Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Maltretowanie zwierząt-gdzie zgłaszać ?
PostNapisane: 5 października 2010, o 11:14 

Witam,
Mam pytanie.
Gdzie można zgłosić maltretowanie (tak to nazwę) zwierząt domowych.
Tylko proszę nie wypisywać bzdur typu " zadzwoń na policję "

Sprawa prawdopodobnie często spotykana.
Na mojej ulicy mieszka pewna rodzina, nie lubię tego sformułowania ale napiszę- uboga.
Małżeństwo co jakiś czas przyciąga do domu dla swoich dzieci nowe pupilki-małe pieski.
Gdy pies zaczyna rosnąc i przestaje być małą, milusią maskotką powstaje problem:
-brak odpowiedniej ilości jedzenia do wykarmienia zwierzaka-zwierzak często strasznie skamle
-brak zainteresowania zwierzakiem: jest przywiązywany do płotu, bez zadaszenia czy budy.
-wiele razy byłem świadkiem jak właściciel mając " zły humor" dosłownie tłukł psa-wyżywając się na nim. Oczywiście zwróciłem uwagę, dał sobie spokój ale incydent często się powtarza.

Już widać kolejne szczeniaki - pupile dzieci, których przypuszczam czeka ten sam los.

Doszły mnie słuchy, że w Kwidzynie działała jakaś kobieta od Animalsów.
Jeśli ktoś ma jakieś namiary proszę napisać.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2010, o 12:01 
NMI napisał(a):
Doszły mnie słuchy, że w Kwidzynie działała jakaś kobieta od Animalsów.
Jeśli ktoś ma jakieś namiary proszę napisać.

pewno chodzi o pania urszule rainer-pałac, to szefowa kwidzynskiego towarzystwa opieki nad zwierzetami.
dzwon do strazy miejskiej, oni pania urszule powinni w takiej sytuacji powiadomic sami, kontrole sa wtedy "laczone" straz plus towarzystwo opieki nad zwierzetami :-)

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2010, o 12:25 
catani napisał(a):
pewno chodzi o pania urszule rainer-pałac, to szefowa kwidzynskiego towarzystwa opieki nad zwierzetami.
dzwon do strazy miejskiej, oni pania urszule powinni w takiej sytuacji powiadomic sami, kontrole sa wtedy "laczone" straz plus towarzystwo opieki nad zwierzetami
Jesteś w błędzie. Znęcanie się nad zwierzętami jest przestępstwem a tym sam straż nie może podjąć czynności. Straż może jedynie podjąć czynności zabezpieczające.
NMI napisał(a):
Tylko proszę nie wypisywać bzdur typu " zadzwoń na policję "
No tak, samo zadzwonienie może być bzdurą bo ta informacja telefoniczna może gdzieć w policji zniknąć. Należy złożyć powiadomienie o przestępstwie i wtedy muszą podjąć czynności.
Pani Urszula Pałac (tak teraz się nazywa) tel. 55 612-52-24, jest inspektorem TOnZ i jak najbardziej powinna interweniować.

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2010, o 12:28 

Znajomi na wyspach kupili sobie chomika i musieli z nim chodzić na kontrole, czy dobrze o niego dbają itp. Gdzie my do nich?! :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2010, o 12:46 

dziękuje za pomoc. sprawa w toku

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2010, o 09:10 

Cytuj:
dziękuje za pomoc. sprawa w toku

Poinformuj nas jak ta spawa się skończyła jeśli będziesz wiedział .

Tytuł: Re: Maltretowanie zwierząt-gdzie zgłaszać ?
PostNapisane: 17 listopada 2010, o 14:15 

po ponad miesiącu od zgłoszenia, niestety stwierdzam brak jakichkolwiek działań i reakcji :/ . Poinformowałem, że jestem gotowy podpisać się pod tym, że byłem świadkiem powyższych sytuacji. Zostałem poinformowany, że sprawa zostanie zbadana i wyjaśniona. Pani Urszula olała sprawę lub jest kolejną biurokratką, u której zgłaszane sprawy muszą najpierw nabrać mocy urzędowej. idzie zima, ciekawe jak zwierzaki to wytrzymają...

PostNapisane: 17 listopada 2010, o 19:21 
jak widzisz maltretowanie zwierzaka tom zawsze mozesz powiadomic policje, to w koncu jest przestepstwo

PostNapisane: 11 grudnia 2010, o 21:52 

daj sobie spokoj z pania Palac ona nic nie zrobi to starsza kobieta,ktora juz ma w nosie zwierzaki -moze kiedys dzialala czynnie w sprawie zwierzat,ale na chwile obecna niestety nie jest juz najprawdopodobniej w stanie. Wiele razy zglaszalam roznorakie sytuacje zlego traktowania zwierzat jednak bez interwencji pani Palac. Raz udalo sie ja ''zmusic'' do dzialania ale musialam pisac do fundacji animals oddzial w gdyni. oczywiscie zawsze kierowali do pani inspektor jednak wciaz pisalam ze pani Palac nie chce badz nie moze sie tym zajac. napisz do nich upieraj sie ze pani inspektor nic nie dziala w tej sprawie. znajdziesz strony w int. Warto sprobowac bo nie ma co liczyc ze kto inny sie tym zajmie.
Ja obecnie mieszkam w angli. Tu jest lepszy poziom co do zajmowania sie przypadkami maltretowania czy jak kto woli zlego traktowania zwierzat jednak fundacje i osrodki kolejno beda upadac bo brak sponsorow a utrzymanie na poziomie opieki weterynaryjnej oraz utrzymanie zwierzat itp kosztuje mnustwo pieniedzy(np rspca w oim miescie) . wielka szkoda... najbardziej szkoda tych biednych zwierzakow... ludzi tak naprawde nie obchodzi los zwierzat... szkoda slow :(
W kazdym razie sproboj z ta fundacja animals opisz sprawe moze to przyniesie efekty
pozdrawiam i zycze powodzenia.

PostNapisane: 28 grudnia 2010, o 18:32 

http://kwidzyn.naszemiasto.pl/artykul/7 ... ,id,t.html

Brak słów.

Strefa czasowa: UTC + 1