Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: kwidzyńska PUP'A
PostNapisane: 23 sierpnia 2011, o 19:21 

Kwidzyńska PUP'A i jej oferty pracy można traktować jedynie w kategoriach żartu!!

Co jakiś czas przeglądam ich "ofertę" i.. wnioski są przerażające!!! brak ofert dla bezrobotnych, sprawnych kobiet!!!

"dekarz, kierowca, robotnik, operator walca itd"

I moje ulubione "kurs: PALACZ CO NA PALIWO STAŁE I GAZOWE"

Śmiać się? płakać?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: kwidzyńska PUP'A
PostNapisane: 23 sierpnia 2011, o 19:59 

Dokładnie, a jak już jest praca dla kobiet to wymagają orzeczenia o niepełnosprawności.
Nie sądzę jednaj, że to wina PUPu, po prostu taki mamy rynek pracy :roll:

PostNapisane: 23 sierpnia 2011, o 20:15 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Nie sądzę jednaj, że to wina PUPu, po prostu taki mamy rynek pracy :roll:

Cieszę się, że chociaż ktoś to rozumie a jeżeli ktoś jeszcze ma z tym kłopot to mogę wytłumaczyć jak to działa. PUP nie ma prawnych instrumentów do tego aby pracodawców zmusić do tworzenia miejsc pracy dla kogokolwiek w tym i kobiet.
GohaSamoHa, postaw się po stronie pracodawcy. Czy chciałabyś aby ktoś Ci dyktował kogo i na jakie stanowiska masz zatrudniać?
Poza tym zgodnie z obowiązującym prawem możesz się zgłosić jako kandydat na operatora walca i jeszcze pracodawcy wytoczyć proces o dyskryminacje jak powie, że chce chłopa.
Cytuj:
"kurs: PALACZ CO NA PALIWO STAŁE I GAZOWE"

Widzisz to jest tak, że co roku PUP prosi i bezrobotnych i pracodawców o zgłaszanie zapotrzebowania na tematy szkoleń do realizacji. To co z tego wynika niestety wygląda tak jak wygląda. Takie jest zapotrzebowanie i takie szkolenia się organizuje. Możesz mi wierzyć albo nie ale urzędowi nie robi większej różnicy jakie szkolenie organizuje. Procedura i papierologia zawsze jest taka sama.
Cytuj:
Śmiać się? płakać?

Pomyśleć i poczytać jakie kompetencje i możliwości ma PUP, a później marudzić.
Może poczekaj, aż będzie pod koniec roku możliwość zgłaszania propozycji i zgłosić swoje życzenia. Zawsze też możesz skorzystać z procedury szkolenia indywidualnego. Niestety w tym roku z racji okrojonych dość mocno środków będzie pewnie już ciężko ale zawsze warto zapytać.

PostNapisane: 23 sierpnia 2011, o 20:32 

Cytuj:
Poza tym zgodnie z obowiązującym prawem możesz się zgłosić jako kandydat na operatora walca i jeszcze pracodawcy wytoczyć proces o dyskryminacje jak powie, że chce chłopa.

Dwa lata temu chciałam się zapisać na kur operatora koparki, Pani u PUPIE uśmiechnęła się szczerze i potraktowała moją szczerą chęć jako żart (tym sposobem nie zostałam operatorem koparki i nie buduję mostu ku chwalę ojczyzny;)
Cytuj:
Pomyśleć i poczytać jakie kompetencje i możliwości ma PUP, a później marudzić.
Może poczekaj, aż będzie pod koniec roku możliwość zgłaszania propozycji i zgłosić swoje życzenia. Zawsze też możesz skorzystać z procedury szkolenia indywidualnego. Niestety w tym roku z racji okrojonych dość mocno środków będzie pewnie już ciężko ale zawsze warto zapytać.

