Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 09:34 

Ciągle proponuję zrobienie zdjęć przed katedrą w sobotę. Wspaniały nowy teren. Jest szansa, że pokażę zainteresowanym jak wykonywać panoramę. Co do wnętrza katedry to się nie podejmuję. Dla mnie mało światła. Owszem zrobienie paru fotek na statywie w miejscach gdzie nie ma kontrastowych detali jest jak najbardziej realne, ale już panorama? To ja sobie tego nie wyobrażam. Poza tym muszę wcześniej wiedzieć o jakie zabytki katedry dokładnie chodzi kwidzynopedystom.

Jeżeli chodzi o panoramy to podaję linki do tych aktualnie wykonanych w naszym mieście.
link1

link2

link3

Natomiast panoramy miasta Susza zrobione przeze mnie można znaleźć na stronach Stowarzyszenia http://www.tmzs.pl/cms/index.php?option ... &Itemid=59

Ostatnio edytowano 2 września 2010, o 10:08 przez waldek2, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 09:50 

waldek2 napisał(a):
To ja sobie tego nie wyobrażam.

Ok, wykonanie panoramy wnętrza biorę na siebie. Pokażę Ci jak zabezpieczyć się przed przepaleniami i niedoświetleniem. Pomożesz mi tylko w montażu. Wszystko będzie już po obróbce.

waldek2 napisał(a):
Ciągle proponuję zrobienie zdjęć przed katedrą w sobotę.

Podałem termin sobotni.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 09:56 

waldek2 napisał(a):
Jeżeli chodzi o panoramy to podaję linki do tych aktualnie wykonanych w naszym mieście.

BARDZO SIĘ PODOBA!
GRATULUJĘ! :-) :grin:

Czekamy na więcej. Jestem pewien że też będą udane. ;) :-)

Ostatnio edytowano 2 września 2010, o 09:58 przez krzyzak, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 09:58 
Ja ciągle zwracam uwagę, że wiekszość uczestników będzie miało kompakty. Fotografowanie panoram owszem ale pomiędzy Waldkiem i Piotrem może nastąpić wymiana doświadczeń. Myślę, że przydałoby się więcej osób zawansowanych w fotografi. Mam dużo pytań dotyczące fotografowania lustrzanką cyfrową, z którą od niedawna mam do czynienia a napewno będą też osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z fotografią. Mam też pomysł żeby kiedyś zorganizować jakieś spotkanie na temat obróbki cyfrowej fotografii.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 10:27 

MACIEKZB napisał(a):
Ja ciągle zwracam uwagę, że wiekszość uczestników będzie miało kompakty.

Byle nie małpki na kliszę z jednym przyciskiem zwalniającym migawkę. :-) Z takim przypadkiem już się też spotkałem na naszych warsztatach. W takim przypadku pozostaje tylko nauka kadrowania, bo cóż można doradzić innego. :-)

Reszcie myślę, że będziemy umieli pomóc i doradzić. Kilkanaście dni temu pokazałem kuzynowi co może wyciągnąć ze swojego kompaktu. Na szczęście były w nim tryby manualne. Kuzynowi szczęka opadła, bo sądził, że to aparat jest przeszkodą w robieniu przyzwoitych zdjęć. Teraz zrozumiał, że kucharz nie potrzebuje dobrych garnków, żeby ugotować smaczną potrawę. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 10:32 
Piotr_J napisał(a):
W takim przypadku pozostaje tylko nauka kadrowania, bo cóż można doradzić innego.
Piotr_J napisał(a):
Kilkanaście dni temu pokazałem kuzynowi co może wyciągnąć ze swojego kompaktu. Na szczęście były w nim tryby manualne.
Właśnie o to chodzi. Wiele kompaktów ma dużo funkcji, o których właściele nie wiedzą bądź nie umieją z nich korzystać.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 10:38 

MACIEKZB napisał(a):
Wiele kompaktów ma dużo funkcji, o których właściele nie wiedzą bądź nie umieją z nich korzystać.

