Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sami sobie, piekło...
PostNapisane: 20 grudnia 2010, o 19:38 
Przyjaciel forum

Jak jest zima to jest i śnieg, prawda oczywista. Jak co roku musimy sobie jakoś radzić.
Zarząd Miasta corocznie ma dylemat, ile pieniędzy na odśnieżanie "w błoto" wyrzucić.
Jedni powiedzą że za dużo, inni, że za mało. Nie jest to łatwa decyzja, bo to pieniądze
bezpowrotnie stracone. Właściciele posesji tego dylematu nie mają - mają sprzątać i już.
Jedni to robią lepiej, inni gorzej, jeszcze inni - wcale.

Handlowcy przed świętami liczą na większy utarg. Gdy własnym sumptem odśnieżą przed
swym sklepem - mają szansę na więcej klientów, prawda dość oczywista.
Moja żona na Targowej wynajmuje sprzątających i jakoś dojazd do sklepu zapewnia.
Niepisanym dobrym zwyczajem jest, że handlowiec nie stawia swego auta pod sklepem,
zostawiając dojazd dla klientów. Ma w tym swój interes. Oni parkują rotacyjnie i wielu
zdąży się zatrzymać przed lokalem.

Niestety, bywają handlowcy nieco bardziej przemyślni. Owszem, nie zostawiają przed swoim sklepem,
zostawiają przed nieswoim. Wydaje się im, że tym sposobem rozwiązali problem. Samochody z tej samej
ulicy są znane i zwykle wiemy do kogo należą.

Dziś Helka, po odprawieniu ekipy odśnieżającej, nie zdążyła dobrze wejść do lokalu, gdy zaparkował jeden
z pracowników z niedaleko odległego sklepu. Zadzwoniła z grzecznym wyjaśnieniem i uwagą by zaparkował
na parkingu, który jest w połowie pusty a odległy od niego 100 metrów. Usłyszała w odpowiedzi, że nic go
to nie obchodzi, było miejsce to zaparkował. Zadzwoniła do właściciela sklepu i za chwilę samochód usłużnie
odjechał. No będzie miejsce dla klientów. Ależ gdzie tam, zaparkowała szefowa sąsiedniego punktu.
Helka znów zadzwoniła z pytaniem, czy na długo zostawiła auto. Do 18, usłyszała. Znów grzeczne tłumaczenie
idei miejsc parkingowych dla klientów. Niestety, tu usłyszała że było miejsce, więc zaparkowała, ma takie prawo
i nic nikomu do tego.

Bo i prawda, prawo nikomu nie zabrania całodziennego parkowania auta na wolnymi i w dodatku,
odśnieżonym miejscu. Czemu nie stanęła przed swoim? - bo go nie odśnieżyła i nie mogła, dlaczego
nie na płatnym parkingu? - bo nie będzie chodzić 200 metrów na pieszo.

I tak zgodnie z prawem gotujemy sobie swoje małe piekiełko. Auta handlowców parkują cały dzień przed
sklepami a parking obok zieje pustką. Acha, jest płatny a biedny handlowiec chyba nie będzie uszczuplał
kieszeni niepotrzebnym wydatkiem. A że komuś to przeszkadza? No to co? To komuś, sobie nie.

Na przyszłość na tym forum będę o takich cwaniackich właścicielach aut pisał pisał, nie przemilczając nazwisk,
znam je przecież, kłaniamy się sobie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Sami sobie, piekło...
PostNapisane: 20 grudnia 2010, o 20:07 
Przyjaciel forum

Oki, z jednej strony masz racje, z moralnego punktu widzenia to nie jest ok, ale przecież ten parking nie jest prywatną posesją, a odśnieżenie go też nie daje żadnych praw do rozporządzania nim. Nie wiem jakby można to rozwiązać-może zgadać się z handlowcami i wynajmować firmę odśnieżającą razem dla całej ulicy i przy okazji poruszyć sprawę nie parkowania na tej same ulicy-mogę się założyć że każdy wtedy przytaknie, ale czy zastosuje to w praktyce...

PostNapisane: 20 grudnia 2010, o 20:30 
Przyjaciel forum

Czasami przed sklepami widać takie tabliczki, miejsce parkingowe tylko dla klientów (sklepu, lokalu itp) z tym, że nie wiem czy stawianie takiej tabliczki coś pomoże, może warto spróbować :)

PostNapisane: 20 grudnia 2010, o 20:49 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):
może warto spróbować :)

Proponuję sklep otoczyć fosą, nikt niepowołany nie zaparkuje :D

PostNapisane: 20 grudnia 2010, o 20:51 
Przyjaciel forum

Może jeszcze postawić manekina z wypiętą d**** dla tych co nie chcą odwiedzić sklepu :?: :D

PostNapisane: 20 grudnia 2010, o 20:54 

drosik napisał(a):
Czasami przed sklepami widać takie tabliczki, miejsce parkingowe tylko dla klientów (sklepu, lokalu itp) z tym, że nie wiem czy stawianie takiej tabliczki coś pomoże, może warto spróbować :)

takie tabliczki w praktyce nic niedaja a to z tego powodu ze bedac w danym sklepie chocby przez 5min,lub nawet pare dni wczesniej nabywam status "klienta sklepu"wiec moge parkowac

PostNapisane: 20 grudnia 2010, o 20:55 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):
Może jeszcze postawić manekina z wypiętą d**** dla tych co nie chcą odwiedzić sklepu :?: :D

Gdyby ktoś prowadził sex-shop to mogłoby w drugą stronę zadziałać...