To nie moje maruderstwo a stwierdzanie faktu!
1. Moim zdaniem PUPA jak każdy inny urząd zatrudnia zbyt wiele "kawopijców-przkładaczy" osoba dla której obsługa "petenta" to zło konieczne, a życie toczy się od kawy do papieroska! w przerwie przekładając sterty niepotrzebnych papierów!

2. Doskonale zdaję sobie sprawę że urząd nie ma "bezpośredniego" wpływu na rodzaj ofert pracy, ale czy po przez organizację szkoleń na miarę XXI wieku!! nie może choć zbliżyć się do wyszkolenia osób które odnajdą się na rynku pracy? będą aktywnie poszukiwać pracy nie zdając się na łaskę i niełaskę urzędu?

3. czy urząd może we współpracy z miastem nie może "sam z własnej nieprzymuszonej woli" zachęcić pracodawców, inwestorów do inwestowania w ludzi z naszego regionu??

PostNapisane: 23 sierpnia 2011, o 20:55 

O pracy kwidzyńskiego urzędu pracy dużo pisaliśmy w tych tematach: viewtopic.php?f=61&t=3504&hilit=dotacje+urz%C4%99du viewtopic.php?f=89&t=9604&hilit=dotacje+urz%C4%99du viewtopic.php?f=61&t=4522&start=0&hilit=dotacje+urz%C4%99du

PostNapisane: 24 sierpnia 2011, o 01:00 

Kwidzyn to specyficzne miasto pod względem ofert pracy, ale nic na to nie poradzimy.
Ludzie pracują w fabrykach po x lat, a potem okazuje się że nie potrafią robić niczego innego niż pracować
jako operator.Sam się kiedyś na tym złapałem jak zostałem bezrobotny.Proponuję pomyśleć o jakiejś szkole bądz studiach
zaocznych.Jak jest ciężka sytuacja to i pewnie jakieś stypendium można dostać. Ja skończyłem zaocznie studia i muszę
przyznać, że mam trochę więcej opcji, także może to jakaś motywacja dla ludzi mających problemy z zatrudnieniem.

PostNapisane: 24 sierpnia 2011, o 06:13 

Tylko, że próg wykształcenia się podnosi i pracę z wykształceniem min. średnim jest ciężko znaleźć. Już są problemy z pracą po licencjacie i magisterce. Teraz dużo osób kończy prywatne, często gorsze szkoły wyższe i pracodawca przyjmując do pracy patrzy na nie z przymrużeniem oka.
Sam mam licencjata i już się zastanawiam nad prawidłowym wyborem kierunku magisterskiego, który mi da pracę w przyszłości na długie lata. Czekam jeszcze co wydarzy się w najbliższych miesiącach na świecie z gospodarką, w którą stronę pójdzie i wtedy zadecyduje.

PostNapisane: 24 sierpnia 2011, o 21:02 

jak sie ma papierek z dobrej/znanej uczelni to juz tak nie patrza:D a to wiadome ze jak sie idzie do wyzszej szkoly zamiatania to tak jakby sie nie bylo wcale

PostNapisane: 24 sierpnia 2011, o 21:20 

Mnie też zastanawia jak PUP stara się o oferty pracy. Na różnych stronach z ogłoszeniami można znaleźć ogłoszenia z urzędu skarbowego, z urzędu gminy (z którym PUP jest przez ścianę) a w ofercie PUP tych ogłoszeń nie ma! Moim zdaniem to PUP za słabo się stara.

PostNapisane: 24 sierpnia 2011, o 22:38 

aneeczka napisał(a):
Mnie też zastanawia jak PUP stara się o oferty pracy. Na różnych stronach z ogłoszeniami można znaleźć ogłoszenia z urzędu skarbowego, z urzędu gminy (z którym PUP jest przez ścianę) a w ofercie PUP tych ogłoszeń nie ma! Moim zdaniem to PUP za słabo się stara.

