Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Będzie wojna ?
PostNapisane: 12 listopada 2011, o 12:46 
Ktoś tu próbuje rozpocząć kolejną wojnę, która jest łatwa do przewidzenia:

Cytuj:
Najpierw PZPN mydlił wszystkim oczy, że tym bohomazem na piersi piłkarzy chce wypromować nowy wizerunek reprezentacji Polski. Później już działacze przyznali, że w tym wszystkim chodzi o pieniądze. Za koszulkę z logo PZPN trzeba będzie zapłacić około 200 zł. …
"Kierując się względami komercyjnymi uznaliśmy, że to najlepszy moment, żeby dokonać renowacji i wprowadzić nowego, lepszego i bardziej nowoczesnego orła niż w godle" - tak Piotr Gołos, dyrektor Departamentu Spraw Zagranicznych PZPN, tłumaczył pomysł usunięcia ze strojów reprezentacji orła i wstawienie w jego miejsce „piłkoptaka”.
Sekretarz generalny związku Zdzisław Kręcina przyznał już bez ogródek, że PZPN chce po prostu na tym zarobić.
"Nie mamy innych dochodów poza tym logo" - powiedział. Wszystko na sprzedaż Sprzedać można wszystko. Nawet godło Polski... "Mamy kilkanaście innych reprezentacji, które musimy wyżywić, a nie mamy innych dochodów poza tym logo. A nie może kibic, osoba postronna, decydować o tym, co jest dla nas dobre, a co złe" - wyjaśniał w rozmowie z TVN24 Zdzisław Kręcina.
Ile bierze Lato? Koszulki z „piłkoptakiem” mają trafić do sprzedaży 1 grudnia. Za trykot reprezentacji PZPN trzeba będzie zapłacić co najmniej 200 zł. Lwia część z tej kwoty trafi na konta Związku. A z tego konta opłacani są też działacze. Tylko pensja prezesa PZPN Grzegorza Lato rocznie pochłania 600 tys. złotych. Kręcina zgarnia blisko 450 tys. zł. Pozostali członkowie zarządu także nie mogą narzekać, co miesiąc dostają ok. 20 tys. zł – (Zobacz, za ile PZPN sprzedał godło narodowe )

Na pierwszy rzut oka, to można pomylić nowe emblematy narodowej polskiej kadry z logo najbardziej wpływowej gazety w Polsce. Zapewne to przypadek, no bo któż by chciał znowu prowokować wojnę o konstytucyjne narodowe symbole? (Za trafne odpowiedzi na to ostatnie pytanie nie przewiduję nagrody, bo to ... łatwizna.

Załączniki:
kadra-narodowa.jpg
kadra-narodowa.jpg [ 92.16 KiB | Przeglądane 6666 razy ]

Tytuł: Re: Będzie wojna ?
PostNapisane: 12 listopada 2011, o 13:19 

Pomijając już fakt, że te logo można byłoby umieścić np na lewym rękawku, a orzeł byłby na swoim miejscu, to prezes Lato powinien sam zgłosić się po karę po tekście, iż godło zeszło na psy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 13:23 
Mnie zastanawia postawa samych piłkarzy reprezentacji. Jakoś tak nijak podeszli do braku godła na koszulkach. Jakby to było im zupełnie obojętne.

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 13:27 

Czy tylko ja widzę podobieństwo :?: , czy może tylko mi się wydaje :?: :shock: :shock:

Załączniki:
logo.jpg
logo.jpg [ 33.2 KiB | Przeglądane 6642 razy ]

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 13:43 
Faktycznie !

