków...
Moim zdaniem byłaby to po prostu kastracja.
Można śmiało wyczyścić Market z nieaktualnych ogłoszeń, ewentualnie Kasztany (pełniące rolę śmietnika).
Usuwanie czegokolwiek z reszty to pozbawienie się 'kolorytu', korzeni, tradycji, tła, perspektywy itp.
Podejrzewam zresztą, że winę za objętość i transfer ponoszą wyłącznie załączniki (fotki) do postów.
Tutaj w drugiej kolejności szukałbym sposobów na ich obniżenie - np. przeniesienie ilustracji wątków na serwisy hostujące obrazki (pełno ich w necie) z zachowaniem na forum linków-miniaturek.
Bo w pierwszej rozejrzałbym się za innymi możliwościami hostingu forum za free - patrz choćby propozycja berii - lub nie za free.
Inne warte rozpatrzenia możliwości - sponsor, zrzuta itp. itd.
[EDIT]
Ot, przykład na zżeranie transferu przez obrazki - przed chwilą kliknąłem w wątek o przebudowie teatru. Na trzeciej stronie 27 fotek od 150 do bodaj 250 kb, większość (o ile nie wszystkie - sprawdziłem tylko kilka) w adresie mają forum.e-kwidzyn.pl. To wszystko musi przewalić się przez łącze, zanim wyświetli się ostatni post (przynajmniej u mnie, bo mam bardzo ograniczony cache przeglądarki). Niech taką stronę otworzy 100 osób...
Proszę tylko nie odbierać tego jako 'atak' na dokumentalistów!!! Moim celem jest wyłącznie zwrócenie uwagi administracji na 'wąskie' gardło.