Uważaj, zaraz usłyszysz, że PUP nie ma tego w obowiązkach... To, że nikt by PUPu nie ukarał, za poszukiwanie ofert pracy to już inna kwestia. Niestety lenistwo urzędników bierze tu górę, bo nikt nie będzie wychylał się z szeregu.

Bardziej istotne jest zbieranie podpisów od bezrobotnych niż aktywne poszukiwanie dla nich pracy, szkoleń itp...

Moje szczęście, że nigdy nie miałem zbyt wiele wspólnego z tym urzędem, a moją krótką przygodę tam wspominam z wielkim niesmakiem.

PostNapisane: 13 października 2011, o 18:57 

Ja zawsze traktowałem PUP jako instytucję pochłaniającą podatki bo w sumie to nic od nich nie dostałem, jak znalazłem pracę? Wystarczy mieć jakąś praktyczną umiejętność i być w tym dobry (tak jak powyższy operator walca), sorka ale jak słucham płacze i lamenty typu "skończyłem studia jestem magistrem i bezrobotny" to mi się śmiać chce z takich leniwców co mama z tatą wypchali na "jakieś studia" poimprezował sobie taki, w chwili wolnej poszedł na zajęcia i wielce zdziwiony, nie chcę dawać przykładu bo kogoś obrażę ale dobrze wiadomo że nie potrzeba w 1 powiecie 100 socjologów;), jeżeli ktoś myśli że mając przy nazwisku mgr ma wielkie horyzonty to się grubo myli niestety, ktoś kto nie ma pojęcia o pracy nie ma umiejętności bądź znajomości, to pracy prędko nie znajdzie i to jest stara prawda i aktualna będzie jeszcze dłuuuugo. Ja będąc pracodawcą również szukałbym ludzi kierując się podobnymi kryteriami a pierwsze co to poprosiłbym najlepszego pracownika z mojej firmy aby polecił mi kogoś dobrego na stanowisko "xyz". Dla ścisłości też studiuję. Moja rada to zamiast płakać jacy to wszyscy są źli proponuję wziąć się w garść a nie czekać aż ktoś dorosłego człowieka za rączkę pociągnie, bo to nasze życie a nie urzędnika, on już się ustawił, ma ciepłą posadkę, wykonuje swoje minimum i potem idzie do domu zająć się swoim życiem mając pracę w ( | ).

PostNapisane: 13 października 2011, o 19:17 

studiujesz .........aha i bedizesz miał horyzonty szersze niz CI co studiowali dziennie np fizykę

PostNapisane: 14 października 2011, o 06:50 

Beges wątpisz w to?
Ja widzę moich znajomych i znajomych znajomych :) , i często jest tak że te studia dzienne to strata czasu.
Jestem pewien, że gdybym skończył dziennie dziennikarstwo/pedagogike jak zakładałem kiedyś (nie dostałem się na szczęście)
siedziałbym teraz na czterech literach i narzekał na forum.

PostNapisane: 14 października 2011, o 07:39 

Nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora. Wiele osób idzie na konkretny kierunek studiów, typu właśnie socjologia, politologia, bo to po prostu lubi i wiąże z tym przyszłość. Ma świadomość tego, że może być problem, ale jak ktoś jest ambitny od początku to na pewno nie skończy jako bezrobotny. A jeśli ktoś ma w głębokim poszanowaniu studia i idzie na nie, żeby rodzice nie marudzili, to i po studiach inżynierskich roboty nie znajdzie. Jakoś studia dzienne skończyłem i jeszcze w trakcie studiów pracę znalazłem. Także obrażanie ludzi, którzy poszli na studia nie jestem na miejscu.

PostNapisane: 14 października 2011, o 09:47 

Nie obrażam ludzi po studiach, sam skończyłem studia zaocznie :) .
Po prostu dużo ludzi narzeka,a zabierają się za kierunki po których naprawde
ciężko znaleźć zatrudnienie.Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1