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 13:53 
Przyjaciel forum

Kropka napisał(a):
Czy tylko ja widzę podobieństwo :?: , czy może tylko mi się wydaje :?: :shock: :shock:

Nie Ty pierwszy to zauważyłeś :D :D :D
Tu Ci się niestety nic nie wydaje, choć wolał by mi się tylko wydawało :sad:

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 13:59 

Darek napisał(a):
Nie Ty pierwszy to zauważył :D :D :D

Nic mi nie wiadomo o zmianie płci :D :P

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 14:07 
Przyjaciel forum

Kropka napisał(a):
Nic mi nie wiadomo o zmianie płci :D :P

Przepraszam uprzejmie, to będzie ostatni raz :oops:

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 14:09 

Przeprosiny przyjęte :D :piwo:

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 15:52 
Darek napisał(a):
Kropka napisał(a):

Nie Ty pierwszy to zauważyłeś :D :D :D
Tu Ci się niestety nic nie wydaje, choć wolał by mi się tylko wydawało :sad:
Kropka napisał(a):

Dla mnie dziwaczne jest to origami (łódeczka papierowa symbolizująca koronę), jak i sam piłko-orzeł w roli państwowego godła (Art.28 Konstytucji).
Jakoś nie widzę podobieństw z logo PiS-u poza samym motywem głowy orła i nic więcej. (Gdyby ktoś tu utożsamiał PZPN z PiS-em to zarzucę mu brak elementarnej aktualnej wiedzy politycznej (niech posłucha posła Tomaszewskiego z PiS.)

Wiele organizacji, instytucji, czy wręcz firm używa logo z motywem nawiązującym do godła i niech to sobie czynią bez jego obrazy, ale wydaje mi się, że tradycyjna prezentacja polskiej narodowej kadry nie powinna podlegać takim (zwłaszcza komercyjnym) rewolucjom, z jaką tu mamy do czynienia. Pamiętacie wersję hymnu polskiego w wykonaniu p. Górniak. Tu jest coś podobnego.
MACIEKZB napisał(a):
Mnie zastanawia postawa samych piłkarzy reprezentacji. Jakoś tak nijak podeszli do braku godła na koszulkach. Jakby to było im zupełnie obojętne.
Już się wypowiedzieli, że oni są od kopania a nie od tego. Niech więc wreszcie komuś dokopią. :)

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 18:02 

Logo PZPN jest wzorowane na logotypie PiS oraz KNVB:

Obrazek

Ale mi akurat nie przeszkadza ani jedno ani drugie. Myślę, że cała ta heca z brakiem orła jest mocno rozdmuchana. Ważne jak chłopaki grają w piłkę a nie w czym ;)

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 19:34 
Zdaniem fachmana:
Cytuj:
PZPN – nowe logo
Najbardziej znienawidzony przez Polaków związek sportowy postanowił ocieplić wizerunek nadszarpnięty przez m.in. korupcję, indolencję, brak wyników i skostniałą strukturę organizacji, poprzez zmianę identyfikacji graficznej związku. Zadanie to powierzono agencji SaltPepper Brand Design. Logo wywołało sporo emocji, jednym się podoba, drugim nie. Są tacy, którzy w nowym logo PZPN dostrzegają orła z logo PiS. Mnie z kolei to logo nie podchodzi, przede wszystkim dlatego, że jest za mało sportowe, a za bardzo… spożywcze. Wygląda to trochę tak, jakby gość projektujący na co dzień dla spożywczych marek nagle dostał sportowy temat.
http://ja.rafi.pl/2011/07/01/przeglad-n ... e-marki-2/
Autorem nowego logotypu Polskiego Związku Piłki Nożnej jest Andrzej Antoniuk - senior designer w firmie Salt and Pepper Brand Design.

-- 12 lis 2011, 2011 19:51 --

(off) Pasowałaby tu myśl przewodniczącego Mao Tse Tunga, że: "Nieważne czy kot jest biały czy czarny, ważne żeby łowił myszy."
Mao Zedong

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 19:57 
Przyjaciel forum

Myślę, że pan Lato ma rację. Ci grający szmaciarze w piłkę nie zasługują na to aby grać w koszulkach z Polskim Orłem na piersi.

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 20:00 

Piłkarze powinni odmówić zalożenia tych koszulek.
Mają w tym temacie prawo głosu, powinni z niego skorzystać.
ehhh co z tą Polską, kiedy już niektórym wstyd nosić orła na piersi....

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 20:02 

Wojgra9 napisał(a):
Myślę, że pan Lato ma rację. Ci grający szmaciarze w piłkę nie zasługują na to aby grać w koszulkach z Polskim Orłem na piersi.

Wow :shock: :shock: :shock: , ostry komentarz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1