PostNapisane: 20 grudnia 2010, o 21:19 

electro_nick napisał(a):
Oki, z jednej strony masz racje, z moralnego punktu widzenia to nie jest ok, ale przecież ten parking nie jest prywatną posesją, a odśnieżenie go też nie daje żadnych praw do rozporządzania nim. Nie wiem jakby można to rozwiązać-może zgadać się z handlowcami i wynajmować firmę odśnieżającą razem dla całej ulicy i przy okazji poruszyć sprawę nie parkowania na tej same ulicy-mogę się założyć że każdy wtedy przytaknie, ale czy zastosuje to w praktyce...

Ale oki44 nic nie pisał o rozporządzaniu miejscem parkingowym, tylko o zwykłym biznesowym podejściu do tematu... a wystarczyło by troche wyobraźni i zwykłej kultury... ale cóż tak to jest, kiedy do handlu (i nie tylko handlu) trafiają przypadkowe osoby chcące się sprawdzić w "biznesie"...

PostNapisane: 20 grudnia 2010, o 21:19 

oki44 napisał(a):

Handlowcy przed świętami liczą na większy utarg. Gdy własnym sumptem odśnieżą przed
swym sklepem - mają szansę na więcej klientów, prawda dość oczywista.
Moja żona na Targowej wynajmuje sprzątających i jakoś dojazd do sklepu zapewnia.
Niepisanym dobrym zwyczajem jest, że handlowiec nie stawia swego auta pod sklepem,
zostawiając dojazd dla klientów. Ma w tym swój interes. Oni parkują rotacyjnie i wielu
zdąży się zatrzymać przed lokalem.

Rozumiem OKI Twoją gorycz mimo, że nie jestem handlowcem .
Spróbuj do godzin otwarcia sklepu metody " na krzesło"
http://www.mmrzeszow.pl/artykul/sposobe ... 58068.html

— Oscar Wilde

PostNapisane: 20 grudnia 2010, o 23:15 
Przyjaciel forum

Adwersarzom proponuję jeszcze raz pomyśleć.
Przecież nie piszę, że mam pretensję do mieszkańców ulicy, którzy parkują
swe pojazdy przed domem. Piszę o handlowcach, którzy przyjeżdżają do pracy
przed 10, zostawiają auto nie pod swoim sklepem, a pod sąsiednim,
a zabierają auta po pracy, czyli po 18.

W okolicy ulicy Targowej są dwa niepłatne parkingi, jeden ma zwykle luki
i jeden duży, płatny, nawet w połowie nie zapełniony. Nie jest tu więc
żaden problem by zasady dobrego współżycia funkcjonowały normalnie.

Myślę że w tym przypadku raczej chodzi o taki stosunek do życia, który
objawia się tym że: tylko moje się liczy, moje jest najważniejsze,
a "sąsiadowi" to niech i krowa zdechnie. Można oczywiście i tak żyć,
można czerpać radość z tego że kogoś wycwaniakowaliśmy, tylko...
kiepska to radość i kiepska postawa. A obrońcom takiego stanu rzeczy
życzę dobrego samopoczucia na święta.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, o 00:42 

Podobne sytuacje są na osiedlach domów jednorodzinnych. Jedynym się nie chce odśnieżać i zostawiają samochody przed domem sąsiada, któremu chciało się odśnieżyć "swoją" część chodnika. Mnie by było wstyd.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, o 07:25 
Przyjaciel forum

Archi88 napisał(a):
Podobne sytuacje są na osiedlach domów jednorodzinnych. Jedynym się nie chce odśnieżać i zostawiają samochody przed domem sąsiada, któremu chciało się odśnieżyć "swoją" część chodnika. Mnie by było wstyd.

Na mojej małej ulicy jest pełna kultura. Jest tylko jeden cymbał któremu się nie chce odsnieżać (i wile innych rzeczy robić) a reszta sumiennie swój śnieg zbiera. Z parkowaniem jest dokładnie tak samo, każdy parkuje pod swoją chałupką.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, o 08:34 
Przyjaciel forum

oki44 rozumiem Ciebie doskonale, taką samą sytuację mam na parkingu osiedlowym.
Wystarczy sobie odśnieżyć miejsce, żeby już za parę minut "wyrozumiały" sąsiad wygodnie sobie zaparkował :evil:

PostNapisane: 21 grudnia 2010, o 08:41 
Przyjaciel forum

Komin napisał(a):

Oki44 rozumiem Ciebie doskonale, taką samą sytuację mam na parkingu osiedlowym.

Z tym, że jak odśnieżę to jest jeszcze gorzej bo pakują się kierowcy z innych miast z rejestracją: gdańską, radomską, kielecką, krakowską, berlińską, wiedeńską.

Ja to dopiero mam problem :D

PostNapisane: 21 grudnia 2010, o 09:06 
Darek napisał(a):
Komin napisał(a):

Oki44 rozumiem Ciebie doskonale, taką samą sytuację mam na parkingu osiedlowym.

Z tym, że jak odśnieżę to jest jeszcze gorzej bo pakują się kierowcy z innych miast z rejestracją: gdańską, radomską, kielecką, krakowską, berlińską, wiedeńską.

Ja to dopiero mam problem :D
No to już skandal miedzynarodowy :!: :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1