Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podzamcze - żwirek uszczerbił szybę.
PostNapisane: 15 kwietnia 2011, o 19:38 
Przyjaciel forum

Łatanie drogi smołą i kamykami jest częstym sposobem na umilenie kierowcom życia. Niestety, czasami zdarza się, że kamyki odpryskujące spod kół innych uczestników ruchu uszczerbią szybę czy też lakier. To właśnie przytrafiło się mi dziś o godz 17:30. Jechałem z rodziną drogą przez Podzamcze i wyprzedzający samochód obsypał mnie serią kamyków. Jeden uszczerbił szybę. Zatrzymałem kierującego, który mie wyprzedzał i poinformowałem co się stało. Zadzwoniłem i zgłosiłem telefonicznie zdarzenie na Policji. Posiadam dane kierującego. Teraz muszę udać się do zarządcy drogi i wystąpić o zwrot kosztów wymiany szyby. Mam pytanko z tego tytułu. Gdzie mam się udać i kto jest zarządcą tej drogi? Może mieliście podobne przypadki i potraficie mnie naprowadzić i doradzić jak to bezproblemowo załatwić?

Z góry dzięki.

I jeszcze kilka fotek z sesji zdjęciowej :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Podzamcze - żwirek uszczerbił szybę.
PostNapisane: 16 kwietnia 2011, o 06:23 

Jak widać na załączonych obrazkach jest droga wojewódzka . ZDW Sztum.
Zakładam ,że miałeś na liczniku 40 km/h zgodnie z zaleceniem na znaku . Skoro tak było to ile miał wyprzedzający samochód? W związku z tym ubezpieczyciel drogi grzecznie odmówi zapłaty za szybę.

— Oscar Wilde

PostNapisane: 16 kwietnia 2011, o 06:38 
Przyjaciel forum

warzek napisał(a):
W związku z tym ubezpieczyciel drogi grzecznie odmówi zapłaty za szybę.

Odmówi również Twój ubezpieczyciel chyba, że miałeś szybę ubezpieczoną dodatkowo :smile:
Przerabiałem to dwukrotnie z tym, że szyby miałem ubezpieczone.

PostNapisane: 16 kwietnia 2011, o 11:44 
Przyjaciel forum

Dzwoniąc na Policję otrzymałem informację, że mam się udać do zarządcy drogi, bo on jest odpowiedzialny za to co się stało. I tak też zrobię. Nie podaruję nawet jeśli będę musiał złożyć pozew w sądzie. :568:

A wiecie może, kto będzie odpowiedzialny jeśli jadąc motocyklem wpadnę w dziurę lub poślizg na tych kamyczkach i doznam urazu albo śmierci?

PostNapisane: 16 kwietnia 2011, o 13:04 

Według mnie nie ma o czym mówić. Kiedyś miałem podobny przypadek, przejeżdżałem w miejscu, gdzie wykaszano pobocze drogi i naglę z pod kosiarki wystrzelił kamień uderzając w karoserię samochodu robiąc małe wgniecenie. Po prostu pech.

Gdybyś się tam wywalił na motocyklu to byłaby twoja wina. Nie dostosowałeś prędkości do warunków na drodze i tyle.

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, o 06:51 

Bardzo trudno jest udowodnic, ze to wlasnie w tym miejscu, spod wyprzedzajacego auta wyskoczyl kamyczek i ci zrobil szkode. Procedura jest taka ze jak juz ustalisz wlasciciela drogi dzwonisz do nich (albo piszesz), dowiadujesz sie o numer polisy ubezpieczeniowej (zchyba wszystkie firmy zarzadzajace takimi drogami je maja) i zaczynasz walke jak w kazdym innym przypadku likwidowania szkody z OC sprawcy. A ubezpieczalnie jak powszechnie wiadomo skore do placenia nie sa, wiec jak na moje oko przelknij ta gorzka pigulke i juz. Z tego co widze uszkodzenie nie jest powazne, jedz pod wieze cisnien do chlopakow co szyby wymieniaja, zakleja ci to pekniecie i po problemie. Kilka razy juz u nich szyby robilem, nic sie nie dzieje, cena ok 50-60zl za punkt.

