Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2010, o 14:10 
Dopada nas syndrom "Naszej Klasy". Będziemy musieli się zastanowić, co możemy zrobić by polepszyć sytuację.

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2010, o 14:10 

Strona wygenerowana w 23,34 sekund. Zapytań do SQL: 14

Mogę pomóc w poprawie wydajności. Prosiłbym o kontakt jakiegoś admina albo bossa forum.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2010, o 15:40 
Krzaq - main admin.
Drosik - junior admin.

Obawiam się, że chodzi tu o wielkość bazy. Przez lata nabrała gigantycznych wymiarów.

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2010, o 15:55 

No właśnie pewnie wystarczy ją zindeksować i skompaktować, ale na moje to raczej jakaś kwestia webhostingu. Jakby co to mogę użyć trochę miejsca na serwerach (tylko musiałbym dostać jakieś statystyki ile GB baza i jaki ruch) w zaprzyjaźnionej firmie webhostingowej :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2010, o 16:00 
O to się już nie martw. Stowarzyszenie wykupiło web hosting. Jednak okazał się troszkę za słaby na tego kolosa, jakim jest forum. Poruszę ten temat na jednym z naszych spotkań i rozważymy co z tym fantem zrobić.

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2010, o 16:35 

ja proponuje unlimited :) za free ;)

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2010, o 18:26 
Cytuj:
ja proponuje unlimited za free

Dzięki Beri, ale chyba nie wiesz na co się porywasz. W grę wchodzą gigabajty danych. Zresztą nie będę wypowiadał się za całość Stowarzyszenia. Ja tylko małym moderatorkiem jestem.

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2010, o 18:36 

hmm... no dlatego prosze o statystyki, dobierze sie jakis serwer ;)

Głównie chodzi o rozmiar bazy i ruch generowany, baze mozna skompaktowac i usprawnic jej dzialanie nawet na tym serwie napewno

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2010, o 07:34 
Jeśli problemy wynikają z rozmiaru bazy danych, na który składa się cała treść forum, to może po prostu zmniejszyć tą bazę.
Bibliotekarze (z tych klasycznych bibliotek z książkami) miewają takie problemy, gdy księgozbiór rozrasta się do zbyt dużych rozmiarów, a półki zalegają książki, często już mało albo wcale nie przydatne, do których nikt nie zagląda. W takich sytuacjach zarządza się selekcję. Po prostu usuwa się ze zbiorów różne książki zdezaktualizowane, propagandowe i w ogóle nieprzydatne. Tworzy się przestrzeń dla nowych nabytków.
Na forum również zalegają całe pokłady, delikatnie mówiąc – śmieci, które powodują, ze baza danych spuchła do rozmiarów zagrażających funkcjonowaniu całej witryny.

Takie sprzątanie forum, to pewnie żmudny proces techniczny i zapewne kwestia kompetencyjna. Wydaje mi się, że poza jakimiś tam prawami autorskimi do treści wpisów, (jeśli te wpisy mają jakąś treść), to admini forum mogą z nimi robić co zechcą, łącznie ze zdjęciem „z afisza”.
Przyznając się do współsprawstwa w zakłóceniach i pokutnie bijąc się w pierś, jako autor ( 4% całego upload) upoważniam niniejszym administrację do zresetowania wszystkich moich postów, co będzie znacznym wkładem w poszerzenie przestrzeni forum, jak i dopingiem do zapełniania jej nowymi wpisami.

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2010, o 07:48 
Cytuj:
upoważniam niniejszym administrację do zresetowania wszystkich moich postów, co będzie znacznym wkładem w poszerzenie przestrzeni forum, jak i dopingiem do zapełniania jej nowymi wpisami.

Przestań pleść bzdury Jurek. Twoje wpisy są jedne z najbardziej wartościowych wypowiedzi na tym forum.

Co do selekcji to najlepszym i najbardziej obiektywnym byłoby zapuszczenie automatycznego skryptu, który usuwałby wątki starsze niż np rok, za wyjątkiem wpisów z działu historycznego. Inaczej pojawiłoby się podejrzenie o stronniczość.

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2010, o 16:37 

canario napisał(a):
Co do selekcji to najlepszym i najbardziej obiektywnym byłoby zapuszczenie automatycznego skryptu, który usuwałby wątki starsze niż np rok, za wyjątkiem wpisów z działu historycznego. Inaczej pojawiłoby się podejrzenie o stronniczość.

:shock:
Byłby to pierwszy znany mi przypadek na forach, gdy administracja decyduje się na poprawę wydajności poprzez automatyczne usunięcie wątków...

Moim zdaniem byłaby to po prostu kastracja.

Można śmiało wyczyścić Market z nieaktualnych ogłoszeń, ewentualnie Kasztany (pełniące rolę śmietnika).
Usuwanie czegokolwiek z reszty to pozbawienie się 'kolorytu', korzeni, tradycji, tła, perspektywy itp.

Podejrzewam zresztą, że winę za objętość i transfer ponoszą wyłącznie załączniki (fotki) do postów.
Tutaj w drugiej kolejności szukałbym sposobów na ich obniżenie - np. przeniesienie ilustracji wątków na serwisy hostujące obrazki (pełno ich w necie) z zachowaniem na forum linków-miniaturek.
Bo w pierwszej rozejrzałbym się za innymi możliwościami hostingu forum za free - patrz choćby propozycja berii - lub nie za free.
Inne warte rozpatrzenia możliwości - sponsor, zrzuta itp. itd.

[EDIT]
Ot, przykład na zżeranie transferu przez obrazki - przed chwilą kliknąłem w wątek o przebudowie teatru. Na trzeciej stronie 27 fotek od 150 do bodaj 250 kb, większość (o ile nie wszystkie - sprawdziłem tylko kilka) w adresie mają forum.e-kwidzyn.pl. To wszystko musi przewalić się przez łącze, zanim wyświetli się ostatni post (przynajmniej u mnie, bo mam bardzo ograniczony cache przeglądarki). Niech taką stronę otworzy 100 osób...

Proszę tylko nie odbierać tego jako 'atak' na dokumentalistów!!! Moim celem jest wyłącznie zwrócenie uwagi administracji na 'wąskie' gardło.

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2010, o 17:06 
canario napisał(a):
Przestań pleść bzdury Jurek. Twoje wpisy są jedne z najbardziej wartościowych wypowiedzi na tym forum.

Popieram.Nie ruszac postów Pana Jerzego :-)
Grzechu napisał(a):
Można śmiało wyczyścić Market z nieaktualnych ogłoszeń, ewentualnie Kasztany (pełniące rolę śmietnika).

Tez sie z tym zgadzam.market mozna smiało czyscic, kasztany też.Swoja droga jest masa starych tematów nic nie wnoszących do forum które nie maja zadnego wpływu na treśc forum.Moim zdaniem to tez mozna wyczyscic.Takie jest moje skromne zdanie.

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2010, o 17:28 
Przyjaciel forum

A może całkowicie wykarczować kasztany i wszystko co od tej pory się tam znajdzie niech ma kilkumiesięczny okres trwałości, a po tym czasie niech się kasuje z bazy i pamięci użytkowników.

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2010, o 18:18 

Może co najbardziej wartościowe informacje przenieść do Kwidzynopedii, a resztę wyciąć, bo nie najbardziej udane to forum. Jakieś takie jednostronne ... , żeby nie powiedzieć, stronnicze.

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2010, o 18:49 
Przyjaciel forum

Problemem nie jest wielkość forum, a maksymalna liczba połaczeń do bazy danych jaką mamy.

Administracja już zaczyna działać w tym temacie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1