Służę pomocą. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 10:39 

Co do proponowanego terminu w sobotę 11.09.10 ja odpadam. Pracuję w soboty do godziny 13.
Jeżeli będą chętni to zapraszam pod katedrę obok fontanny w tą sobotę około godziny 14:00
Spróbuję zrobić panoramę tego terenu.
Do robienia panoram powinno mieć się specjalny statyw, ale dla chętnych mogę wytłumaczyć, na czym to polega. Można spróbować zrobić zdjęcia, że zwykłego statywu. Jeżeli będą chętni i się zadeklarują, że na pewno będą to zabiorę laptop i spróbujemy w programie automatycznie połączyć na szybko zdjęcia zrobione przez uczestników. Dla tych z kompaktami mogę pokazać jak połączyć 2 lub może nawet i trzy zdjęcia robione prosto z ręki w zdjęcie panoramiczne.

Chcę powiedzieć, że panoramy zazwyczaj robię w niedziele w godzinach obiadowych. Wtedy jest najmniejszy ruch pieszy i samochodowy a jest to niezbędny warunek.
Niestety większość nie toleruje takiego terminu.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 10:55 

waldek2 napisał(a):
eżeli będą chętni to zapraszam pod katedrę obok fontanny w tą sobotę około godziny 14:00

Ok, zatem przesuwamy termin na 14:00. Sobota jest dniem ślubów i pogrzebów w katedrze. Stąd pomysł na wcześniejszą godzinę.

Program:
1. Architektura katedry i placu Jana Pawła II
2. Panoramy by Waldek
3. Wstęp do oświetlenia zestawem lamp
4. Obróbka panoram (może w tej nowej kafejce Bordo na Targowej?)

Pasuje?

Ostatnio edytowano 2 września 2010, o 10:55 przez Piotr_J, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 10:55 

Sobota to świetny termin, bo po warsztatach śmiało można je opić :D

ogarnijcie sie z tym terminem.. czy ja dobrze rozumiem: 11 wrzesnia godzina 14:00 ?

Ostatnio edytowano 2 września 2010, o 11:04 przez Hopeczka, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 11:00 
Przyjaciel forum

MACIEKZB napisał(a):
Mam też pomysł żeby kiedyś zorganizować jakieś spotkanie na temat obróbki cyfrowej fotografii.

Świetny pomysł. Może stowarzyszenie jest w stanie pozyskać jakieś drobne na zorganizowanie jakiegoś cyklu spotkań. Wykładowców ma darmowych :-D bo przecież połowa jego członków to wyśmienici spece od fotografii i jej obróbki. Jedno takie spotkanie to za mało. To jest zbyt obszerny temat.
Piotr_J napisał(a):
Reszcie myślę, że będziemy umieli pomóc i doradzić. Kilkanaście dni temu pokazałem kuzynowi co może wyciągnąć ze swojego kompaktu.

Czyli z moją absolutnie nieprofesjonalną Alfą też mogę się pokazać. A ja myślałem, że aparat kiepski a to się okazuje, że fotograf d...pa :grinka: .
Super, jak tylko czas pozwoli to postaram się przyjść a może i zabrać żonę z drugim starym kompaktem.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 11:06 
Przyjaciel forum

Szkoda, że to w tą sobotę, z chęcią bym się wybrał, ale jade do Malborka na Open Air Day
http://www.22blot.wp.mil.pl/pl/index.html

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 11:07 

reflexes napisał(a):
wyśmienici spece od fotografii i jej obróbki

Nie kpij. :-D

reflexes napisał(a):
Czyli z moją absolutnie nieprofesjonalną Alfą też mogę się pokazać. A ja myślałem, że aparat kiepski a to się okazuje, że fotograf d...pa :grinka:

Ja mam całkowicie nieprofesjonalnego Canonka + dwa kompakty tzw. imprezowe. A foty na forum robię telefonem. :-D Przychodź nawet z puszką od piwa. DAAD nimi też robi zdjęcia. :-D Nie chodzi o sprzęt tylko o zabawę. Jak masz z tego radochę, to nawet bez aparatu możesz przyjść.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 11:08 

drosik napisał(a):
Szkoda, że to w tą sobotę

Drosik, toć napisałem, że

11 września

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2010, o 11:10 
Przyjaciel forum

Poniosło :?:

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1