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, o 07:31 
Przyjaciel forum

Nie rozumiem tylko jednego. Znam sprawcę, bo go zatrzymałem. Mam jego dane. Dlaczego ja mam za to płacić skoro on mnie wyprzedził i to jego wyprzedzenie spowodowało, że szyba mi pękła. Mało tego. takich drobnych dziurek na szybie jest więcej i jeszcze lakier na masce ucierpiał. Trochę mnie to dziwi, że policja nie zareagowała tylko kazała mi się zgłosić do zarządcy.

I to jest właśnie Polska. Sprawca sobie odjechał mając w du**** wszystko a ja teraz muszę się martwić i kasę wydawać. Jutro idę na policję osobiście i spróbuję to wyjaśnić jeszcze raz.

A co do udowodnienia to przecież mam świadków. Jest nią moja żona i dzieci, nie wspominając już o sprawcy.

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, o 10:44 

chanbord, stoi znak "40" i A28 "sypki żwir". Zakładając, że jechałeś 40, to wyprzedzający złamał przepisy.

Obawiam się, że zarządca drogi się wypnie i odeśle do sprawcy, bo gdyby jechał 40, to zdarzenia by nie było.

Dobrze, że masz dane. Sprawdź jutro na policji czy Twoje zgłoszenie jest zarejestrowane w książce zdarzeń. Będzie to pomocne przy ewentualnym dochodzeniu z OC sprawcy.

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, o 16:44 

No wlasnie. Tu jest drugi myk. Bo jezeli winnym jest chlop, ktory cie wyprzedzal zakladajac ze jechal za szybko to zarzadca drogi cie odesle do niego. A chlop prawie napewno sie wypnie bo stwierdzi, ze szyba mogla byc peknieta wczesniej, albo ze jechal przepisowo a ty jechales wolniej. Slowo przeciw slowu.
Jeszcze jedna rzecz. Szyba to paska nie jest chyba droga, nawet z montazem. Ubezpieczalnie do jakiejstam kwoty pieniedzy nie wyplacaja (kiedys bylo to chyba polowe najnizdzej krajowej). Zorientuj sie najpierw jak to wyglada, bo sie moze okazac, ze sie nalatasz a i tak ubezpieczalnia w mysl prawa sie wypnie. Pare razy juz z ubezpieczalniami walczylem, miedzy innymi 2x za dziury w jezdni i zniszczone kola i wiem ile to gonitwy wymaga. Do Gdanska to w jednym wypadku chyba ze 3x jezdzilem.

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, o 18:08 
Przyjaciel forum

Jutro idę na komisariat. Cenię uczciwość i honor i jeśli sprawca się wyprze to będzie w moich oczach nikim, człowiekiem bez honoru. Jest dorosły i powinien poczuć się do odpowiedzialności za swoje czyny. Ja bynajmniej nie odpuszczę. Postaram się to załatwić, bo nie mam zamiaru wykładać pieniędzy z własnej kieszeni znając człowieka, który mi to zrobił. Są trzy wyjścia:
1. Ugodowo ze sprawcą
2. Jeśli się nie dogadam to jeszcze raz zgłoszę to na Policji i tam będę domagał się interwencji.

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, o 18:11 
Przyjaciel forum

chanbord napisał(a):
Jutro idę na komisariat. Cenię uczciwość i honor

Potrafisz człowiek rozweselić :D :D :D

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, o 19:59 

chanbord, a jaka wina tego człowieka w tym, że kamień leżał na drodze i że akurat znalazł się pod jego kołem... myślę, że gdybyś jechał 20 km/h, a on 40 km/h to i tak mogłoby się tak samo zakończyć i wtedy kto byłby winny?

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, o 20:28 

Cytuj:
wtedy kto byłby winny

Zarządca drogi, bo mógł postawić znak ograniczenia do 20. :)

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, o 20:29 
Hopeczka napisał(a):
i wtedy kto byłby winny?
Zawsze są winni Żydzi i cykliści.

(Na takie dictum pada zazwyczaj pytanie: Ale dlaczego cykliści ?. I jest ono koronnym dowodem na polski antysemityzm.)

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, o 14:55 

Budslavsky napisał(a):
Hopeczka napisał(a):
i wtedy kto byłby winny?
Zawsze są winni Żydzi i cykliści.

(Na takie dictum pada zazwyczaj pytanie: Ale dlaczego cykliści ?. I jest ono koronnym dowodem na polski antysemityzm.)

I premier, oczywiście :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1